Ulkomaat

EU hieroo vaikeaa Britannia-sovintoa

EU-maat etsivät kaikille sopivaa kompromissia yötä myöten Brysselissä

Bryssel

EU-jäsenmaat etsivät perjantain vastaisena yönä sopimuskompromissia, joka loisi pohjan Britannian pysymiselle unionissa.

EU-lähteiden mukaan muilla jäsenmailla on suuri halu pitää Britannia unionissa, mutta viimeisten ongelmakohtien ratkaiseminen oli vaikeaa. Sopua etsittiin silti tosissaan.

Juristien, diplomaattien ja poliitikkojen armeija kävi tiheällä kammalla läpi Britannian vaatimuksia ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin tekemää kompromissiesitystä.

”Taistelen Britannian puolesta. Jos saamme hyvän sopimuksen, otan sen. Mutta en suostu sopimukseen, joka ei vastaa tarpeisiimme”, Britannian pääministeri David Cameron totesi toimittajille saavuttuaan Brysseliin.

Suomen pääministeri Juha Sipilä ennakoi tiukkoja ja eri muodostelmissa käytäviä koko yön kestäviä neuvotteluja.

”Kyllä semmoinen usko ja henki on nyt olemassa, että sopimus syntyy huomenna [perjantaina]”, Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä.

Myös EU-kommission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi torstaina uskovansa sovun löytymiseen.

Sipilä kertoi pitävänsä suurena riskinä sitä, että Cameron ei saa myytyä sopimusta briteille, vaan kansanäänestyksessä vaikuttavat muut asiat kuin EU:n kanssa tehty sopimus.

”Britannian EU-ero olisi huonointa, mitä tänä vuonna voisi talouden rintamalla tapahtua. Epävarmuus lisääntyisi. Mekään emme ole vielä edes miettineet, mikä se prosessi sitten olisi, että mitä uusia neuvotteluja se avaisi.”

Sipilä sanoi, ettei ole kuullut yhdenkään EU-päättäjän suusta toivetta, että Britannian ero eli Brexit toteutuisi.

Cameronille olisi tärkeää saada Brysselistä sopimus, jonka nojalla hän voi esiintyä neuvottelujen voittajana.

HS:n haastattelemien diplomaattilähteiden mukaan melkoinen osa Britannian EU-sopimuksesta on teatteria, mutta todellista vääntöä on käyty erityisesti muiden EU-maiden työssäkäyvien kansalaisten sosiaalietuuksista Britanniassa.

Torstaina julkisuuteen vuotaneessa sopimusluonnoksessa oli jätetty vaikeimpia yksityiskohtia auki. Neuvotteluja käytiin muun muassa siitä, kuinka pitkään Britannia voisi rajoittaa Britanniassa työssäkäyvin EU-kansalaisten etuuksia. Ikuista poikkeuslupaa Britannialle ei siis ollut luvassa.

Myös Sipilä uskoi, että neuvottelut sosiaalietuuksista ovat vaikeimmat. Hänen mukaansa Suomella ei ole enää mitään suuria ongelmakohtia brittien toivomuslistan suhteen.

Sopimukseen on tulossa kirjaus, että Britannia voisi evätä Britanniassa töitä tekevien muiden EU-maiden kansalaisten sosiaalituet enintään neljän vuoden ajan. Britannia ja muutkin EU-maat voisivat myös sitoa EU-kansalaisille maksettavat lapsilisät lapsen asuinmaan elintasoon.

”Britannian mielestä lapsilisissä on kyse reiluudesta. Ei voi olla oikein, että lapselle, joka ei asu Britanniassa, maksetaan lapsilisiä vuosien ajan”, neuvotteluihin osallistunut korkea-arvoinen EU-diplomaatti totesi.

Sopimukseen ollaan kirjaamassa myös se, että lapsilisien indeksointia ei laajenneta ­tulevaisuudessa muihin etuisuuksiin, kuten eläkkeisiin.

Torstaina neuvoteltiin myös niin sanotusta sanottua “hätäjarrusta”, jolla euroon kuulumaton jäsenmaa voi kyseenalaistaa euromaiden päätöksen. Auki oli muun muassa se, tarvitaanko hätäjarrun vetoon useampi kuin yksi euron ulkopuolinen maa.

Diplomaattilähteen mukaan sanamuodoissa ollaan hyvin tarkkana siksi, jotta euroryhmä ei joutuisi Britannian panttivangiksi vaikkapa jonkin suuren kriisin keskellä.

Lisävaikeutta tuo se, että Britannialle tarjottavat myönnytykset edellyttävät kahden EU-asetuksen ja yhden direktiivin muuttamista. Silloin kuvioihin astuu myös arvaamaton Euroopan parlamentti, jonka tukeen Cameron ei voi täysin luottaa.

Tämä tekee tilanteen mutkikkaaksi Cameronille, kun hän alkaa myydä Brysselin-sopimustaan jo valmiiksi skeptisille briteille. EU-eroa vaativien tahojen mukaan Cameronin muilta saamat lupaukset eivät tule välttämättä toteutumaan. EU-eroa vaativien mielestä lupaukset ovat tyhjänpäiväisiä ja riittämättömiä jo muutenkin.

Eurooppa-neuvoston lähteen mukaan parlamentin suurimmat ryhmät tulevat todennäköisesti tukemaan sopimusta, jahka sellainen saadaan syntymään. Britannian EU-jäsenyyden ei haluta loppuvan johonkin sopimuksen tekniseen yksityiskohtaan.

“En voisi kuvitella, etteivät he suostuisi tukemaan tätä sopimusta”, EU-lähde arvioi.

Äänestäjät päättävät

 Kun Britannia ja muu EU ovat saavuttaneet sovun, voi brittihallitus julkistaa kansanäänestyksen päivämäärän.

 Kansanäänestys järjestetään aikaisintaan kesäkuussa.

 Äänestäjille annetaan kaksi vaihtoehtoa: Britannian pysyminen

EU:ssa tai eroaminen.

 Uusimpien mielipidemittausten mukaan kannat ovat kutakuinkin tasan. Kampanjaleirit ovat toistaiseksi melko hajanaisia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  4. 4

   Robin opettelee tauon aikana tavallista elämää: ”Mun nuoruus meni tosi nopeasti”

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa
  3. Jokerit aloitti murskavoitolla – 18-vuotias Eeli Tolvanen laukoi hattutempun yhdessä erässä
  4. Tunti sitten
  5. Antti Rinne vaati ”synnytystalkoita” – poliitikkojen lisääntymis­komennoissa on perinteisesti tuotettu huonoa omaatuntoa synnytysikäisille naisille
  6. Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”
  7. Järjen ääni norjalaisella vuonolla – hiihtokansa uhriutui kollektiivisesti kärynneen tähtiurheilijansa puolesta
  8. Lentopallomiehet odottavat EM-kisojen alkua kännykällä kalastaen: ”Ollaan pelattu Pro Pilkkiä kovasti täällä pari päivää”
  9. Lentismaajoukkueen tähtihakkuri mainosti maltalaista vedonlyöntiyhtiötä, pelikaveri seisoi vieressä Veikkauksen logo rinnassa – näin Veikkaus reagoi
  10. 2 tuntia sitten
  11. Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa
  12. SJK:n futismesenaatti Raimo Sarajärveä on kysytty Pertti Alajan seuraajaksi – ”Puheenjohtajuus on kiinnostava homma, jos Palloliitto uudistuu”
  13. Koposen piinaava hermovaurio alkaa hellittää, jopa FC Barcelona lähetti lääkärinsä Suomeen
  14. Näytä lisää