Valikko
Ulkomaat

Bernie Sanders näpäytti Hillary Clintonia vaaliväittelyssä: ”Wall Streetin yritykset kaatavat rahaa poliitikoille”

Clinton syytti Sandersia idealismista, Sanders Clintonia elitismistä demokraattien vaaliväittelyssä.

Washington. Onko entinen ulkoministeri Hillary Clinton liian realisti ollakseen edistyksellinen? Vai onko senaattori Bernie Sanders liian edistyksellinen saadakseen mitään aikaiseksi?

Ja onko Clinton korruptoitunut, koska tämä on ottanut kampanjarahaa Wall Streetin yrityksiltä? Vai onko Sanders epärealistinen puhuessaan kampanjarahoitusuudistuksesta, jolle presidentti ei voi mitään?

Tästä Clinton ja Sanders väittelivät demokraattien toistaiseksi kiihkeimmässä vaaliväittelyssä New Hampshiressa varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa. Iowan vaalikokousten tasainen tulos ja Martin O’Malleyn vetäytyminen sähköistivät kisan, jossa käytettiin kovempaa kieltä kuin aiemmissa väittelyissä.

”Melkein kaikki uusi varallisuus Yhdysvalloissa menee rikkaimmalle yhdelle prosentille”, Sanders sanoi. ”Meillä on täysin korruptoitunut kampanjarahoitusjärjestelmä. Miljardöörit ja Wall Streetin yritykset kaatavat rajattomat määrät rahaa poliitikoille.”

”Minäkin välitän työtätekevästä keskiluokasta, kuten välitän naisten, vähemmistöjen ja homojen oikeuksista”, Clinton sanoi. ”Mutta minä en anna lupauksia, joita en voi pitää.”

Clinton syytti Sandersia siitä, että tämä kannattaa ilmaista terveydenhoitoa ja ilmaista yliopistoa, eikä selitä, kuinka paljon se maksaisi.

”Minä tuen edullista koulutusta, en ilmaista koulutusta. Keskiluokan lapsille pitää olla edullinen koulutus, ei Donald Trumpin lapsille”, Clinton sanoi.

”Edistyksellinen on se, joka saa oikeasti asioita aikaiseksi.”

Sanders kiisti, että hänen ajamansa asiat olisivat epärealistisia. Muissa maissa on ilmainen terveydenhoito, ja silti siihen käytetään vähemmän rahaa per henki kuin Yhdysvalloissa, hän muistutti. ”En usko, ettemme voisi uhmata isoja lääkeyrityksiä, jotka maksattavat meillä lääkkeistä kovaa hintaa.”

Hän muistutti suunnitelmastaan langettaa uusia veroja osakekeinottelulle. ”Keskiluokka pelasti [verorahoilla] Wall Streetin, kun sillä oli vaikeuksia”, Sanders sanoi finanssikriisiin viitaten. ”Nyt Wall Streetin täytyy puolestaan auttaa keskiluokkaa.”

Clinton iski takaisin huomauttamalla, että Sandersin määritelmä edistyksellisestä on niin tiukka, ettei juuri kukaan sovi siihen. ”Ei ollut [Sandersilta] kovin edistyksellistä äänestää Brady-lakia vastaan viisi kertaa”, Clinton sanoi.

Brady-lain mukaan käsiaseiden ostajan tausta pitää tarkistaa. Sanders on kotoisin Vermontista, jossa on paljon metsästäjiä, ja hän on äänestänyt monta kertaa aserajoituksia vastaan.

Suuri osa demkraattien väittelystä keskittyi siihen, kuinka paljon valtaa Wall Streetin sijoittajilla on politiikkaan. Tässä Sandersilla oli moraalinen etulyöntiasema, sillä hänellä ei ole Super PAC:ia eli vaalirahoitusorganisaatiota, jonka kautta yritykset voisivat tukea häntä.

Väittelyä edelsi tieto, että Clinton oli ulkoministerinä ottanut 675 000 dollaria puhujanpalkkiot investointipankki Goldman Sachsilta. Sandersin mukaan Goldman Sachs oli osasyyllinen Yhdysvaltain talouden romahtamiseen vuoden 2008 finanssikriisissä.

”Olen ylpeä siitä, että olen ainoa ehdokas, jolla ei ole Super PAC:ia”, Sanders sanoi. ”Olen saanut 3,5 miljoonaa yksittäistä lahjoitusta, joiden arvo on keskimäärin 27 dollaria. Hän [Clinton] on osa eliittiä. Minä edustan toivottavasti tavallisia ihmisiä.”

Vain Sanders määrittelisi Yhdysvaltain ensimmäiseksi naispresidentiksi pyrkivän ehdokkaan osaksi eliittiä, tuohtunut Clinton vastasi. ”Olen täysin eri mieltä siitä, että jokainen, joka on ottanut jotain puhujapalkkioita, on ostettu.”

Hän sanoi Sandersin syyllistyvän ”taitavaan loanheittoon” haastoi tämän löytämään ”yhdenkin mielipiteen, jonka olisin muuttanut siksi, että olen saanut jostain rahaa.”

Clintonilta kysyttiin, julkaisisiko hän jokaisen pitämänsä maksetun puheen sisällön. Clinton sanoi voivansa tukia asiaa, mutta ei luvannut mitään suoralta kädeltä.

Lopuksi Sandersilta kysyttiin, eikö hän muistuta demokraattien presidenttiehdokas Walter Mondalea, joka oli suuri liberaalien sankari, mutta hävisi varsinaiset vaalit 49 osavaltiossa Ronald Reaganille, koska oli kansan enemmistöön verrattuna liian vasemmalla.

Demokraatit voittavat silloin, kun suuri määrä ihmisiä saadaan uurnille, ja minun kampanjani innostaa uusia ihmisiä äänestämään, Sanders vastasi.

Minä olen vahvempi ehdokas, Clinton vastasi vedoten kokemukseensa. ”Minut on tutkittu perin pohjin. Ei ole melkein mitään, jota ette tietäisi minusta”, hän sanoi ja nauratti yleisöä.

Demokraattien vaaliväittely oli viimeinen ennen New Hampshiren esivaaleja, jotka pidetään ensi tiistaina 9. helmikuuta.

Sanders on kotoisin naapuriosavaltiosta Vermontista, ja johtaa Clintonia New Hampshiressa selvin numeroin. Uutiskanava CNN:n ja paikalliskanava WMUR:in mielipidemittauksessa Sandersia tukee 61 prosenttia demokraateista, Clintonia 30 prosenttia.

Clintonin strategia perustuukin siihen, että hän häviää New Hampshiren mahdollisimman niukasti ja voittaa sitten selvästi etelässä, jonne kisa siirtyy seuraavaksi ja jossa Clinton johtaa mielipidemittauksia selvästi. Sanders taas yrittää saada New Hampshiren voitosta nostetta, joka innostaisi demokraatit muuallakin vaihtamaan hevosta ennakkosuosikista haastajaan.

Korjaus 5.2. kello 10:35: Bernie Sanders kertoi saaneensa 3,5 miljoonaa (ei 3,5) yksittäistä lahjoitusta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  4. 4

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  5. 5

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  6. 6

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  7. 7

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  8. 8

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää