Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

EU yrittää taas pelastaa pakolaispolitiikkaansa ylimääräisellä Turkki-kokouksella

Asiasta kertoi pääministeri Juha Sipilä puoli kolmelta perjantaina aamuyöllä päättyneen EU-huippukokouksen ensimmäisenä päivänä. Sipilän mukaan Turkki-kokouksessa yritetään saada selvyyttä siihen, miten Turkin kanssa viime marraskuussa sovittu yhteistyö toimii – tai ei toimi.

Bryssel

Euroopan unioni aikoo ratkaista sekavan pakolais- ja siirtolaiskriisin hyvin perinteisellä ja aiemmin toimimattomalla ratkaisulla: ylimääräisellä huippukokouksella, joka yritetään pitää Turkin kanssa maaliskuun alussa.

Asiasta kertoi pääministeri Juha Sipilä puoli kolmelta perjantaina aamuyöllä päättyneen EU-huippukokouksen ensimmäisenä päivänä. Sipilän mukaan Turkki-kokouksessa yritetään saada selvyyttä siihen, miten Turkin kanssa viime marraskuussa sovittu yhteistyö toimii – tai ei toimi.

Sipilän mukaan Turkista on joinakin päivinä saapunut Kreikkaan kymmeniä turvapaikanhakijoita, mutta edellispäivänä luku oli ollut neljätuhatta ihmistä. Turkista Kreikkaan on saapunut tänä vuonna jo noin 80 000 turvapaikanhakijaa.

Huippukokouksen pääteema oli Britannian kanssa neuvoteltava uusi EU-sopimus, mutta etenkin Saksa halusi nostaa maahanmuuttokriisin tärkeämpään asemaan. Aiheesta järjestetty työillallinen venyi kuuden ja puolen tunnin mittaiseksi.

Politico-lehden mukaan Italian pääministeri Matteo Renzi olisi illallisella uhannut neljää Itä-Euroopan Visegrád-ryhmän maata: elleivät nämä ala ottaa enemmän turvapaikanhakijoita, maiden saamia EU-tukia leikataan.

Sipilä sanoi, ettei hän ollut noteerannut sellaista uhkausta. Hänen mukaansa illallisen ilmapiiri ei ollut erityisen kärjekäs.

Ennen huippukokousta kävi kuitenkin ilmi, miten monet EU-maat ovat alkaneet sooloilla turvapaikkapolitiikassaan. Itävalta ilmoitti, että se aikoo vastedes ottaa vain 80 turvapaikanhakijaa päivässä.

EU:n siirtolaisasioista vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos ilmoitti Itävallalle kirjeessään, että maan toiminta on EU-lakien ja kansainvälisen oikeuden vastaista.

”Itävallalla on oikeudellinen velvoite hyväksyä kaikki turvapaikkahakemukset, jotka tehdään sen alueella tai rajalla”, Avramopoulos kirjoitti uutistoimisto AP:n mukaan.

Itävallan liittokansleri Werner Faymann totesi EU-huippukokoukseen tullessaan, ettei hänen maansa aio peräytyä asiassa. ”Oikeudellisiin kysymyksiin vastaavat asianajajat. Poliittisesti sanon, että me pitäydymme tässä.”

Pääministeri Sipilän mukaan Suomi ei ole ottanut kantaa Itävallan ratkaisuun. Hän huomautti omassa tiedotustilaisuudessaan, että poikkeuksellisiin toimiin on ryhdytty muissakin EU-maissa, kuten Ruotsissa ja Tanskassa.

Sipilän oli torstaina määrä osallistua Brysselissä Itävallan isännöimään oheiskokoukseen, jonne odotettiin Turkin pääministeriä Ahmet Davutoğlua. Kokous kuitenkin peruuntui, kun Davutoğlu jäi kotimaahansa kymmeniä ihmishenkiä vaatineen keskiviikkoisen terrori-iskun vuoksi.

Samalla kun paineet Saksan ja liittokansleri Angela Merkelin pakolaispolitiikkaa kohtaan ovat kasvaneet niin kotimaassa kuin muuallakin Euroopasta, Visegrád-ryhmän maat – Unkari, Puola, Slovakia ja Tšekki – ovat alkaneet vaatia kovempia toimia.

Saksalainen Der Spiegel -lehti kertoi viikko sitten, että maat suunnittelevat auttavansa Makedoniaa, jotta Balkanin halki matkaavien pakolaisten reitti katkeaisi. Tämä voisi synnyttää Kreikkaan hyvin kaoottisen tilanteen, sillä maan läpi kulki viime vuonna lähes 900 000 ihmistä.

”Tämmöiset ovat jo niitä hätäsuunnitelmia, joita kieltämättä viritellään eri puolilla Eurooppaa. Mutta meidän pitää saada määrätietoisesti järjestys tähän asiaan, ja se lähtee niillä toimilla, jotka on päätetty jo alkusyksystä”, Sipilä totesi aiemmin torstaina.

Sipilän mukaan ratkaisu pakolaiskriisiin on se, että yhteistyötä Turkin kanssa lisätään ja jo tehtyjä EU:n päätöksiä aletaan noudattaa.

”Kyllä meillä oikeat päätökset ovat putkessa, mutta tämä toimeenpano on ollut auttamattoman puutteellista. Se hitaus kiusaa kieltämättä, enkä ole siinä ainoa.”

EU lupasi viime marraskuun lopussa Turkille rahaa, viisumivapautta ja EU-jäsenyysneuvottelujen jouduttamista, jos maa alkaa tehdä yhteistyötä pakolaiskriisissä. Tuolloin pidettyä Turkki-kokousta luonnehdittiin historialliseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan unioni
 • EU
 • Euroopan pakolaiskriisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  2. 2

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  3. 3

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  4. 4

   Nousukiidossa oleva Saara Aalto saapui Helsinki-Vantaalle – vartin pyrähdys hurraavan yleisön eteen

  5. 5

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  6. 6

   Venäläinen Suhoi-hävittäjä syöksyi Välimereen yrittäessään laskeutua lentotukialus Admiral Kuznetsoville

  7. 7

   Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

  8. 8

   Uusnatsit lähtevät liikkeelle Hakaniemestä, vastamielenosoittajat asemalta – Poliisi yrittää pitää osapuolet erossa toisistaan

  9. 9

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  10. 10

   Imatran murhista epäilty on tuomittu aiemmin tapon yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  3. 3

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  4. 4

   Yksi Imatran uhreista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja – Puoluetoveri Antti Rinne: ”Hän oli minulle tärkeä ja läheinen ihminen”

  5. 5

   Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

  6. 6

   Imatran surmatut toimittajat työskentelivät Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen yhteisessä toimituksessa

  7. 7

   Imatran murhista epäilty on tuomittu aiemmin tapon yrityksestä

  8. 8

   Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

  9. 9

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  10. 10

   Opettajille voisi helposti opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  11. Näytä lisää