Valikko
Ulkomaat

Syyrian kärsiville kerätään rahaa – Suomi antaa 25 miljoonaa euroa

Rahaa tarvitaan miljardeja – yksi tärkeimmistä tavoitteista on saada pakolaislapset kouluun.

Lontoo

Yli 70 maan ja kansainvälisen järjestön edustajat kokoontuvat tänään torstaina Lontooseen lupaamaan lisää rahaa Syyrian ja lähialueiden hädänalaisille.

Kyseessä on neljäs rahankeruukokous sodan repimän Syyrian hyväksi. Syyrian sisällissota on kestänyt jo noin viisi vuotta. Syyriassa vallitsee tällä hetkellä maailman pahin humanitäärinen katastrofi.

Suomea Syyrian apulupauskonferenssissa edustaa pääministeri Juha Sipilä (kesk). Sipilä välittää kokouksessa Suomen apulupauksen, joka on 25 miljoonaa euroa vuodelle 2016.

”Suomi tulee tiukentuneesta taloudellisesta tilanteesta huolimatta avustuslupauksen kanssa”, Sipilä sanoi Lontoossa myöhään keskiviikkoiltana suomalaisille kirjeenvaihtajille.

Summasta 15 miljoonaa on humanitääristä apua ja 10 miljoonaa kehitysyhteistyörahaa. Varat tulevat ulkoministeriön budjetista.

Sipilä tapaa Lontoon-kokouksen yhteydessä muun muassa Britannian pääministerin David Cameronin, jonka kanssa hän aikoo puhua Britannian Brexit-uhasta. Sipilän mukaan Suomi tuskin tulee olemaan vaikea neuvottelukumppani, kun Britannia ja muu EU neuvottelevat uudesta sopimuksesta.

Sipilä tapaa Lontoon-kokouksessa myös muun muassa Irakin ulkoministerin, jonka kanssa pohditaan irakilaisten palautuksia.

Pohjoismaisten pääministerin kanssa tarkoitus on keskustella maahanmuutosta.

”On ollut selvää tarvetta jutella tästä maahanmuuttotilanteesta yhdessä, jotta meidän vanhat pohjoismaiset – vapaa liikkuvuus ja rajaesteiden poistamiset – eivät hautaudu kriisin alle.”

Myös muut EU-maiden johtajat saapuvat Lontoon-kokoukseen apulupausten kanssa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel lupaa ennakkotietojen mukaan 500 miljoonaa euroa.

Britannian pääministeri David Cameron eli yksi kokouksen isännistä aikoo luvata Syyrian sodan uhreille lisää rahaa 1,2 miljardia puntaa eli noin 1,6 miljardia euroa vuosina 2016–2020. Britannia on jo auttanut Syyrian pakolaisia lähes yhtä suurella summalla.

”Voimme valaa ihmisiin toivoa. Heidän ei tarvitse ajatella, että heidän täytyy riskeerata koko elämänsä lähtemällä vaaralliselle matkalle Eurooppaan”, Cameron ilmoitti Downing Streetin tiedotteessa ennen kokouksen alkua.

YK:n mukaan hädänalaiset tarvitsevat vielä miljardeja. YK:n tavoite on kerätä Syyrialle seitsemän miljardia dollaria eli noin 6,5 miljardia euroa.

EU-komissio on kovistellut jäsenmaita jo pitkään siitä, että nämä ovat olleet laiskoja antamaan apua. Humanitääristä apua EU-maat antavat siinä missä unionikin, mutta Syyrian- ja Afrikan-rahastojen kartuttaminen on edennyt hitaasti.

Komissio ilmoitti jo joulun alla, että kaiken kaikkiaan rahaa uupuu vielä 2,2 miljardia euroa.

Vaikka Syyrian hädänalaiset ovat Lontoon-kokouksen pääteema, kulisseissa puhutaan yleisemminkin pakolaiskriiseistä. Ennakkotietojen mukaan esimerkiksi Merkel ja Kreikan edustajat kokoontuvat neuvonpitoon aiheen tiimoilta.

Kokoukseen osallistuu myös paljon aktivisti-kuuluisuuksia, kuten tyttöjen koulutuksen puolesta kampanjoiva Malala Yousafzai sekä suursijoittaja George Soros.

Kokouksessa kerättävät rahat on tarkoitus käyttää humanitääriseen apuun sekä hädänalaisten taloudellisten edellytysten parantamiseksi. Avun kohteena ovat sekä lähialueille paenneet syyrialaiset että Syyriaan jääneet avuntarvitsijat.

Miljoonat tarvitsevat ruokaa, suojaa ja perusterveyhdenhoitoa.

Tärkeimpiä tavoitteita on saada kaikki pakolaislapset kouluun. Nyt nuorista syyrialaisista uhkaa tulla kadotettu sukupolvi, koska koulunkäynti on keskeytynyt miljoonilta. Aikuisille pakolaisille yritetään tarjota työmahdollisuuksia.

Avunantajat haluavat valmistua myös Syyrian jälleenrakentamiseen. Milloin tähän vaiheeseen päästään, se on kuitenkin iso kysymysmerkki.

Syyrian rauhanneuvottelut keskeytyivät Genevessä keskiviikkoiltana. YK:n Syyrian-erikoislähettiläs Staffan de Mistura ilmoitti neuvottelujen alkavan uudestaan vasta helmikuun 25. päivä. Syyrian hallituksen ja opposition keskusteluilla ei ollut edellytyksiä jatkua ainakaan toistaiseksi.

Genevessä YK:n johdolla rauhasta neuvottelevat Syyrian presidentin Bashar al-Assadin edustajat sekä opposition yhteenliittymän (HNC) edustajat.

Neuvottelut tiedettiin jo etukäteen hyvin vaikeiksi. Sekä hallituksen joukot että kapinalliset ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin. Opposition on tämän lisäksi hyvin hajanainen.

Suomen apu Syyrian sodan uhreille oli viime vuonna 34 miljoonaa euroa. Vuodesta 2011 lähtien Suomi on tukenut Syyrian uhreja 107 miljoonalla eurolla, valtioneuvoston tiedotteesta ilmenee. Luvussa on mukana Lontoossa luvattavat 25 miljoonaa euroa.

Yli neljä miljoonaa syyrialaista on paennut lähialueen maihin kriisin aikana. Syyrian sisällä kodeistaan paenneita on 6,5 miljoonaa. Humanitääristä apua tarvitsee noin 14 miljoonaa syyrialaista.

Syyrian sodassa on kuollut noin 260 000 ihmistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Työntekijän terveyden tuhonneen vantaalaiskoulun lattian alta löytyi silkkaa vettä – myös ilkivalta on pahentanut tilannetta

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  7. 7

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  8. 8

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  9. 9

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  10. 10

   Konkarisijoittajat paljastavat HS:lle pahimmat mokansa – ”Tarkkaa tappiota en ole tohtinut edes laskea”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  9. 9

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  10. 10

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää