Valikko
Ulkomaat

Syyrian tulitauko jäi toteutumatta – YK hylkäsi Venäjän ehdotuksen kieltää muiden maiden väliintulo

Syyrian oppositio väläytti kuitenkin mahdollisuutta tulitauolle, jos Venäjä keskeyttää ilmaiskut.

Syyrian oppositio on valmis kahden kolmen viikon tulitaukoon sillä ehdolla, että Venäjä keskeyttää ilmaiskut, piiritykset lopetetaan ja humanitaarista apua päästetään taistelualueille eri puolilla maata.

Opposition ehdoista kertoi uutistoimisto Reuters tukeutuen lähteisiin, joilla on kytkös rauhanneuvotteluihin.

Tulitauon alkamisesta on yritetty päätös useita kertoja viime kuukausina, mutta ilman tulosta.

”Olemme vieneet hyvin selvää viestiä, että oppositio on nyt valmis kahdesta kolmeen viikkoa kestävään tulitaukoon, ja se on mahdollista uusia, jos ehdot ovat oikeat ja molemmat osapuolet ovat valmiita uusimaan sen”, lähde sanoi Reutersille.

Syyrian oppositio vaati jo helmikuun alussa alkaneiden mutta nopeasti keskeytyneiden rauhanneuvottelujen alla, että Venäjän ilmaiskujen loppuminen ja kaupunkien piiritysten päättäminen on ehto neuvottelujen alkamiselle. Vastapuoli ei kuitenkaan suostunut ennakkoehtoihin.

Aselevon oli tarkoitus alkaa eilen perjantaina. Se jäi kuitenkin lopulta toteutumatta, kun taistelut riehuivat Syyriassa, jossa Yhdysvaltain ilmavoimien tukemat kurdijoukot valtasivat avainkaupunkina pidetyn al-Shadadin Isisiltä.

Turkki puolestaan pommitti kurdijoukkoja, jotka olivat ottaneet hallintaansa Syyrian oppositiolle aiemmin kuuluneita kyliä Aleppon läheisyydessä.

Länsimaat hylkäsivät perjantaina YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Venäjän pyynnön pysäyttää Turkin sotatoimet Syyriassa, kertoo uutistoimisto AFP.

Venäjä on kehottanut YK:ta painostamaan Turkkia, jotta se pysäyttäisi kurdijoukkoihin kohdistamansa pommitukset maan pohjoisosassa. Venäjä on tehnyt ilmaiskuja Syyrian johtajan Bashar al-Assadin joukkoja tukeakseen.

Moskova esitteli päätöslauselmaluonnoksen, joka ”vaatii voimakkaasti” välitöntä loppua rajat ylittäville tulituksille sekä suunnitelmille ulkomaisten maiden väliintulosta Syyriassa.

Lauselma ei kuitenkaan saanut tukea turvallisuusneuvoston tärkeimmiltä mailta, mukaan lukien Ranskalta ja Yhdysvalloilta, jotka diplomaattien mukaan hylkäsivät ehdotuksen suoralta kädeltä suljettujen ovien takana pidetyssä kokouksessa.

Kokouksessa Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry totesi, että Syyriassa ”on tehtävä paljon enemmän töitä”, jotta tulitauko saavutettaisiin. Turvallisuusneuvoston kokousta seurasivat neuvottelut Yhdysvaltojen ja Venäjän viranomaisten välillä Genevessä.

Samaan aikaan Yhdysvaltain presidentti Barack Obama keskusteli puhelimitse Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa. Obama kehotti Turkin hallitusta ja YPG:n kurdijoukkoja ”osoittamaan vastavuoroisesti maltillisuutta” Pohjois-Syyriassa.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Samantha Power syytti Moskovaa yrityksestä ”kääntää maailman huomio pois” sen Syyrian hallintoa tukevasta pommituskampanjasta. Power kehotti Venäjää noudattamaan YK:n päätöslauselmia tukemalla rauhanprosessia.

Ranska varoitti lähes viiden vuoden konfliktin vaarallisesta kärjistymisestä. Ranskan presidentin François Hollanden mukaan Ankaran laajentunut osallistuminen konfliktiin luo sodanuhkaa Turkin ja Venäjän välille.

”Venäjän on ymmärrettävä, että sen ehdoton tuki Bashar al-Assadille johtaa umpikujaan, joka voi olla erittäin vaarallinen. Edessämme on vaarallinen sotatoimien laajentuminen, joka voisi helposti karata käsistä ja johtaa meidät tuntemattomille vesille”, totesi puolestaan Ranskan YK-lähettiläs François Delattre.

Turkki painostaa kansainvälisiä liittolaisiaan yhteiseen maaoperaatioon Syyriassa. Turkin mukaan se on ainoa tapa lopettaa sota.

Turkin YK-lähettiläs Yaşar Halit Çevik sanoi maansa kohtaavan ”kansallisia turvallisuusuhkia, jotka ovat peräisin Syyriasta”. Sillä hän viittasi kurdien joukkoihin, joita Turkki on pommittanut Syyrian pohjoisosassa.

YK:n Syyria-lähettiläään Staffan de Misturan mukaan helmikuun 25. päivälle suunniteltujen rauhanneuvottelujen toteutuminen on epätodennäköistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sisällissota
 • Syyrian sisällissota
 • Venäjä
 • Syyria
 • YK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  3. 3

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  7. 7

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  8. 8

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  9. 9

   Kaikki haluavat palan hyistä pohjoista – HS selvitti, miksi arktisesta alueesta kiistellään

  10. 10

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää