Valikko
Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Kukaan ei palauta Krimiä Ukrainalle

Moskovassa kansain­välisestä kriisistä on ryhdytty puhumaan ”ikuisena”.

Venäläinen tutkimuslaitos Vtsiom julkaisi äskettäin mielipidetiedustelun, jonka mukaan 94 prosenttia Krimin asukkaista on mieluummin ilman sähköä kuin hyväksyy niemimaan kuulumisen Ukraina valtioon.

Kyselyn voi halutessaan jättää omaan arvoonsa, sillä se oli Kremlin tilaustyö ja kysymyksenasettelu sen mukainen – tutkimuslaitos ei tätä millään tavalla peitellyt. Jotain tämäkin tulos kuitenkin kertoo: ainakin sen, mitä ihmiset haluavat julkisesti vastata.

Mielipidetiedustelujen luotettavuutta Venäjällä on ylipäätään epäilty, ennen kaikkea neuvostohistorian vuoksi. Kritiikin ajatus kulkee niin, että kun uppo-outo ihminen soittaa kansalaiselle ja kysyy puhelimessa, pidätkö Putinista, tämä vastaa automaattisesti ja suureen ääneen rakastavansa maan isää.

Toisaalta riippumattoman Levada-keskuksen johtaja vastasi kritiikkiin äskettäin kiukkuisesti, ettei häntä kiinnosta, mitä tavallinen Vanja valittaa keittiössä vaimolleen. Häntä kiinnostaa se, mitä Vanja sanoo julkisesti.

Kommentti on ymmärrettävä, mutta niin on kritiikkikin: julkinen mielipide voi vaihtua sekunnissa, ellei sillä ole muuta aitoa pohjaa kuin yhteisön miellyttämisen halu.

Jos käsitys ”oikeasta” mielipiteestä on syntynyt televisiosta saadun tiedon perusteella, niin kuinka kauan televi­siosta on lähetettävä toisenlaista tietoa ennen kuin mielipide muuttuu?

Ainakin venäläiset ryhtyivät tiedustelujen mukaan kannattamaan Syyrian sotaa heti kun televisiossa niin neuvottiin.

Vaikka Krimin miehitystä seurannut kansallinen uho on Venäjällä laantumaan päin, on kansalaisten mielipide niin Venäjällä kuin Krimilläkin yhdessä asiassa selkeä: Krimin liittäminen Venäjään on tapahtunut ja peruuttamaton tosiasia.

Tähän on vaikea väittää mitään vastaan. Kuvitellaanpa, että Kremlin isäntä vaihtuisi ja koko Venäjän eliitti sen mukana.

Uusi rauhantahtoinen johto lopettaa tyystin valtiollisen propagandan ja etsii Krimin kysymykseen kansainvälistä neuvotteluratkaisua. Jalta II -rauhankonferenssin jälkeen Krimillä järjestetään uusi kansanäänestys niemimaan kansainvälisestä asemasta.

Mikä mahtaisi olla lopputulos? Aivan, en pistä kopeekkaakaan likoon ukrainalaisen Krimin puolesta. Niemimaan palauttaminen Ukrainalle sotatoimin taas on aivan harhainen ajatus – juurihan Ukraina luopui siitä ilman vastarintaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin taas on maininnut Krimistä puhuessaan sanan ”ydinase”.

Yhdysvaltain ja EU:n Venäjälle asettamat pakotteet perustuvat ensi sijassa juuri Krimin laittomaan kaappaukseen ja vasta toissijaisesti Venäjän osuuteen Itä-Ukrainan sodassa. Tämän vuoden puolella Moskovassa onkin kuultu joitakin erittäin pessimistisiä kommentteja Venäjän kansainvälisistä suhteista.

Ensin ulkoministeri Sergei Lavrov totesi tammikuisessa suuressa lehdistötilaisuudessaan, että Venäjän ja lännen suhteet eivät enää koskaan ole ”business as usual”, normaalilla tolalla. Analyytikkojen kommenteissa pakotteita on sen jälkeen nimitelty ”ikuisiksi”.

Ulkoministerin ja politiikan tutkijoiden ikuisuuskäsitys tuntuu luvalla sanoen hieman lyhytnäköiseltä. Ovathan esimerkiksi Suomen ja Venäjän ja erityisesti Suomen ja Neuvostoliiton välit olleet ajoittain lievästi sanoen tulehtuneet, mutta eivät sentään ikuisiksi ajoiksi.

Mutta umpikujaltahan tämä näyttää. Syyllisyyskysymyksistä riippumatta ratkaisuun tarvitaan kaksi, eikä rauhantahto aivan rajatonta ole Kiovassakaan. Ukrainan presidentti Petro Porošenko on vetänyt ajoittain myöntyväisyyslinjaa ja saanut siitä hyvästä kotona kylmää vettä niskaansa.

Muuta Eurooppaa krimiläisten asiat tuskin liikuttavat, eivätkä niin valtavasti Itä-Ukrainankaan vaikeudet. Huoli onkin aivan toinen: jos ensin Georgia ja sitten Ukraina niin mitä kolmanneksi? Vihreitä miehiä Narvassa?

Koko kysymys näyttää juuri nyt pelkältä kauhukuvan maalailulta. Mutta kauheinta kriisissä ei ole ikuisuus vaan lopullisuus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Krim
 • Ukraina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  4. 4

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  5. 5

   Ylen johtajat toivat itse kohunsa uudestaan julkisuuteen – miten luottamus palautetaan?

  6. 6

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  7. 7

   Alkon toimitusjohtaja harmittelee Suomen 100-vuotisjuhlan liköörihälyä: ”Ei tällaista päätöstä voi muuttaa”

  8. 8

   Presidentti Niinistö keskusteli viimein Trumpin kanssa – Trump lähetti terveisiä Suomen kansalle

  9. 9

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  10. 10

   Sokos luopuu turkisten myynnistä – Keskustan kansanedustajat: ”Kaksinaismoralistista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  4. 4

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  5. 5

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  6. 6

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  7. 7

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  8. 8

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  9. 9

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  10. 10

   Posti kiistää syytöksen Demokraatti-lehden koko painoksen hukkaamisesta – viestintäjohtajalla ja päätoimittajalla täysin erilaiset väitteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  6. 6

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  7. 7

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  8. 8

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  9. 9

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  10. 10

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  11. Näytä lisää