Valikko
Ulkomaat

Britannian EU-neuvottelut odotettua mutkikkaammat – Sipilän ja muiden aikataulut menivät uusiksi

Sipilän usko sopuun heikkeni, Cameron lähti aamuvarhain kokouspaikalta sanomatta sanaakaan.

Bryssel

Britannian ja muun EU:n välinen sopu näytti perjantaiaamuna odotettua vaikeammalta, kun EU-maiden päämiehet lopettivat pikkutunneille venyneen työillallisensa ja koko huippukokouksen aikataulu rukattiin uusiksi.

Britannian pääministeri David Cameron istui kahdenvälisissä neuvotteluissa kello 6.30 asti Suomen aikaa, minkä jälkeen hän poistui kolmeksi tunniksi nukkumaan tai hieromaan neuvottelutaktiikkaansa diplomaattiensa kanssa. Sky Newsin mukaan Cameron ei sanonut kameroille sanaakaan lähtiessään neuvotteluista.

Torstaina kokoukseen tullessaan Cameron julisti ”taistelevansa Britannian puolesta”. Hän lisäsi, että ei suostuisi huonoon sopimukseen Britannian uudesta EU-suhteesta.

Brysselin huippukokouksen venyminen sotki 28 jäsenmaan johtajien aikataulut. Esimerkiksi Suomen pääministerin Juha Sipilän oli määrä mennä kokouspaikalle Justus Lipsius -rakennukseen aamukymmeneltä, mutta tuoreen tiedon mukaan kokous jatkuukin vasta kello 15.30 Suomen aikaa kaikkien johtajien osalta. Aikaisemmin kerrottiin, että kokous jatkuisi kello 14.30, mutta aikatauluja on jouduttu lykkäämään.

Sipilä suhtautui vielä torstaina iltapäivällä toiveikkaasti sovun syntymiseen. Yön kuluessa Sipilän toiveikkuus kuitenkin hiipui, kun ääneen pääsi ääripäiden näkemyksiä.

”Saa nähdä, riittääkö yö neuvotteluihin. Cameron sanoi, että on valmis olemaan koko viikonlopun täällä”, Sipilä kertoi noin kello 3.30 Suomen aikaa perjantaiaamuna.

”Jonkin verran edistystä saavutettiin, mutta paljon on vielä tehtävää”, kuvaili puolestaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Britannia-neuvottelujen tilannetta Brysselissä.

Osa EU-johtajista, kuten Sipilä, pääsivät aiemmin nukkumaan, kun taas osa jäi kokouspaikalle jatkamaan kahdenvälisiä neuvotteluja. Suomella ei ollut tarvetta kahdenvälisiin keskusteluihin, Sipilä sanoi.

Niihin osallistuivat Britannian pääministerin David Cameronin lisäksi muun muassa komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, Ranskan presidentti François Hollande, Belgian pääministeri Charles Michel ja Tšekin pääministeri Bohuslav Sobotka.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi, että Belgia vaatisi sopimukseen mainintaa, että kyse on “ota tai jätä” -asetelmasta Britannialle. EU-sopu olisi viimeinen tarjous ja kansanäänestys sitova.

Tällä Belgia yrittää Bloombergin mukaan estää tilanteen, että Britannialle jäisi mahdollisuus neuvotella uutta sopimusta, jos kesäksi kaavailtu äänestys johtaisi unionista eroa vaativien voittoon. Se olisi myös varoitus muille EU-maille, jotka saattavat haluta neuvotella EU-suhdettaan uusiksi.

Varhain perjantaina avoimia kysymyksiä olivat yhä etenkin sosiaalietuudet, jotka Britannia haluaa jäädyttää maahan vasta töihin tulleilta EU-kansalaisilta.

Kysymystä lapsilisien indeksoimisesta lapsen asuinmaan elintasoon hiersi se, koskisiko uusi sääntö nyt maassa olevia vai vasta uusia tulijoita.

”Lapsilisät ovat enemmän periaatteellinen kuin taloudellinen kysymys. Vierustoveri kertoi, että ne maksaisivat Britannialle 25 miljoonaa taalaa vuodessa, mutta sitä en ole mistään tarkistanut”, Sipilä sanoi.

Sipilä sanoi uskovansa kuitenkin yhä, että osapuolet pyrkivät ratkaisuun tässä huippukokouksessa. 

”Aika kova paine siellä on se ratkaista, koska jos nyt aletaan vatuloida, ei se kyllä siitä parane. Kyllä se pitäisi saada huomenna ratkaistua, että [Britannian] kansanäänestys voidaan pitää kesäkuussa.”

Perjantai-iltapäivänä taas täysilukuisena jatkuvalla EU-kokouksella voi olla kohtalokkaita seurauksia unionin tulevaisuudelle ja yhtenäisyydelle. Jos Cameron ei pysty esiintymään neuvottelujen jälkeen kotiyleisön edessä voittajana, brittiäänestäjien tunnelmat saattavat kääntyä entistäkin enemmän EU-eron kannalle.

”Minä taistelen Britannian puolesta. Jos saamme hyvän sopimuksen, otan sen. Mutta en suostu sopimukseen, joka ei vastaa meidän tarpeisiimme”, Cameron totesi toimittajille saavuttuaan Brysseliin.

Brittilehdistössä alkoi näkyä merkkejä siitä, että Cameron ei saa kaunista kohtelua osakseen Brysselin-neuvotteluistaan. Daily Mail -lehti esimerkiksi kertoi perjantaiaamuna etusivullaan, että EU on vesittänyt Cameronin vaatimuslistan, minkä lisäksi Euroopan parlamentti uhkaa tuhota koko hankkeen.

”Naama kertoo kaiken”, luki lehden otsikossa, jonka vieressä oli kuva tuskaisen näköisestä Cameronista.

Jos sopu syntyy perjantaina, Britannian konservatiivihallitus saattaa ilmoittaa kansanäänestyksen päivämäärän saman tien. Kansanäänestys voidaan järjestää aikaisintaan kesäkuussa.

HS:n haastattelemien diplomaattilähteiden mukaan melkoinen osa Britannian EU-sopimuksesta on teatteria, mutta todellista vääntöä on käyty erityisesti muiden EU-maiden työssä käyvien kansalaisten sosiaalietuuksista Britanniassa.

Sopimukseen on kaavailtu kirjausta, jonka mukaan Britannia voisi evätä maahan töihin tulevilta EU-kansalaisilta sosiaalituet enintään neljäksi vuodeksi. Varhain perjantaina oli yhä auki se, kuinka kauan Britannia voisi tätä oikeutta käyttää.

Britannia oli vaatinut yhteensä kolmentoista vuoden erikoiskohtelua kolmessa eri jaksossa, kun Itä-Euroopan maiden mielestä viisi vuotta pitäisi riittää.

Britannia haluaa myös, että maassa työskentelevien ulkomaalaisten muussa EU-maassa asuvien lasten lapsilisät indeksoidaan lapsen asuinmaan tulotasoon. Myös muilla jäsenmailla olisi sama oikeus.

”Britannian mielestä lapsilisissä on kyse reiluudesta. Ei voi olla oikein, että lapselle, joka ei asu Britanniassa, maksetaan lapsilisiä useiden vuosien ajan”, totesi neuvotteluihin osallistunut korkea-arvoinen EU-diplomaatti.

Sopimukseen ollaan kirjaamassa myös se, että lapsilisien indeksointia ei laajenneta tulevaisuudessa muihin etuisuuksiin, kuten eläkkeisiin.

Britannia on vaatinut myös ”hätäjarrua”, jos euromaat ovat tekemässä päätöksiä, jotka ovat merkittäviä euroon kuulumattomalle Britannialle.

Lisävaikeuden neuvotteluihin tuo se, että Britannialle kaavaillut myönnytykset edellyttävät kahden EU-asetuksen ja yhden direktiivin muuttamista. Silloin kuvioihin astuu myös Euroopan parlamentti, jonka tukeen Cameron ei voi täysin luottaa.

Tämä tekee tilanteen Cameronille mutkikkaaksi kotiareenalla. EU-skeptiset britit uskovat, että EU-parlamentti vesittäisi jo saavutetun sovun.

Eurooppa-neuvoston lähteen mukaan parlamentin suurimmat ryhmät todennäköisesti tukevat sopimusta, kunhan sellainen saadaan syntymään. Ryhmät eivät kuulemma haluaisi riskeerata Britannian lähtöä unionista teknisten seikkojen takia.

”En voisi kuvitella, etteivät he suostuisi tukemaan tätä sopimusta”, lähde totesi.

Monet EU-maat toivoivat, että huippukokouksen pääaihe olisi ollut pakolaiskriisi. Sitä käsiteltiinkin pitkäksi venyneellä – kuuden ja puolen tunnin mittaisella – illallisella, mikä oli osaltaan sotkemassa päämiesten- ja naisten aikatauluja sekä Brexit-neuvotteluja.

Keskusteluissa päätettiin, että EU-maat yrittävät pitää ylimääräisen huippukokouksen Turkin kanssa maaliskuun alkupuolella. Päätös kieli siitä, että riitaisat EU-maat kokevat epäonnistuneensa pakolais- ja siirtolaiskriisin yhteisessä hoitamisessa sekä keskenään että kansainvaelluksen kannalta tärkeän Turkin kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Brexit
 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Euroopan unioni
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vakavasti sairaan espoolaisnaisen lapsi otettiin yllättäen huostaan – äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  2. 2

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  3. 3

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  4. 4

   Obama määräsi Wikileaks-vuotaja Chelsea Manningin vapautettavaksi – nyt kysytään jo, mitä tekee Julian Assange

  5. 5

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  6. 6

   Vanhemmat ovat menneet digiloikasta sekaisin, ja siksi monien lasten sanavarasto laahaa pahasti jäljessä

  7. 7

   Rasismi ei hävinnyt Yhdysvalloista mustan presidentin myötä – nyt musta kirkkokansa pelkää, että edessä ovat vaaralliset ajat

  8. 8

   Moni treenaaja ei osaa levätä oikein, sanoo urheilufysiologi – arjen minuuttiaikataulussa ei ehdi palautua harjoittelusta

  9. 9

   Pikkupakkanen sai Ranskan sähköyhtiön vetoamaan kansaan: älkää käyttäkö tulostinta, tuhotkaa vanhat sähköpostit

  10. 10

   Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  3. 3

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  4. 4

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  5. 5

   Sarjahukuttamisista tuomittu on yhä kateissa, poliisi julkaisi kasvokuvan – ”mahdolliset vihjeet hätäkeskukseen”

  6. 6

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  7. 7

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  8. 8

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  9. 9

   Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

  10. 10

   Lähes kaikki Kelan etuudet pienenevät tänä vuonna – HS kertoo, miten muutokset vaikuttavat sinun tuloihisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää