Valikko
Ulkomaat

USA:n korkeimman oikeuden tuomarin kuolema muuttaa oikeuden tasapainoa

Antonin Scalia oli oikeuden tunnetuin konservatiivi. Uuden tuomarin nimityksestä tulee vaalivuonna kiihkeä poliittinen riita, joka alkoi jo lauantaina.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden pitkäaikaisimman tuomarin kuolema lauantaina voi muuttaa oikeuden tasapainoa – ja johtaa kiihkeään poliittiseen riitaan vaalivuonna Yhdysvalloissa.

79-vuotiaana menehtynyt Antonin Scalia oli oikeuden tunnetuin konservatiivinen ajattelija sekä abortinvastustajien ja aseenkanto-oikeuden kannattajien sankari. Nyt hänen seuraajansa nimittää demokraatti Barack Obama presidenttikautensa viimeisenä vuonna. Obama yrittää todennäköisesti nimittää oikeuteen liberaalin tuomarin.

Obaman nimitys muuttaisi Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tasapainon liberaalien hyväksi. Oikeudessa on yhdeksän tuomaria, joista neljä on konservatiiveja ja neljä liberaaleja. Yhdeksäs tuomari, Anthony Kennedy, on usein vaa’ankieliasemassa.

Korkein oikeus laillisti esimerkiksi samaa sukupuolta olevien liitot viime kesäkuussa äänin 5–4, kun Kennedy liittyi liberaalien rintamaan. Vuonna 2000 presidentinvaalit ratkesivat republikaani George W. Bushin hyväksi korkeimman oikeuden 5–4-päätöksellä, joka syntyi poliittisten rintamalinjojen mukaisesti.

Korkeimman oikeuden tuomarien vaikutusvaltaa lisää se, että heidät nimitetään eliniäksi. Siksi nimityksiin liittyy suuria poliittisia intohimoja, ja presidentin oikeutta nimittää korkeimman oikeuden tuomarit käytetään myös vaalikampanjoissa innostamaan ihmisiä uurnille.

Nimitysriidan ensimmäiset kipinät lensivätkin jo lauantai-iltana. Vaikka presidentti nimittää tuomarin, senaatin on vahvistettava nimitys. Republikaanit ovat enemmistönä kongressin molemmissa kamareissa, eivätkä he millään soisi oikeuden enemmistön kallistuvan liberaalien kannalle.

Äärilaidan oikeistolainen senaattori, presidenttiehdokas Ted Cruz kirjoitti lauantai-iltana Twitterissa: ”Tuomari Scalia oli amerikkalainen sankari. Me olemme velkaa hänelle, kansakunnalle ja senaatille, että seuraava presidentti nimittää seuraajan.”

Cruzia merkittävämpi oli kuitenkin senaatin enemmistöjohtajan, republikaani Mitch McConnellin mielipide, koska hänen tehtävänsä on päättää senaatin äänestysaikataulusta. McDonnell ilmoitti lauantaina, että ”paikkaa ei tulisi täyttää ennen seuraavaa presidenttiä”.

Republikaanit ovat hankalassa tilanteessa, koska viivytys olisi uhkapeliä. Seuraava presidentti saattaa olla republikaani tai demokraatti. Senaatinkin voimasuhteet saattavat kääntyä marraskuun vaaleissa demokraateille edullisemmiksi.

Nimityskiistassa on otettava huomioon myös se, että korkeimman oikeuden harkittavana on parhaillaan merkittäviä päätöksiä abortista, ammattiliitoista, ehkäisystä ja koulutuksen rotukiintiöistä. Ilman uutta tuomaria liberaalien asema oikeudessa vahvistuu.

Senaatin demokraattien johtaja Harry Reid julkaisi tiedotteen, jonka mukaan olisi ”ennenkuulumatonta”, jos tuomarin paikka jätettäisiin tyhjäksi lähes vuodeksi.

”Presidentin on mahdollista ja hänen tulisi lähettää nimitys senaattiin heti”, Reid sanoi. ”Ellei senaatti onnistu täyttämään paikkaa, se luopuisi häpeällisesti yhdestä perustavasta perustuslaillisesta velvollisuudestaan.”

Yleensä uuden tuomarin nimitys on vahvistettu kahdessa kolmessa kuukaudessa.

Presidentti Obama ilmoitti lauantaina, että hän aikoo nimittää uuden tuomarin ja odottaa senaatin täyttävän velvollisuutensa nimityksen vahvistamisessa. Obama itse kutsui Scaliaa ”elämää suuremmaksi hahmoksi”, jolla oli ”värikkäitä mielipiteitä” ja joka oli yksi kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista tuomareista.

USA Today -lehti on aiemmin maininnut yhtenä mahdollisena tulevana ehdokkaana intialaistaustaisen Srikanth Srinivasanin. Hän istuu maan toiseksi korkeimmassa oikeudessa, Washington D.C:n vetoomustuomioistuimessa. Myös kaikki republikaanit tukivat Srinivasanin nimitystä vetoomustuomioistuimeen vuonna 2013.

Perinteisesti senaatilla on ollut tapana hyväksyä presidentin ehdokas, mutta aiemmin puolueiden väliset suhteet eivät ole näin tulehtuneet eikä ideologinen jako niin jyrkkä kuin nyt. Senaatin täytyy hyväksyä presidentin ehdokas yksinkertaisella enemmistöllä. Senaatissa on nykyisin 54 republikaania, 44 demokraattia ja 2 riippumatonta ehdokasta, joka äänestävät yleensä demokraattien mukana.

Kongressin omien tilastojen mukaan vuosina 1789–2010 senaatti vahvisti 124 nimitystä 160 ehdokkaasta. Lopuista 36 tapauksesta 6 vahvistettiin myöhemmin.

Scalian seuraaja on kolmas tuomari, jonka Obama pääsisi nimittämään korkeimpaan oikeuteen. Edeltäjät George W. Bush, Bill Clinton ja George H. W. Bush nimittivät kukin kaksi. Ronald Reagan nimitti viisi, joista yksi oli Scalia vuonna 1986.

Scalia löydettiin lauantaina kuolleena farmilta Texasista, jossa hän oli metsästysretkellä. Scalia oli valittanut perjantai-iltana huonoa oloa ja kuollut ilmeisesti nukkuessaan luonnollisen kuoleman.

Scalia oli korkeimman oikeuden ensimmäinen amerikanitalialainen tuomari ja konservatiiveista tunnetuin. Scalian ideologinen vastapari, oikeuden tunnetuin liberaali Ruth Bader Ginsburg, kuului hänen ystäviinsä.

Oikeuden konservatiivisin ja liberaalein tuomari väittelivät usein julkisesti oikeuden päätöksistä, ja viime kesänä tuli ensi-iltaan heistä kertova ooppera nimeltä Scalia/Ginsburg.

Scalian ja Ginsburgin kykyä tulla toimeen toistensa kanssa vastakkaisista mielipiteistä huolimatta ihailtiin molemmissa puolueissa, koska tällainen käytös on käynyt ideologisesti jakautuneessa Washingtonissa entistä harvinaisemmaksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Korkein oikeus
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  2. 2

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  3. 3

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  4. 4

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  5. 5

   Räikkönen otti vahvan startin ja johtaa Monacossa – HS seuraa suomalaisten taistelua

  6. 6

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  7. 7

   Uusi tv-sarja tyttökirjaklassikosta näyttää 1800-luvun realismin ja feminismin – ja järkyttää uskollisimpia lukijoita

  8. 8

   Päiväkirja­klubeilla luetaan ääneen noloja teini-iän päivä­kirjoja ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

  9. 9

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  10. 10

   Poliisin takaa-ajama mies kaatui moottoripyörällä liikenneympyrässä ja kuoli Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  7. 7

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  8. 8

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  9. 9

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  10. 10

   Ilmasto­kantaansa panttaava Trump jäi yksin G7-maiden kokouksessa Sisiliassa – kokous päättyi tilanteessa ”kuusi yhtä vastaan”, sanoi Merkel

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää