Valikko
Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Merkelin tulevaisuus voi olla vaakalaudalla EU:n huippukokouksessa – liittolaiset vähissä pakolais­politiikassa

Euroopan unionin huippukokouksessa on tiedossa Saksan liittokanslerille Angela Merkelille pitkiä ja vaikeita öitä. Kaksi päivää Brysselissä voivat olla ratkaisevia Merkelin koko poliittiselle tulevaisuudelle.

Berliini

Euroopan unionin huippukokouksessa on tiedossa Saksan liittokanslerille Angela Merkelille pitkiä ja vaikeita öitä. Kaksi päivää Brysselissä voivat olla ratkaisevia Merkelin koko poliittiselle tulevaisuudelle.

Huippukokouksen ennakkoasetelmat ovat hankalat, sillä käsiteltävänä ovat Britannian toiveesta unionin historiassa ainutlaatuiset muutokset. EU-jäsenmaiden johtajien on määrä sorvata esitys, jonka perusteella Britanniassa järjestetään kansanäänestys unionin jäsenyydestä.

Toiseksi EU:n jäsenmaiden johtajat käsittelevät Euroopan pakolaistilannetta, joka näyttää etukäteen listan vaikeimmalta asialta löytää minkäänlaista sopua. Itä-Euroopan maat Puola, Unkari, Tšekki ja Slovakia ovat ryhmittyneet omaksi tiukan pakolaispolitiikan ryhmäksi.

Merkel korosti keskiviikkona Berliinissä antamassa hallituksen selonteossa, että hän uskoo pakolaiskriisin ratkaisun avaimien olevan yhteistyössä Turkin kanssa.

Turkin järkyttävä pommi-isku keskiviikkona muutti täysin maan pääministerin Ahmet Davutoğlun ohjelman. Hänen piti osallistua torstaina Merkelin, Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin ja Itävallan liittokanslerin kanssa pakolaistilannetta koskevaan ennakkotapaamiseen. Tapaaminen peruttiin kokonaan, Saksan hallituksen tiedottaja kertoi keskiviikkoiltana.

Angela Merkelin suurin ongelma huippukokouksessa on liittolaisten vähyys. Hän tarvitsee kipeästi EU-maiden yhtenäisyyttä pitääkseen kiinni poliittisesta uskottavuudestaan. Merkel toistaa Saksassa väsymättä, että pakolaiskriisi on ratkaistavissa vain Euroopan tasolla.

Hän sanoi jälleen kerran, että ”kaikki haluavat vähentää pysyvästi pakolaisten määrää”.

Mitä ilmeisimmin keinoista on yhä suuria erimielisyyksiä maiden välillä.

Esimerkiksi yksi Merkelin syksyn liittolaisista on muuttanut linjaansa, sillä Itävallan liittokansleri Werner Faymann ajaa hyvin säännösteltyä rajapolitiikkaa. Keskiviikkona Itävalta päätti, että se ottaa päivässä vastaan 80 turvapaikkahakemusta.

Merkel teki keskiviikkona kaikkensa laskeakseen huippukokouksen tuloksiin liittyviä odotuksia ja nimitti sitä etapiksi matkalla kohti ratkaisuja. Hän sanoi haluavansa selvittää muiden jäsenmaiden johtajien halukkuuden ylipäätään tehdä yhteistyötä Turkin kanssa.

”Kokouksessa ei sovita turvapaikanhakijoiden jakokiintiöistä, koska edellisiäkään ei ole toteutettu. Tekisimme itsemme vain naurunalaisiksi”, Merkel sanoi puhuessaan Saksan liittopäivillä.

Vaikka huippukokouksessa tullaan näkemään pakolaiskriisin heikentämä Saksan liittokanslerin, tukijoitakin on. Esimerkiksi EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kannusti Merkeliä kokouksen alla.

”Kanslerit ovat aina niittäneet kunniaa, kun he ovat pitäneet kurssistaan kiinni myrskyisinä aikoina. Angela Merkel tulee olemaan vallassa kaikkia tämänhetkisiä kriitikkojaan pidempään”, Juncker sanoi Bild-lehden haastattelussa.

Jos huippukokouksen anti jää riitaisaksi ja ohueksi, heijastuu se todennäköisesti Merkelin asemaa heikentävästi Saksan sisäpolitiikassa. Viikkoakaan ei mene, että kristillisdemokraattien omista riveistä ei tulisi vakavia syytöksiä. Myös hallituskumppani sosiaalidemokraatit ottaa koko ajan selvemmin etäisyyttä liittokansleriin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  5. 5

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  8. 8

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  9. 9

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  10. 10

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää