Valikko
Ulkomaat

Venäjän kansallismielinen oikeisto on kriisissä – nyt nationalistit tähyävät länteen

Pietarissa päämajaansa pitävä ryhmä etsii kansainvälistä yhteistyötä, myös Suomesta.

Pietari/Moskova. Kansallismielisen Rodina-puolueen vaaliehdokas ja aktivisti, ekonomisti Juri Ljubomirski, 27, istuu pietarilaispitserian pöydässä myöhäisenä perjantai-iltana ja esittää näkemyksensä siitä, miksi äärioikeisto on Euroopassa vahvoilla.

”Siirtolaisuus ei ole ainoa syy”, Ljubomirski sanoo. ”Se on vasta sijalla kaksi. Ensisijainen syy on, että Euroopan maat ovat menettäneet suvereniteettinsa.”

Hieman yllättäen EU ja sen idea Euroopan kansojen yhteistyöstä on Ljubomirskin mukaan loistava. Syyllinen asioiden huonoon jamaan on hänen mielestään Yhdysvallat, joka ”estää vahvan eurooppalaisen keskusvaltion synnyn”.

Noin 20 ihmistä kokoontui Pietarissa lauantaina tukemaan Euroopan maahanmuuton vastustajia. Järjestäjinä olivat Rodinan lisäksi Kansallisdemokraattinen puolue NDP sekä Venäjän imperialistinen liike RID.

Natsiksi nuori oikeistoradikaali ei tunnustaudu, vaikka natsit tuomitessaan Eurooppa heittikin hänen mielestään ”paljon hyvää” menemään. ”Lapsi meni pesuveden mukana.”

EU on joka tapauksessa tulossa Ljubomirskin mielestä tiensä päähän. Hänen mukaansa vanha valtaeliitti hokee suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta, kunnes tukahtunut kansan mielipide lopulta purkautuu.

”Luulen, että vuoteen 2020 mennessä näemme poliitikkojen toiminnan hedelmät vallan vaihdoksina, ja todennäköisesti pioneeri on Ranska”, Ljubomirski veikkaa.

Ljubomirskin edustama laitaoikeistoryhmä ei ole mikään Venäjän äärioikeiston voimatekijä.

Mielenkiintoiseksi oikeistoryhmän tekevät kohta vuoden päivät jatkuneet yritykset järjestää kansainvälistä yhteistyötä aatetoverien kanssa. Ryhmä osallistui lauantaiseen Euroopan siirtolaisvastaiseen mielenosoituspäivään.

Ljubomirski on World National-Conservative Movement (WNMC) -nimisen yhteistyöjärjestön järjestelykomitean puheenjohtaja. Ääriliikkeiden tutkija Anton Šehovtsov julkaisi blogissaan viime vuoden puolella listan 52 uusoikeistolaisesta puolueesta tai järjestöstä, joille WNCM on esittänyt yhteistyötä. Julki tuli myös yhteistyötarjouskirje.

”Se kirje, joka on ollut julkisuudessa, oli lähetetty vain James Dowsonille”, Ljubomirski kuittaa. ”Se ei millään tavalla kuvasta toimintaamme. Lehdistö vain sai tietää etukäteen suunnitelmistamme.”

Abortinvastustaja Dowson on toiminut Britannian ääripuo­lueissa. Julkisuuteen tullut pietarilaisten 52 mahdollisen yhteiskumppanin lista on kuitenkin hyvin kirjava. Suomesta mukana ovat perussuomalaiset, Suomen sisu ja Kansallinen vastarinta.

Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon mukaan kirjettä pietarilaisilta ei ole tullut, mutta jonkinlainen yhteydenotto kuitenkin.

”Sieltä tuli kutsu johonkin Facebookin keskusteluryhmään”, Slunga-Poutsalo kertoo. ”Mutta kun me emme oikein syttyneet tällaiselle yhteistyölle, niin lähdin sieltä pois aika nopeasti. Nämä reunaääriliikkeet eivät oikein osu meihin.”

”Olemme saaneet yhteyden­oton kyseiseltä taholta, mutta emme ole lähdössä mukaan yhteistyöhön”, vastaa Suomen Sisun puheenjohtaja, kansanedustaja Olli Immonen (ps) sähköpostitse. ”Keskitymme tällä hetkellä toimintamme kasvattamiseen puhtaasti omassa maassamme.”

Venäjän yhteistyöhön Euroopan äärioikeiston kanssa suhtaudutaan lännessä epäluuloisesti, koska sen epäillään rahoittavan änkyräryhmiä horjuttaakseen Euroopan unionia.

Periaatteessa myös Venäjän nationalisteja voitaisiin käyttää tällaisen myyräntyön välineenä. Tutkija Šehovtsovin mukaan ruotsalainen Nordiska Mot­ståndsrörelsen on jotain pietarilaiselta WNCM:ltä saanutkin. Läheiset suhteet Rodina-puolueeseen panevat epäilemään, että rahoituksella olisi jonkinlainen poliittinen siunaus.

”Aatetta, joka ei ole minkään arvoinen, ei saada toimimaan millään rahasummilla”, Juri Ljubomirski vastaa rahoituskysymykseen. ”Ei tämä ole kaupallinen projekti vaan ideologinen.”

Ljubomirski sanoo toimivansa Euroopan äärioikeistopuolueiden järjestössä AFP:ssä, jossa ovat mukana muun muassa Kreikan Kultainen aamunkoitto ja Saksan uusnatsipuolue NDP. Tämä allianssi on edeltäjästään irronnut fraktio, ja keskinäiset kiistat näyttävät olevan äärioikeistossa arkipäivää.

”Käytäväpuheissa olemme kaikki ystäviä, mutta kun puhe siirtyy viralliselle tasolle, ei aina yhdessä kyetäkään toimimaan”, Ljubomirski myöntää.

Riitaisia ovat kansallismielisten oikeistojärjestöjen jäsenet myös Venäjällä, eikä heillä juuri nyt mene erityisen hyvin.

”Venäjän nationalistien katuradikaali liike on kriisissä”, sanoo rasismia ja ääriliikkeitä tutkivan Sova-kansalaisjärjestön johtaja Aleksandr Verhovski kellaritoimistossaan Moskovan keskustassa. ”He ovat umpikujassa.”

Verhovskin mukaan liike saavutti suosionsa huipun vuoteen 2011 mennessä siirtolaisvastaisilla iskulauseilla. Pelkällä muukalaisvihalla kyettiin kokoamaan parhaaseen mielenosoitukseen 6 000 ihmistä, ja siihen se jäi. Sitten alkoivat liberaalin opposition mielenosoitukset, ja nationalistit jäivät kakkoseksi.

Viimeinen niitti Verhovskin mukaan oli Ukrainan sota. Ensinnäkin se jakoi taas kansallismielisten rivit: vapaaehtoisia lähti rintaman molemmille puolille. Vallanpitäjät taas pelkäsivät Itä-Ukrainasta palaavien vapaaehtoisten aiheuttavan ongelmia.

”Donbassin vapaaehtoisista osa on jo palannut”, Verhovski sanoo. ”He ovat ihmisiä, joilla on sotakokemusta, jotka pääsevät käsiksi aseisiin, joilla on hyvin organisoitunut verkosto. Heitä ei voi kontrolloida, he ovat uhka. Sitä pelkää hallitus, ja niin pelkään minäkin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Äärioikeisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon

  4. 4

   Villingin ”antiautoritäärisellä kesämökillä” kasvatetaan vihanneksia ja kerätään sadevettä – Helsingin kaupungin poistumiskehotus tuli talonvaltaajien mukaan yllätyksenä

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  7. 7

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  8. 8

   Vaikeudet kasaantuvat Trumpin niskaan: Presidentti jatkaa oikeusministerinsä haukkumista ja senaatti äänestää Obamacaren kumoamisen aloittamisesta

  9. 9

   Uudet ministerit kiersivät lakia vannoessaan tuomarinvalan – Apulaisoikeuskansleri: Ei vaikuta ministerien toimivaltaan

  10. 10

   Mitä postinjakajat tekevät tiistaisin, kun kirjeposti ei kulje? Luottamusmies pelkää, että keskiviikot venyvät ja posti myöhästyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu
  3. Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara
  4. Villingin ”antiautoritäärisellä kesämökillä” kasvatetaan vihanneksia ja kerätään sadevettä – Helsingin kaupungin poistumiskehotus tuli talonvaltaajien mukaan yllätyksenä
  5. Vaikeudet kasaantuvat Trumpin niskaan: Presidentti jatkaa oikeusministerinsä haukkumista ja senaatti äänestää Obamacaren kumoamisen aloittamisesta
  6. Hyötyisikö kuntomaratoonari Niken kohukengistä? Huippujuoksija pärjäisi markettikengilläkin
  7. Uudet ministerit kiersivät lakia vannoessaan tuomarinvalan – Apulaisoikeuskansleri: Ei vaikuta ministerien toimivaltaan
  8. Tunti sitten
  9. Suomelle kultaa moukarinheitossa Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla
  10. Kaksi vihollisleiriä lupailee tulitaukoa ja vaaleja konfliktin repimään Libyaan – Ranskan presidentti Macron kehuu ”historiallisesta rohkeudesta”
  11. Mitä postinjakajat tekevät tiistaisin, kun kirjeposti ei kulje? Luottamusmies pelkää, että keskiviikot venyvät ja posti myöhästyy
  12. Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon
  13. Näytä lisää