Valikko
Ulkomaat

Verta, valtaa ja asekauppaa – Syyrian sodan avainpelureilla on korkeat panokset

Viisi vuotta jatkunut sota on kansainvälistynyt ja muuttunut yhä mutkikkaammaksi ratkaista. Monilla on sodassa etuja ajettavanaan.

Yhdysvallat ja Venäjä sopivat väliaikaisesta tulitauosta Syyriaan varhain perjantaina Suomen aikaa. Kyse olisi ensimmäisestä virallisesta tulitauosta sitten Syyrian sisällissodan alkamisen.

Hallituksen vastaisista mielenosoituksista kipinän saanut Syyrian sota on jatkunut jo yli viisi vuotta ja sodasta on tullut yhä kansainvälisempi. Lähialueen maiden lisäksi sodassa ovat vahvasti mukana myös Yhdysvallat ja Venäjä, ja sodan seuraukset näkyvät vahvasti myös Euroopassa.

HS listasi sodan osapuolten asemat Syyrian verisessä sodassa.

Syyria

Sodasta ovat eniten kärsineet siviilit. Jo noin 260 000 ihmistä on kuollut sodassa ja noin 4,6 miljoonaa on hakenut turvaa ulkomailta. Jos Syyriaan saataisiin rauha aikaiseksi, siviilit hyötyisivät tilanteesta eniten.

Maata johtava Bashar al-Assad ei ole suostunut luopumaan vallasta. Hänen asemansa tulevaisuudessa on kuitenkin yksi merkittävimmistä kysymyksistä Syyrian rauhanprosessissa, sillä al-Assadilla on kansainvälisesti niin voimakkaita tukijoita kuin vastustajiakin.

Venäjä

Venäjä on tukenut pitkään al-Assadin dynastian johtamaa Syyriaa. Syyria on Venäjän aseteollisuuden merkittävä asiakas ja Venäjä on tehnyt mittavia sijoituksia Syyriaan. Jos Syyrian nykyhallinto kaatuisi, Venäjän asema Lähi-idässä heikkenisi.

Syyskuussa Venäjä alkoi osallistua sotaan myös aseellisesti tukemalla voimakkaasti al-Assadin joukkoja. Lähtemällä sotaan Venäjä on yrittänyt nostaa kansainvälistä asemaansa ja osoittamaan omaa vahvuuttaan. Sotaretkellä Venäjä on saanut lisäksi huomiota pois muista ongelmista kuten Ukrainasta. Välillisesti Syyrian sota palvelee Venäjää siksikin, että esimerkiksi pakolaistulvan vuoksi sota on aiheuttanut Venäjän toivomaa hajaannusta Euroopan unionissa.

Euroopan unioni

Euroopassa Syyrian sota on näkynyt erityisesti mittavana pakolaistulvana, jolle ei ole loppua näkynyt. Turvapaikanhakijoiden suuri määrä on ajanut jäsenmaita eri leireihin ja sisäpoliittisesti kriisi on nostanut jäsenmaissa äärioikeiston kannatusta ja sen lieveilmiöitä. Tilanteen nopea kehittyminen on herättänyt jo kysymyksiä unionin peruspilareiden kuten vapaan liikkuvuuden mahdollisesta romuttumisesta.

EU on yrittänyt keksiä kuumeisesti erilaisia keinoja, jolla turvapaikanhakijat saataisiin pysymään unionin ulkorajojen ulkopuolella. Tilannetta ei saada kuitenkaan pysyvästi ratkaistua ennen kuin Syyriaan on saatu rauha, jolloin syyrialaisten ei tarvitse enää paeta sotaa.

Yhdysvallat

Yhdysvallat on vaatinut al-Assadin syrjäyttämistä. Amerikkalaisten johtama liittoutuma on pommittanut terroristijärjestö Isisin tukikohtia jo pitkään, mutta se ei ole onnistunut kukistamaan järjestöä. Pommitukset tulevat Yhdysvalloille kalliiksi, vaikka amerikkalaisia maajoukkoja ei varsinaisesti alueella olekaan sotimassa.

Yhdysvalloille Syyrian sodasta heijastuva alueellinen valtapeli ja sen lopputulos on merkittävä, koska valtasuhteiden uusjako ja sotatilanne vaikuttavat esimerkiksi maailman öljykauppaan. Yhdysvaltojen pitkäaikainen vihollinen Iran tukee al-Assadia. Iran on nyt voimistumassa, kun sitä vastaan asetettuja kauppapakotteita puretaan.

Osallistuminen Syyrian sotaan on noussut aiheeksi myös Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Venäjän vahva asema ja tuki al-Assadille sodassa on ollut arvovaltatappio Yhdysvalloille.

Iran

Iran on Venäjän tapaan ollut al-Assadin voimakas tukija. Sodassa se on lähettänyt vallankumouskaartinsa eliittisotilaita tukemaan al-Assadin joukkoja sekä avustanut libanonilaista Hizbollah-järjestöä taisteluissa maan hallinnon puolesta. Aseellisen ja poliittisen tuen lisäksi Iran on avustanut al-Assadin hallintoa rahallisesti.

Saudi-Arabia

Iran on Saudi-Arabian arkkivihollinen ja maiden välit ovat kärjistyneet viime kuukausia äärimmilleen. Iran ja Saudi-Arabia kilpailevat alueellisesta vallasta ja ne ovat eri puolilla Syyrian sodassa. Saudi-Arabia on tukenut al-Assadia vastaan taistelevia kapinallisia.

Alkuvuodesta Saudi-Arabia katkaisi diplomaattisuhteet Iraniin. Välit tulehtuivat sen jälkeen kun Saudi-Arabian lähetystöihin oli hyökätty Iranissa. Tätä ennen Saudi-Arabia oli teloittanut Iranissa suositun toisinajattelijan.

Alueellisessa valtapelissä Saudi-Arabia on joutunut aiempaa ahtaammalle, kun talouspakotteiden purkaminen vahvistaa Irania poliittisesti ja taloudellisesti. Saudi-Arabia kärsii myös talousongelmista alhaisen öljyn maailmanmarkkinahinnan vuoksi.

Turkki

Sota on tuonut mukanaan merkittäviä seurauksia Turkille. Maassa on jo yli kaksi miljoonaa syyrialaispakolaista, ja Aleppon pommitusten vuoksi lisää turvapaikanhakijoita on tulossa rajan ylitse Turkkiin.

Syyrian ja Turkin välisen rajan tehoton valvonta on johtanut siihen, että terroristijärjestöt kuten Isis ovat päässeet levittämään lonkeronsa maahan ja tekemään terroristi-iskuja.

Sota on heikentänyt Turkin suhteita EU:hun ja Yhdysvaltoihin. EU:n kanssa kiistaa on aiheuttanut turvapaikanhakijoiden tulo Turkista Eurooppaan. Yhdysvallat on puolestaan syyttänyt Turkkia haluttomuudesta taistella Isisiä vastaan. Turkki on raivostunut Yhdysvalloille, joka tukee Syyrian kurdeja. Turkin mukaan Syyrian kurdijärjestöt ovat terroristeja.

Sota on ajanut lisäksi myös Turkin ja Venäjän suhteet äärirajoille. Turkki on pudottanut venäläishävittäjän, joka Turkin mukaan loukkasi sen ilmatilaa. Venäjän sotatoimet Syyriassa ovat omiaan ajamaan lisää pakolaisia Turkkiin.

Turkki pitää al-Assadin hallintoa verivihollisenaan, eikä suostu hyväksymään häntä maan johtajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sisällissota
 • Venäjä
 • Iran
 • Saudi-Arabia
 • EU
 • Yhdysvallat
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  2. 2

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  3. 3

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  4. 4

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  5. 5

   Poliisi joutui puuttumaan poikkeukselliseen ravintolatilanteeseen Turussa – torjuttu mies virtsasi naisen jaloille tanssilattialla

  6. 6

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  7. 7

   ”Tilanne voi olla vaarallinen”, sanoo rasismista elokuvan tehnyt Elina Hirvonen: Suomi on jakaantunut leireihin, jotka eivät yritäkään ymmärtää toisiaan

  8. 8

   Keho muistaa häpeän, ja siksi jokaisen pomon tulisi välttää nöyryyttämistä

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  2. 2

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  3. 3

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  4. 4

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  5. 5

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  6. 6

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  7. 7

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  8. 8

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  9. 9

   Opas miehen hankintaan

  10. 10

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  11. Näytä lisää