Valikko
Ulkomaat

Verta, valtaa ja asekauppaa – Syyrian sodan avainpelureilla on korkeat panokset

Viisi vuotta jatkunut sota on kansainvälistynyt ja muuttunut yhä mutkikkaammaksi ratkaista. Monilla on sodassa etuja ajettavanaan.

Yhdysvallat ja Venäjä sopivat väliaikaisesta tulitauosta Syyriaan varhain perjantaina Suomen aikaa. Kyse olisi ensimmäisestä virallisesta tulitauosta sitten Syyrian sisällissodan alkamisen.

Hallituksen vastaisista mielenosoituksista kipinän saanut Syyrian sota on jatkunut jo yli viisi vuotta ja sodasta on tullut yhä kansainvälisempi. Lähialueen maiden lisäksi sodassa ovat vahvasti mukana myös Yhdysvallat ja Venäjä, ja sodan seuraukset näkyvät vahvasti myös Euroopassa.

HS listasi sodan osapuolten asemat Syyrian verisessä sodassa.

Syyria

Sodasta ovat eniten kärsineet siviilit. Jo noin 260 000 ihmistä on kuollut sodassa ja noin 4,6 miljoonaa on hakenut turvaa ulkomailta. Jos Syyriaan saataisiin rauha aikaiseksi, siviilit hyötyisivät tilanteesta eniten.

Maata johtava Bashar al-Assad ei ole suostunut luopumaan vallasta. Hänen asemansa tulevaisuudessa on kuitenkin yksi merkittävimmistä kysymyksistä Syyrian rauhanprosessissa, sillä al-Assadilla on kansainvälisesti niin voimakkaita tukijoita kuin vastustajiakin.

Venäjä

Venäjä on tukenut pitkään al-Assadin dynastian johtamaa Syyriaa. Syyria on Venäjän aseteollisuuden merkittävä asiakas ja Venäjä on tehnyt mittavia sijoituksia Syyriaan. Jos Syyrian nykyhallinto kaatuisi, Venäjän asema Lähi-idässä heikkenisi.

Syyskuussa Venäjä alkoi osallistua sotaan myös aseellisesti tukemalla voimakkaasti al-Assadin joukkoja. Lähtemällä sotaan Venäjä on yrittänyt nostaa kansainvälistä asemaansa ja osoittamaan omaa vahvuuttaan. Sotaretkellä Venäjä on saanut lisäksi huomiota pois muista ongelmista kuten Ukrainasta. Välillisesti Syyrian sota palvelee Venäjää siksikin, että esimerkiksi pakolaistulvan vuoksi sota on aiheuttanut Venäjän toivomaa hajaannusta Euroopan unionissa.

Euroopan unioni

Euroopassa Syyrian sota on näkynyt erityisesti mittavana pakolaistulvana, jolle ei ole loppua näkynyt. Turvapaikanhakijoiden suuri määrä on ajanut jäsenmaita eri leireihin ja sisäpoliittisesti kriisi on nostanut jäsenmaissa äärioikeiston kannatusta ja sen lieveilmiöitä. Tilanteen nopea kehittyminen on herättänyt jo kysymyksiä unionin peruspilareiden kuten vapaan liikkuvuuden mahdollisesta romuttumisesta.

EU on yrittänyt keksiä kuumeisesti erilaisia keinoja, jolla turvapaikanhakijat saataisiin pysymään unionin ulkorajojen ulkopuolella. Tilannetta ei saada kuitenkaan pysyvästi ratkaistua ennen kuin Syyriaan on saatu rauha, jolloin syyrialaisten ei tarvitse enää paeta sotaa.

Yhdysvallat

Yhdysvallat on vaatinut al-Assadin syrjäyttämistä. Amerikkalaisten johtama liittoutuma on pommittanut terroristijärjestö Isisin tukikohtia jo pitkään, mutta se ei ole onnistunut kukistamaan järjestöä. Pommitukset tulevat Yhdysvalloille kalliiksi, vaikka amerikkalaisia maajoukkoja ei varsinaisesti alueella olekaan sotimassa.

Yhdysvalloille Syyrian sodasta heijastuva alueellinen valtapeli ja sen lopputulos on merkittävä, koska valtasuhteiden uusjako ja sotatilanne vaikuttavat esimerkiksi maailman öljykauppaan. Yhdysvaltojen pitkäaikainen vihollinen Iran tukee al-Assadia. Iran on nyt voimistumassa, kun sitä vastaan asetettuja kauppapakotteita puretaan.

Osallistuminen Syyrian sotaan on noussut aiheeksi myös Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Venäjän vahva asema ja tuki al-Assadille sodassa on ollut arvovaltatappio Yhdysvalloille.

Iran

Iran on Venäjän tapaan ollut al-Assadin voimakas tukija. Sodassa se on lähettänyt vallankumouskaartinsa eliittisotilaita tukemaan al-Assadin joukkoja sekä avustanut libanonilaista Hizbollah-järjestöä taisteluissa maan hallinnon puolesta. Aseellisen ja poliittisen tuen lisäksi Iran on avustanut al-Assadin hallintoa rahallisesti.

Saudi-Arabia

Iran on Saudi-Arabian arkkivihollinen ja maiden välit ovat kärjistyneet viime kuukausia äärimmilleen. Iran ja Saudi-Arabia kilpailevat alueellisesta vallasta ja ne ovat eri puolilla Syyrian sodassa. Saudi-Arabia on tukenut al-Assadia vastaan taistelevia kapinallisia.

Alkuvuodesta Saudi-Arabia katkaisi diplomaattisuhteet Iraniin. Välit tulehtuivat sen jälkeen kun Saudi-Arabian lähetystöihin oli hyökätty Iranissa. Tätä ennen Saudi-Arabia oli teloittanut Iranissa suositun toisinajattelijan.

Alueellisessa valtapelissä Saudi-Arabia on joutunut aiempaa ahtaammalle, kun talouspakotteiden purkaminen vahvistaa Irania poliittisesti ja taloudellisesti. Saudi-Arabia kärsii myös talousongelmista alhaisen öljyn maailmanmarkkinahinnan vuoksi.

Turkki

Sota on tuonut mukanaan merkittäviä seurauksia Turkille. Maassa on jo yli kaksi miljoonaa syyrialaispakolaista, ja Aleppon pommitusten vuoksi lisää turvapaikanhakijoita on tulossa rajan ylitse Turkkiin.

Syyrian ja Turkin välisen rajan tehoton valvonta on johtanut siihen, että terroristijärjestöt kuten Isis ovat päässeet levittämään lonkeronsa maahan ja tekemään terroristi-iskuja.

Sota on heikentänyt Turkin suhteita EU:hun ja Yhdysvaltoihin. EU:n kanssa kiistaa on aiheuttanut turvapaikanhakijoiden tulo Turkista Eurooppaan. Yhdysvallat on puolestaan syyttänyt Turkkia haluttomuudesta taistella Isisiä vastaan. Turkki on raivostunut Yhdysvalloille, joka tukee Syyrian kurdeja. Turkin mukaan Syyrian kurdijärjestöt ovat terroristeja.

Sota on ajanut lisäksi myös Turkin ja Venäjän suhteet äärirajoille. Turkki on pudottanut venäläishävittäjän, joka Turkin mukaan loukkasi sen ilmatilaa. Venäjän sotatoimet Syyriassa ovat omiaan ajamaan lisää pakolaisia Turkkiin.

Turkki pitää al-Assadin hallintoa verivihollisenaan, eikä suostu hyväksymään häntä maan johtajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sisällissota
 • Venäjä
 • Iran
 • Saudi-Arabia
 • EU
 • Yhdysvallat
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  2. 2

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  3. 3

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  4. 4

   ”Neitsyys on paras lahja, jonka nainen voi aviomiehelleen antaa”, luennoitsija opetti – ja Kiinassa roihahti someraivo

  5. 5

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  6. 6

   Baltialaiset huolestuivat: Maailmaa valloittanut koominen venäläisanimaatio Maša ja karhu saattaakin olla osa Venäjän hybridi­sodan­käyntiä

  7. 7

   Suomen ja viron samankaltaisuus huvittaa – nykyään virolaisetkin nauravat ”vilkuttamiselle” ja ”ratsastajapatsaalle”

  8. 8

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  9. 9

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  10. 10

   Telia maksoi Liigan tv-oikeuksista poikkeuksellisen suuren summan – pian otteluita ei ehkä enää näe ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  3. 3

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  4. 4

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  5. 5

   Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

  6. 6

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  7. 7

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  8. 8

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  9. 9

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  10. 10

   Trump sätti Pohjois-Koreaa ohjuksen ampumisesta: ”Osoittaa suurta epäkunnioitusta Kiinaa kohtaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää