Valikko
Ulkomaat

Yhdysvallat hyökkäsi Isisin tukikohtaan Libyassa – ”Olivat suora uhka USA:lle”

Yhdysvallat jahtasi kymmeniä kuolleita vaatineiden terrori-iskujen tekijää, joka todennäköisesti kuoli perjantaisessa iskussa. Islamistijärjestö Isis on iskenyt Libyasta käsin Tunisiaan.

Jihadistijärjestö Isisin tukikohta Libyassa oli ”suora uhka” Yhdysvalloille ja sen liittolaisille alueella, Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja Peter Cook sanoi perjantaina.

Yhdysvaltojen tekemä ilmaisku Isisin tukikohtaan tappoi ainakin 41 ihmistä ja haavoitti kuutta Luoteis-Libyassa sijaitsevassa Sabrathan kaupungissa varhain perjantaina, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

”He olivat suora uhka Yhdysvalloille. He ovat rohkaisseet iskuihin Yhdysvaltoja ja liittolaisiamme vastaan. Jatkamme vastaiskuja suojellaksemme kansallista turvallisuuttamme”, Cook sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Iskuissa kuolleet olivat enimmäkseen tunisialaisia, mutta joukossa on myös ilmeisesti ainakin yksi jordanialainen. Libyalaisviranomaisen mukaan ”selvä valtaosa kuolleista oli todennäköisesti Isisin jäseniä”.

The New York Timesin haastatteleman yhdysvaltalaislähteen mukaan iskun kohteena oli tunisialainen Noureddine Chouchane, joka on liitetty kahteen viime vuonna Tunisiassa tehtyyn veriseen terrori-iskuun.

Toistaiseksi ei ole varmuutta, kuoliko Chouchane ilmaiskussa. Yhdysvaltojen mukaan se on todennäköistä.

Tukikohdassa oli koulutettu 60 Isisin taistelijaa, joista ”merkittävä määrä” oli paikalla iskun aikaan, Cook sanoi.

Yhdysvaltojen mukaan tukikohdassa koulutettiin Isisin taistelijoita. Tukikohta sijaitsee Sabrathann kaupungin liepeillä maaseudulla. Yhdysvallat uskoo, että samanlaisia koulutusleirejä on Libyassa useita.

Paikalta löytyi iskun jälkeen aseita, Libyan paikallisviranomaiset kertoivat.

Sabratha sijaitsee noin 70 kilometrin päässä Libyan pääkaupungista Tripolista länteen lähellä Tunisian rajaa. Alueella on toiminut myös al-Qaedaan kytkeytyviä ryhmiä.

Läntisten tiedusteluviranomaisten mukaan Isis on lisännyt läsnäoloaan alueella, josta se on iskenyt Tunisiassa sijaitseviin kohteisiin.

Maaliskuussa 2015 Isisin epäiltiin iskeneen Libyasta käsin Tunisiassa sijaitsevaan museoon, jossa kuoli ainakin 21 turistia ja poliisi. Kesällä Isis ilmoitti olevansa hotelli-iskun takana, jossa kuoli ainakin 38 ihmistä. Hotelli-iskussa kuolleista valtaosa oli brittejä.

Chouchanen epäillään osallistuneen molempiin terrori-iskuihin.

Libya on Irakin ja Syyrian lisäksi kolmas maa, joissa Isis hallitsee maa-alueita.

Isisin merkittävimpänä tukikohtana Libyassa pidetään Sirten kaupunkia Tripolista kaakkoon. Sirte tunnetaan Libyan entisen diktaattorin Muammar Gaddafin synnyinpaikkana.

Tunisialaiset ja libyalaiset viranomaiset ovat viime kuukausina kuitenkin varoittaneet, että islamistien läsnäolo Sabrathassa voi olla Sirteä suurempi uhka. Sabratha sijaitsee strategisesti tärkeällä paikalla, jossa yhtyvät Algerian, Libyan ja Tunisian salakuljetusreitit. Reiteillä liikkuu sekä miehiä että aseita.

Joulukuussa YK:n tarkkailuryhmän julkaiseman raportin mukaan Libyassa oli 2 000–3 000 Isis-taistelijaa. Määrää on kuitenkin vaikea arvioida luotettavasti.

Yhdysvaltojen mahdollisista iskuista Isisin Libyan-tukikohtiin on puhuttu pitkin talvea. Isku oli jo toinen Yhdysvaltain tekemä ilmaisku Libyan islamisteja vastaan Gaddafin syrjäyttämisen jälkeen.

Viime kuukausina yhdysvaltalaiset ja brittiläiset erikoisjoukot ovat lisänneet tiedustelutoimintaansa Libyassa, The New York Times kertoo. Yhdysvallat ja Ranska ovat myös tehneet maassa tiedustelulentoja.

Kuluvalla viikolla Yhdysvaltain presidentti Barack Obama myös sanoi, että Yhdysvallat jahtaa Isisiä missä ikinä se onkaan.

Yhdysvallat käytti iskussa miehitettyjä lentokoneita ja miehittämättömiä lennokkeja, Pentagonin tiedottaja Cook sanoi. Hän myös kiitti Britanniaa siitä, että tämä oli antanut lentotukikohtia käyttöön iskun toteuttamiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isis
 • Libya
 • ilmaiskut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  6. 6

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  7. 7

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  8. 8

   Lontoon terrori-iskujen uhriluku nousee –poliisi uskoo tunnistaneensa hyökkääjän

  9. 9

   Lontoon iskun alta pelastunut opiskelija HS:lle: ”Poistuimme parlamenttitalosta – ja 30 sekunnin päästä takanamme kuului pamahdus”

  10. 10

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  9. 9

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  7. 7

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää