Valikko
Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Kukaan ei palauta Krimiä Ukrainalle

Moskovassa kansain­välisestä kriisistä on ryhdytty puhumaan ”ikuisena”.

Venäläinen tutkimuslaitos Vtsiom julkaisi äskettäin mielipidetiedustelun, jonka mukaan 94 prosenttia Krimin asukkaista on mieluummin ilman sähköä kuin hyväksyy niemimaan kuulumisen Ukraina valtioon.

Kyselyn voi halutessaan jättää omaan arvoonsa, sillä se oli Kremlin tilaustyö ja kysymyksenasettelu sen mukainen – tutkimuslaitos ei tätä millään tavalla peitellyt. Jotain tämäkin tulos kuitenkin kertoo: ainakin sen, mitä ihmiset haluavat julkisesti vastata.

Mielipidetiedustelujen luotettavuutta Venäjällä on ylipäätään epäilty, ennen kaikkea neuvostohistorian vuoksi. Kritiikin ajatus kulkee niin, että kun uppo-outo ihminen soittaa kansalaiselle ja kysyy puhelimessa, pidätkö Putinista, tämä vastaa automaattisesti ja suureen ääneen rakastavansa maan isää.

Toisaalta riippumattoman Levada-keskuksen johtaja vastasi kritiikkiin äskettäin kiukkuisesti, ettei häntä kiinnosta, mitä tavallinen Vanja valittaa keittiössä vaimolleen. Häntä kiinnostaa se, mitä Vanja sanoo julkisesti.

Kommentti on ymmärrettävä, mutta niin on kritiikkikin: julkinen mielipide voi vaihtua sekunnissa, ellei sillä ole muuta aitoa pohjaa kuin yhteisön miellyttämisen halu.

Jos käsitys ”oikeasta” mielipiteestä on syntynyt televisiosta saadun tiedon perusteella, niin kuinka kauan televi­siosta on lähetettävä toisenlaista tietoa ennen kuin mielipide muuttuu?

Ainakin venäläiset ryhtyivät tiedustelujen mukaan kannattamaan Syyrian sotaa heti kun televisiossa niin neuvottiin.

Vaikka Krimin miehitystä seurannut kansallinen uho on Venäjällä laantumaan päin, on kansalaisten mielipide niin Venäjällä kuin Krimilläkin yhdessä asiassa selkeä: Krimin liittäminen Venäjään on tapahtunut ja peruuttamaton tosiasia.

Tähän on vaikea väittää mitään vastaan. Kuvitellaanpa, että Kremlin isäntä vaihtuisi ja koko Venäjän eliitti sen mukana.

Uusi rauhantahtoinen johto lopettaa tyystin valtiollisen propagandan ja etsii Krimin kysymykseen kansainvälistä neuvotteluratkaisua. Jalta II -rauhankonferenssin jälkeen Krimillä järjestetään uusi kansanäänestys niemimaan kansainvälisestä asemasta.

Mikä mahtaisi olla lopputulos? Aivan, en pistä kopeekkaakaan likoon ukrainalaisen Krimin puolesta. Niemimaan palauttaminen Ukrainalle sotatoimin taas on aivan harhainen ajatus – juurihan Ukraina luopui siitä ilman vastarintaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin taas on maininnut Krimistä puhuessaan sanan ”ydinase”.

Yhdysvaltain ja EU:n Venäjälle asettamat pakotteet perustuvat ensi sijassa juuri Krimin laittomaan kaappaukseen ja vasta toissijaisesti Venäjän osuuteen Itä-Ukrainan sodassa. Tämän vuoden puolella Moskovassa onkin kuultu joitakin erittäin pessimistisiä kommentteja Venäjän kansainvälisistä suhteista.

Ensin ulkoministeri Sergei Lavrov totesi tammikuisessa suuressa lehdistötilaisuudessaan, että Venäjän ja lännen suhteet eivät enää koskaan ole ”business as usual”, normaalilla tolalla. Analyytikkojen kommenteissa pakotteita on sen jälkeen nimitelty ”ikuisiksi”.

Ulkoministerin ja politiikan tutkijoiden ikuisuuskäsitys tuntuu luvalla sanoen hieman lyhytnäköiseltä. Ovathan esimerkiksi Suomen ja Venäjän ja erityisesti Suomen ja Neuvostoliiton välit olleet ajoittain lievästi sanoen tulehtuneet, mutta eivät sentään ikuisiksi ajoiksi.

Mutta umpikujaltahan tämä näyttää. Syyllisyyskysymyksistä riippumatta ratkaisuun tarvitaan kaksi, eikä rauhantahto aivan rajatonta ole Kiovassakaan. Ukrainan presidentti Petro Porošenko on vetänyt ajoittain myöntyväisyyslinjaa ja saanut siitä hyvästä kotona kylmää vettä niskaansa.

Muuta Eurooppaa krimiläisten asiat tuskin liikuttavat, eivätkä niin valtavasti Itä-Ukrainankaan vaikeudet. Huoli onkin aivan toinen: jos ensin Georgia ja sitten Ukraina niin mitä kolmanneksi? Vihreitä miehiä Narvassa?

Koko kysymys näyttää juuri nyt pelkältä kauhukuvan maalailulta. Mutta kauheinta kriisissä ei ole ikuisuus vaan lopullisuus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Krim
 • Ukraina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen väri, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  5. 5

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  6. 6

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  7. 7

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  8. 8

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  9. 9

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  10. 10

   Aivosyöpään sairastuneen tekoälytutkijan joukkorahoitushanke keräsi ennätyssumman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  5. 5

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää