Valikko
Ulkomaat

Julian Assange valmis lähtemään Ecuadorin Lontoon-lähetystöstä – Britannia sanoo pidättävänsä

YK:n ihmisoikeustyöryhmä on päättänyt, että Assangen pidättäminen Ecuadorin Lontoon-lähetystössä merkitsisi laitonta pidätystä.

YK:n ihmisoikeustyöryhmä on päättänyt, että Julian Assangen pidättäminen Ecuadorin Lontoon-lähetystössä merkitsisi laitonta pidätystä, kertoo uutistoimisto AFP.

”Voimme vain todeta, että työryhmämme on tullut toiseen lopputulokseen kuin Ruotsin oikeusviranomaiset”, kertoi ministeriön tiedottaja AFP:lle.

Ecuadorin Lontoon-lähetystössä vuoden 2012 kesäkuusta lähtien oleskellut Assange totesi aiemmin torstaina, että olettaa häntä kohdeltavan vapaana miehenä, mikäli YK:n työryhmä tekee päätöksensä hänen hyväkseen.

YK:n päätökset eivät ole laillisesti sitovia, joskin Assangen puolustusryhmä väittää päätösten vaikuttaneen merkkihenkilöiden, kuten Myanmarin Aung San Suu Kyin sekä 18 kuukautta Iranissa vangittuna olleen Washingon Postin toimittajan Jason Rezaizanin , vapauttamiseen.

Assangen ruotsalainen asianajaja Per Samuelsson kertoi uutistoimisto AFP:lle, että mikäli asiat kääntyisivät Assangen hyväksi, Ruotsin syyttäjälaitoksen johtajan Marianne Nyn tulisi pyytää tuomioistuinta hylkäämään Assangea vastaan nostetut syytökset.

”Marianne Nyn tulisi vapauttaa asiakkaani välittömästi. Mikäli Ruotsin päätös hylätään, Assange on vapaa mies”, hän sanoi.

Ruotsin syyttäjänvirasto ei ole vielä kommentoinut YK:n työryhmän raporttia.

Dokumentteja julkisuuteen vuotavan Wikileaks-internetsivuston perustaja Assange kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan olevansa valmis lähtemään perjantaina Ecuadorin Lontoon-lähetystöstä.

Britannian hallitus vastasi tietoon, että poliisilla on velvollisuus pidättää Assange, mikäli tämä poistuu lähetystöstä, kertoo uutistoimisto AFP.

Assange on asunut lähetystön suojissa välttyäkseen luovuttamiselta Ruotsiin, jossa häntä syytetään kahdesta raiskauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta vuonna 2010. Assange on kiistänyt syytökset. Virallisia syytteitä häntä vastaan ei ole Ruotsissa nostettu.

Myös Yhdysvallat on vaatinut Assangen luovuttamista. Yhdysvalloissa häntä vastaan voitaisiin nostaa syyte salaisten diplomaatti- ja sotilasdokumenttien julkaisusta viisi vuotta sitten. Kyseessä oli yksi Yhdysvaltain suurimmista tietovuodoista.

Assange on sanonut Twitterissä olevansa valmis Britannian poliisin pidätettäväksi, jos YK:n ihmisoikeustyöryhmän tutkimukset toteavat hänen hävinneen Britanniaa ja Ruotsia vastaan nostamansa kantelut. Assange katsoo, että hänen vapautensa on laittomasti riistetty.

”Jos kuitenkin voitan tapauksen, ja osallisten valtioiden todetaan toimineen laittomasti, odotan passini välitöntä palauttamista ja pidätysyrityksistä luopumista”, hän toteaa Twitterissä.

Assangen mukaan häneltä on riistetty laillisten oikeuksien lisäksi kaikille kuuluvia perusvapauksia, kuten pääsy auringonvaloon, raittiiseen ilmaan ja terveydenhuoltoon.

Britannian mukaan kansainvälinen pidätysmääräys on voimassa YK:n työryhmän päätöksestä huolimatta.

Ecuador ja Ruotsi allekirjoittivat viime vuoden lopussa sopimuksen, jonka perusteella Ruotsi voi kuulustella Assangea Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä.

Tarkennus: Julian Assangea vastaan ei ole Ruotsissa nostettu virallisia syytteitä. Kyseessä ovat syytökset.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  6. 6

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  7. 7

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

  10. 10

   145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  7. 7

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  8. 8

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää