Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Epävakaus on Euroopan uusi normaali

Ukrainan ja Syyrian sodat vievät Eurooppaa uuteen arvaamattoman epävakauden aikaan.

Epävarmuus ja pelko ovat vallanneet itselleen eturuvin paikat Euroopassa ja kansainvälisessä politiikassa, mutta millä nimellä tätä nykyistä maailmantilaa kutsuisi?

Münchenin turvallisuuskonferenssissa viikonvaihteessa esitettiin useita ehdotuksia.

Jordanian kuningas Abdullah II sanoi, että tämä on kolmas maailmansota uusilla keinoilla.

Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin mukaan tämä vaikuttaa uudelta kylmältä sodalta.

Yhdysvaltain tiedustelujohtaja James Clapper käytti ilmaisua arvaamaton epävakaus (unpredictable instability).

Kullakin oli omat hyvät syynsä valitsemaansa kuvaukseen. Clapperin ilmaisu oli kiinnostava siksi, että tiedustelujohtajan pitäisi pystyä ennakoimaan tulevaa kehitystä. Ilmeisesti se ei onnistu edes johtavan suurvallan massiivisella tiedustelukoneistolla.

Ei riitä, että maailman poliittinen tilanne on epävakaa, vaan on myös vaikea varautua siihen, mikä vaanii nurkan takana. Käännöstä parempaankaan ei voi silloin sulkea pois, vaikka se tuntuu nyt etäiseltä vaihtoehdolta.

Takana on kaksi vuotta sotaa Itä-Ukrainassa, keskellä Eurooppaa. Syyrian sota on jatkunut viisi vuotta, mutta vasta viimeisen vuoden aikana pakolaisaalto ja Venäjän aloittamat pommitukset ovat levittäneet sen vaikutukset kunnolla Lähi-idän ulkopuolelle Eurooppaan ja kautta maailman.

Muualla maapallolla Kiina ottaa taloutensa hidastumisesta huolimatta yhä taitavammin paikkansa maailmannäyttämöllä, ja Afrikka nousee ainakin talouden kasvuluvuissa. Eurooppa elää kuitenkin kahden sodan varjossa.

Kriisien ja sotien kasautuessa ja täyttäessä tasavuosia syntyy odotuksia jonkinlaisesta käännekohdasta, mutta ainakin yksi käännekohta on jo ohitettu. Epävarmuudesta on tullut Euroopan uusi normaali.

Kriisien keskipisteestä ei ole mitään epäselvyyttä. Maailman napa on nyt Lähi-idässä, missä sen ei missään tapauksessa soisi olevan.

Kuningas Abdullah puhuu kolmannesta maailmansodasta koska hän tarvitse apua.

Jos Syyrian sota leviää, on Jordania Syyrian naapurina välittömässä vaarassa. Niin voi käydä, mikäli meneillään oleva yritys sotatoimien keskeyttämiseen ei tuota viikon kuluessa tulosta.

Mikäli Syyrian hallitus ja sitä tukeva Venäjä jatkavat sotatoimiaan, vaihtoehtojen joukossa on niin sanottu suunnitelma ”B”. Sen mukaan Saudi-Arabia ja mahdollisesti muut arabimaat lähettäisivät maajoukkoja Syyrian opposition tueksi.

Münchenissä usko varhain perjantaina neuvoteltuun sopimukseen sotatoimien keskeyttämisestä oli aika heikko. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvioi itse neuvottelemansa sopimuksen toteutumisen todennäköisyydeksi 49 prosenttia.

Niinpä Abdullah kuvaili Münchenissä Syyriasta maailmalle leviävää sodan ja terrorin verkkoa, jonka voittaa hänen mukaan vain yhtenäinen kansainvälinen rintama.

Yhteistä Syyrian ja Ukrainan sodissa on Venäjä.

Medvedev puhui kylmästä sodasta, koska sekä Ukrainan että Syyrian sodat ovat Venäjän politiikan välineitä.

Itse asiassa nämä sodat jo luonteeltaan muistuttavat kylmästä sodasta. Sekä Syyriassa että Ukrainassa on kyse epäsuorista sodista, joita käydään sijaisarmeijoiden kautta. Kylmän sodan aikana se oli yleistä

Venäjäkään ei hyödy sotien laajenemisesta, vaan kampeaa niillä itselleen vahvempaa asemaa varsinkin suhteessa Yhdysvaltoihin. Ukrainan sota ei näyttänyt yksin riittävän siihen.

Tunnelma on kieltämättä hyvin kylmä, ja Münchenissä esitettyjen puheenvuorojen valossa näyttäisi myös pysyvän sellaisena.

Venäjän sotaretken lopputulokset eivät vielä ole tiedossa, mutta ainakin Eurooppa on muuttunut.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko puhuu Venäjän luomasta rinnakkaisesta Euroopasta, jossa pätevät aivan eri lait ja totuudet kuin vakiintuneemmassa versiossa.

Se lienee aika hyvä kuvaus separatistien hallussa olevista Luhanskin ja Donetskin alueista Itä-Ukrainassa, vaikka muukaan Ukraina ei ole aivan vakio-Eurooppaa.

Ennen kaikkea sotilaalliset uhat ovat taas arkipäiväistyneet Euroopassa.

Vaikka poliittinen vuorovaikutus Venäjän kanssa elpyisi, vahvistetaan sen ohessa sotilaallisia voimavaroja ja pelotetta.

Suomen rooli tässä kokonaisuudessa on pieni, mutta Suomen kannalta vaativa.

Venäjä ei ole säästänyt Suomea häirintätoimilta, eikä todennäköisesti tee niin vastaisuudessakaan. Meneillään oleva kiista itärajan yli tulevista turvapaikanhakijoista voi ratketa, mutta jännitteet jäävät.

Suomeen kohdistuvat piikit ovat osa isompaa kudosta.

Pääministeri Medvedevin saksalaislehdelle antama haastattelu pakolaistilanteesta herätti huomiota Suomessa, koska Medvedev sanoi, ettei turvapaikanhakijoiden lähtöä Venäjältä Suomeen voida estää. Lisäksi Venäjä julkisti Suomea koskevan osuuden haastattelusta juuri ennen Medvedevin ja presidentti Sauli Niinistön tapaamista Münchenissä.

Vähemmälle huomiolle jäi, että pääosassa haastattelua Medvedev arvosteli tylysti Saksan johtajaa Angela Merkeliä. Suomi sai huitaisun siinä ohessa.

Vaativia vaiheita Suomen Venäjän-suhteissa on näköpiirissä riittävästi. Venäjää ei hierrä ainoastaan Nato vaan yhä selvemmin myös Ruotsin ja Suomen syvenevä puolustusyhteistyö.

Suomen kyky toimia selkeästi osana länttä ja samalla ylläpitää kahdenkeskistä yhteyttä Venäjään on näytillä maaliskuun lopussa. Presidentti Niinistö matkustaa ensin Moskovaan ja heti perään Washingtoniin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Turvallisuuspolitiikka
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  7. 7

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  8. 8

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  9. 9

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  10. 10

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää