Valikko
Ulkomaat

Äärioikeisto marssi lauantaina Euroopan kaduilla

Islaminvastainen marssi keräsi joitakin satoja Birminghamissa. Poliisi piti marssijat ja vastamielenosoittajat erillään. Pegidalaiset marssivat myös muissa Euroopan kaupungeissa.

Birmingham/Helsinki. Saksasta lokakuussa 2014 alkanut islaminvastainen Pegida-liike rantautui lauantaina Britanniaan, kun jokunen sata äärioikeistolaista mielenosoittajaa marssi islamia vastaan kaatosateessa Birminghamin teollisuusalueella.

Pegida on jo aiemmin yrittänyt pariinkin otteeseen järjestäytyä Britanniassa, mutta laihoin tuloksin. Eurooppalaisen maahanmuuttokriisin paheneminen sekä Kölnissä ja muualla tapahtuneet naisten ahdistelut ovat kuitenkin antaneet happea äärioikeistolaiselle liikehdinnälle.

Birminghamin-marssi ei kerännyt isoa joukkoa osallistujia, mutta paikalle tulleet olivat aiempaa määrätietoisempia.

”Poliitikot eivät uskalla tarttua islamin mukanaan tuomiin ongelmiin. Nyt on aika tajuta totuus islamista”, Pegidan pääpuhujiin Birminghamissa kuulunut Paul Weston kertoi lauantaina ennen marssin alkua.

Weston on toiminut useissa äärioikeistolaisissa ja populistisissa puolueissa. Hänen ympärillään pörräsi ihailijoiden joukko.

Britannian Pegidan johtohahmoihin Westonin ohella kuuluu Tommy Robinson, joka on äärioikeistolaisen The English Defence League -järjestön entinen johtaja.

Monilla eri nimillä esiintynyt Robinson oli kehottanut pegidalaisia pysymään Birminghamin-marssilla rauhallisina ja pidättäytymään alkoholista, iskulauseista ja naamioitumisesta. Tavoitteena oli kerätä uskottavuutta.

Myös Robinsonin pitämä puhe pyrki paketoimaan vanhat äärioikeistolaiset ajatukset salonkikelpoisena länsimaisen demokratian ja naisten oikeuksien puolustuksena. Hänenkin sanomansa pääsisältö oli islam ja sen mukanaan tuomat ongelmat.

Iso joukko poliiseja piti rasismia vastustavat vastamielen­osoittajat ja pegidalaiset erillään toisistaan. Vastamielenosoittajien pääkulkue oli ohjattu Birminghamin keskustaan.

Pegida-marssin alkupisteelle rautatieasemalle pääsi vain kourallinen rasismin vastustajia – ja heidätkin poliisi ohjasi aidan taakse pegidalaisista.

”On erittäin tärkeä olla mukana osoittamassa mieltä rasismia vastaan. Britannia on ainakin toistaiseksi onnistunut tukkimaan äärioikeiston leviämisen. Meillä ei ole Ranskan Marine Le Penin kaltaisia poliittisia johtajia”, vastamielenosoittajien kylttiä kantanut Martin Lynch kertoi lauantaina.

Niin ikään rasismia vastustamassa ollut Steve Johnston ei uskonut, että ääriaatteet voimistuvat Britanniassa.

”Kolmannes briteistä on lahjoittanut rahaa pakolaisten hyväksi. Emme ole rasistinen maa”, hän sanoi.

Lauantaina pegidalaiset marssivat monessa eurooppalaisessa kaupungissa.

Pegidan perustamispaikassa Saksan Dresdenissä marssi saksalaismedian mukaan noin 8 000 ihmistä. Uutistoimisto AFP:n mukaan moni kantoi kylttejä, jotka arvostelivat liittokansleri Angela Merkeliä lepsusta suhtautumisesta siirtolaisiin. Vastamielenosoitus keräsi noin 2 000 osallistujaa.

Calais’ssa Pohjois-Ranskassa äärioikeiston raportoitiin ottaneen yhteen poliisin kanssa, mikä johti pariinkymmeneen pidätykseen. Poliisi oli kieltänyt marssin, jolle kuitenkin ilmaantui noin 150 osallistujaa.

Prahassa kahden eri äärioikeistoryhmän järjestämään tapahtumaan osallistui AFP:n mukaan noin 5 000 ihmistä.

Amsterdamissa poliisi pidätti toistakymmentä ihmistä, kun sekä pegidalaiset että heidän vastustajansa saivat kokoon muutaman sadan ihmisen mielenosoitukset.

Birminghamissa Pegida-marssin osallistujajoukko oli sekoitus äärioikeistolaista työväenluokkaa, huligaaneja ja yhden asian aktivisteja. Yhdistävä tekijä oli islaminvastaisuus ja muukalaisvihamielisyys.

”Olen täällä, koska olen lesbo. Sukupuolivähemmistöillä ei ole islamilaisissa maissa mitään oikeuksia. En halua, että myönteisyys islamia kohtaan lisääntyy Britanniassa”, naisystävänsä kanssa liikkeellä ollut Julie sanoi.

Hän ei halunnut kertoa sukunimeään: ”Jos islamia arvostelee, voi menettää työnsä.”

Marssijoista naiset olivat selvässä vähemmistössä.

Paikalla Briminghamissa oli myös äärioikeistolaisen EDL:n jäseniä.

”Miksikö olen täällä? Koska islam on ongelma, eikä poliitikoilla ole munaa sanoa sitä. Ei minulla rauhallisia muslimeja vastaan mitään ole”, EDL-tunnuksiseen pipoon sonnustautunut Paul Whiteside sanoi.

Birminghamin Pegida-marssia oli seuraamassa myös iso joukko toimittajia ja kourallinen uteliaita sekä ääriliikkeitä ammattinsa puolesta seuraavia.

”Olen täällä, koska haluan verrata tapahtumia siihen, miten lehdet kirjoittavat tästä huomenna. Saako muuten Suomessa yhä sanoa, että Mannerheim on sotasankari?” vaimonsa kanssa Bathista Birminghamiin saapunut Alexander sanoi. Hänkään ei halunnut kertoa sukunimeään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Pegida
 • Islam
 • Britannia
 • muslimit
 • Äärioikeisto
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  7. 7

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  8. 8

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Nepalilaiset vuorikiipeilijät: Tasanne Mount Everestin huipun tuntumassa ei romahtanutkaan, vaikka brittiretkikunta julkaisi todisteeksi valokuvan

  10. 10

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää