Valikko
Ulkomaat

Eikö briteille mikään riitä? EU-kiista Britannian erikoisoikeuksista alkaa Brysselissä

Tavoitteena on uusi EU-sopimus. Muista jäsenmaista riippuu, kuinka unioni taipuu vaatimuksiin. Pelotteena on brittien ero EU:sta.

Bryssel/Lontoo. Euroopan unionin tulevaisuuden kannalta kuluva viikko on ratkaiseva: Britannian EU-jäsenyyden uusista ehdoista on määrä päästä sopuun torstain ja perjantain kuluessa EU-maiden johtajien kokouksessa.

Britannian pääministeri David Cameron hakee Brysselistä sopimusta, jonka hän voi esittää kotiyleisölle suurena voittona. Jos tämä onnistuu, saattaa Cameron vahvistaa jo perjantaina päivämäärän Britannian EU-kansanäänestykselle. Näin Britannian EU-jäsenyyden jatko – tai loppu – voisi ratketa jo kesäkuussa.

Brysseliin kokoontuvat EU-maiden päämiehet ja -naiset eivät tule päästämään Cameronia helpolla. Muut jäsenmaat haluavat pitää Britannian unionissa, mutta brittien erityisvaatimuksiin taipuminen on monelle vaikeaa.

Kyse on nyt siitä, kuinka paljon Britannialle ollaan valmiita antamaan siimaa, jotta unioni pidettäisiin kasassa.

Valtaosa neuvotteluista on jo käyty.

Vielä aivan huippukokouksen alla Cameron sukkuloi pitkin Eurooppaa puhumassa jäsenmaita puolelleen.

Samaan aikaan välittäjänä toimiva Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on yrittänyt löytää kaikille sopivaa kompromissia.

Loppurutistus on kuitenkin jäsenmaiden käsissä. Kuten EU-jargonilla sanotaan: mistään ei ole sovittu, ennen kuin kaikesta on sovittu.

Lusikkansa soppaan yrittää iskeä myös Euroopan parlamentti. Se saa todennäköisesti hyväksyttäväkseen Britannian vaatimaa uutta EU-lainsäädäntöä.

Parlamentin mukaantulo ei miellytä brittejä, jotka haluavat nähdä työn alla olevan uuden sopimuksen sitovana ja peruuttamattomana.

Toisaalta sopimuksella ei välttämättä ole vaikutusta siihen, jääkö Britannia EU:hun vai ei. Päätösvalta on yksin brittiäänestäjillä. Hyvittelevä sopimus antaisi Cameronille selkänojan, jonka turvin hän voi kampanjoida jäsenyyden jatkon puolesta.

Pelissä maine ja kunnia

Britannian pääministeri David Cameron tulee päättämään pääministerikautensa joko suurena voittajana tai suurena häviäjänä.

Jos britit äänestävät EU-jäsenyyden jatkon puolesta, kerää Cameron kunnian EU:n pelastajana.

Jos taas äänestäjien enemmistö valitsee Brexitin eli EU-eron, tulee Cameronista syntipukki. Se oli juuri Cameron, joka tammikuussa 2013 lupasi briteille viimeisen sanan EU-jäsenyydestä.

Mahdollinen eropäätös ei uhkaisi ainoastaan unionin tulevaisuutta. Myös itse Yhdistynyt kuningaskunta voisi alkaa taas natista liitoksistaan, sillä Skotlanti ei halua jättää EU:ta.

EU-ero tietäisi myös poliittisesti epävakaita aikoja vuosiksi eteenpäin. Britannian pitäisi neuvotella suhteensa EU:n kanssa täysin uusiksi. Se veisi paljon aikaa, rahaa ja energiaa.

Epävarmuus iskisi myös talouteen ja sijoitusnäkymiin. Lontoon finanssikeskus City ja yritysmaailma eivät pidä liian monista avoimista kysymyksistä.

Kun Cameron astelee torstai-iltapäivällä kokouspaikalle Brysseliin, tavoitteena ei ole päästä aikaisin nukkumaan sivistyneen keskustelun jälkeen. Tavoitteena on venyttää kokous pikkutunneille ja saada aikaan kunnon tappelu.

Cameron haluaa näyttäytyä kotiyleisölle kovana neuvottelijana, joka ei aristele haastaa ”Brysselin byrokraatteja” ja muuta EU-väkeä. Mielikuvan synnyttämiseen tarvitaan riita.

Kun EU-sopimus on syntynyt, alkaa tappelu kotona eli Cameronin omassa konservatiivipuolueessa. Osa Cameronin hallituksen ministereistä aikoo kampanjoida EU-eron puolesta.

Mitä nopeammin EU-kansanäänestys saadaan järjestettyä, sitä todennäköisempää on Britannian jääminen unioniin.

Brittimediassa mahdollisina kansanäänestyspäivinä on vilauteltu 16. tai 23. päivää kesäkuuta.

Kamppailun pitkittymisen uskotaan vahvistavan ei-leiriä. Mitä pidempi kisa, sitä enemmän kertyy ikäviä EU-uutisia lähtöhaluja pönkittämään.

Cameronin tavoite on korjata tällä viikolla EU-sopu Brysselistä ja ryhtyä sen turvin ripeään kampanjaan.

Pelissä on paitsi oma maine myös koko Euroopan tulevaisuus.

Tuskin ja EU:n suuri hetki

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on Britannian EU-jäsenyydestä käytävien neuvottelujen pääkumppani Brysselissä. Hänen tehtävänään on taivutella sekä Britannia että 27 muuta EU-jäsentä kompromissiin Britannian vaatimuksista torstaina alkavassa EU-huippukokouksessa.

Puolan entisellä pääministerillä on käsissään historiallinen hetki. Viime aikoina Tusk on varoittanut EU-maita kohtalokkaista seuraamuksista, jos Britan­nian neuvottelut menevät kiville tai maa eroaa unionista kansanäänestyksen kautta.

”Sivilisaatioita ei murhata, ne tekevät itsemurhia”, Tusk on todennut parissakin puheessaan tänä vuonna, lainaten edesmennyttä brittihistorioitsijaa Arnold Toynbeeta.

Tusk ja hänen esikuntansa esittelivät helmikuun alussa kompromissiesityksen, jossa pyrittiin vastaamaan kaikkiin Britannian vaatimuksiin. Mutta tavalla, joka ”ei kyseenalaista EU:n pääperiaatteita”.

Tusk varoitti viime viikolla pitämässään puheessa, että Britannian kansanäänestyksestä tulee ”hyvin houkutteleva malli joillekin eurooppalaisille poliitikoille saavuttaa sisäpoliittisia, itsekkäitä tavoitteita”.

Vasta runsaan vuoden tehtäväänsä hoitaneella Tuskilla on vienyt aikaa voittaa EU-byrokraattien luottamus puolelleen. EU ei ole helppo areena miehelle, joka on joutunut oppimaan englantia lennosta, jonka kotimaa liittyi unioniin vasta 12 vuotta sitten ja joka ei kuulu euroalueeseen. Mutta nyt Tusk on tärkein yhteistyökumppani Britannian pääministerille David Cameronille.

Kaksikon pitäisi saada myös britit vakuuttumaan siitä, että heidän sopimuksensa on Britannian etu. Tusk varoitti viime viikolla pelkäävänsä, että pakolaiskriisi on brittiäänestäjien mielessä suurempi vaikutin kuin mitkään yksityiskohdat, joita EU ja Britannia saavat sovittua.

”Siirtolaiskriisi on pahin mahdollinen poliittinen konteksti tälle kansanäänestykselle, koska siitä on niin helppoa syyttää ­EU:ta kokonaisuudessaan, EU:n instituutioita ja muita Euroopan maita”, Tusk sanoi Euroopan unionin alueiden komiteassa viime viikolla.

Mitä ajattelevat Puola, Ranska, Saksa ja Suomi
Kavereiden tarpeessa

Puolan uusi pääministeri Beata Szydło on yksi eurooppalaisista johtaja, jonka Britannian pääministeri David Cameron halusi tavata ennen tämän viikon EU-huippukokousta.

Cameron matkusti äskettäin Varsovaan tunnustelemaan, onko Puolasta koitumassa ongelma, kun Britannia yrittää leikata sosiaalietuuksia muiden EU-maiden kansalaisilta. Puolalaisia asuu Britanniassa yli miljoona.

Cameronin etuna on, että Puolan uusi hallitus tarvitsee kipeästi liittolaisia, koska EU kovistelee sitä oikeusvaltioperiaatteiden rikkomuksista.

Varsovassa ollessaan Cameron vihjaisi, että Britannia voisi tarjota Puolalle sotilaallista apua, mikäli puolalaiset suhtautuvat Britannian vaatimuslistaan myönteisesti.

Ranska: Euron ehdoilla

Ranska kuuluu niihin EU-maihin, joissa Britannian vaatimiin erityisoikeuksiin on suhtauduttu penseästi. Erityisesti Ranskaa on arveluttanut Britannian halu suojata euroon kuulumattomien maiden edut euromaiden päätöksenteossa.

Britannian pääministeri David Cameron tapasi Ranskan presidentin François Hollanden maanantaina. Avoimia kysymyksiä jäi vielä loppuviikolle.

Heikosta suosiosta kärsivä Hollande ei taivu mielellään Cameronin edessä, koska se näyttäisi pahalta ranskalaisen yleisön silmissä.

Unionin perustajamaihin kuuluva Ranska kehittää euroaluetta edelleen – eikä siihen kuvaan kuulu Lontoon Cityn sooloilu.

Toisaalta Britannian mahdollinen ero voisi vahvistaa EU-kielteistä leiriä myös Ranskassa.

Voimanaista heikottaa

Saksan liittokansleri Angela Merkel on ollut hahmo, johon Britannian pääministeri David Cameron on pannut EU-neuvotteluissa uskonsa ja toivonsa.

Vaikutusvaltainen Saksa ei halua Britannian jättävän EU:ta. Siksi Cameron toivoo Merkelin taivuttavan vastahankaisimmatkin jäsenmaat sopuratkaisun kannalle.

Merkel ei ole kuitenkaan koskaan ollut poliittisesti yhtä heikko kuin nyt. Liittokanslerin avoin ja antelias pakolaispolitiikka on karkottanut liittolaiset niin kotona kuin EU-maidenkin joukossa. Merkelin suosio on romahtanut.

Saksan liittokanslerin sana painaa toki yhä Eurooppa-neuvostossa.

Euroopan pakolaiskriisi ja sen ratkaisu ovat kuitenkin nyt Merkelin mielessä päällimmäisinä, ei Britannian vaatima erityiskohtelu.

Suomi on sopuisana

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) on aiemmin antanut ymmärtää, ettei Suomi ole missään veneenkeikuttajan roolissa, kun Britannia neuvottelee suhdettaan uudelleen Euroopan unioniin.

”Uskon että yhdessä hierottava eurooppalainen kompromissi käy kyllä Suomelle”, Sipilä totesi helmikuun alussa HS:n haastattelussa.

Suomi on perinteisesti pitänyt Britanniaa tärkeänä ja samanmielisenä liittolaisenaan EU-politiikassa.

Moni suomalainen päättäjä on viime aikoina ilmaissut huolensa, jos Brexit eli Britannian eroaminen Euroopan unionista toteutuisi mahdollisesti kesällä järjestettävässä kansanäänestyksessä.

”Brexit olisi katastrofi Euroopan unionille, se on aivan selvä asia”, ulkoministeri Timo Soini (ps) totesi maanantaina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  3. 3

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  4. 4

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  5. 5

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  6. 6

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  7. 7

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  8. 8

   Tuore haastattelu paljastaa: prinssi Harry halusi jättää kuningasperheen

  9. 9

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  5. 5

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  8. 8

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  9. 9

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  10. 10

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää