Valikko
Ulkomaat

Venäjän kansallismielinen oikeisto on kriisissä – nyt nationalistit tähyävät länteen

Pietarissa päämajaansa pitävä ryhmä etsii kansainvälistä yhteistyötä, myös Suomesta.

Pietari/Moskova. Kansallismielisen Rodina-puolueen vaaliehdokas ja aktivisti, ekonomisti Juri Ljubomirski, 27, istuu pietarilaispitserian pöydässä myöhäisenä perjantai-iltana ja esittää näkemyksensä siitä, miksi äärioikeisto on Euroopassa vahvoilla.

”Siirtolaisuus ei ole ainoa syy”, Ljubomirski sanoo. ”Se on vasta sijalla kaksi. Ensisijainen syy on, että Euroopan maat ovat menettäneet suvereniteettinsa.”

Hieman yllättäen EU ja sen idea Euroopan kansojen yhteistyöstä on Ljubomirskin mukaan loistava. Syyllinen asioiden huonoon jamaan on hänen mielestään Yhdysvallat, joka ”estää vahvan eurooppalaisen keskusvaltion synnyn”.

Noin 20 ihmistä kokoontui Pietarissa lauantaina tukemaan Euroopan maahanmuuton vastustajia. Järjestäjinä olivat Rodinan lisäksi Kansallisdemokraattinen puolue NDP sekä Venäjän imperialistinen liike RID.

Natsiksi nuori oikeistoradikaali ei tunnustaudu, vaikka natsit tuomitessaan Eurooppa heittikin hänen mielestään ”paljon hyvää” menemään. ”Lapsi meni pesuveden mukana.”

EU on joka tapauksessa tulossa Ljubomirskin mielestä tiensä päähän. Hänen mukaansa vanha valtaeliitti hokee suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta, kunnes tukahtunut kansan mielipide lopulta purkautuu.

”Luulen, että vuoteen 2020 mennessä näemme poliitikkojen toiminnan hedelmät vallan vaihdoksina, ja todennäköisesti pioneeri on Ranska”, Ljubomirski veikkaa.

Ljubomirskin edustama laitaoikeistoryhmä ei ole mikään Venäjän äärioikeiston voimatekijä.

Mielenkiintoiseksi oikeistoryhmän tekevät kohta vuoden päivät jatkuneet yritykset järjestää kansainvälistä yhteistyötä aatetoverien kanssa. Ryhmä osallistui lauantaiseen Euroopan siirtolaisvastaiseen mielenosoituspäivään.

Ljubomirski on World National-Conservative Movement (WNMC) -nimisen yhteistyöjärjestön järjestelykomitean puheenjohtaja. Ääriliikkeiden tutkija Anton Šehovtsov julkaisi blogissaan viime vuoden puolella listan 52 uusoikeistolaisesta puolueesta tai järjestöstä, joille WNCM on esittänyt yhteistyötä. Julki tuli myös yhteistyötarjouskirje.

”Se kirje, joka on ollut julkisuudessa, oli lähetetty vain James Dowsonille”, Ljubomirski kuittaa. ”Se ei millään tavalla kuvasta toimintaamme. Lehdistö vain sai tietää etukäteen suunnitelmistamme.”

Abortinvastustaja Dowson on toiminut Britannian ääripuo­lueissa. Julkisuuteen tullut pietarilaisten 52 mahdollisen yhteiskumppanin lista on kuitenkin hyvin kirjava. Suomesta mukana ovat perussuomalaiset, Suomen sisu ja Kansallinen vastarinta.

Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon mukaan kirjettä pietarilaisilta ei ole tullut, mutta jonkinlainen yhteydenotto kuitenkin.

”Sieltä tuli kutsu johonkin Facebookin keskusteluryhmään”, Slunga-Poutsalo kertoo. ”Mutta kun me emme oikein syttyneet tällaiselle yhteistyölle, niin lähdin sieltä pois aika nopeasti. Nämä reunaääriliikkeet eivät oikein osu meihin.”

”Olemme saaneet yhteyden­oton kyseiseltä taholta, mutta emme ole lähdössä mukaan yhteistyöhön”, vastaa Suomen Sisun puheenjohtaja, kansanedustaja Olli Immonen (ps) sähköpostitse. ”Keskitymme tällä hetkellä toimintamme kasvattamiseen puhtaasti omassa maassamme.”

Venäjän yhteistyöhön Euroopan äärioikeiston kanssa suhtaudutaan lännessä epäluuloisesti, koska sen epäillään rahoittavan änkyräryhmiä horjuttaakseen Euroopan unionia.

Periaatteessa myös Venäjän nationalisteja voitaisiin käyttää tällaisen myyräntyön välineenä. Tutkija Šehovtsovin mukaan ruotsalainen Nordiska Mot­ståndsrörelsen on jotain pietarilaiselta WNCM:ltä saanutkin. Läheiset suhteet Rodina-puolueeseen panevat epäilemään, että rahoituksella olisi jonkinlainen poliittinen siunaus.

”Aatetta, joka ei ole minkään arvoinen, ei saada toimimaan millään rahasummilla”, Juri Ljubomirski vastaa rahoituskysymykseen. ”Ei tämä ole kaupallinen projekti vaan ideologinen.”

Ljubomirski sanoo toimivansa Euroopan äärioikeistopuolueiden järjestössä AFP:ssä, jossa ovat mukana muun muassa Kreikan Kultainen aamunkoitto ja Saksan uusnatsipuolue NDP. Tämä allianssi on edeltäjästään irronnut fraktio, ja keskinäiset kiistat näyttävät olevan äärioikeistossa arkipäivää.

”Käytäväpuheissa olemme kaikki ystäviä, mutta kun puhe siirtyy viralliselle tasolle, ei aina yhdessä kyetäkään toimimaan”, Ljubomirski myöntää.

Riitaisia ovat kansallismielisten oikeistojärjestöjen jäsenet myös Venäjällä, eikä heillä juuri nyt mene erityisen hyvin.

”Venäjän nationalistien katuradikaali liike on kriisissä”, sanoo rasismia ja ääriliikkeitä tutkivan Sova-kansalaisjärjestön johtaja Aleksandr Verhovski kellaritoimistossaan Moskovan keskustassa. ”He ovat umpikujassa.”

Verhovskin mukaan liike saavutti suosionsa huipun vuoteen 2011 mennessä siirtolaisvastaisilla iskulauseilla. Pelkällä muukalaisvihalla kyettiin kokoamaan parhaaseen mielenosoitukseen 6 000 ihmistä, ja siihen se jäi. Sitten alkoivat liberaalin opposition mielenosoitukset, ja nationalistit jäivät kakkoseksi.

Viimeinen niitti Verhovskin mukaan oli Ukrainan sota. Ensinnäkin se jakoi taas kansallismielisten rivit: vapaaehtoisia lähti rintaman molemmille puolille. Vallanpitäjät taas pelkäsivät Itä-Ukrainasta palaavien vapaaehtoisten aiheuttavan ongelmia.

”Donbassin vapaaehtoisista osa on jo palannut”, Verhovski sanoo. ”He ovat ihmisiä, joilla on sotakokemusta, jotka pääsevät käsiksi aseisiin, joilla on hyvin organisoitunut verkosto. Heitä ei voi kontrolloida, he ovat uhka. Sitä pelkää hallitus, ja niin pelkään minäkin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Äärioikeisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Sarjahukuttamisista tuomittu on kateissa, poliisi julkaisi kasvokuvan – ”mahdolliset vihjeet hätäkeskukseen”

  3. 3

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  4. 4

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  5. 5

   Esittelyssä Trumpin virkaanastujaisten kaikki esiintyjät: Tähtinä Toby Keith, 3 Doors Down ja jättikuoro

  6. 6

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  7. 7

   Donald Trump yritti mainita tyttärensä Twitterissä, tägäsi väärän naisen – joka oli jo syksyllä kertonut kannattavansa Hillary Clintonia

  8. 8

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  9. 9

   Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

  10. 10

   Britannian ja EU:n sopimus­neuvotteluista tulossa pitkät ja takkuiset, sanoo suomalais­asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  2. 2

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  3. 3

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  5. 5

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  6. 6

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  7. 7

   Tältä näyttää Helsingin valtava pyörivä jäälautta – Keksijä: ”Haen tälle kansainvälistä näkyvyyttä”

  8. 8

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  9. 9

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  10. 10

   Lähes kaikki Kelan etuudet pienenevät tänä vuonna – HS kertoo, miten muutokset vaikuttavat sinun tuloihisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää