Valikko
Ulkomaat

Harvardin professori: Lähes jokainen suuri pakolaisaalto on ensin aiheuttanut kauhistelua

Euroopan pakolaiskriisit ovat koko 1900-luvun kohentaneet pakolaisten oikeuksia. Nyt edessä saattaa olla ensimmäinen kriisi, jossa oikeuksia vähennetään, sanoo Harvardin professori Michael Ignatieff. Ignatieffista itsestä oli lähellä tulla karjalainen.

Budapest

Oli hilkulla, ettei kanadalaisesta Michael Ignatieffista tullut suomalaista.

Hänen isoisänsä Pavel Ignatjev oli ministeri Venäjän viimeisen tsaarin Nikolai II:n hallituksessa. Venäjän 1917 väliaikaishallitus tarjosi hänelle paikkaa Karjalan johdossa.

”Jos hän olisi hyväksynyt tarjouksen, saattaisin olla nyt Suomen kansalainen”, Ignatieff kertoo HS:n haastattelussa Budapestissa.

Mutta perhe päätti paeta: Mustameren kautta Turkkiin, sitten Englantiin ja lopulta Kanadaan, jossa Ignatieff syntyi vuonna 1947. Hänestä tuli Kanadan liberaalipuolueen johtaja, kirjailija ja toimittaja sekä nyt viimeisimpänä professori Harvardin yliopiston Kennedy Schoolissa.

Perheen pako Kanadaan onnistui, koska Ignatieffin isovanhemmilla ja isällä oli käytössään niin sanottu Nansen-passi, jolla ilman kotimaata jääneet Venäjän emigrantit pääsivät matkustamaan.

Asiakirja oli lähtölaukaus kansainvälisille pakolaispolitiikalle.

Ignatieff esittelee Budapestissa kuvaa isoisänsä Nansen-passista.

Hänen mukaansa samanlaiselle luovuudelle on taas tarvetta, kun pakolaisten oikeuksia määrittävät sopimukset ovat joutuneet arvostelun kohteeksi Euroopan pakolaiskriisin myötä.

Suomessa tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi keskiviikkona valtiopäivien avajaisissa uskovansa, ”että jos kansainvälisiä ja niihin perustuvia kansallisia säädöksiä tehtäisiin vasta nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi, mutta ne silti pitäisivät kiinni ihmisoikeuksista ja auttaisivat hädässä olevia.”

HS tapasi Ignatieffin jo tammikuussa ennen Niinistön puhetta. Arvostelua sopimuksia kohtaan on kuulunut aiemminkin. Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen sanoi joulukuussa Tanskan TV2:lle, että YK:n pakolaissopimus pitäisi neuvotella uusiksi.

Pakolaispolitiikkaa itää kriiseistä. Keinot pakolaisten suojeluun on löydetty aina silloin, kun miljoonat ihmiset ovat yhtäkkiä tarvinneet apua.

”Jokainen kriisi kehittää kansainvälisiä sopimuksia”, Ignatieff sanoo budapestilaisessa yliopistossa, jonne hänet on kutsuttu puhumaan.

Nansen-passi luotiin 1920-luvulla, kun jopa kaksi miljoonaa venäläistä pakeni kommunistista vallankumousta. Asiakirjan avulla he pystyivät liikkumaan maasta toiseen. Passi sai nimensä norjalaiselta tutkimusmatkailijalta Fridtjof Nansenilta, josta tuli Kansainliiton vuonna 1921 perustaman pakolaiskomission ensimmäinen johtaja.

Toinen maailmansota ja sen jättämät kymmenet miljoonat pakolaiset Euroopassa motivoivat merkittävimmät yhä käytössä olevista kansainvälisistä sopimuksista. Perustettiin YK.

Vuonna 1948 syntyi yleismaailmallinen ihmisoikeusjulistus ja siitä kolme vuotta myöhemmin Geneven pakolaissopimus, joka on yhä pääpiirteissään voimassa. Vuonna 1967 se laajennettiin koskemaan kaikkia maailman pakolaisia.

Sopimus määrää reunaehdot Suomen pakolaispolitiikalle.

Euroopan pakolaiskriisit ovat koko 1900-luvun kohentaneet pakolaisten oikeuksia. Nyt edessä saattaa olla ensimmäinen kriisi, jossa oikeuksia vähennetään.

”Tämä avainkysymys, joka nyt on pelissä”, Ignatieff sanoo.

Ignatieffin mukaan nykyinen pakolaissopimus ei vastaa täysin enää tämän päivän tarpeeseen.

Oikeudet koskevat vain henkilöitä, jotka jokin maa tunnustaa olemassa oleviksi. Ihminen tarvitsee valtion jalkojen alleen hakeakseen turvapaikkaa.

Estämällä ihmisten pääsyn maahan valtiot rajoittavat autettavien määrää. Jos ei ole rajalla, ei voi sanoa ”asylum”, kuten Niinistö puheessaan viittasi.

”Siksi rakennetaan aitoja. Siksi ihmiset hukkuvat Välimereen”, Ignatieff sanoo.

Hän ehdottaa yhdeksi ratkaisuksi 2000-luvun versiota Nansen-passista: kansainvälisesti tunnustettua asiakirjaa, johon kerätään tulijoiden biometriset tiedot ja saapumis- ja poistumispäivät. Tämä edellyttää sitä, että Eurooppa saa rajavalvontansa kuntoon.

Ratkaisu voisi olla myös kansainvälinen julistus, jossa jonkun maan tai alueen asukkaat julistettaisiin oikeutetuiksi apuun.

Kanadalaisprofessori ei usko, että pakolaiskriisi uhkaa Eurooppaa tai sen arvoja.

Pelko tulijoita kohtaan on kuitenkin tuttua: pakolaisiin on aina suhtauduttu nuivasti, lähtien Ignatieffin isovanhemmista ja muista venäläispakolaisista.

”Kyllä, he olivat myös eurooppalaisia, ja kyllä, he olivat kristittyjä, mutta silti heihin suhtauduttiin vihamielisesti.”

1930-luvulla pakenivat saksanjuutalaiset. Mielipidetiedustelujen mukaan yhdysvaltalaisten enemmistö vastusti heidän tuloaan. Nyt Yhdysvaltojen tiede- ja kulttuuriylivaltaa olisi mahdotonta kuvitella ilman saksanjuutalaisten vaikutusta.

Vuonna 1956 itävaltalaiset kauhistuivat, kun unkarilaiset pakenivat naapurimaahan kansannousun väkivaltaista tukahduttamista.

”Nyt itävaltaiset taputtavat itseään selkään ja ovat ylpeitä antamastaan avusta.”

1989 länsipoliitikot pelkäsivät muurin äkillisen murtumisen aiheuttavan hallitsemattoman pakolaisaallon. Nyt lähinnä enää Vladimir Putin suree kylmän sodan päättymistä.

Ignatieffin mielestä pakolaiskriisiä kannattaisi miettiä parinkymmenen vuoden perspektiivillä.

”Asiat, joita pidettiin täysin mahdottomina, osoittautuivat lopulta hyviksi.”

Kansainväliset ihmisoikeus- ja pakolaissopimukset luotiin suojelemaan ihmisiä valtioiden mahdolliselta mielivallalta. Natsi-Saksa näytti karmealla tavalla, mitä valtiot voivat omille kansalaisilleen tehdä.

Ignatieff korostaa kansainvälisten sopimusten tärkeyttä.

”Kukaan ei halua valtiota, joka ei tunnusta ylempää auktoriteettia.”

Kansainvälisistä sopimuksista luopuminen vaarantaa kaikkien oikeudet. Auttajasta voi tulla minä hetkenä hyvänsä itse avunpyytäjä.

Kiinnostavatko Euroopan asiat? Kaikki Euroopan pakolaiskriisiä ja muitakin Euroopan kohtalonkysymyksiä käsittelevät HS:n artikkelit ovat luettavissa aihesivulta hs.fi/eurooppa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Pakolaiset
 • Ihmisoikeudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  5. 5

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  6. 6

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

  9. 9

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  10. 10

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  7. 7

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  8. 8

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää