Valikko
Ulkomaat

Kreikan entinen valtiovarain­ministeri Varoufakis perusti eurooppalaisen vasemmisto­liikkeen – ”EU on hajoamassa nopeasti”

Demos eli kansalaiset pitää tuoda takaisin demokratiaan”

Tasan vuosi ja neljä päivää on kulunut siitä, kun Gianis Varoufakis istui Berliinissä suuren toimittajajoukon edessä. Silloin hän tapasi Kreikan tuoreena valtiovarainministerinä ensi kertaa kollegansa Wolfgang Schäublen, ja Saksan valtiovarainministeriössä nähtiin kahden hyvin erilaisen europpalaisen ministerin kohtaaminen.

Nyt Varoufakis on Berliinin keskustassa Volksbühne-teatterin ravintolan lavalla. Jälleen paikalla on paljon toimittajia, vaikka nyt saksalaisten lehtien taloustoimittajia ei juuri näy.

Enää Gianis Varoufakis ei ole ministeri eikä kansanedustaja. Hän on Berliinissä perustamassa eurooppalaista vasemmistolaista demokratialiikettä. Englanniksi sen nimi on Democracy in Europe Movement 25 (Diem25). Päivän mittaan kokoontuu kolme ryhmää keskustelemaan liikkeen tavoitteista ja toimintatavoista.

Liike kertoo tavoitteekseen palauttaa demokratia Eurooppaan.

”Euroopan unioni on hajoamassa nopeasti, mitä on nopeuttanut sekä eurokriisi että pakolaiskriisi. Ehkä ainoa poikkeus pakolaiskriisissä on Angela Merkel”, Varoufakis sanoo.

Hänen mukaansa EU-maat ajautuvat erilleen toisistaan, koska niitä koskevista päätöksistä on tullut epäpoliittisia. Epäpoliittisuus taas tekee päätöksistä huonoja, ja teknokraatit saavat enemmän valtaa, sanoo Varoufakis.

Euroopan ongelmia ei Gianis Varoufakisin mukaan ratkaista sillä, että esimerkiksi suuret maat kuten Saksa tai Ranska linnoittautuisivat muusta Euroopasta.

Nouseva kansallismielisyys on hänestä ongelma. Nyt uuden demokratialiikeen tavoitteena on yrittää muuttaa EU:n toimielimiä demokraattisemmiksi. Miten?

”Siitä puhumme täällä tänään. Keinoista tiedetään paljon enemmän illalla”, Varoufakis toteaa.

Berliinin perustamiskokous päättyy tiistaina illalla tapahtumaan, jossa uutta vasemmistoliikettä esitellään yleisölle.

Tapahtumassa Varoufakis moitti EU:ta epäpoliittisesta, teknisestä ja näennäisen neutraalista päätöksenteosta. Hän vihjasi, että pahimmillaan demokratian rapistuminen voi johtaa fasismin nousuun.

”Demokratia on valkaistu pois EU:sta. Meillä on velvollisuus historialle ja tulevaisuudelle estää Eurooppaa ajautumasta postmoderniin versioon 1930-luvusta.”

EU pohjautuu 1950-luvulla perustettuun Euroopan hiili- ja teräsyhteisöön. Varoufakisin mukaan EU onkin eräänlainen kartelli.

”Kartellien tarkoitus on sopia hinnoista. Olipa kyse sitten EU:sta tai Opecista (öljyntuottajien yhteistyöjärjestö), kartellit pitävät aitoa demokratiaa uhkana.”

Varoufakiksen uusi kansanliike vaatii välittömästi enemmän avoimuutta EU:n päätöksentekoon.

Diem25:n päämääränä on, että euroopan valtiovarainministerien Ecofin-kokoukset, euroryhmän kokoukset ja valtionpäämiesten Eurooppa-neuvoston kokoukset pitäisi näyttää internetissä suorina lähetyksinä.

Lisäksi liike vaatii Euroopan keskuspankin kokouksista tarkkoja pöytäkirjoja. EKP aloitti viime vuonna kokousten tiivistelmien julkaisemisen, mutta esimerkiksi Yhdysvaltojen keskuspankki julkaisee tarkat pöytäkirjat.

Pitkällä aikajänteellä puolue tavoittelee ”perustuslaillista kokousta” (constitutional assembly), joka määrittelisi EU:lle uuden yhteisen perustuslain ja poliittisen rakenteen.

Liikkeen manifesti on luettavissa täällä: http://www.diem25.org/

HS tapasi Varoufakisin hänen kotonaan Ateenassa tammikuussa. Tästä linkistä voi lukea haastattelun, jossa Varoufakis kertoo muun muassa Kreikan kohtalonhetkistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Demokratia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää