Valikko
Ulkomaat

Suomen asioita hoitavat diplomaatteina nyt naiset – suurlähettiläistäkin naisia jo puolet

Jo yli 20 vuotta enemmistö Suomen uusista diplomaateista on ollut naisia. Moni alalle opiskeleva pitää ulkoministeriötä poikkeuksellisen tasa-arvoisena työpaikkana.

Suomea maailmalla edustavan suurlähettiläskunnan naisistuminen on parin viime vuoden aikana kiihtynyt. On vain ajan kysymys, milloin enemmistö suurlähettiläistä on naisia.

Jos mukaan lasketaan kaikki ulkomaiden edustustoissa nykyisin työskentelevät suurlähettiläät, sukupuolten määrä on jo tasan. Suurlähettiläs-tittelillä ulkomaan­edustustoissa on tätä nykyä 39 naista ja 39 miestä.

Näistä suurlähettiläistä kolme ei ole edustustonsa päällikköjä, sillä pysyvässä EU-edustustossa työskentelee pysyvän edustajan lisäksi kaksi muutakin suur­lähettilästä ja Wienin-suurlähetystössä Itävallan-suurlähettilään lisäksi Etyj-suurlähettiläs.

Jos mukaan otetaan kaikki Suomen diplomaattisten edustustojen päälliköt eli myös pääkonsulit ja lähetystöjen suur­lähettiläät, naisia on 40 ja miehiä 43. Lisäksi Helsingissä pitää toimipistettään kolme kiertävää suurlähettilästä, jotka ovat nykyisin miehiä.

Vielä vuosikymmenen vaihteessa suur­lähettiläistä kolmannes oli naisia.

Ulkoministeriössä ei edes yritetä arvailla, milloin naisia on enemmistö suurlähettiläistä. Se ei kuitenkaan ole kaukana.

”Tämä on luonnollinen kehitys, jota ei ole mitenkään keinotekoisesti yritetty tavoitella”, sanoo ulkoministeriön hallinnollinen alivaltiosihteeri Pirkko Hämäläinen.

Pääreitti diplomaatinuralle on ministeriön järjestämä kansainvälisten asioiden valmennuskurssi (Kavaku). Kurssille otettiin 1980-luvun lopulla ensimmäistä kertaa enemmän naisia kuin miehiä.

Vastikään päättyneellä kurssilla oli kaksitoista naista ja kahdeksan miestä. Naisistuminen on kurssilaisten mielestä luonnollinen seuraus kehityk­sestä, joka näkyy koulutuksessakin.

Akateemiset alat ovat naisistuneet, ja tytöt pärjäävät poikia paremmin jo peruskoulussa, etenkin diplomaatille tärkeissä kielten opinnoissa. Tämä näkyy armottomasti kurssin pääsy­kokeissa.

”Pätevimmät valitaan”, toteaa kurssilainen Niina Nykänen.

”Kun sitten alkaa tehdä uraa, virkaiällä on paljon sukupuolta enemmän merkitystä”, sanoo Sanna Milano.

Kavakulaiset uskovat, että ulkoministeriö on poikkeuksellisen tasa-arvoinen työnantaja.

”Nuorilla naisilla voi monesti olla vaikeaa yritys- tai järjestömaailmassa”, arvelee Katja Karppinen.

Diplomaatin uralla edetään tyypillisesti tehtävä tehtävältä kohti suurlähettilään pestiä, vuoroin Suomessa ja ulkomailla. Siihen voi kulua helposti kaksikymmentä vuotta.

”1980- ja 1990-luvuilla taloon tulleet ovat nyt päällikköiässä”, Hämäläinen sanoo.

”Sekin vaikuttaa, että nimittäjät ovat olleet suopeita.”

Suurlähettiläät nimittää tasavallan presidentti ulkoministerin esityksestä.

Paljon on muuttunut vuodesta 1986, jolloin Suomi oli lähettänyt maailmalle kolme naispuolista suurlähettilästä. Suomen Kuvalehti kysyi tuolloin kannessaan, onko nainen diplomaattina ongelma vai maan etu. Kannen kuvassa oli silloinen Kööpenhaminan-suurlähettiläs Eva-Christina Mäkeläinen.

Juuri niihin aikoihin Kavakuun ja sieltä ministeriöön alkoi tulla enemmän naisia kuin miehiä.

”Se oli saranakohta”, Mäkeläinen sanoo nyt.

Hän itse aloitti ulkoministe­riössä alkuvuodesta 1970, juuri ennen syksyllä alkanutta ensimmäistä Kavakua. Mäkeläisestä ­tuli suurlähettiläs ensi kerran vuonna 1980, jolloin hän aloitti Ateenassa. Suurlähettilääksi oli noussut aiemmin vain kolme naista, joista ensimmäinen, Tyyne Leivo-Larsson, oli ollut poliittinen nimitys.

Urakierron nopeuteen vaikutti se, että ennen valintaansa ministeriöön Mäkeläinen oli tehnyt uraa muualla ja vuonna 1972 hyväksytty väitöskirjakin oli käytännössä valmis.

”Joskus oli silti tunne, että jotkut vieroksuivat naisten tuloa perinteisesti miehiselle uralle. Ajateltiin myös, että naisen on ylivoimaisen vaikeaa yhdistää ura – jolla siirrytään maasta toiseen ja välillä Suomeen – ja perhe”, hän sanoo.

”Naisia oli tosin silloin kaik­kialla vähän. Ulkoministeriö ei ollut lainkaan ainoa ’linnake’.”

Kansainvälistyminen sekä ajattelutapojen ja käytäntöjen muutos eivät ole koskeneet vain Suomea, joten suomalaisten naisdiplomaattien toiminnasta on tullut mahdollista miltei kaik­kialla, hän lisää.

Mäkeläinen kertoo kokeneensa muutoksen erittäin myönteisenä.

”Ihailin jo työvuosinani nuoria naisdiplomaattejamme. He onnistuivat niin hyvin siinäkin, mitä epäiltiin, eli työn ja perheen yhdistämisessä.”

Nykyisin ministeriössä pidetään luonnollisena, että diplomaatti voi halutessaan olla myös äiti. Naisia on suurlähettiläinä keskeisillä paikoilla, kuten Berlii­nissä, Lontoossa ja Washingtonissa sekä pysyvänä edustajana EU:ssa.

Onko yhä paikkoja, joihin naista ei lähetettäisi?

”Meidän lähtökohdastamme ei. Voi miettiä, millaiset toimintamahdollisuudet naissuurlähettiläällä on esimerkiksi Saudi-Arabiassa”, Hämäläinen sanoo.

Joillakin mailla on ollut naisia suurlähettiläinä Saudi-Arabiassa ja Iranissa, hän lisää.

”Suomellakin on parhaillaan Kabulissa ja Kairossa.”

Tuoreimmalta kurssilta valmistunut Vilma Peltonen on lähdössä Saudi-Arabian Riadiin edustuston päällikön sijaiseksi. Naiseus vaikuttaa varmasti hänen arkeensa konservatiivisessa muslimimaassa mutta tuskin niinkään töihin.

”Myös edeltäjäni oli nainen. Hänen mukaansa siitä ei aiheutunut mitään ongelmia tehtävien hoitamiseen”, Peltonen sanoo.

Diplomaattien tasainen sukupuolijakauma on Suomelle myös valtti.

”Se on osa Suomen julkisuuskuvaa, ja Suomi ajaa tasa-arvo­asioita aktiivisesti ulkopolitiikassaan”, Niina Nykänen sanoo.

Suomea edustetaan ulkomailla laajalti

 Ulkoministeriöllä on ulkomailla 89 edustustoa.

 Edustustoista 71 on suurlähetystöjä ja 5 pääkonsulaatteja.

 Suomen pysyvät edustustot ovat EU:ssa, Euroopan neuvostossa, OECD:ssä, YK:ssä ja WTO:ssa. Sotilasliitto Natossa on erityisedustusto.

 Lisäksi Suomella on yksi konsulitoimipiste, neljä yhteystoimistoa ja kaksi pääkonsulaattiin kuuluvaa toimipistettä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkoministeriö
 • Tasa-arvo
 • Diplomatia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  3. 3

   Sompasauna saa jatkaa ainakin kolme vuotta, sen jälkeen saunan on joko siistiydyttävä tai muutettava – ”Se ei voi olla tuollainen kuin se nyt on”

  4. 4

   Klas Mattson asuu perheensä kanssa ulkosaaristossa yhdeksän muun vakituisen asukkaan kanssa, eikä kaipaa sinne mitään

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  10. 10

   Hittinikkari Tiina Vainikainen, 27, sanoittaa ja säveltää Nikke Ankaralle ja Arttu Lindemanille – kun oma biisi meni Spotifyn ykköseksi, hän oli ”niin onnellinen, että se oli jo liikaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  4. 4

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  10. 10

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää