Valikko
Ulkomaat

Ulkoministeri Soinin mukaan Venäjän pommitukset Syyriassa ovat synnyttäneet kuuman sodan: ”Tilanne muuttunut huonosta painajaiseksi”

Timo Soinin mielestä ”on täysin kiistatonta”, että Syyrian armeijan joukot ovat saavuttaneet Aleppossa menestystä Venäjän pommitusten avulla. Hänen mukaansa pommitusten uhreja ovat myös siviilit, naiset ja lapset.

Bryssel

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan Venäjän pommitukset Syyrian Aleppon kaupungin alueella uhkaavat laajentaa sodan vakavaksi alueelliseksi yhteenotoksi. Hän pelkää, että ellei tilannetta saada hallintaan, sotaan voi pian osallistua liuta naapurimaita, kuten Iran, Saudi-Arabia ja Bahrain.

Soinin mukaan tilanteen luonnehtiminen ”kylmäksi sodaksi” ei enää riitä, kuten Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev totesi viikonloppuna.

”Ollaan aika kuumissa tunnelmissa. Sanoisin, että kuuma sota– – Tilanne siellä on kamala ja katastrofaalinen. Se on muuttunut huonosta painajaiseksi”, Soini sanoi maanantaina Brysselissä, jossa hän osallistui EU-maiden ulkoministerikokoukseen.

Venäjä tukee sodassa Syyrian johtajaa Bashar al-Assadia, kun taas Yhdysvallat tukee Assadia vastaan taistelevia kapinallisia. Ja nämä osapuolet ovat vastakkain Aleppon tärkeässä kaupungissa.

Hyvin vakavia sanamuotoja käyttäneen Soinin mukaan ”on täysin kiistatonta”, että Syyrian armeijan joukot ovat saavuttaneet Aleppossa menestystä Venäjän pommitusten avulla. Hänen mukaansa pommitusten uhreja ovat myös siviilit, naiset ja lapset.

Soinin mukaan vain Yhdysvalloilla on sotilaallista ja diplomaattista voimaa, jota Venäjä kuuntelee, vaikkei Soini maiden väliseen fyysiseen yhteenottoon uskokaan. Hän toivoo, että asiaa käsitellään pian presidenttitasolla.

Nyt alkaa olla kiire, koska tämä voi mennä vielä pahemmaksi”, Soini totesi.

Soini ei vaikuttanut kovin toiveikkaalta sen suhteen, että viime viikolla Münchenissä ilmoitettu tulitauko johtaisi tilanteen pikaiseen rauhoittumiseen.

”Toivoa täytyy, mutta ei se mitenkään varmaa ole. Kyllä tässä suuri huoli on, ettei tämä ihan hetkessä oikene.”

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sopivat Münchenissä viikon päästä voimaan astuvasta, koko Syyrian kattavasta tulitauosta sekä humanitaarisen avun toimittamisesta. On epäselvää, miten tulitauko käytännössä toimisi, sillä sen sopimiseen eivät osallistuneet sodan paikalliset osapuolet.

Soinin arvion mukaan Syyrian sota on ”oma saagansa”, joka ei suoranaisesti liity Venäjän ja länsimaiden kiistoihin Ukrainan sodassa. Mutta hänen mukaansa Syyrian sodan asetelmat ovat edenneet pitkälti samoin kuin Ukrainankin: Yhtäällä Venäjä käy rauhanneuvotteluja ja toisaalla miettii jo uusia sotilaallisia siirtoja.

”Ikävä kyllä, tällä tavalla se on edennyt tähän asti– – Kyynistä kovaa peliä”, Soini luonnehti.

Kymmenettuhannet syyrialaiset ovat paenneet Aleppon taisteluja Turkin-vastaiselle rajalle. Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu syytti Venäjää maanantaina siitä, että maa toimii kuin terroristijärjestö Syyrian sodassa.

“Jos Venäjä jatkaa käytöstään terrorijärjestön tavoin ja ajaa siviilejä pakoon, me aiomme vastata hyvin voimallisesti”, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Timo Soinia huolestutti lisäksi se, että Turkki on jatkanut sotatoimia kurdeja vastaan. Kurdit yrittävät puolestaan taistella ääri-islamistista Isis-järjestöä vastaan, mikä on myös länsimaiden pääsyy osallistua Syyrian sotaan.

Euroopan unioni on vaikeassa välikädessä. Syyrian sodan paheneminen ajaa lisää pakolaisia Turkkiin, mikä lisää Turkin kanssa tehtävän yhteistyön tarvetta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholilain uudistus törmäsi seinään – perussuomalaiset hylkäsivät kompromissin, Kaikkonen lupasi uuden esityksen keskiviikkona

  2. 2

   Perussuomalaisten Simon Elolta poikkeuksellinen Facebook-tilitys omista puoluetovereista: ”Äänet vaaleissa kelpasivat, mutta mies ei tehtäviin”

  3. 3

   Venäläismieliselle lakimiehelle syyte Karita Mattilan uhkailusta ja loukkaamisesta – Jon Hellevig: ”Olen liian railakkaasti kirjoittanut tämän juhlajuomien jälkeen”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Kaupungit muuttuvat pätseiksi – osa suurkaupungeista voi tulevaisuudessa olla 8 astetta lämpimämpiä

  8. 8

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  9. 9

   Nettipelaaja on odottanut jo pari kuukautta rahojaan Veikkaukselta – ”Ne eivät ole menneet meillä käsittelyputken päähän”

  10. 10

   Tämän auton kyyti on hirveää, mutta ulkonäkö vakuutti: ”Niin rumannäköinen, että rupesi kiinnostamaan”, kuvailee omistaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  3. 3

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  8. 8

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  9. 9

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  10. 10

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää