Valikko
Ulkomaat

USA:n korkeimman oikeuden tuomarin kuolema muuttaa oikeuden tasapainoa

Antonin Scalia oli oikeuden tunnetuin konservatiivi. Uuden tuomarin nimityksestä tulee vaalivuonna kiihkeä poliittinen riita, joka alkoi jo lauantaina.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden pitkäaikaisimman tuomarin kuolema lauantaina voi muuttaa oikeuden tasapainoa – ja johtaa kiihkeään poliittiseen riitaan vaalivuonna Yhdysvalloissa.

79-vuotiaana menehtynyt Antonin Scalia oli oikeuden tunnetuin konservatiivinen ajattelija sekä abortinvastustajien ja aseenkanto-oikeuden kannattajien sankari. Nyt hänen seuraajansa nimittää demokraatti Barack Obama presidenttikautensa viimeisenä vuonna. Obama yrittää todennäköisesti nimittää oikeuteen liberaalin tuomarin.

Obaman nimitys muuttaisi Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tasapainon liberaalien hyväksi. Oikeudessa on yhdeksän tuomaria, joista neljä on konservatiiveja ja neljä liberaaleja. Yhdeksäs tuomari, Anthony Kennedy, on usein vaa’ankieliasemassa.

Korkein oikeus laillisti esimerkiksi samaa sukupuolta olevien liitot viime kesäkuussa äänin 5–4, kun Kennedy liittyi liberaalien rintamaan. Vuonna 2000 presidentinvaalit ratkesivat republikaani George W. Bushin hyväksi korkeimman oikeuden 5–4-päätöksellä, joka syntyi poliittisten rintamalinjojen mukaisesti.

Korkeimman oikeuden tuomarien vaikutusvaltaa lisää se, että heidät nimitetään eliniäksi. Siksi nimityksiin liittyy suuria poliittisia intohimoja, ja presidentin oikeutta nimittää korkeimman oikeuden tuomarit käytetään myös vaalikampanjoissa innostamaan ihmisiä uurnille.

Nimitysriidan ensimmäiset kipinät lensivätkin jo lauantai-iltana. Vaikka presidentti nimittää tuomarin, senaatin on vahvistettava nimitys. Republikaanit ovat enemmistönä kongressin molemmissa kamareissa, eivätkä he millään soisi oikeuden enemmistön kallistuvan liberaalien kannalle.

Äärilaidan oikeistolainen senaattori, presidenttiehdokas Ted Cruz kirjoitti lauantai-iltana Twitterissa: ”Tuomari Scalia oli amerikkalainen sankari. Me olemme velkaa hänelle, kansakunnalle ja senaatille, että seuraava presidentti nimittää seuraajan.”

Cruzia merkittävämpi oli kuitenkin senaatin enemmistöjohtajan, republikaani Mitch McConnellin mielipide, koska hänen tehtävänsä on päättää senaatin äänestysaikataulusta. McDonnell ilmoitti lauantaina, että ”paikkaa ei tulisi täyttää ennen seuraavaa presidenttiä”.

Republikaanit ovat hankalassa tilanteessa, koska viivytys olisi uhkapeliä. Seuraava presidentti saattaa olla republikaani tai demokraatti. Senaatinkin voimasuhteet saattavat kääntyä marraskuun vaaleissa demokraateille edullisemmiksi.

Nimityskiistassa on otettava huomioon myös se, että korkeimman oikeuden harkittavana on parhaillaan merkittäviä päätöksiä abortista, ammattiliitoista, ehkäisystä ja koulutuksen rotukiintiöistä. Ilman uutta tuomaria liberaalien asema oikeudessa vahvistuu.

Senaatin demokraattien johtaja Harry Reid julkaisi tiedotteen, jonka mukaan olisi ”ennenkuulumatonta”, jos tuomarin paikka jätettäisiin tyhjäksi lähes vuodeksi.

”Presidentin on mahdollista ja hänen tulisi lähettää nimitys senaattiin heti”, Reid sanoi. ”Ellei senaatti onnistu täyttämään paikkaa, se luopuisi häpeällisesti yhdestä perustavasta perustuslaillisesta velvollisuudestaan.”

Yleensä uuden tuomarin nimitys on vahvistettu kahdessa kolmessa kuukaudessa.

Presidentti Obama ilmoitti lauantaina, että hän aikoo nimittää uuden tuomarin ja odottaa senaatin täyttävän velvollisuutensa nimityksen vahvistamisessa. Obama itse kutsui Scaliaa ”elämää suuremmaksi hahmoksi”, jolla oli ”värikkäitä mielipiteitä” ja joka oli yksi kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista tuomareista.

USA Today -lehti on aiemmin maininnut yhtenä mahdollisena tulevana ehdokkaana intialaistaustaisen Srikanth Srinivasanin. Hän istuu maan toiseksi korkeimmassa oikeudessa, Washington D.C:n vetoomustuomioistuimessa. Myös kaikki republikaanit tukivat Srinivasanin nimitystä vetoomustuomioistuimeen vuonna 2013.

Perinteisesti senaatilla on ollut tapana hyväksyä presidentin ehdokas, mutta aiemmin puolueiden väliset suhteet eivät ole näin tulehtuneet eikä ideologinen jako niin jyrkkä kuin nyt. Senaatin täytyy hyväksyä presidentin ehdokas yksinkertaisella enemmistöllä. Senaatissa on nykyisin 54 republikaania, 44 demokraattia ja 2 riippumatonta ehdokasta, joka äänestävät yleensä demokraattien mukana.

Kongressin omien tilastojen mukaan vuosina 1789–2010 senaatti vahvisti 124 nimitystä 160 ehdokkaasta. Lopuista 36 tapauksesta 6 vahvistettiin myöhemmin.

Scalian seuraaja on kolmas tuomari, jonka Obama pääsisi nimittämään korkeimpaan oikeuteen. Edeltäjät George W. Bush, Bill Clinton ja George H. W. Bush nimittivät kukin kaksi. Ronald Reagan nimitti viisi, joista yksi oli Scalia vuonna 1986.

Scalia löydettiin lauantaina kuolleena farmilta Texasista, jossa hän oli metsästysretkellä. Scalia oli valittanut perjantai-iltana huonoa oloa ja kuollut ilmeisesti nukkuessaan luonnollisen kuoleman.

Scalia oli korkeimman oikeuden ensimmäinen amerikanitalialainen tuomari ja konservatiiveista tunnetuin. Scalian ideologinen vastapari, oikeuden tunnetuin liberaali Ruth Bader Ginsburg, kuului hänen ystäviinsä.

Oikeuden konservatiivisin ja liberaalein tuomari väittelivät usein julkisesti oikeuden päätöksistä, ja viime kesänä tuli ensi-iltaan heistä kertova ooppera nimeltä Scalia/Ginsburg.

Scalian ja Ginsburgin kykyä tulla toimeen toistensa kanssa vastakkaisista mielipiteistä huolimatta ihailtiin molemmissa puolueissa, koska tällainen käytös on käynyt ideologisesti jakautuneessa Washingtonissa entistä harvinaisemmaksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Korkein oikeus
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  2. 2

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  3. 3

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  4. 4

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  5. 5

   Poliisi joutui puuttumaan poikkeukselliseen ravintolatilanteeseen Turussa – torjuttu mies virtsasi naisen jaloille tanssilattialla

  6. 6

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  7. 7

   ”Tilanne voi olla vaarallinen”, sanoo rasismista elokuvan tehnyt Elina Hirvonen: Suomi on jakaantunut leireihin, jotka eivät yritäkään ymmärtää toisiaan

  8. 8

   Keho muistaa häpeän, ja siksi jokaisen pomon tulisi välttää nöyryyttämistä

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  2. 2

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  3. 3

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  4. 4

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  5. 5

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  6. 6

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  7. 7

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  8. 8

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  9. 9

   Opas miehen hankintaan

  10. 10

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  11. Näytä lisää