Valikko
Ulkomaat

Kovat mielipiteet, tunteisiin vetoava elämäntarina – Rubio on maltillisten republikaanien toivo

New Hampshiren esivaalit pidetään tänään. Kovassa nousussa oleva republikaanien Marco Rubio on maltillinen vain verrattuna Donald Trumpiin ja Ted Cruziin.

Manchester, New Hampshire

”Valtavan yleisömäärän takia tapahtuma on siirretty uusiin tiloihin”, lukee sähköpostissa.

Presidentiksi pyrkivä Marco Rubio on nyt kuumaa laavaa lumisessa New Hampshiressa, jonka esivaalit järjestetään tänään tiistaina. Iowassa kolmanneksi tullut republikaaniehdokas Rubio on toistaiseksi niiden paras toivo, jotka haluavat puolueen ehdokkaaksi keskitien kulkijan.

Sunnuntai-iltana heitä oli kokoontunut satamäärin palloiluhalliin Manchesterin pikkukaupungissa: vakavaa ja vaatimatonta valkoista väkeä, joka arasteli täyttää penkkirivejä edestä. Leveästi hymyilevä Rubio asteli lavalle kuin kotiinsa näyttäen sinisessä villapaidassaan paljon 44-vuotiasta nuoremmalta.

Barack Obama haluaa tehdä tästä maasta sellaisen kuin muut maat. Mutta jos pitää ulkomaista, kannattaa muuttaa ulkomaille. Me olemme Amerikassa.” Sanat ovat jyrkkiä, mutta Rubio hymyilee lämpimästi kuin puhuisi tutuille, jotka kyllä tietävät, ettei hän tarkoita pahaa.

Se, että Rubiota kutsutaan näissä vaaleissa maltilliseksi, kertoo paljon näistä vaaleista. Rubio on maltillinen suhteessa laitaoikeiston senaattoriin Ted Cruziin ja populistirääväsuu Donald Trumpiin. Pohjoismaisesta näkökulmasta hän on kova konservatiivi. Hän haluaa leikata veroja ja purkaa presidentti Obaman terveydenhoitouudistuksen, jonka ansiosta pienituloisilla on varaa sairasvakuutukseen.

”Minun johdollani meistä tulee yrittäjien maa, ei sosialistimaa, jollaista Bernie Sanders haluaa”, Rubio sanoo. ”Minun johdollani päätökset terveydenhoidosta kuuluvat ihmisille, ­eivät valtiolle.”

Rubio vastustaa aborttioikeutta myös silloin, jos nainen tulee raiskatuksi tai raskaaksi insestin seurauksena.

”Oikeutemme eivät tule presidentiltä tai perustuslaista, oikeutemme tulevat Jumalalta”, Rubio sanoo.

Eläkkeelle jäänyt lastenhoitaja Marlene Foye ei pidä Rubiota liian jyrkkänä. ”Miksi rangaista lasta rikoksesta? Jos nainen raiskataan, hän voi antaa lapsen adoptoivaksi.”

Ulkopolitiikassa Rubio on haukka, joka kasvattaisi Yhdysvaltain armeijaa ja ajaisi nykyistä kovempia toimia äärijärjestö Isisiä ja Irania vastaan.

”Maailma on turvallisempi paikka silloin, kun Yhdysvallat on maailman vahvin sotilasvalta”, Rubio sanoo kuin näin ei enää olisi.

Joissain asioissa Rubio on tietoisen epämääräinen. Hän on epäillyt, ettei ilmastonmuutos johdu ihmisen toiminnasta. The Center for responsive politics -tutkimuskeskuksen mukaan Rubio on saanut satojatuhansia dollareita kampanjatukea öljyteollisuudelta.

Toinen Rubiolle hankala aihe on siirtolaisuus. Senaatissa hän ajoi lakiuudistusta, jonka avulla luvattomat siirtolaiset olisivat saaneet ajan myötä Yhdysvaltain kansalaisuuden. Asenteet siirtolaisia vastaan ovat kuitenkin koventuneet, ja nyt Rubio esiintyy luvattoman siirtolaisuuden tiukkana vastustajana.

Monet äänestäjät uskovat kuitenkin, että presidenttinä Rubio olisi myötätuntoisempi kuin Cruz tai Trump, joka haluavat heittää yli 11 miljoonaa luvatonta siirtolaista ulos maasta.

”Jos kaikki luvattomat heitettäisiin ulos, kuka tekisi maa­taloustyöt? Kuka pyörittäisi ravintoloita? Yhdysvaltain talous kärsisi pahasti”, sanoo insinööri Bill Connally.

Kilpakumppanit arvostelevat Rubiota myös kokemattomuudesta: Rubio on ensimmäisen kauden senaattori, kuten Obama noustessaan presidentiksi. Lauantain vaaliväittelyssä Rubio hätääntyi selvästi, kun joutui arvostelun kohteeksi, ja alkoi toistella robottimaisesti Obaman vastaisia syytöksiä.

Kovia mielipiteitään Rubio pehmentää vetoavalla elämäntarinallaan. Köyhien kuubalaissiirtolaisten poika kertoo usein, kuinka hänen kielitaidoton isänsä kulki kantaen lappua, johon joku oli kirjoittanut englanniksi ”etsin töitä”. Rubio sanoo elävänsä amerikkalaista unelmaa ja väittää, että ”missään muualla maailmassa” baarimikon ja siivoojan poika ei voisi tavoitella maan korkeinta virkaa.

Rubio puhuu mielellään myös siitä, mitä vastustajat ajattelevat hänestä.

”Minä olen puolueemme paras mahdollisuus voittaa vaalit. Demokraatitkin ovat sitä mieltä”, Rubio sanoo ja hukkuu tilaisuuden lopuksi selfiekeppien ja mikrofonien risukkoon.

Rubion nousu Cruzin tai Trumpin vaihtoehdoksi riippuu kuitenkin New Hampshiren tuloksesta. Myös Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush, New Jerseyn kuvernööri Chris Christie ja Ohion kuvernööri John Kasich yrittävät nousta maltillisten republikaanien suosikiksi.

Kaikki neljä eivät voi jatkaa uskottavaa kampanjaa New Hampshiren jälkeen.

New Hampshiren esivaalit pidetään tiistaina

 Monmouthin yliopiston sunnuntaina julkaistun mielipidemittauksen mukaan suosituin republikaaniehdokas New Hampshiressa on Donald Trump, jota kannattaa 30 prosenttia republikaaneista. Seuraavaksi suosituimpia ovat John Kasich (14 prosenttia) ja Marco Rubio ja Jeb Bush (13 prosenttia).

 Demokraattien Bernie Sandersia kannattaa 52 ja Hillary Clintonia 42 prosenttia demokraateista.

 New Hampshiren äänestäjät ovat keskimääräistä koulutetumpia ja maallisempia. Kuka tahansa rekisteröitynyt äänestäjä voi äänestää kumpaa tahansa, republikaanien tai demokraattien ehdokasta. Siksi New Hampshiren esivaali suosii yleensä maltillisia ehdokkaita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Eurojackpotin 87 miljoonaa menikin kolmen pelaajan porukalle – kuponkia säilyttänyt ei tarkistanut riviä heti kaverinsa kehotuksesta huolimatta

  2. 2

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  5. 5

   Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

  6. 6

   Aikuinen nainen puolustaa päätöstään kohdata 12-vuotias tyttö vapaaottelu­kehässä: ”Hän on mielestäni varsin vahva lapsi”

  7. 7

   Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta

  8. 8

   Haluatko päästä vauhdilla juoksukuntoon? Valmentaja antaa kymmenen vinkkiä harjoitteluun tauon jälkeen

  9. 9

   Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

  10. 10

   Taru Tujunen eroaa Kelan hallituksesta – Tujusen viestintätoimisto sai töitä Kelalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  8. 8

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  9. 9

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  10. 10

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Aikuinen nainen puolustaa päätöstään kohdata 12-vuotias tyttö vapaaottelu­kehässä: ”Hän on mielestäni varsin vahva lapsi”
  3. HS:n päätoimittaja paljastaa, kuinka lapsinäyttelijän ura teki hänestä toimittajan – HSTV näyttää loppuun­myydyn Musta laatikko -esityksen Kansallisteatterista suorana kello 19
  4. Riehuja epäiltynä seitsemästä rikoksesta Kivenlahdentien Hesburgerin parkkipaikalla – Törmäili ryöstämällään autolla terassiin, pahoinpiteli autoilijan ja pyrki poliisin kimppuun
  5. Isot ilmalaivat tekevät paluuta 80 vuotta Hindenburgin täystuhon jälkeen – katso video zeppeliinin tulimerestä
  6. Eurojackpotin 87 miljoonaa menikin kolmen pelaajan porukalle – kuponkia säilyttänyt ei tarkistanut riviä heti kaverinsa kehotuksesta huolimatta
  7. Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä
  8. 70 000 euron potilasmaksurahat kavaltanut Husin työntekijä tuomittiin 11 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen
  9. Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta
  10. Taru Tujunen eroaa Kelan hallituksesta – Tujusen viestintätoimisto sai töitä Kelalta
  11. Villit huhut samuraimiekan kanssa riehuvasta koiransilpojasta leviävät Vantaalla – kaupan edessä ollut koira sai haavan ilmeisesti ryöstön yhteydessä
  12. Näytä lisää