Valikko
Ulkomaat

Presidentti ei saanutkaan kaadettua Ukrainan hallitusta – pääministeri selvisi luottamus­äänestyksestä

Presidentti taipui vaatimuksiin erottaa pääsyyttäjä, jota on pidetty jarruna korruption kitkennässä.

Ukrainan poliittinen kriisi sai tiistai-iltana yllätyskäänteen, kun pääministeri Arseni Jatsenjukin hallitus selvisi luottamusäänestyksestä.

Hallituksen eroa olivat äänekkäimpinä vaatimassa joukko parlamentin suurimman ryhmän ja tärkeän hallituspuolueen Petro Porošenkon ryhmän edustajia. Illansuussa myös presidentti Petro Porošenko kehotti Jatsenjukia hajottamaan hallituksensa. Porošenko totesi lausunnossaan, että mielipidemittausten mukaan 70 prosenttia ukrainalaisista kannattaa hallituksen eroa.

Presidentti otti asiaan kantaa ennen kuin pääministeri alkoi esitellä hallituksensa saavutuksia. Illalla epäluottamuksen puolesta äänesti lopulta 194 edustajaa, kun hallituksen kaataminen olisi vaatinut 226.

Porošenkolla ei presidenttinä virallisesti ole sananvaltaa hallitukseen. Käytännössä hän johtaa omaa nimeään kantavaa parlamenttiryhmää.

Porošenko sanoi, ettei pidä uusia vaaleja tarpeellisina. Huhut uusintavaaleista ovat vellonneet Kiovassa sen jälkeen, kun hallituskriisi syveni.

Uudet vaalit olisivat todennäköisesti tuhoisat sekä Porošenkon ryhmälle että Jatsenjukin Kansanrintamalle, joka on parlamentin toiseksi suurin ryhmä. Sen suosio on jo niin pientä, ettei puolue ilennyt osallistua viime syksyn paikallisvaaleihin.

Pääpuolueiden suosiota ovat syöneet talouskriisi, korruptio ja uudistusten hitaus.

Korruption kitkeminen ja poliittisen kulttuurin muutos olivat päävaatimuksia Kiovassa loppuvuodesta 2013 alkaneissa mielenosoituksissa, jotka helmikuussa 2014 johtivat silloisen presidentin Viktor Janukovytšin pakoon.

Nyt monen mielestä liian vähän on muuttunut.

Ylevässä lausunnossaan Porošenko sanoi, ettei luottamuksen palauttamisessa ”riitä terapia vaan leikkaus on välttämätön”. Silti myös hänen oma suosionsa on ollut koetuksella. Lännessäkin on alettu epäillä, kuinka tosissaan hän on puheissaan korruption kitkennässä.

Erityistä kiistaa on herättänyt pääsyyttäjä Viktor Šokin. Porošenko on tukenut Šokinia, vaikka kansalaisaktivistit ovat pitäneet tätä jo pitkään jarruna korruption kitkennässä. Maanantaina myös varapääsyyttäjä Vitali Kasko liittyi arvostelijoiden kuoroon ilmoittaessaan erostaan ja syyttäessään Šokinia korruption piilottelusta.

Toissa viikolla erostaan ilmoittanut talousministeri Aivaras Abromavicius perusteli lähtöään niin ikään kyllästymisellä uudistusten hitauteen ja korruptioon. Hän syytti erityisesti Porošenkon läheistä liittolaista ja tämän parlamenttiryhmän varajohtajaa Ihor Kononenkoa.

Tiistaina Jatsenjukille suunnatun lausunnon lopussa Porošenko kehotti myös Šokinia eroamaan, minkä tämä tekikin.

Jatsenjuk puolusti hallituksena toimintaa tiistaina.

Hallitus on usein aiemminkin huomauttanut, että sen kautta on varjostanut keväällä 2014 alkanut Itä-Ukrainan sota Venäjän tukemia kapinallisia vastaan. Se ja Venäjän kauppasaarto ovat keskeisiä selityksiä talouskriisiin.

Sodassa on kuollut yli 9 000 ihmistä. Viime aikoina taistelut ovat taas yltyneet. Tiistaina Ukraina ilmoitti, että kolme sen sotilasta on kaatunut ja seitsemän haavoittunut Itä-Ukrainassa. Yhtä isosta uhriluvusta on kerrottu viimeksi marraskuussa.

Jatsenjuk II koostuu vaalivoittajista

 Oppositiojohtaja Arseni Jatsenjuk nousi pääministeriksi helmikuussa 2014, kun silloinen presidentti Viktor Janukovytš oli paennut.

 Nykyinen hallitus, Jatsenjuk II, nimitettiin joulukuussa 2014. Sen muodostivat lokakuun 2014 parlamenttivaalien voittajat.

 Hallitukseen nimitettiin myös ulkomaalaisia ammattiministereitä. Vaikka hallitus on virallisesti länsimielinen, asiantuntijat ovat arvioineet ministereistä neljänneksen olevan oikeasti reformihenkisiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ukraina
 • hallituskriisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Mykoplasma-bakteeri halvaannutti Nikon 16-vuotiaana – nyt hän kertoo, kuinka jokainen voi löytää hyvän itseluottamuksen

  10. 10

   Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää