Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

Unkarin kouluissa kytee kapina – budapestilainen lukio vastustaa valtiovallan tunkeutumista oppitunneille

Unkarissa koulut on otettu taululiituja myöten valtiolliseen ohjaukseen. Protesti uudistusta vastaan on levinnyt maanlaajuiseksi.

Budapest

Politiikka iskee vastaan heti portilla. Lukiota ympäröivään aitaan on kiinnitetty valkoisia nauhoja, joilla osoitetaan tukea kapinoivalle koululle.

Budapestilainen Teleki Blankan lukio on yksi äänekkäimmistä Unkarin koulu-uudistuksen vastustajista. Opettajien mukaan koulut on ajettu kaaokseen sen jälkeen, kun opetuksen sisältö, oppikirjat ja opettajien työsuhteet on otettu kunnilta suoraan valtion alaisuuteen pääministeri Viktor Orbánin 2010 alkaneella valtakaudella.

Syy protestiin näkyy lukion toista luokkaa käyvän Katalinin repussa. Hän kaivaa esiin ison nipun monisteita.

”Opettajat joutuvat tuomaan jatkuvasti lisämateriaalia, sillä kirjoista puuttuu tietoa ja niissä on vääriä vuosilukuja”, historian tunnilla istuva Katalin sanoo.

Historianopettaja Piroska Füle on juuri selittänyt ratkaisevasta Mohácsin taistelusta, jossa turkkilaisvalloittajat vyöryivät Unkariin.

”Taistelun jälkeen Unkarista tuli seuraavaksi 150 vuodeksi taistelukenttä ottomaanien ja Habsburgien välillä”, Füle sanoo ja näyttää vanhaa seinäkarttaa vuoden 1526 tilanteesta.

Oppilaat tuskin vilkaisevat oppikirjoihin tunnin aikana. Vanha kirja olisi Fülen mukaan huomattavasti parempi, mutta hän ei saa enää opettaa sitä.

Koulu-Uudistuksessa perustettu valtionvirasto KLIK määrää, mitä oppikirjaa opettajien tulee käyttää ja mitä heidän tulee opettaa.

Opetussuunnitelma on valtakunnallinen.

”Katso, tästä kartasta puuttuu tieto yhdestä taistelusta. Ja se oli yksi harvoista, jonka voitimme”, Füle näyttää turhautuneena kappaletta turkkilaisten hyökkäyksestä.

Uusia kirjoja on syytetty ideologisiksi. Fülestä suurin ongelma on se, etteivät ne haasta ajattelemaan.

Siksi hän jakaa oppilaille kopion vanhan oppikirjan tehtäväsivusta, jossa oppilaat joutuvat miettimään vaihtoehtoisia historiantulkintoja. Teleki Blankan oppilaat tuovat kopiopaperit itse. Kaikki hankinnat taululiituja myöten ovat KLIK:n käsissä, mikä on johtanut tarvikepulaan.

”Usein opettaja lukee meille ääneen kirjoista, tai keräännymme iPadin ääreen lukemaan vanhoja oppikirjoja”, Katalin sanoo.

Hän ei kerro sukunimeään, koska pelkää hallituksen arvostelun vaikeuttavan yliopistoon pääsyä.

Hallituksen vastustaminen on arka aihe. Orbánin valtakaudella valtaa on keskitetty poliittiselle johdolle useissa valtion instituutioissa.

Vallan keskittämistä vastaan on aiemminkin osoitettu mieltä, mutta opettajien protesti on alkanut kerätä tukijoita myös koulujen ulkopuolelta. Hallitus puolustaa yhä uudistustaan.

Tämä ei ole ensimmäinen taistelu, johon lähes 150-vuotias Teleki Blankan budapestilaislukio yhdistetään. Koulu on nimetty 1800-luvulla eläneen, tyttöjen koulutuksen puolesta taistelleen feministin mukaan. Vuonna 1848 Blanka Teleki (koulun nimessä sukunimi on ensin) oli mukana itsenäistymisyrityksessä Itävaltaa vastaan.

Tänä vuonna Teleki Blankan lukio oli ensimmäinen budapestilaiskoulu, joka liittyi Itä-Unkarin Miskolcista alkuvuodesta levinneeseen opettajien protestiin.

Nyt heitä yritetään vaientaa.

Aiemmin tällä viikolla koulun rehtori István Pukli sai kirjeen, jossa häntä vaadittiin selittämään koulun opettajien ja oppilaiden vanhempien osallistuminen Miskolcin koulun tueksi järjestettyyn mielenosoitukseen kuun alussa.

Itä-Unkariin mentiin yhteiskuljetuksella busseilla, minkä vuoksi kaksi oppituntia jäi väliin. Tästä vaaditaan selitystä.

Rehtori pitää kirjettä poliittisena painostuksena ja kaikuna totalitaarisen kommunismin ajasta. Samaa hän sanoo koko koulutusuudistuksesta.

”Uudistus vie meidät takaisin 1950-luvun kommunistisen diktatuurin aikaan”, pillifarkkuihin ja tennareihin pukeutunut Pukli sanoo.

Pukli ei kiistä, että jonkinlainen koulu-uudistus olisi Unkarissa tarpeen. Teleki Blankan lukio on eliittikoulu, mutta koulujen tasoerot ovat kasvaneet hälyttävän suuriksi.

Pisa-tulokset ovat olleet heikkoja.

Puklin mukaan ongelmana ovat ylhäältä päin sanellut uudistukset, joiden tueksi ei tehty tutkimuksia. Uudistuksesta päättäneet poliitikot kuuntelivat asiantuntijoita ”unkarilaisella tavalla”, hän sanoo.

”He ovat kuunnelleet vain niitä, jotka sanovat, mitä he haluavat kuulla.”

Pukli kertoo, että vielä 2000-luvun alussa kouluja kehitettiin suomalaisen mallin mukaan. Moni opettaja kuitenkin suhtautui suomalaismetodeihin epäillen. ”Tämä antoi hallitukselle tekosyyn tehdä nykyiset uudistukset.”

Nyt unkarilaiskouluissa on toimittu lähes täysin vastoin periaatteita, joita on pidetty suomalaiskoulujen vahvuuksina. Päivät ovat pitkiä. Opettajilta on viety valta, mikä syö ammatillista itsetuntoa.

Uudistuksessa liikunnasta on tehty pakollinen oppiaine päivittäin, mutta koulurakennukset eivät ole pysyneet vaatimusten perässä. Vanhat liikuntatilat eivät enää riitä.

Lukiolaiset harppovat kaksi porrasta kerrallaan ylös Teleki Blankan koulun vanhaa portaikkoa. Alas tullaan ripeästi juosten.

”Liikuntatuntimme on samaan aikaan kuin kolmella muulla luokalla, joten meidät on työnnetty tänne portaikkoon, mikä on aika vaarallista,” Enikő Varsányi sanoo portaikossa spurttien välissä.

Unkarilaisten suosikki-Habsburg, Itävalta-Unkarin ajan kuningatar Elisabet ”Sissi” katsoo portaikon yläpäässä rintapatsaasta.

Habsburgit voittivat lopulta Mohácsin taistelusta alkaneen väännön turkkilaisia vastaan. Historianopettaja Füle muistuttaa oppilaita, että taistelu elää yhä unkarin kielessä. Kun jokin asia on huonosti, vertauskohdaksi otetaan Mohács.

Harvoin asiat ovat yhtä surkeasti kuin taistelussa turkkilaisia vastaan. ”Mohácsissa menetimme enemmän”, sanotaan.

Unkarin koulut ovat ajautuneet kaaokseen hallituksen takia. HS.fi/hstv

Opettajat uhkaavat lakolla

 Unkarissa Viktor Orbánin hallinto on viime vuosina ajanut koulu-uudistusta, jossa opetuksen sisältö, oppikirjat ja opettajien työsuhteet on keskitetty uuden valtion viraston alaisuuteen.

 Viikko sitten lauantaina tuhannet osoittivat mieltään uudistuksia vastaan. Seuraavaksi opettajat uhkaavat valtakunnallisella lakolla.

 Unkarin hallitus puolustaa uudistusta ja on tehnyt vain pieniä myönnytyksiä opettajille.

 Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 76 prosenttia unkarilaisista tukee opettajien protestiliikettä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suvi Turtiainen
 • Unkari
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Imatran keskustassa vakava ampumistapaus – Yle: Kolme kuollutta

  2. 2

   On aika uskoa siihen: Saara Aalto menee X Factorin finaaliin

  3. 3

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  4. 4

   Iran aikoo teloittaa miljardöörin – korkein oikeus piti kuolemantuomion voimassa

  5. 5

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  6. 6

   Entä jos Linnaan kutsuttaisiin Suomen kansa? Kolmasosa joisi liikaa ja kuuden tausta olisi Somaliassa

  7. 7

   Viisikymppinen mies ryhtyi kasvissyöjäksi – hän huomasi olevansa hyvin trendikäs ja alkoi myös lihoa

  8. 8

   Tutkijat vertaavat Sipilän johtamistapaa Trumpiin ja Berlusconiin – johtajuutta on kunnioitettava kyseenalaistamatta

  9. 9

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  10. 10

   Jopa 40 ihmisen pelätään kuolleen valtavassa tulipalossa tanssiklubilla Kaliforniassa – HS:n tietojen mukaan kadoksissa myös suomalainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  2. 2

   Viisikymppinen mies ryhtyi kasvissyöjäksi – hän huomasi olevansa hyvin trendikäs ja alkoi myös lihoa

  3. 3

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  4. 4

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  5. 5

   Toimittaja Ilkka Malmberg on kuollut

  6. 6

   Teillä kulkee kymmeniätuhansia kolariautoja – näin tunnistat kolarikorjatun auton

  7. 7

   Lapsiperheen arki kuihdutti seksielämän ja vei läheisyyden – pelkään parisuhteeni puolesta

  8. 8

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  9. 9

   Eläkekeskustelussa kytee sukupolvien sota – Katso HS:n laskurista, paljonko kukin ikäpolvi on säästänyt eläkettä ja paljonko sitä on luvassa

  10. 10

   Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  7. 7

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  8. 8

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  9. 9

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  10. 10

   Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

  11. Näytä lisää