Valikko
Ulkomaat

Britannian hallituksen eurooppa­ministeri HS:lle: Britannian ja EU:n sopu lähellä

Britannia-konkari Pertti Salolainen (kok) ymmärtää brittien halun karsia EU-maahanmuuttajien sosiaalitukia.

Lontoo

Britannian ja muun EU:n välinen sopu unionin uudistamisesta on ”melko lähellä”, Britannian hallituksen eurooppaministeri David Lidington arvioi HS:lle tiistaina Lontoossa.

Sopimus voidaan hyvinkin saavuttaa jo ensi viikon torstaina alkavassa EU:n huippukokouksessa Brysselissä.

”Mutta jos kestää kauemmin, niin sitten kestää kauemmin. Pääministeri ei ole valmis hyväksymään mitä tahansa mitä on pöydällä. Se on substanssi, joka määrää kansanäänestyksen ajoituksen, eikä toisin päin”, Lidington kertoi ulkoministeriön tiloissa Lontoossa.

Yksi neuvottelujen vaikeimmista kysymyksistä on se, saako Britannia – ja vastaavasti muutkin jäsenmaat – evätä tietyt sosiaalietuudet äskettäin maahan muuttaneilta EU-kansalaisilta.

Britannia haluaa jäädyttää muista EU-maista Britanniaan töihin tulleiden tietyt sosiaalietuudet neljäksi vuodeksi.

Kyse on nimenomaan pienipalkkaisten työssä käyvien henkilöiden erilaisista verohelpotuksista, asumistuesta sekä lapsilisistä.

Tiistaina Britannian ulkoministeriössä Lontoossa vieraili joukko suomalaisia kansanedustajia. Heistä pitkään Suomen Lontoon suurlähettiläänäkin työskennellyt Pertti Salolainen (kok) ymmärtää brittien vaatimuksia.

”Britanniassa se [tukien maksaminen tulijoille] on niin suuri ongelma, että sille on aika paljon ymmärrystä olemassa. Onhan meilläkin ja muualla käynnistynyt keskustelu, että pitäisikö jonkin verran vähemmän antaa etuuksia niille, jotka tulevat maahan”, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Salolainen kertoi tiistaina Lontoossa.

Salolaisen mukaan Suomelta on löytynyt jo tukea monille Britannian pääministeri David Cameronin vaatimuksille. Sisämarkkinoiden kehittäminen ja palvelujen vapauttaminenkaan eivät ole Suomelle samanlaisia ongelmia kuin joillekin muille jäsenmaille.

Salolainen on kuitenkin huolissaan siitä, miten mahdollinen EU-ero vaikuttaisi Skotlannin tulevaisuuteen. Jos Yhdistynyt kuningaskunta päättää erota EU:sta, haluaa Skotlanti todennäköisesti erota Yhdistyneestä kuningaskunnasta ja liittyä EU:hun itsenäisenä valtiona.

Kansanedustaja Timo Harakka (sd) puolestaan arvio tiistaina Lontoossa, että Britannian ja muun EU:n sopimuksen syntyminen on lähellä.

”Neuvottelut tulevat tuskin olemaan ensi viikolla mikään ongelma. [Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald] Tuskin pohja on muutamaa yksityiskohtaa vaille valmis brittien hyväksyttäväksi. Jokin muodollinen neuvotteluvoitto pitää vielä saavuttaa, jotta se on helpompi myydä kansalle, kun tämä kritiikki on ollut niin valtavaa”, Harakka sanoi.

Perussuomalaisten kansanedustajan Simon Elon mielestä suomalainen EU-kritiikko ei voi muuta kuin voittaa, kävipä Britannian EU-kansanäänestyksessä sitten mitä tahansa:

”Henkilökohtaisesti näen, että tämä on Suomelle win–win-tilanne.”

Jos Britannia jää EU:hun ja saa haluamansa reformit läpi, on se Elon mielestä Suomellekin kansallinen voitto.

”Jos taas Britannia lähtee EU:sta, niin EU-kriitikkona näen, että se voi avata positiivisia kehityskulkuja”, Elo arvio.

Britannian ja muun EU:n päämiehet ja -naiset neuvottelevat Britannian vaatimista EU-uudistuksista ensi viikon torstaina ja parjantaina Brysselissä.

Jos neuvottelut onnistuvat, saattaa pääministeri Cameron ilmoittaa kansanäänestyksen päivämäärän piankin. Aikaisin ajankohta kansanäänestyksen järjestämiseksi on kesäkuu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Eurooppa
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää