Valikko
Ulkomaat

Trump ja Sanders näpäyttivät puolue-eliittiä murskavoitoilla toisessa esivaalissa

Esivaalista tuli ulkopuolisten juhla ja näpäytys Yhdysvaltain molemmille puolueille.

Concord, New Hampshire. Republikaani Donald Trump ja demokraatti Bernie Sanders voittivat New Hampshiren esivaalit selvin luvuin.

Kun republikaanien äänistä oli laskettu lähes 89 prosenttia, Trump oli saanut niistä 35 prosenttia, mikä oli yli kaksi kertaa yhtä suuri osuus kuin seuraavaksi suosituimmalla ehdokkaalla, Ohion kuvernöörillä John Kasichilla.

Kun demokraattien äänistä oli laskettu 89 prosenttia, Sandersia oli äänestänyt 60 prosenttia ja entistä ulkoministeriä Hillary Clintonia 38 prosenttia.

Sekä Sandersin että Trumpin voittoa osattiin odottaa mielipidemittausten perusteella. Silti tulos ravistelee sekä republikaani- että demokraattipuoluetta. Sanders ja Trump ovat puolueidensa ulkopuolelta tulleita ehdokkaita, jotka kampanjoivat vähäosaisten puolesta perinteistä politiikkaa, puolue-eliittiä ja rahoittajia vastaan.

Uutiskanava CNN:n mielipidemittausten mukaan Trump oli ylivoimainen suosikki niiden äänestäjien keskuudessa, jotka kokivat republikaanipuolueen pettäneen heidät. New Hampshiressa Trump osoitti nyt ensimmäistä kertaa, että hän saa nämä politiikkaan pettyneet äänestäjät uurnille asti.

”Teemme Amerikasta taas suuren”, huusi Donald Trump kannattajilleen tulosten selvittyä. ”Me aiomme hakata Kiinan, Japanin ja Meksikon – kaikki maat, jotka vievät meiltä rahat joka päivä. Maailma tulee taas kunnioittamaan meitä, uskokaa pois.”

Sanders taas voitti Clintonin nuorten mutta myös sekä mies- että naisäänestäjien keskuudessa. Clintonia tuki enemmistö vain varakkaimmista ja vanhimmista demokraateista.

Sandersia auttoi se, että hän on kotoisin New Hampshiren naapurista Vermontista. Demokraattien ennakkosuosikille Clintonille näin iso tappio New Hampshiressa on kuitenkin nöyryytys äärimmäisen niukan Iowa-voiton jälkeen. Hän joutuukin suuntaamaan viestinsä entistä enemmän liberaalien ja pienituloisten suuntaan.

Sandersin ja Trumpin voitto oli sitäkin merkittävämpi, koska New Hampshiren äänestäjät ovat keskimääräistä vauraampia ja koulutetumpia ja suosivat yleensä maltillisia ehdokkaita. Se, että he äänestivät nyt molemmissa puolueissa radikaalia vaihtoehtoa, saattaa kertoa Trumpin ja Sandersin vetovoimasta myös muualla maassa.

Myös äänestysprosentti oli kipuamassa poikkeuksellisen suureksi.

”Tänä iltana lähetimme viestin, joka kaikuu Washingtonista Wall Streetille”, Sanders sanoi voittopuheessaan. ”Meidän maamme johtaminen kuuluu kaikille, ei vain muutamille vauraille kampanjarahoittajille.”

Clinton taas korosti jatkavansa taistelua ”todellisten ratkaisujen” puolesta. Hänkin korosti haluavansa uudistaa kampanjarahoitusjärjestelmää.

Sandersin suosio näkyi jo aiemmin maanantaina New Hampshiren pääkaupungin Concordin vaalipiirissä numero 6, jossa ihmiset kerääntyivät äänestämään St. Johnin kirkon seurakuntasaliin. HS:n haastattelemista kahdestatoista ihmisestä seitsemän kertoi äänestäneensä Sandersia.

”Pidän siitä, että Sanders haluaisi rajoittaa isojen pankkien valtaa, vaikka hän ei luultavasti pystyisikään tekemään sitä. Äänestin omantuntoni mukaan”, sanoi talouskonsultti Jeff Chartier, 53.

”Äänestin Bernieä, koska on muutoksen aika. Hän ei käyttäydy niin kuin valta kuuluisi hänelle. Hän ei ole Clinton eikä Bush”, sanoi eläkkeelle jäänyt osavaltion työntekijä Peter Engel, 60.

”Äänestin Sandersia. Tämä maa on surkeassa jamassa. Tarvitsemme tasa-arvoa ja yhtenäisyyttä, emme vihaa”, sanoi investointialan yrityksessä työskentelevä Jordan Alarie, 25.

Donald Trumpin kannattajille New Hampshiressa tärkein asia tuntui olevan siirtolaisuuden vastustaminen.

”Kannatan Trumpia rajojen, kielen ja kulttuurin takia. Hän on ainoa, joka suojelee noita kolmea. Ja ilman niitä ei ole olemassa Yhdysvaltoja”, sanoi työkyvyttömyyseläkkeellä oleva James Geschwindner, 45, joka osallistui maanantaina Trumpin vaalitilaisuuteen Manchesterissa.

”Ulkomaalaiset tulevat tänne ja saavat paljon ilmaista tavaraa. Siksi sitä ei riitä meille”, sanoi kotirouva Bonnie Spence, 77, jolla oli päässään Trumpin kampanjan ”Tehdään Amerikasta taas suuri” -lippalakki.

Demokraateilla on kisassa puolueen presidenttiehdokkuudesta enää kaksi ehdokasta, Sanders ja Clinton. Republikaaneja on kuitenkin mukana vielä 9, mikä hajottaa ääniä.

Kun republikaanien äänistä oli laskettu 67 prosenttia, toisella sijalla oli Ohion kuvernööri John Kasich 16 prosentin kannatuksella ja kolmantena senaattori Ted Cruz 12 prosentin kannatuksella. Neljäntenä oli Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush (11 prosenttia) ja viidentenä senaattori Marco Rubio (10 prosenttia).

Kasich, Bush ja Rubio kilpailevat keskenään maltillisten republikaanien äänistä. Trumpin voiton jälkeen puolue-eliitti painostaa todennäköisesti häntäpään ehdokkaita, jotta maltilliset voisivat alkaa keskittää ääniään Trumpia ja äärilaidan oikeistolaista Cruzia vastaan.

Hewlett-Packardin entinen toimitusjohtaja Carly Fiorina ilmoittikin keskiviikkona Facebookissa jättäytyvänsä kisasta. Useat tiedotusvälineet uutisoivat keskiviikkona, että myös New Jerseyn kuvenööri Chris Christie aikoo vetäytyä kisasta, mutta iltaan mennessä Christie ei ollut vahvistanut tietoa.

Iowan kolmossijan jälkeen Rubio pyrki jo julistautumaan maltillisten ehdokkaaksi, mutta robottimainen esiintyminen viime lauantain vaaliväittelyssä näyttää vaikuttaneen hänen suosioonsa.

New Hampshiren jälkeen näyttää siltä, että kisa molempien puolueiden presidenttiehdokkuudesta jatkuu pitkälle kevääseen.

Clinton johtaa yhä demokraattien mielipidetiedusteluja koko maassa, mutta Sandersin voitto antaa hänen kampanjalleen uutta puhtia ja luultavasti myös tukea.

Äänten jakautuminen tasaisesti republikaanien kakkosketjun kesken taas pitää monta toiveikasta sinnikkäästi mukana kisassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  2. 2

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  3. 3

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  6. 6

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  7. 7

   Kansanedustaja Mikko Kärnä vieraili Utsjoella saamelaiskoululla – osa oppilaista jäi vierailun takia kotiin

  8. 8

   Sandstorm teki 17 vuotta sitten Darudesta tähden, ja nyt hän on selviämässä siitä

  9. 9

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  10. 10

   Väljät virkaanastujaiset – Washingtoniin ei tullut Trumpin ennustamaa ”uskomatonta, ennätysmäistä yleisöä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  7. 7

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  8. 8

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  9. 9

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  10. 10

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  10. 10

   Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata

  11. Näytä lisää