Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

Bill Cosby hävisi oikeudessa ensimmäisen erän

Lukuisat naiset ovat syyttäneet Cosbya julkisuudessa raiskauksista ja seksuaalisista ahdisteluista.

Näyttelijä Bill Cosby, 78, hävisi ensimmäisen erän oikeudessa, kun tuomari torjui puolustuksen yrityksen hylätä syytteet Cosbya vastaan. Puolustuksen mukaan yleinen syyttäjä Bruce Castor oli 11 vuotta sitten luvannut olla nostamatta koskaan rikossyytettä Cosbya vastaan. Tuomari ei perustelua hyväksynyt.

Cosbya syytetään koripallovalmentaja Andrea Constandin seksuaalisesta ahdistelusta vuonna 2004. Kun syyttäjä Castor päätti olla nostamatta rikossyytettä Cosbya vastaan, Constand vei asian siviilioikeuteen. Osapuolet sopivat asian näyttelijän ilmeisesti maksettua valmentajalle suuret korvaukset.

Lukuisat muutkin naiset ovat syyttäneet Cosbya julkisuudessa raiskauksista ja seksuaalisista ahdisteluista, mutta Constandin tapaus on ensimmäinen, joka on edennyt syytteeseen asti.

Tuomari määräsi oikeudenkäynnin Cosbya vastaan jatkuvan 8. maaliskuuta, mutta puolustuksen uskotaan vetoavan tuomarin päätöksestä.

Oikeustappio oli Cosbyn kannalta raskas, sillä syyttäjän lupausta oli etukäteen pidetty yhtenä näyttelijän vahvimmista keinoista selviytyä oikeusjutusta.

Entinen yleinen syyttäjä Castor esiintyi oikeudessa puolustuksen todistajana. Hän myönsi yksiselitteisesti luvanneensa Cosbyn asianajajalle, ettei näiden päämiestä vastaan nosteta rikossyytettä. Castorin mielestä hänen lupauksensa sitoo myös nykyisiä syyttäjiä.

Tuomari ei perustellut päätöstään, mutta hänen arvellaan olleen samoilla linjoilla kuin syytettä ajava nykyinen syyttäjä, jonka mukaan entisellä syyttäjällä Castorilla ei ollut laillisia valtuuksia tällaisen lupauksen antamiseen.

Toimintaansa Castor perusteli sillä, että sanoi pitäneensä todisteita Cosbya vastaan niin heikkoina, ettei uskonut tapauksen ikinä päättyvän oikeuteen. Hän sanoi arvioineensa, että vapaana syyteuhasta Cosby voisi puhua avoimemmin siviilioikeudenkäynnissä.

Siviilioikeudenkäynnissä Cosby tunnustikin hankkineensa vahvoja rauhoittavia lääkkeitä, jotta voisi käyttää niitä seksiä saadakseen. Tunnustus pysyi kuitenkin salaisena viime kesään asti, jolloin se vuoti julkisuuteen. Uusi tieto oli ratkaiseva, kun pennsylvanialaiset syyttäjät päättivät nostaa rikosjutun Cosbya vastaan. Cosbyn asianajajien uskotaan vaativan tunnustuksen sulkemista pois todisteiden joukosta.

Viime vuosina kymmenet naiset ovat astuneet julkisuuteen kertomaan siitä, kuinka Cosby on huumannut heidät ja käyttänyt heitä seksuaalisesti hyväksi. Vaikka todisteet Cosbya vastaan olisivat Constandin tapauksessa hatarat, muiden naisten todistuslausunnot saattavat vakuuttaa oikeuden näyttelijän syyllisyydestä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Mielenosoitukset käynnissä Helsingin keskustassa – HSTV:n suora lähetys kulkueiden kohtauspaikasta Kaisaniemen puistosta

  2. 2

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  3. 3

   HOK-Elanto perui äärioikeiston itsenäisyyspäiväkeikan ravintolassaan – ”Tämä ilmiö on nyt kasvamassa”

  4. 4

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  5. 5

   Jos et usko, että teinit ovat ihania, lue mitä Turun luostarivuoren yläkoulussa tapahtuu

  6. 6

   Onko minun oltava suomalainen, jotta voin asua Suomessa?

  7. 7

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  8. 8

   ”Sairauslomaan liittyvä lentokielto” esti Timo Soinin Nato-matkan – ministeriö ei kerro sairausloman mahdollisesta jatkumisesta

  9. 9

   Tutkijat ymmällään syistä: Ahkera häpykarvojen poisto nostaa herpesriskiä

  10. 10

   OAJ:n Luukkainen huolestui Pisa-tuloksista: ”Suomen historian heikoimmat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  3. 3

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  4. 4

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  5. 5

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  6. 6

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  7. 7

   Mielenosoitukset käynnissä Helsingin keskustassa – HSTV:n suora lähetys kulkueiden kohtauspaikasta Kaisaniemen puistosta

  8. 8

   Tutkijat ymmällään syistä: Ahkera häpykarvojen poisto nostaa herpesriskiä

  9. 9

   Valeuutiset Hillary Clintonin lapsi­seksi­ringistä saivat kiväärimiehen tunkeutumaan pitseriaan Washingtonissa

  10. 10

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää