Valikko
Ulkomaat    |   Kolumni

Muslimien rukoushetkestä kannattaisi ottaa oppia työpaikoilla

Jos joku ehdottaisi työpaikoille ja kouluihin muslimien rukoushetkien kaltaisia hiljentymistuokioita, ehdotus saisi heti innovaatiopalkinnon, kirjoittaa Taneli Heikka kolumnissaan.

Muslimien toivoma mahdollisuus rukoilla kouluissa ja työpaikoilla monta kertaa päivässä on herättänyt Suomessa närää. Miksi yhdellä uskonnollisella ryhmällä pitäisi olla oikeus keskeyttää työpäivä omien palvontamenojensa vuoksi?

Viiden päivittäisen rukoushetken sovittaminen työpaikan, esimerkiksi tehdastyön ja vuorotyön rytmiin, voi toki olla hankalaa. Jotkut suomalaiset oppilaitokset ja työpaikat ovat kieltäneet rukoilun tiloissaan esimerkiksi häiritsevyyden tai tilojen puutteen vuoksi.

Täällä Yhdysvalloissa elintarvikeyhtiö Cargill irtisanoi 200 lähinnä somalitaustaista muslimia, jotka olivat vaatineet mahdollisuutta rukoukseen tiettynä aikana.

Toiveen täyttäminen voi toki vaatia vaivaa. Mutta silti – nyt vähän järkeä ja sydäntä käteen. Säännöllinen rukoilu, uskonnosta riippumatta, on erinomainen idea. Se on ehdottomasti sallittava, kenties jopa tehtävä palkittavaksi osaksi koulujen ja työpaikkojen arkea.

Miten me emme ole tätä aiemmin hoksanneet? Entäpä jos joku ehdottaisi, että pitäisimme päivittäin viisi lyhyttä hiljentymistuokiota – ikään kuin mindfulness-hetkeä – joista yksi tai kaksi osuisi keskelle koulu- tai työpäivää?

Entä, jos joku vielä keksisi yhdistää rukoukseen taukoliikunnan, niin kuin muslimit ja joogit tekevät?

Ehdottaja saisi valtion innovaatiopalkinnon, idea nimitettäisiin hallituksen kärkikokeiluhankkeeksi ja Koneen säätiö vippaisi taukorukousprojektille miljoona euroa.

Koulut ja työpaikat antaisivat kilvan tiloja tähän käyttöön. Henkilöstöjohtajat, ammattiyhdistysliike ja työturvallisuuspäälliköt innostuisivat: ”Kyllä aina jostain löytyy vapaa luokka tai neuvotteluhuone hetken hiljaisuudelle ja syventymiselle, pannaan toteutumaan tämä hyvinvointiloikka!”

Ja oikeassa innostujat olisivat.

Tieteellisten tutkimusten mukaan säännöllinen hiljentyminen lisää psykofyysistä hyvinvointia. Sisäisen lähteen, tarkoituksen, löytäminen on nykyaikaisten innovaatioteorioiden ytimessä. Ihminen, joka ei ole kohdannut sisintään hiljaisuudessa, ei voi oppia pois vanhasta, siirtyä kohti uutta, eikä menesty varsinkaan johtotehtävissä.

Suomen nykyisessä taloudellisessa tilanteessa olisikin tärkeää, että rukouselämässä ryhdistäydyttäisiin erityisesti vientiteollisuuden tuotekehitys- ja markkinointiosastoilla.

Tutkimuksissa on myös todettu, että etenkin uskonnolliset hiljentymistuokiot ovat tehokkaita stressintorjunnassa. Uskonnon harjoittamisen lisääminen kouluissa ja työpaikoilla lepää vankalla kokemuksellisella, kulttuurisella ja tieteellisellä pohjalla.

Hyödyt yksilölle ja yhteiskunnalle ovat niin suuria, että käytännöllisten ja asenteellisten esteiden yli kannattaa kivuta.

Mutta ei tässä pitäisi olla kenellekään mitään uutta. Kristityt synnyttivät säännöllisen hiljaisuuselämän ennen muslimeja, ja juutalaiset ennen kristittyjä.

Kaikilla näillä uskonnoilla on usean päivittäisen rukouksen traditio. Rukoushetkien määrä on vaihdellut kahdesta noin kahdeksaan, ja vaihtuneet ovat nimetkin. Mutta idea on sama kuin muslimeilla: säännöllinen irtautuminen hetken tyranniasta on hyväksi ihmiselle.

Luterilainen kirkkokäsikirja tuntee aamurukouksen (laudes), päivärukouksen (ad sextam), iltarukouksen (vesper), rukouksen päivän päättyessä (kompletorio), ja valon rukouksen (lucernarium). Näistä on hyvä ammentaa kodeissa, töissä ja kouluissa.

Kenties piankin kuulemme lounasajan tohinan keskellä huikkauksen: ”Sori, mä ja Jontte käydään nyt neukkarissa ad sextamilla, jatketaan tästä viiden minuutin päästä!”

Ja takaisin tulisi virkistyneitä, tyytyväisenä myhäileviä työntekijöitä.

Olemme maallistuneessa lännessä ajautuneet kulttuurisesti hieman kauas noista hienoista tavoista. Mutta aina voimme tehdä parannuksen ja palata hyvinvoinnin lähteille. Suomeen muuttavat muslimit muistuttavat meitä tämän kääntymyksen tärkeydestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taneli Heikan kolumnit
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  4. 4

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  5. 5

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  8. 8

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  9. 9

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  10. 10

   Suomalainen sosiaaliturva kannustaa asumaan yksin vaikka se on kimppa-asumista kalliimpaa – Samalla järjestelmä ruokkii syrjäytymistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää