Valikko
Ulkomaat

EU ojensi kätensä: Britannian sopu unionin kanssa on nyt kiinni jäsenmaista

EU-presidentti Tuskin esitys vastaa lähes kaikkiin Cameronin toiveisiin. Sopu riippuu jäsenmaista.

Lontoo

EU-erolla uhkaileva Britannia on saamassa ison joukon erityisvaatimuksiaan läpi – mutta vain jos muut jäsenmaat suostuvat kompromissiesitykseen helmikuun huippukokouksessa.

Eurooppa-neuvoston pysyvä puheenjohtaja Donald Tusk julkisti tiistaina esityksen, jonka on tarkoitus pitää Britannia unionissa vastedeskin. Tuskin jäsenmaille lähettämä kuuden dokumentin paketti esittää ratkaisua lähes jokaiseen Britannian pääministerin David Cameronin toivomukseen.

”Euroopan unionin yhtenäisyyden säilyttäminen on suurin haasteemme”, Tusk sanoi esityksen saatekirjeessä.

Cameron kiitteli tiistaina esitystä ja sanoi sen olevan osoitus siitä, että Britannian ja EU:n väliset neuvottelut etenevät.

Hänen mukaansa esityksessä on silti yhä puutteita. Cameronilla on nyt vain kaksi viikkoa aikaa puhua muut EU-johtajat puolelleen.

Britannian EU-eroa havittelevalle leirille Brysselissä muotoillut kompromissit silti tuskin riittävät.

Sosiaalietuuksien karsiminen

EU-maahanmuuttajien sosiaalietuuksien rajoittaminen on ollut Britannian kiistanalaisimpia vaatimuksia. Britannia on halunnut oikeuden jäädyttää Britanniaan vasta työskentelemään saapuvien EU-kansalaisten sosiaalietuudet neljäksi vuodeksi.

Tusk esittää nyt tällaista Britannian haluamaa ”hätäjarrua”, jolla etuuksia voitaisiin evätä asteittain enintään neljäksi vuodeksi. Epäselvää on se, kellä on päätösvalta ja kauanko ”hätäjarrua” saa painaa. Oikeus olisi tulossa myös muille EU-maille, joihin kohdistuu muuttopaine jäsenmaista. Lapsilisiä ei tarvitsisi tulevaisuudessa maksaa täysimääräisesti niille Britanniassa työskentelevien EU-kansalaisten lapsille, jotka eivät asu Britanniassa. Lisät voitaisiin indeksoida lapsen asuinmaan elintasoon. Oikeus koskisi myös muita jäsenmaita.

Britannia saisi myös oikeuden puuttua vapaan liikkuvuuden väärinkäytöksiin esimerkiksi silloin, kun EU:n ulkopuolisen maan kansalainen solmii avioliiton EU-kansalaisen kanssa vain päästäkseen Britanniaan. Mahdollisten uusien jäsenmaiden kansalaisten muutto-oikeus sidottaisiin maan taloudelliseen kehitykseen.

Euroryhmään liittyvät vaatimukset

Britannia ei halua, että euromaat sanelevat päätöksiä euron ulkopuolisille maille. Veto-oikeutta Britannia ei ole pyytänyt, eikä sitä sille annetakaan. Tusk tarjoaa sen sijaan turvamekanismia, jolla euron ulkopuoliset maat voivat esittää huolensa euromaiden suunnitelmista. Mekanismin yksityiskohdat ovat auki.

Cameron on saamassa lupauksen myös siitä, että punta on EU:ssa tunnustettu valuutta ja että Britannian ei tarvitse jatkossakaan osallistua muiden maiden talouksien pelastamiseen.

Valtioiden suvereniteetti

Itsemääräämisoikeuden vahvistaminen saa myös vastakaikua Tuskin esityksessä. Syvenevään EU-yhteistyöhön ei tarvitsisi osallistua, vaan jäsenmaat saisivat kulkea omia polkujaan. EU-lakeja karsittaisiin, jos samat asiat voitaisiin hoitaa kansallisella lainsäädännöllä.

Cameron on jo kerännyt jäsenmailta tukea vaatimukselleen, että kansallisten parlamenttien päätösvaltaa vahvistettaisiin. Tuskin esityksen mukaan tietty määrä kansallisia parlamentteja voisi pysäyttää EU-lakiesityksen, jos asiasta säätämisen katsottaisiin hoituvan parhaiten jäsenmaissa.

Aikaa ”punaisen kortille” olisi 12 viikkoa. Esityksen kaatamiseen vaadittaisiin 55 prosenttia parlamenteille jaetuista äänistä.

Kilpailukyvyn lisääminen

Tämä on ollut Britannian vaatimuksia helpoimmasta päästä. Tusk on nostanut esiin nyt muun muassa EU-lainsäädännön yksinkertaistamisen sekä yritysten byrokratiataakan vähentämisen.

Joitakin Britannian vaatimia muutoksia esitetään kirjattavaksi EU:n perussopimuksiin. Britannian ja muun EU:n välisestä sopimuksesta tulisi kuitenkin laillisesti sitova jo sitä ennen, jos Britannia vain päättää jäädä EU:hun.

Tuskin mukaan Britannian pääministerin David Cameronin toiveiden täyttämiseksi on tehty paljon, ja neuvottelut ovat olleet vaikeat.

Tusk painotti kirjeessään, että mistään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu. Sopimusluonnokselle pitää saada kaikkien EU-maiden hyväksyntä. EU-mailla on ollut perinteisesti kiusaus käyttää tärkeitä EU-neuvotteluja myös omien etujensa ajamiseen.

Cameron haluaa järjestää kansanäänestyksen nopeasti – mieluiten jo juhannusviikon torstaina – sillä asian pitkittyminen pelaa EU-eroa ajavien pussiin. EU-eroa kannattava ja vastustava leiri ovat Britanniassa kutakuinkin tasoissa.

Britit päättävät EU-tulevaisuudestaan

 Pääministeri David Cameron lupasi 2013 järjestää kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyydestä, jos konservatiivit voittavat parlamenttivaalit 2015.

 Konservatiivit saivat yllätysvaalivoiton, joten Cameronin täytyy pitää kansanäänestys vuoden 2017 loppuun mennessä.

 Brittihallitus haluaa kiirehtiä äänestystä. Varhaisin mahdollinen ajankohta on kesäkuussa 2016.

 Jos britit päättävät erota, alkavat neuvottelut uudesta EU-suhteesta. Britannian EU-jäsenyys päättyy kahden vuoden kuluessa eroilmoituksesta, vaikka sopimusta ei syntyisi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää