Ulkomaat

Trump ja Sanders näpäyttivät puolue-eliittiä murskavoitoilla toisessa esivaalissa

Esivaalista tuli ulkopuolisten juhla ja näpäytys Yhdysvaltain molemmille puolueille.

Concord, New Hampshire. Republikaani Donald Trump ja demokraatti Bernie Sanders voittivat New Hampshiren esivaalit selvin luvuin.

Kun republikaanien äänistä oli laskettu lähes 89 prosenttia, Trump oli saanut niistä 35 prosenttia, mikä oli yli kaksi kertaa yhtä suuri osuus kuin seuraavaksi suosituimmalla ehdokkaalla, Ohion kuvernöörillä John Kasichilla.

Kun demokraattien äänistä oli laskettu 89 prosenttia, Sandersia oli äänestänyt 60 prosenttia ja entistä ulkoministeriä Hillary Clintonia 38 prosenttia.

Sekä Sandersin että Trumpin voittoa osattiin odottaa mielipidemittausten perusteella. Silti tulos ravistelee sekä republikaani- että demokraattipuoluetta. Sanders ja Trump ovat puolueidensa ulkopuolelta tulleita ehdokkaita, jotka kampanjoivat vähäosaisten puolesta perinteistä politiikkaa, puolue-eliittiä ja rahoittajia vastaan.

Uutiskanava CNN:n mielipidemittausten mukaan Trump oli ylivoimainen suosikki niiden äänestäjien keskuudessa, jotka kokivat republikaanipuolueen pettäneen heidät. New Hampshiressa Trump osoitti nyt ensimmäistä kertaa, että hän saa nämä politiikkaan pettyneet äänestäjät uurnille asti.

”Teemme Amerikasta taas suuren”, huusi Donald Trump kannattajilleen tulosten selvittyä. ”Me aiomme hakata Kiinan, Japanin ja Meksikon – kaikki maat, jotka vievät meiltä rahat joka päivä. Maailma tulee taas kunnioittamaan meitä, uskokaa pois.”

Sanders taas voitti Clintonin nuorten mutta myös sekä mies- että naisäänestäjien keskuudessa. Clintonia tuki enemmistö vain varakkaimmista ja vanhimmista demokraateista.

Sandersia auttoi se, että hän on kotoisin New Hampshiren naapurista Vermontista. Demokraattien ennakkosuosikille Clintonille näin iso tappio New Hampshiressa on kuitenkin nöyryytys äärimmäisen niukan Iowa-voiton jälkeen. Hän joutuukin suuntaamaan viestinsä entistä enemmän liberaalien ja pienituloisten suuntaan.

Sandersin ja Trumpin voitto oli sitäkin merkittävämpi, koska New Hampshiren äänestäjät ovat keskimääräistä vauraampia ja koulutetumpia ja suosivat yleensä maltillisia ehdokkaita. Se, että he äänestivät nyt molemmissa puolueissa radikaalia vaihtoehtoa, saattaa kertoa Trumpin ja Sandersin vetovoimasta myös muualla maassa.

Myös äänestysprosentti oli kipuamassa poikkeuksellisen suureksi.

”Tänä iltana lähetimme viestin, joka kaikuu Washingtonista Wall Streetille”, Sanders sanoi voittopuheessaan. ”Meidän maamme johtaminen kuuluu kaikille, ei vain muutamille vauraille kampanjarahoittajille.”

Clinton taas korosti jatkavansa taistelua ”todellisten ratkaisujen” puolesta. Hänkin korosti haluavansa uudistaa kampanjarahoitusjärjestelmää.

Sandersin suosio näkyi jo aiemmin maanantaina New Hampshiren pääkaupungin Concordin vaalipiirissä numero 6, jossa ihmiset kerääntyivät äänestämään St. Johnin kirkon seurakuntasaliin. HS:n haastattelemista kahdestatoista ihmisestä seitsemän kertoi äänestäneensä Sandersia.

”Pidän siitä, että Sanders haluaisi rajoittaa isojen pankkien valtaa, vaikka hän ei luultavasti pystyisikään tekemään sitä. Äänestin omantuntoni mukaan”, sanoi talouskonsultti Jeff Chartier, 53.

”Äänestin Bernieä, koska on muutoksen aika. Hän ei käyttäydy niin kuin valta kuuluisi hänelle. Hän ei ole Clinton eikä Bush”, sanoi eläkkeelle jäänyt osavaltion työntekijä Peter Engel, 60.

”Äänestin Sandersia. Tämä maa on surkeassa jamassa. Tarvitsemme tasa-arvoa ja yhtenäisyyttä, emme vihaa”, sanoi investointialan yrityksessä työskentelevä Jordan Alarie, 25.

Donald Trumpin kannattajille New Hampshiressa tärkein asia tuntui olevan siirtolaisuuden vastustaminen.

”Kannatan Trumpia rajojen, kielen ja kulttuurin takia. Hän on ainoa, joka suojelee noita kolmea. Ja ilman niitä ei ole olemassa Yhdysvaltoja”, sanoi työkyvyttömyyseläkkeellä oleva James Geschwindner, 45, joka osallistui maanantaina Trumpin vaalitilaisuuteen Manchesterissa.

”Ulkomaalaiset tulevat tänne ja saavat paljon ilmaista tavaraa. Siksi sitä ei riitä meille”, sanoi kotirouva Bonnie Spence, 77, jolla oli päässään Trumpin kampanjan ”Tehdään Amerikasta taas suuri” -lippalakki.

Demokraateilla on kisassa puolueen presidenttiehdokkuudesta enää kaksi ehdokasta, Sanders ja Clinton. Republikaaneja on kuitenkin mukana vielä 9, mikä hajottaa ääniä.

Kun republikaanien äänistä oli laskettu 67 prosenttia, toisella sijalla oli Ohion kuvernööri John Kasich 16 prosentin kannatuksella ja kolmantena senaattori Ted Cruz 12 prosentin kannatuksella. Neljäntenä oli Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush (11 prosenttia) ja viidentenä senaattori Marco Rubio (10 prosenttia).

Kasich, Bush ja Rubio kilpailevat keskenään maltillisten republikaanien äänistä. Trumpin voiton jälkeen puolue-eliitti painostaa todennäköisesti häntäpään ehdokkaita, jotta maltilliset voisivat alkaa keskittää ääniään Trumpia ja äärilaidan oikeistolaista Cruzia vastaan.

Hewlett-Packardin entinen toimitusjohtaja Carly Fiorina ilmoittikin keskiviikkona Facebookissa jättäytyvänsä kisasta. Useat tiedotusvälineet uutisoivat keskiviikkona, että myös New Jerseyn kuvenööri Chris Christie aikoo vetäytyä kisasta, mutta iltaan mennessä Christie ei ollut vahvistanut tietoa.

Iowan kolmossijan jälkeen Rubio pyrki jo julistautumaan maltillisten ehdokkaaksi, mutta robottimainen esiintyminen viime lauantain vaaliväittelyssä näyttää vaikuttaneen hänen suosioonsa.

New Hampshiren jälkeen näyttää siltä, että kisa molempien puolueiden presidenttiehdokkuudesta jatkuu pitkälle kevääseen.

Clinton johtaa yhä demokraattien mielipidetiedusteluja koko maassa, mutta Sandersin voitto antaa hänen kampanjalleen uutta puhtia ja luultavasti myös tukea.

Äänten jakautuminen tasaisesti republikaanien kakkosketjun kesken taas pitää monta toiveikasta sinnikkäästi mukana kisassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  8. 8

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  7. 7

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää