Valikko
Ulkomaat

Britannian EU-neuvottelut odotettua mutkikkaammat – Sipilän ja muiden aikataulut menivät uusiksi

Sipilän usko sopuun heikkeni, Cameron lähti aamuvarhain kokouspaikalta sanomatta sanaakaan.

Bryssel

Britannian ja muun EU:n välinen sopu näytti perjantaiaamuna odotettua vaikeammalta, kun EU-maiden päämiehet lopettivat pikkutunneille venyneen työillallisensa ja koko huippukokouksen aikataulu rukattiin uusiksi.

Britannian pääministeri David Cameron istui kahdenvälisissä neuvotteluissa kello 6.30 asti Suomen aikaa, minkä jälkeen hän poistui kolmeksi tunniksi nukkumaan tai hieromaan neuvottelutaktiikkaansa diplomaattiensa kanssa. Sky Newsin mukaan Cameron ei sanonut kameroille sanaakaan lähtiessään neuvotteluista.

Torstaina kokoukseen tullessaan Cameron julisti ”taistelevansa Britannian puolesta”. Hän lisäsi, että ei suostuisi huonoon sopimukseen Britannian uudesta EU-suhteesta.

Brysselin huippukokouksen venyminen sotki 28 jäsenmaan johtajien aikataulut. Esimerkiksi Suomen pääministerin Juha Sipilän oli määrä mennä kokouspaikalle Justus Lipsius -rakennukseen aamukymmeneltä, mutta tuoreen tiedon mukaan kokous jatkuukin vasta kello 15.30 Suomen aikaa kaikkien johtajien osalta. Aikaisemmin kerrottiin, että kokous jatkuisi kello 14.30, mutta aikatauluja on jouduttu lykkäämään.

Sipilä suhtautui vielä torstaina iltapäivällä toiveikkaasti sovun syntymiseen. Yön kuluessa Sipilän toiveikkuus kuitenkin hiipui, kun ääneen pääsi ääripäiden näkemyksiä.

”Saa nähdä, riittääkö yö neuvotteluihin. Cameron sanoi, että on valmis olemaan koko viikonlopun täällä”, Sipilä kertoi noin kello 3.30 Suomen aikaa perjantaiaamuna.

”Jonkin verran edistystä saavutettiin, mutta paljon on vielä tehtävää”, kuvaili puolestaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Britannia-neuvottelujen tilannetta Brysselissä.

Osa EU-johtajista, kuten Sipilä, pääsivät aiemmin nukkumaan, kun taas osa jäi kokouspaikalle jatkamaan kahdenvälisiä neuvotteluja. Suomella ei ollut tarvetta kahdenvälisiin keskusteluihin, Sipilä sanoi.

Niihin osallistuivat Britannian pääministerin David Cameronin lisäksi muun muassa komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, Ranskan presidentti François Hollande, Belgian pääministeri Charles Michel ja Tšekin pääministeri Bohuslav Sobotka.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi, että Belgia vaatisi sopimukseen mainintaa, että kyse on “ota tai jätä” -asetelmasta Britannialle. EU-sopu olisi viimeinen tarjous ja kansanäänestys sitova.

Tällä Belgia yrittää Bloombergin mukaan estää tilanteen, että Britannialle jäisi mahdollisuus neuvotella uutta sopimusta, jos kesäksi kaavailtu äänestys johtaisi unionista eroa vaativien voittoon. Se olisi myös varoitus muille EU-maille, jotka saattavat haluta neuvotella EU-suhdettaan uusiksi.

Varhain perjantaina avoimia kysymyksiä olivat yhä etenkin sosiaalietuudet, jotka Britannia haluaa jäädyttää maahan vasta töihin tulleilta EU-kansalaisilta.

Kysymystä lapsilisien indeksoimisesta lapsen asuinmaan elintasoon hiersi se, koskisiko uusi sääntö nyt maassa olevia vai vasta uusia tulijoita.

”Lapsilisät ovat enemmän periaatteellinen kuin taloudellinen kysymys. Vierustoveri kertoi, että ne maksaisivat Britannialle 25 miljoonaa taalaa vuodessa, mutta sitä en ole mistään tarkistanut”, Sipilä sanoi.

Sipilä sanoi uskovansa kuitenkin yhä, että osapuolet pyrkivät ratkaisuun tässä huippukokouksessa. 

”Aika kova paine siellä on se ratkaista, koska jos nyt aletaan vatuloida, ei se kyllä siitä parane. Kyllä se pitäisi saada huomenna ratkaistua, että [Britannian] kansanäänestys voidaan pitää kesäkuussa.”

Perjantai-iltapäivänä taas täysilukuisena jatkuvalla EU-kokouksella voi olla kohtalokkaita seurauksia unionin tulevaisuudelle ja yhtenäisyydelle. Jos Cameron ei pysty esiintymään neuvottelujen jälkeen kotiyleisön edessä voittajana, brittiäänestäjien tunnelmat saattavat kääntyä entistäkin enemmän EU-eron kannalle.

”Minä taistelen Britannian puolesta. Jos saamme hyvän sopimuksen, otan sen. Mutta en suostu sopimukseen, joka ei vastaa meidän tarpeisiimme”, Cameron totesi toimittajille saavuttuaan Brysseliin.

Brittilehdistössä alkoi näkyä merkkejä siitä, että Cameron ei saa kaunista kohtelua osakseen Brysselin-neuvotteluistaan. Daily Mail -lehti esimerkiksi kertoi perjantaiaamuna etusivullaan, että EU on vesittänyt Cameronin vaatimuslistan, minkä lisäksi Euroopan parlamentti uhkaa tuhota koko hankkeen.

”Naama kertoo kaiken”, luki lehden otsikossa, jonka vieressä oli kuva tuskaisen näköisestä Cameronista.

Jos sopu syntyy perjantaina, Britannian konservatiivihallitus saattaa ilmoittaa kansanäänestyksen päivämäärän saman tien. Kansanäänestys voidaan järjestää aikaisintaan kesäkuussa.

HS:n haastattelemien diplomaattilähteiden mukaan melkoinen osa Britannian EU-sopimuksesta on teatteria, mutta todellista vääntöä on käyty erityisesti muiden EU-maiden työssä käyvien kansalaisten sosiaalietuuksista Britanniassa.

Sopimukseen on kaavailtu kirjausta, jonka mukaan Britannia voisi evätä maahan töihin tulevilta EU-kansalaisilta sosiaalituet enintään neljäksi vuodeksi. Varhain perjantaina oli yhä auki se, kuinka kauan Britannia voisi tätä oikeutta käyttää.

Britannia oli vaatinut yhteensä kolmentoista vuoden erikoiskohtelua kolmessa eri jaksossa, kun Itä-Euroopan maiden mielestä viisi vuotta pitäisi riittää.

Britannia haluaa myös, että maassa työskentelevien ulkomaalaisten muussa EU-maassa asuvien lasten lapsilisät indeksoidaan lapsen asuinmaan tulotasoon. Myös muilla jäsenmailla olisi sama oikeus.

”Britannian mielestä lapsilisissä on kyse reiluudesta. Ei voi olla oikein, että lapselle, joka ei asu Britanniassa, maksetaan lapsilisiä useiden vuosien ajan”, totesi neuvotteluihin osallistunut korkea-arvoinen EU-diplomaatti.

Sopimukseen ollaan kirjaamassa myös se, että lapsilisien indeksointia ei laajenneta tulevaisuudessa muihin etuisuuksiin, kuten eläkkeisiin.

Britannia on vaatinut myös ”hätäjarrua”, jos euromaat ovat tekemässä päätöksiä, jotka ovat merkittäviä euroon kuulumattomalle Britannialle.

Lisävaikeuden neuvotteluihin tuo se, että Britannialle kaavaillut myönnytykset edellyttävät kahden EU-asetuksen ja yhden direktiivin muuttamista. Silloin kuvioihin astuu myös Euroopan parlamentti, jonka tukeen Cameron ei voi täysin luottaa.

Tämä tekee tilanteen Cameronille mutkikkaaksi kotiareenalla. EU-skeptiset britit uskovat, että EU-parlamentti vesittäisi jo saavutetun sovun.

Eurooppa-neuvoston lähteen mukaan parlamentin suurimmat ryhmät todennäköisesti tukevat sopimusta, kunhan sellainen saadaan syntymään. Ryhmät eivät kuulemma haluaisi riskeerata Britannian lähtöä unionista teknisten seikkojen takia.

”En voisi kuvitella, etteivät he suostuisi tukemaan tätä sopimusta”, lähde totesi.

Monet EU-maat toivoivat, että huippukokouksen pääaihe olisi ollut pakolaiskriisi. Sitä käsiteltiinkin pitkäksi venyneellä – kuuden ja puolen tunnin mittaisella – illallisella, mikä oli osaltaan sotkemassa päämiesten- ja naisten aikatauluja sekä Brexit-neuvotteluja.

Keskusteluissa päätettiin, että EU-maat yrittävät pitää ylimääräisen huippukokouksen Turkin kanssa maaliskuun alkupuolella. Päätös kieli siitä, että riitaisat EU-maat kokevat epäonnistuneensa pakolais- ja siirtolaiskriisin yhteisessä hoitamisessa sekä keskenään että kansainvaelluksen kannalta tärkeän Turkin kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Brexit
 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Euroopan unioni
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  2. 2

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  9. 9

   Työn epävarmuus lykkää lapsen hankintaa – ”Karkeasti sanottuna työtön ja pienituloinen mies ei houkuta naisia”

  10. 10

   Poliisi nimesi Salman Abedin Manchesterin iskun epäillyksi tekijäksi – tämä hänestä tiedetään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  6. 6

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  7. 7

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  8. 8

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  9. 9

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  10. 10

   Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  9. 9

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää