Valikko
Ulkomaat

Suomalaiset asiantuntijat: Turkin ja Venäjän välit pysyvät kireinä, mutta sota vaatisi hyökkäyksen Syyriaan

Asiantuntijoiden mukaan Turkki ei lähde sotilaalliseen interventioon Syyriassa ilman kansainvälisen koalition tukea.

Turkin ja Venäjän väliset suhteet pysyvät pitkään kireinä, mutta tilanteen kehittyminen sotilaalliseksi selkkaukseksi vaatisi kansainvälisen koalition hyökkäämistä Syyriaan, arvioi vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista.

”Maiden välinen tilanne on äärimmäisen tulehtunut, eikä se tule paranemaan niin kauan kuin Syyrian tilanne jatkuu tällaisena eli ratkaisemattomana.”

Alarannan mukaan paljon riippuu siitä, saisiko Turkki liittolaisia mukaan Syyrian puolelle suuntautuvaan sotilaalliseen interventioon.

Naton jäsenmaa Turkki on osoittanut haluavansa aloittaa maaoperaation Syyriassa, jossa hallituksen joukot ovat edenneet lähelle Turkin rajaa Venäjän ilmaiskujen tukemana.

”Se voisi poikia Venäjältä reaktion, että se lähtisi vastustamaan tätä sotilaallisesti”, Alaranta sanoo.

Hän ei kuitenkaan usko, että Turkki lähtisi toimimaan Syyriassa ilman Yhdysvaltojen suostumusta. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan voisi olla tähän valmis, mutta maan armeija ei suostu seikkailuihin ilman laajemman koalition tukea.

”Näin ollen tilanne ei etene suureksi sotilaalliseksi selkkaukseksi muuten kuin siinä tapauksessa, että laajempi kansainvälinen koalitio hyökkää Syyriaan. Ja siihen Yhdysvallat ei ole valmis.”

Myös kapteeni, sotilasasiantuntija Juha Kukkola Maanpuolustuskorkeakoulusta pitää epätodennäköisenä, että Turkki lähtisi itsekseen kiristämään tilannetta, jos se ei saa tukea Yhdysvalloilta, Natolta ja arabimailta.

”Näkisin, että varsinainen sota on epätodennäköinen, koska se ei palvele varsinaisesti kummankaan, Turkin eikä Venäjän, intressejä”, hän sanoo.

Kansainvälisen koalition syntymiseen vaikuttaa se, miten Syyrian rauhaprosessi lähtee käyntiin. Joskus koalitio on lähtenyt syntymään yksittäisistä tapahtumista, kuten terrori-iskusta, Kukkola sanoo.

”Jos rauhanneuvottelut epäonnistuvat tai tapahtuu jotain yllättävää, tilannetta tarkastellaan uudelleen.”

Venäjän tavoitteena on Turkin osalta pitää se erossa Syyrian sisällissodasta, mihin se pyrkii poliittisilla, taloudellisilla ja myös sotilaallisilla painostuskeinoilla Syyrian puolella, Kukkola sanoo.

”Se pyrkii esittämään Turkin kansainväliselle yleisölle itsepäisenä, itsekkäänä ja epärationaalisena ja aikaansaamaan sen, ettei Turkki saa Natolta ja Yhdysvalloilta tukea.”

Kukkolan mukaan Venäjä tukee kurdeja epäsuorasti, millä se ärsyttää Turkkia. Jos Turkki lähtisi toimimaan kurdeja vastaan Syyriassa, se näyttäytyisi kuitenkin aggressiivisena hyökkääjänä.

Turkin intressinä on taas Kukkolan mukaan säilyttää jonkinlainen vaikutusvalta Syyrian poliittiseen tilanteeseen ja se, etteivät kurdit pääsisi vahvistumaan Syyrian puolella.

Venäläinen sotilasanalyytikko ja toimittaja Pavel Felgenhauer ennusti tällä viikolla sodan kehkeytymisen mahdollisuuksia Venäjän ja Turkin välille.

”Että tästä tulee venäläis-turkkilainen sota, sen mahdollisuus on ehkä 20 prosenttia”, Felgenhauer sanoi.

Alarannan mukaan prosentteja sodan kehittymisen todennäköisyyksistä on mahdotonta heittää. Kukkolan mielestä prosentit saavat kansainväliset suhteet kuulostamaan tieteellisiltä ja ennustettavilta, mitä ne todellisuudessa harvoin ovat. Niitä voidaan käyttää myös pelotteena.

Venäjän ja Turkin välit kiristyivät sen jälkeen, kun Turkki pudotti venäläisen pommikoneen Syyrian rajalla marraskuussa. Venäjä aloitti tuonti- ja matkustuskiellon, jota on seurannut raskas sanasota Turkkia vastaan.

Viime aikoina Venäjä on tukenut vahvasti Syyrian hallituksen sotamenestystä Syyriassa muun muassa Aleppon seudulla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Venäjä
 • Syyrian sisällissota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa

  3. 3

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  4. 4

   Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

  5. 5

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  6. 6

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  7. 7

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  8. 8

   Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

  9. 9

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  10. 10

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  8. 8

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  9. 9

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  10. 10

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää