Valikko
Ulkomaat

Internet on yhä vain haave neljälle miljardille ihmiselle

Maailmassa enemmistöllä ei ole pääsyä verkkoon

Vaikka internetin käyttäjien määrä on vuosikymmenessä yli kolminkertaistunut noin 3,2 miljardiin ihmiseen, ei neljällä miljardilla ole edelleenkään mahdollisuutta päästä verkkoon. Kehittyneissä maissa saattaa helposti unohtua sekin, ettei kahdella miljardilla ihmisellä ole matkapuhelinta eikä kuudella miljardilla ole nopeaa laajakaistaa.

Tiedot selviävät Maailmapankin tuoreesta raportista, jossa selvitettiin digitalisaation merkitystä kehitykselle.

”Nettiyhteydet ovat monissa maissa vielä erittäin kalliita, osa maista on kaukana rannikoiden kaapeleista ja osa on suuria ja harvaan asuttuja maita. Paljon on tehty myös poliittisia virheitä kuten pitäytyminen valtiollisissa monopoleissa tai verottamalla liiallisesti”, listaa internetin leviämisen estäviä syitä yksi raportin päätekijöistä, tohtori Tim Kelly.

YK:n kunnianhimoisena tavoitteena kuitenkin on, että vuoteen 2020 mennessä kaikki pitäisi saada sopuhintaisen netin äärelle. Tavoitteen toteuttaminen maksaisi arvioiden mukaan noin 500 miljardia dollaria. Kelly ei tavoitteen onnistumiseen usko.

”Tavoite on erittäin hankala toteuttaa, enkä olisi sellaista asettanut itse”, Suomessa perjantaina vieraillut Kelly arvioi.

Raportin toinen päätekijöistä, varajohtaja Deepak Mishra puolestaan muistuttaa, että internetin käyttäjien määrä lisääntyy nykyisin noin 5-7 prosentilla vuosittain. Vauhti ei riitä millään siihen, että YK tavoite saavutettaisiin 2020 mennessä.

”Lisäksi rikkaissakin maissa on paljon niitä, jotka eivät edes halua internetiä syystä tai toisesta. Tulevaisuudessa realistisempi tavoite voisi olla, että 80-90 prosenttia ihmisistä pääsisi netin äärelle”, Mishra sanoo.

Informaatioteknologian leviämisessä kyse on paljosta muustakin kuin siitä, että kansalaiset pääsevät esimerkiksi Facebookiin. Teknologia kun tarjoaa kansalaisille esimerkiksi parempia terveys- ja koulutuspalveluja ja mahdollistaa talouskasvun lisäämisen tehokkuutta parantamalla. Mishra kertoo konkreettisen kasvuesimerkin Vietnamista.

”Mitä köyhempi ja vähemmän verkottunut maa on, sitä enemmän sillä on taloudellisia kasvumahdollisuuksia informaatioteknologian avulla. Esimerkiksi Vietnamissa ne maatilat, joilla oli nettiyhteys, olivat 3,6 kertaa tuottavampia kuin ne, jotka eivät olleet internetin äärellä. Kasvupotentiaali on erittäin suurta”, Mishra sanoo.

Maailmanpankki on huolestunut siitä, että esimerkiksi internet-yhteyksien puuttuminen köyhistä maista eriarvoistaa maailmaa entisestään ja niin sanottu ”digikuilu” maiden välillä syvenee. Myös maiden sisällä ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa sen mukaan, pääsevätkö he hyödyntämään informaatioteknologiaa vai eivät. Huonoimmassa asemassa ovat syrjäseuduilla asuvat köyhät ja vanhemmat naiset.

Maailmanpankin raportissa muistutetaan, ettei informaatioteknologia yksin riitä nostamaan köyhiä maita kurjuudesta. Ellei maassa ole esimerkiksi kunnollista koulutusjärjestelmää, terveydenhuoltoa tai kansalaisilla lukutaitoa ei kännykän nettiyhteydellä voi maailmaa paljon parantaa.

Hyviä esimerkkejä teknologian mahdollisuuksista auttaa on kuitenkin lukemattomia. Esimerkiksi Tansaniassa ja Keniassa on otettu käyttöön mobiiliraha, jonka avulla ihmiset voivat maksaa ja ottaa jopa lainoja kännykän avulla.

Vuosia ulkoministeriön kehitysprojektissa Tansaniassa viettänyt Kristiina Lähde muistuttaa, että informaatioteknologian hyödyistä huolimatta teknologian tuominen kehittymättömille alueille voi tuoda mukanaan myös ongelmia.

”Lainojen vuosikorot saattavat olla yli sata prosenttia, minkä merkitystä kansalaiset eivät välttämättä ymmärrä. Vaarana on, että ihmisistä tulee rahanlähde, jonka tuotot menevät pyramidin huipulle”, Lähde sanoo.

Myös kiinalaiset ovat haistaneet mahdollisuuden toimia Afrikan toistaiseksi melko kehittymättömillä informaatioteknologiamarkkioilla. Lähde kertoo olleensa todistamassa, kuinka kiinalainen laitevalmistaja Huawei tarjosi Tansanialle verkkoteknologiaansa.

”Kiinalaiset lupasivat, että heidän teknologiansa ansiosta maassa ei tultaisi näkemään arabikevättä. He kertoivat myös voivansa hallita sosiaalista mediaa ja esimerkiksi muuttamaan viestejä haluttuihin muotoihin”, Lähde kertoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  2. 2

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  5. 5

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  6. 6

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  7. 7

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  8. 8

   Kolmea miestä epäillään raiskauksesta Ruotsissa – rikos näkyi suorana lähetyksenä Facebookissa

  9. 9

   Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

  10. 10

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  5. 5

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  6. 6

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  6. 6

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää