Valikko
Ulkomaat

Trump ja Sanders näpäyttivät puolue-eliittiä murskavoitoilla toisessa esivaalissa

Esivaalista tuli ulkopuolisten juhla ja näpäytys Yhdysvaltain molemmille puolueille.

Concord, New Hampshire. Republikaani Donald Trump ja demokraatti Bernie Sanders voittivat New Hampshiren esivaalit selvin luvuin.

Kun republikaanien äänistä oli laskettu lähes 89 prosenttia, Trump oli saanut niistä 35 prosenttia, mikä oli yli kaksi kertaa yhtä suuri osuus kuin seuraavaksi suosituimmalla ehdokkaalla, Ohion kuvernöörillä John Kasichilla.

Kun demokraattien äänistä oli laskettu 89 prosenttia, Sandersia oli äänestänyt 60 prosenttia ja entistä ulkoministeriä Hillary Clintonia 38 prosenttia.

Sekä Sandersin että Trumpin voittoa osattiin odottaa mielipidemittausten perusteella. Silti tulos ravistelee sekä republikaani- että demokraattipuoluetta. Sanders ja Trump ovat puolueidensa ulkopuolelta tulleita ehdokkaita, jotka kampanjoivat vähäosaisten puolesta perinteistä politiikkaa, puolue-eliittiä ja rahoittajia vastaan.

Uutiskanava CNN:n mielipidemittausten mukaan Trump oli ylivoimainen suosikki niiden äänestäjien keskuudessa, jotka kokivat republikaanipuolueen pettäneen heidät. New Hampshiressa Trump osoitti nyt ensimmäistä kertaa, että hän saa nämä politiikkaan pettyneet äänestäjät uurnille asti.

”Teemme Amerikasta taas suuren”, huusi Donald Trump kannattajilleen tulosten selvittyä. ”Me aiomme hakata Kiinan, Japanin ja Meksikon – kaikki maat, jotka vievät meiltä rahat joka päivä. Maailma tulee taas kunnioittamaan meitä, uskokaa pois.”

Sanders taas voitti Clintonin nuorten mutta myös sekä mies- että naisäänestäjien keskuudessa. Clintonia tuki enemmistö vain varakkaimmista ja vanhimmista demokraateista.

Sandersia auttoi se, että hän on kotoisin New Hampshiren naapurista Vermontista. Demokraattien ennakkosuosikille Clintonille näin iso tappio New Hampshiressa on kuitenkin nöyryytys äärimmäisen niukan Iowa-voiton jälkeen. Hän joutuukin suuntaamaan viestinsä entistä enemmän liberaalien ja pienituloisten suuntaan.

Sandersin ja Trumpin voitto oli sitäkin merkittävämpi, koska New Hampshiren äänestäjät ovat keskimääräistä vauraampia ja koulutetumpia ja suosivat yleensä maltillisia ehdokkaita. Se, että he äänestivät nyt molemmissa puolueissa radikaalia vaihtoehtoa, saattaa kertoa Trumpin ja Sandersin vetovoimasta myös muualla maassa.

Myös äänestysprosentti oli kipuamassa poikkeuksellisen suureksi.

”Tänä iltana lähetimme viestin, joka kaikuu Washingtonista Wall Streetille”, Sanders sanoi voittopuheessaan. ”Meidän maamme johtaminen kuuluu kaikille, ei vain muutamille vauraille kampanjarahoittajille.”

Clinton taas korosti jatkavansa taistelua ”todellisten ratkaisujen” puolesta. Hänkin korosti haluavansa uudistaa kampanjarahoitusjärjestelmää.

Sandersin suosio näkyi jo aiemmin maanantaina New Hampshiren pääkaupungin Concordin vaalipiirissä numero 6, jossa ihmiset kerääntyivät äänestämään St. Johnin kirkon seurakuntasaliin. HS:n haastattelemista kahdestatoista ihmisestä seitsemän kertoi äänestäneensä Sandersia.

”Pidän siitä, että Sanders haluaisi rajoittaa isojen pankkien valtaa, vaikka hän ei luultavasti pystyisikään tekemään sitä. Äänestin omantuntoni mukaan”, sanoi talouskonsultti Jeff Chartier, 53.

”Äänestin Bernieä, koska on muutoksen aika. Hän ei käyttäydy niin kuin valta kuuluisi hänelle. Hän ei ole Clinton eikä Bush”, sanoi eläkkeelle jäänyt osavaltion työntekijä Peter Engel, 60.

”Äänestin Sandersia. Tämä maa on surkeassa jamassa. Tarvitsemme tasa-arvoa ja yhtenäisyyttä, emme vihaa”, sanoi investointialan yrityksessä työskentelevä Jordan Alarie, 25.

Donald Trumpin kannattajille New Hampshiressa tärkein asia tuntui olevan siirtolaisuuden vastustaminen.

”Kannatan Trumpia rajojen, kielen ja kulttuurin takia. Hän on ainoa, joka suojelee noita kolmea. Ja ilman niitä ei ole olemassa Yhdysvaltoja”, sanoi työkyvyttömyyseläkkeellä oleva James Geschwindner, 45, joka osallistui maanantaina Trumpin vaalitilaisuuteen Manchesterissa.

”Ulkomaalaiset tulevat tänne ja saavat paljon ilmaista tavaraa. Siksi sitä ei riitä meille”, sanoi kotirouva Bonnie Spence, 77, jolla oli päässään Trumpin kampanjan ”Tehdään Amerikasta taas suuri” -lippalakki.

Demokraateilla on kisassa puolueen presidenttiehdokkuudesta enää kaksi ehdokasta, Sanders ja Clinton. Republikaaneja on kuitenkin mukana vielä 9, mikä hajottaa ääniä.

Kun republikaanien äänistä oli laskettu 67 prosenttia, toisella sijalla oli Ohion kuvernööri John Kasich 16 prosentin kannatuksella ja kolmantena senaattori Ted Cruz 12 prosentin kannatuksella. Neljäntenä oli Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush (11 prosenttia) ja viidentenä senaattori Marco Rubio (10 prosenttia).

Kasich, Bush ja Rubio kilpailevat keskenään maltillisten republikaanien äänistä. Trumpin voiton jälkeen puolue-eliitti painostaa todennäköisesti häntäpään ehdokkaita, jotta maltilliset voisivat alkaa keskittää ääniään Trumpia ja äärilaidan oikeistolaista Cruzia vastaan.

Hewlett-Packardin entinen toimitusjohtaja Carly Fiorina ilmoittikin keskiviikkona Facebookissa jättäytyvänsä kisasta. Useat tiedotusvälineet uutisoivat keskiviikkona, että myös New Jerseyn kuvenööri Chris Christie aikoo vetäytyä kisasta, mutta iltaan mennessä Christie ei ollut vahvistanut tietoa.

Iowan kolmossijan jälkeen Rubio pyrki jo julistautumaan maltillisten ehdokkaaksi, mutta robottimainen esiintyminen viime lauantain vaaliväittelyssä näyttää vaikuttaneen hänen suosioonsa.

New Hampshiren jälkeen näyttää siltä, että kisa molempien puolueiden presidenttiehdokkuudesta jatkuu pitkälle kevääseen.

Clinton johtaa yhä demokraattien mielipidetiedusteluja koko maassa, mutta Sandersin voitto antaa hänen kampanjalleen uutta puhtia ja luultavasti myös tukea.

Äänten jakautuminen tasaisesti republikaanien kakkosketjun kesken taas pitää monta toiveikasta sinnikkäästi mukana kisassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa

  4. 4

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Nepalilaiset vuorikiipeilijät: Tasanne Mount Everestin huipun tuntumassa ei romahtanutkaan, vaikka brittiretkikunta julkaisi todisteeksi valokuvan

  9. 9

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää