Valikko
Ulkomaat

Presidentti ei saanutkaan kaadettua Ukrainan hallitusta – pääministeri selvisi luottamus­äänestyksestä

Presidentti taipui vaatimuksiin erottaa pääsyyttäjä, jota on pidetty jarruna korruption kitkennässä.

Ukrainan poliittinen kriisi sai tiistai-iltana yllätyskäänteen, kun pääministeri Arseni Jatsenjukin hallitus selvisi luottamusäänestyksestä.

Hallituksen eroa olivat äänekkäimpinä vaatimassa joukko parlamentin suurimman ryhmän ja tärkeän hallituspuolueen Petro Porošenkon ryhmän edustajia. Illansuussa myös presidentti Petro Porošenko kehotti Jatsenjukia hajottamaan hallituksensa. Porošenko totesi lausunnossaan, että mielipidemittausten mukaan 70 prosenttia ukrainalaisista kannattaa hallituksen eroa.

Presidentti otti asiaan kantaa ennen kuin pääministeri alkoi esitellä hallituksensa saavutuksia. Illalla epäluottamuksen puolesta äänesti lopulta 194 edustajaa, kun hallituksen kaataminen olisi vaatinut 226.

Porošenkolla ei presidenttinä virallisesti ole sananvaltaa hallitukseen. Käytännössä hän johtaa omaa nimeään kantavaa parlamenttiryhmää.

Porošenko sanoi, ettei pidä uusia vaaleja tarpeellisina. Huhut uusintavaaleista ovat vellonneet Kiovassa sen jälkeen, kun hallituskriisi syveni.

Uudet vaalit olisivat todennäköisesti tuhoisat sekä Porošenkon ryhmälle että Jatsenjukin Kansanrintamalle, joka on parlamentin toiseksi suurin ryhmä. Sen suosio on jo niin pientä, ettei puolue ilennyt osallistua viime syksyn paikallisvaaleihin.

Pääpuolueiden suosiota ovat syöneet talouskriisi, korruptio ja uudistusten hitaus.

Korruption kitkeminen ja poliittisen kulttuurin muutos olivat päävaatimuksia Kiovassa loppuvuodesta 2013 alkaneissa mielenosoituksissa, jotka helmikuussa 2014 johtivat silloisen presidentin Viktor Janukovytšin pakoon.

Nyt monen mielestä liian vähän on muuttunut.

Ylevässä lausunnossaan Porošenko sanoi, ettei luottamuksen palauttamisessa ”riitä terapia vaan leikkaus on välttämätön”. Silti myös hänen oma suosionsa on ollut koetuksella. Lännessäkin on alettu epäillä, kuinka tosissaan hän on puheissaan korruption kitkennässä.

Erityistä kiistaa on herättänyt pääsyyttäjä Viktor Šokin. Porošenko on tukenut Šokinia, vaikka kansalaisaktivistit ovat pitäneet tätä jo pitkään jarruna korruption kitkennässä. Maanantaina myös varapääsyyttäjä Vitali Kasko liittyi arvostelijoiden kuoroon ilmoittaessaan erostaan ja syyttäessään Šokinia korruption piilottelusta.

Toissa viikolla erostaan ilmoittanut talousministeri Aivaras Abromavicius perusteli lähtöään niin ikään kyllästymisellä uudistusten hitauteen ja korruptioon. Hän syytti erityisesti Porošenkon läheistä liittolaista ja tämän parlamenttiryhmän varajohtajaa Ihor Kononenkoa.

Tiistaina Jatsenjukille suunnatun lausunnon lopussa Porošenko kehotti myös Šokinia eroamaan, minkä tämä tekikin.

Jatsenjuk puolusti hallituksena toimintaa tiistaina.

Hallitus on usein aiemminkin huomauttanut, että sen kautta on varjostanut keväällä 2014 alkanut Itä-Ukrainan sota Venäjän tukemia kapinallisia vastaan. Se ja Venäjän kauppasaarto ovat keskeisiä selityksiä talouskriisiin.

Sodassa on kuollut yli 9 000 ihmistä. Viime aikoina taistelut ovat taas yltyneet. Tiistaina Ukraina ilmoitti, että kolme sen sotilasta on kaatunut ja seitsemän haavoittunut Itä-Ukrainassa. Yhtä isosta uhriluvusta on kerrottu viimeksi marraskuussa.

Jatsenjuk II koostuu vaalivoittajista

 Oppositiojohtaja Arseni Jatsenjuk nousi pääministeriksi helmikuussa 2014, kun silloinen presidentti Viktor Janukovytš oli paennut.

 Nykyinen hallitus, Jatsenjuk II, nimitettiin joulukuussa 2014. Sen muodostivat lokakuun 2014 parlamenttivaalien voittajat.

 Hallitukseen nimitettiin myös ulkomaalaisia ammattiministereitä. Vaikka hallitus on virallisesti länsimielinen, asiantuntijat ovat arvioineet ministereistä neljänneksen olevan oikeasti reformihenkisiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ukraina
 • hallituskriisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  3. 3

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  7. 7

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  8. 8

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  9. 9

   Kaikki haluavat palan hyistä pohjoista – HS selvitti, miksi arktisesta alueesta kiistellään

  10. 10

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää