Valikko
Ulkomaat

Kiinan taidetehtaan maalarit haluavat vaihtaa sarjatuotannon ja kopioinnin oikeaan taiteeseen

Kiinan Shenzhenissä sijaitsevasta Dafenin taidekylästä myytiin vuonna 2014 taidetta vajaalla 520 miljoonalla eurolla, kertoo alueen hallintotoimisto. Noin puolet teoksista myytiin ulkomaille.

Kiinalainen taidemaalari Li Guangming myy maalauksia kapealla kadulla Shenzhenin suurkaupungissa Etelä-Kiinassa.

Hän on vuokrannut pätkän seinää, jolle ripustetut taulut ja maalausvälineet voi peittää metallisella liukuovella.

Myynnissä on suuria öljyvärimaalauksia, esimerkiksi italialaisen renessanssimaalarin Rafaelin ja 1600-luvun hollantilaismestarin Jan Vermeerin teoksia.

Ne ovat kuitenkin Lin maalaamia. Hän on yksi tuhansista taiteilijoista, jotka kopioivat työkseen tauluja Dafenin taidekylässä Shenzhenissä. Dafen on tiettävästi maailman suurin taiteilijakeskittymä.

”Tämän halusin kopioida harjoitusmielessä, kun oli aikaa”, Li sanoo talvisesta maisemasta, joka voisi olla vaikka Suomesta.

Alkuperäisteos on kuitenkin vuonna 1941 kuolleen tanskalaisen Peder Mørk Mønstedin käsialaa.

”Lumen maalaaminen ei ole helppoa. Se on valkoista, mutta siinä on sävyjä ja heijastuksia”, Li sanoo talvisessa Shenzhenissä, jossa lämpötila on keskitalvellakin tukevasti plussan puolella.

Dafenin taidekylä on peruja Kiinan nopeasti tapahtuneen teollistumisen ajoilta. Kylä sai alkunsa vuonna 1989, kun hongkongilainen taiteilija ja liikemies Huang Jiang perusti silloiselle maaseudulle käsityötehtaan.

Parikymmentä maalaria työllistävässä tehtaassa ko­pioitiin tunnettuja teoksia ja tehtiin öljyvärimaalauksia valokuvista.

Vuosien mittaan teollisuuskaupunki Shenzhen kasvoi ja nielaisi Dafenin kylän osaksi suurkaupunkia. Samalla taulujen teko Dafenissa paisui massatuotannoksi ja maailmanlaajuiseksi liiketoiminnaksi.

Alueen hallintotoimiston mukaan vuonna 2014 Dafenista myytiin taidetta 4,2 miljardilla yuanilla eli vajaalla 520 miljoonalla eurolla. Noin puolet teoksista myytiin ulkomaille.

Nyt Dafenissa on halpataiteen huippukausi ohitettu. Jäljelle jääneestä sarjatuotannosta suuri osa on siirtynyt varsinaisen taidealueen ulkopuolelle, kun vuokrat ovat nousseet.

Itse kylästä on tullut turistien suosima gallerioiden ja työhuoneiden keskittymä, jossa yhä näkee paljon taidemaalareita työssään.

Samalla kun Kiinan teollisuus elää rakennemuutosta, myös Dafen yrittää pyrkiä pois ko­pioidun tusinataiteen maineesta.

Kiina ei ole enää halpatuotantomaa, jossa kannattaa valmistaa yksinkertaisia teollisuustuotteita. Sen sijaan kehittyneemmän teollisuuden ja palvelualojen työt ovat lisääntymässä.

Palkat ja kustannukset ovat nousseet Kiinassa. Käsityökään ei ole enää puoli-ilmaista.

Pientä työhuone-galleriaa pitävä impressionistimaalari Ma Weijie pyytää runsaan puolen neliömetrin kokoisesta öljyvärimaalauksesta vajaat 200 euroa.

”Kun tulin tänne 12 vuotta sitten, ainoastaan kopioin. Nyt ehkä kymmenen prosenttia töistä on omaa taidettani”, kertoo taidemaalari Li Guangming.

”Aloin tehdä omia töitä vasta viime vuonna.”

Hän on maalannut esimerkiksi omakuvan sekä taulun, jossa on Shanxin maakunnassa sijaitsevan maalaistalon ovi ja koira. Sekin on maalattu valokuvasta, mutta Lin mukaan hänen itse ottamastaan.

”Taidesuuntaukseni on realismi. Realistiseen maalaukseen tarvitaan valokuva.”

Myös alueen hallinto pyrkii rohkaisemaan omaehtoista luomista.

Se järjestää esimerkiksi taidekilpailuja ja tukee taiteilijoiden aineistonhankintamatkoja. Dafenin uudehkossa taidemuseossa on vuosittain vaihtuva suuri näyttely, johon kootaan kylässä työskentelevien taiteilijoiden teoksia.

Ma Weijie sanoo tekevänsä nykyään jopa 70-prosenttisesti omaa taidetta.

Loput ovat lähinnä pitkäaikaisten yhdysvaltalaisten asiakkaiden tilaamia kopioita valokuvista.

”Taiteilijana teen ehdottomasti mieluummin omia töitä ja ilmaisen omia ideoitani kuin kopioin”, Ma sanoo. ”Kopiointi on kyllä hyvää harjoitusta.”

Hänen maalaustelineensä vieressä pyörivät tietokoneruudulla Shanghain pörssin osakekurssiluvut, sillä taiteilija on myös innokas osakesijoittaja.

Vaikka kopiointi on vähenemässä, Dafenissa taiteen tekeminen on yhä ennen kaikkea liiketoimintaa. Se perustuu pikemminkin määrään kuin laatuun. ”Ne taiteilijat, jotka ha­luavat vain luoda, menevät Pekingiin”, Ma sanoo.

Paikallisten taidekauppiaiden mukaan taulujen myynti on ollut viime vuodesta alkaen laskussa.

Siihen on vaikuttanut maailmantalouden huono tilanne ja Kiinan talouskasvun hidastuminen.

Massataiteen markkinoita on kuitenkin yhä enemmän kotimaassa, kun keskiluokka kasvaa.

”Kiinalaiset käyttävät enemmän rahaa taiteeseen kuin ennen. He ostavat asuntoja ja ha­luavat niihin sisustustaidetta”, sanoo keskisuurta galleriaa pitävä taiteilija Ou Wenxiong.

”Riippumatta siitä, mitä me taiteilijat haluamme tehdä, meidän on kuitenkin seurattava markkinoiden tahtoa. ”

”Itse luotu taide on kopioita kalliimpaa, joten kiinalaiset asiakkaat ostavat yleensä mieluummin kopioita. Oman taiteen myynti on silti kasvussa.”

Tuhansia taiteilijoita

 Dafenin taidekylässä työskentelee alueen hallintotoimiston mukaan noin 8 000 ihmistä taiteen parissa. Jos ympäröivät kaupunginosat lasketaan mukaan, taidetyöläisiä kertyy noin 20 000.

 Dafenissa ainakaan julkisesti myytävät taulujen kopiot eivät ole väärennöksiä, sillä niitä ei väitetä alkuperäisiksi.

 Useimmissa maissa teosten tekijänoikeus raukeaa 70 vuoden kuluttua taiteilijan kuolemasta, joten vanhoja tauluja saa kopioida. Dafenissa tosin voi siitä huolimatta nähdä myös esimerkiksi vuonna 1987 kuolleen Andy Warholin teosten mukaelmia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Kiinan talous
 • Kuvataide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  2. 2

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   Cheekin ja Elastisen mahtipontinen areenashow potki räntävapun unholaan

  5. 5

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  6. 6

   Kampin vessassa tuleen syttynyt ihminen on tunnistettu, kuuleminen onnistuu vasta vapun jälkeen

  7. 7

   Suihkukoneesta irtosi rengas kesken lennon – video näyttää, kuinka kone laskeutui kipinöiden kiitoradalle Floridassa

  8. 8

   Huippuohjaaja oli piilossa vuosikymmeniä, tuli esiin huonolla Youtube-videolla – ”Elämä kutistuu, jos kaikki on suunniteltua”

  9. 9

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  10. 10

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  3. 3

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  4. 4

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  7. 7

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  8. 8

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  9. 9

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  10. 10

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää