Ulkomaat

Verta, valtaa ja asekauppaa – Syyrian sodan avainpelureilla on korkeat panokset

Viisi vuotta jatkunut sota on kansainvälistynyt ja muuttunut yhä mutkikkaammaksi ratkaista. Monilla on sodassa etuja ajettavanaan.

Yhdysvallat ja Venäjä sopivat väliaikaisesta tulitauosta Syyriaan varhain perjantaina Suomen aikaa. Kyse olisi ensimmäisestä virallisesta tulitauosta sitten Syyrian sisällissodan alkamisen.

Hallituksen vastaisista mielenosoituksista kipinän saanut Syyrian sota on jatkunut jo yli viisi vuotta ja sodasta on tullut yhä kansainvälisempi. Lähialueen maiden lisäksi sodassa ovat vahvasti mukana myös Yhdysvallat ja Venäjä, ja sodan seuraukset näkyvät vahvasti myös Euroopassa.

HS listasi sodan osapuolten asemat Syyrian verisessä sodassa.

Syyria

Sodasta ovat eniten kärsineet siviilit. Jo noin 260 000 ihmistä on kuollut sodassa ja noin 4,6 miljoonaa on hakenut turvaa ulkomailta. Jos Syyriaan saataisiin rauha aikaiseksi, siviilit hyötyisivät tilanteesta eniten.

Maata johtava Bashar al-Assad ei ole suostunut luopumaan vallasta. Hänen asemansa tulevaisuudessa on kuitenkin yksi merkittävimmistä kysymyksistä Syyrian rauhanprosessissa, sillä al-Assadilla on kansainvälisesti niin voimakkaita tukijoita kuin vastustajiakin.

Venäjä

Venäjä on tukenut pitkään al-Assadin dynastian johtamaa Syyriaa. Syyria on Venäjän aseteollisuuden merkittävä asiakas ja Venäjä on tehnyt mittavia sijoituksia Syyriaan. Jos Syyrian nykyhallinto kaatuisi, Venäjän asema Lähi-idässä heikkenisi.

Syyskuussa Venäjä alkoi osallistua sotaan myös aseellisesti tukemalla voimakkaasti al-Assadin joukkoja. Lähtemällä sotaan Venäjä on yrittänyt nostaa kansainvälistä asemaansa ja osoittamaan omaa vahvuuttaan. Sotaretkellä Venäjä on saanut lisäksi huomiota pois muista ongelmista kuten Ukrainasta. Välillisesti Syyrian sota palvelee Venäjää siksikin, että esimerkiksi pakolaistulvan vuoksi sota on aiheuttanut Venäjän toivomaa hajaannusta Euroopan unionissa.

Euroopan unioni

Euroopassa Syyrian sota on näkynyt erityisesti mittavana pakolaistulvana, jolle ei ole loppua näkynyt. Turvapaikanhakijoiden suuri määrä on ajanut jäsenmaita eri leireihin ja sisäpoliittisesti kriisi on nostanut jäsenmaissa äärioikeiston kannatusta ja sen lieveilmiöitä. Tilanteen nopea kehittyminen on herättänyt jo kysymyksiä unionin peruspilareiden kuten vapaan liikkuvuuden mahdollisesta romuttumisesta.

EU on yrittänyt keksiä kuumeisesti erilaisia keinoja, jolla turvapaikanhakijat saataisiin pysymään unionin ulkorajojen ulkopuolella. Tilannetta ei saada kuitenkaan pysyvästi ratkaistua ennen kuin Syyriaan on saatu rauha, jolloin syyrialaisten ei tarvitse enää paeta sotaa.

Yhdysvallat

Yhdysvallat on vaatinut al-Assadin syrjäyttämistä. Amerikkalaisten johtama liittoutuma on pommittanut terroristijärjestö Isisin tukikohtia jo pitkään, mutta se ei ole onnistunut kukistamaan järjestöä. Pommitukset tulevat Yhdysvalloille kalliiksi, vaikka amerikkalaisia maajoukkoja ei varsinaisesti alueella olekaan sotimassa.

Yhdysvalloille Syyrian sodasta heijastuva alueellinen valtapeli ja sen lopputulos on merkittävä, koska valtasuhteiden uusjako ja sotatilanne vaikuttavat esimerkiksi maailman öljykauppaan. Yhdysvaltojen pitkäaikainen vihollinen Iran tukee al-Assadia. Iran on nyt voimistumassa, kun sitä vastaan asetettuja kauppapakotteita puretaan.

Osallistuminen Syyrian sotaan on noussut aiheeksi myös Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Venäjän vahva asema ja tuki al-Assadille sodassa on ollut arvovaltatappio Yhdysvalloille.

Iran

Iran on Venäjän tapaan ollut al-Assadin voimakas tukija. Sodassa se on lähettänyt vallankumouskaartinsa eliittisotilaita tukemaan al-Assadin joukkoja sekä avustanut libanonilaista Hizbollah-järjestöä taisteluissa maan hallinnon puolesta. Aseellisen ja poliittisen tuen lisäksi Iran on avustanut al-Assadin hallintoa rahallisesti.

Saudi-Arabia

Iran on Saudi-Arabian arkkivihollinen ja maiden välit ovat kärjistyneet viime kuukausia äärimmilleen. Iran ja Saudi-Arabia kilpailevat alueellisesta vallasta ja ne ovat eri puolilla Syyrian sodassa. Saudi-Arabia on tukenut al-Assadia vastaan taistelevia kapinallisia.

Alkuvuodesta Saudi-Arabia katkaisi diplomaattisuhteet Iraniin. Välit tulehtuivat sen jälkeen kun Saudi-Arabian lähetystöihin oli hyökätty Iranissa. Tätä ennen Saudi-Arabia oli teloittanut Iranissa suositun toisinajattelijan.

Alueellisessa valtapelissä Saudi-Arabia on joutunut aiempaa ahtaammalle, kun talouspakotteiden purkaminen vahvistaa Irania poliittisesti ja taloudellisesti. Saudi-Arabia kärsii myös talousongelmista alhaisen öljyn maailmanmarkkinahinnan vuoksi.

Turkki

Sota on tuonut mukanaan merkittäviä seurauksia Turkille. Maassa on jo yli kaksi miljoonaa syyrialaispakolaista, ja Aleppon pommitusten vuoksi lisää turvapaikanhakijoita on tulossa rajan ylitse Turkkiin.

Syyrian ja Turkin välisen rajan tehoton valvonta on johtanut siihen, että terroristijärjestöt kuten Isis ovat päässeet levittämään lonkeronsa maahan ja tekemään terroristi-iskuja.

Sota on heikentänyt Turkin suhteita EU:hun ja Yhdysvaltoihin. EU:n kanssa kiistaa on aiheuttanut turvapaikanhakijoiden tulo Turkista Eurooppaan. Yhdysvallat on puolestaan syyttänyt Turkkia haluttomuudesta taistella Isisiä vastaan. Turkki on raivostunut Yhdysvalloille, joka tukee Syyrian kurdeja. Turkin mukaan Syyrian kurdijärjestöt ovat terroristeja.

Sota on ajanut lisäksi myös Turkin ja Venäjän suhteet äärirajoille. Turkki on pudottanut venäläishävittäjän, joka Turkin mukaan loukkasi sen ilmatilaa. Venäjän sotatoimet Syyriassa ovat omiaan ajamaan lisää pakolaisia Turkkiin.

Turkki pitää al-Assadin hallintoa verivihollisenaan, eikä suostu hyväksymään häntä maan johtajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sisällissota
 • Venäjä
 • Iran
 • Saudi-Arabia
 • EU
 • Yhdysvallat
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  5. 5

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  6. 6

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  7. 7

   Espanjan poliisi saapui estämään Katalonian itsenäisyysäänestystä Suomessa rakennetulla Kelju K. Kojootti -laivalla

  8. 8

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  9. 9

   Suomessa arvostetaan liikaa järkeä ja liian vähän tunnetta – Voisimme oppia ymmärtämään aivojamme paremmin, sanoo neuropsykologi

  10. 10

   Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  9. 9

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää