Valikko
Ulkomaat

Venäjän kansallismielinen oikeisto on kriisissä – nyt nationalistit tähyävät länteen

Pietarissa päämajaansa pitävä ryhmä etsii kansainvälistä yhteistyötä, myös Suomesta.

Pietari/Moskova. Kansallismielisen Rodina-puolueen vaaliehdokas ja aktivisti, ekonomisti Juri Ljubomirski, 27, istuu pietarilaispitserian pöydässä myöhäisenä perjantai-iltana ja esittää näkemyksensä siitä, miksi äärioikeisto on Euroopassa vahvoilla.

”Siirtolaisuus ei ole ainoa syy”, Ljubomirski sanoo. ”Se on vasta sijalla kaksi. Ensisijainen syy on, että Euroopan maat ovat menettäneet suvereniteettinsa.”

Hieman yllättäen EU ja sen idea Euroopan kansojen yhteistyöstä on Ljubomirskin mukaan loistava. Syyllinen asioiden huonoon jamaan on hänen mielestään Yhdysvallat, joka ”estää vahvan eurooppalaisen keskusvaltion synnyn”.

Noin 20 ihmistä kokoontui Pietarissa lauantaina tukemaan Euroopan maahanmuuton vastustajia. Järjestäjinä olivat Rodinan lisäksi Kansallisdemokraattinen puolue NDP sekä Venäjän imperialistinen liike RID.

Natsiksi nuori oikeistoradikaali ei tunnustaudu, vaikka natsit tuomitessaan Eurooppa heittikin hänen mielestään ”paljon hyvää” menemään. ”Lapsi meni pesuveden mukana.”

EU on joka tapauksessa tulossa Ljubomirskin mielestä tiensä päähän. Hänen mukaansa vanha valtaeliitti hokee suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta, kunnes tukahtunut kansan mielipide lopulta purkautuu.

”Luulen, että vuoteen 2020 mennessä näemme poliitikkojen toiminnan hedelmät vallan vaihdoksina, ja todennäköisesti pioneeri on Ranska”, Ljubomirski veikkaa.

Ljubomirskin edustama laitaoikeistoryhmä ei ole mikään Venäjän äärioikeiston voimatekijä.

Mielenkiintoiseksi oikeistoryhmän tekevät kohta vuoden päivät jatkuneet yritykset järjestää kansainvälistä yhteistyötä aatetoverien kanssa. Ryhmä osallistui lauantaiseen Euroopan siirtolaisvastaiseen mielenosoituspäivään.

Ljubomirski on World National-Conservative Movement (WNMC) -nimisen yhteistyöjärjestön järjestelykomitean puheenjohtaja. Ääriliikkeiden tutkija Anton Šehovtsov julkaisi blogissaan viime vuoden puolella listan 52 uusoikeistolaisesta puolueesta tai järjestöstä, joille WNCM on esittänyt yhteistyötä. Julki tuli myös yhteistyötarjouskirje.

”Se kirje, joka on ollut julkisuudessa, oli lähetetty vain James Dowsonille”, Ljubomirski kuittaa. ”Se ei millään tavalla kuvasta toimintaamme. Lehdistö vain sai tietää etukäteen suunnitelmistamme.”

Abortinvastustaja Dowson on toiminut Britannian ääripuo­lueissa. Julkisuuteen tullut pietarilaisten 52 mahdollisen yhteiskumppanin lista on kuitenkin hyvin kirjava. Suomesta mukana ovat perussuomalaiset, Suomen sisu ja Kansallinen vastarinta.

Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon mukaan kirjettä pietarilaisilta ei ole tullut, mutta jonkinlainen yhteydenotto kuitenkin.

”Sieltä tuli kutsu johonkin Facebookin keskusteluryhmään”, Slunga-Poutsalo kertoo. ”Mutta kun me emme oikein syttyneet tällaiselle yhteistyölle, niin lähdin sieltä pois aika nopeasti. Nämä reunaääriliikkeet eivät oikein osu meihin.”

”Olemme saaneet yhteyden­oton kyseiseltä taholta, mutta emme ole lähdössä mukaan yhteistyöhön”, vastaa Suomen Sisun puheenjohtaja, kansanedustaja Olli Immonen (ps) sähköpostitse. ”Keskitymme tällä hetkellä toimintamme kasvattamiseen puhtaasti omassa maassamme.”

Venäjän yhteistyöhön Euroopan äärioikeiston kanssa suhtaudutaan lännessä epäluuloisesti, koska sen epäillään rahoittavan änkyräryhmiä horjuttaakseen Euroopan unionia.

Periaatteessa myös Venäjän nationalisteja voitaisiin käyttää tällaisen myyräntyön välineenä. Tutkija Šehovtsovin mukaan ruotsalainen Nordiska Mot­ståndsrörelsen on jotain pietarilaiselta WNCM:ltä saanutkin. Läheiset suhteet Rodina-puolueeseen panevat epäilemään, että rahoituksella olisi jonkinlainen poliittinen siunaus.

”Aatetta, joka ei ole minkään arvoinen, ei saada toimimaan millään rahasummilla”, Juri Ljubomirski vastaa rahoituskysymykseen. ”Ei tämä ole kaupallinen projekti vaan ideologinen.”

Ljubomirski sanoo toimivansa Euroopan äärioikeistopuolueiden järjestössä AFP:ssä, jossa ovat mukana muun muassa Kreikan Kultainen aamunkoitto ja Saksan uusnatsipuolue NDP. Tämä allianssi on edeltäjästään irronnut fraktio, ja keskinäiset kiistat näyttävät olevan äärioikeistossa arkipäivää.

”Käytäväpuheissa olemme kaikki ystäviä, mutta kun puhe siirtyy viralliselle tasolle, ei aina yhdessä kyetäkään toimimaan”, Ljubomirski myöntää.

Riitaisia ovat kansallismielisten oikeistojärjestöjen jäsenet myös Venäjällä, eikä heillä juuri nyt mene erityisen hyvin.

”Venäjän nationalistien katuradikaali liike on kriisissä”, sanoo rasismia ja ääriliikkeitä tutkivan Sova-kansalaisjärjestön johtaja Aleksandr Verhovski kellaritoimistossaan Moskovan keskustassa. ”He ovat umpikujassa.”

Verhovskin mukaan liike saavutti suosionsa huipun vuoteen 2011 mennessä siirtolaisvastaisilla iskulauseilla. Pelkällä muukalaisvihalla kyettiin kokoamaan parhaaseen mielenosoitukseen 6 000 ihmistä, ja siihen se jäi. Sitten alkoivat liberaalin opposition mielenosoitukset, ja nationalistit jäivät kakkoseksi.

Viimeinen niitti Verhovskin mukaan oli Ukrainan sota. Ensinnäkin se jakoi taas kansallismielisten rivit: vapaaehtoisia lähti rintaman molemmille puolille. Vallanpitäjät taas pelkäsivät Itä-Ukrainasta palaavien vapaaehtoisten aiheuttavan ongelmia.

”Donbassin vapaaehtoisista osa on jo palannut”, Verhovski sanoo. ”He ovat ihmisiä, joilla on sotakokemusta, jotka pääsevät käsiksi aseisiin, joilla on hyvin organisoitunut verkosto. Heitä ei voi kontrolloida, he ovat uhka. Sitä pelkää hallitus, ja niin pelkään minäkin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Äärioikeisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   Paavi: Korean sota tuhoaisi suuren osan ihmiskuntaa – ehdottaa Norjaa sovittelijaksi

  5. 5

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  6. 6

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  7. 7

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  8. 8

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  9. 9

   ”Populismia steroideissa” – Porvooseen saapuva nettiaktivismin supertähti kertoo HS:n haastattelussa, mikä teki Trumpista niin vahvan

  10. 10

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää