Valikko
Ulkomaat

Unkarin kouluissa kytee kapina – budapestilainen lukio vastustaa valtiovallan tunkeutumista oppitunneille

Unkarissa koulut on otettu taululiituja myöten valtiolliseen ohjaukseen. Protesti uudistusta vastaan on levinnyt maanlaajuiseksi.

Budapest

Politiikka iskee vastaan heti portilla. Lukiota ympäröivään aitaan on kiinnitetty valkoisia nauhoja, joilla osoitetaan tukea kapinoivalle koululle.

Budapestilainen Teleki Blankan lukio on yksi äänekkäimmistä Unkarin koulu-uudistuksen vastustajista. Opettajien mukaan koulut on ajettu kaaokseen sen jälkeen, kun opetuksen sisältö, oppikirjat ja opettajien työsuhteet on otettu kunnilta suoraan valtion alaisuuteen pääministeri Viktor Orbánin 2010 alkaneella valtakaudella.

Syy protestiin näkyy lukion toista luokkaa käyvän Katalinin repussa. Hän kaivaa esiin ison nipun monisteita.

”Opettajat joutuvat tuomaan jatkuvasti lisämateriaalia, sillä kirjoista puuttuu tietoa ja niissä on vääriä vuosilukuja”, historian tunnilla istuva Katalin sanoo.

Historianopettaja Piroska Füle on juuri selittänyt ratkaisevasta Mohácsin taistelusta, jossa turkkilaisvalloittajat vyöryivät Unkariin.

”Taistelun jälkeen Unkarista tuli seuraavaksi 150 vuodeksi taistelukenttä ottomaanien ja Habsburgien välillä”, Füle sanoo ja näyttää vanhaa seinäkarttaa vuoden 1526 tilanteesta.

Oppilaat tuskin vilkaisevat oppikirjoihin tunnin aikana. Vanha kirja olisi Fülen mukaan huomattavasti parempi, mutta hän ei saa enää opettaa sitä.

Koulu-Uudistuksessa perustettu valtionvirasto KLIK määrää, mitä oppikirjaa opettajien tulee käyttää ja mitä heidän tulee opettaa.

Opetussuunnitelma on valtakunnallinen.

”Katso, tästä kartasta puuttuu tieto yhdestä taistelusta. Ja se oli yksi harvoista, jonka voitimme”, Füle näyttää turhautuneena kappaletta turkkilaisten hyökkäyksestä.

Uusia kirjoja on syytetty ideologisiksi. Fülestä suurin ongelma on se, etteivät ne haasta ajattelemaan.

Siksi hän jakaa oppilaille kopion vanhan oppikirjan tehtäväsivusta, jossa oppilaat joutuvat miettimään vaihtoehtoisia historiantulkintoja. Teleki Blankan oppilaat tuovat kopiopaperit itse. Kaikki hankinnat taululiituja myöten ovat KLIK:n käsissä, mikä on johtanut tarvikepulaan.

”Usein opettaja lukee meille ääneen kirjoista, tai keräännymme iPadin ääreen lukemaan vanhoja oppikirjoja”, Katalin sanoo.

Hän ei kerro sukunimeään, koska pelkää hallituksen arvostelun vaikeuttavan yliopistoon pääsyä.

Hallituksen vastustaminen on arka aihe. Orbánin valtakaudella valtaa on keskitetty poliittiselle johdolle useissa valtion instituutioissa.

Vallan keskittämistä vastaan on aiemminkin osoitettu mieltä, mutta opettajien protesti on alkanut kerätä tukijoita myös koulujen ulkopuolelta. Hallitus puolustaa yhä uudistustaan.

Tämä ei ole ensimmäinen taistelu, johon lähes 150-vuotias Teleki Blankan budapestilaislukio yhdistetään. Koulu on nimetty 1800-luvulla eläneen, tyttöjen koulutuksen puolesta taistelleen feministin mukaan. Vuonna 1848 Blanka Teleki (koulun nimessä sukunimi on ensin) oli mukana itsenäistymisyrityksessä Itävaltaa vastaan.

Tänä vuonna Teleki Blankan lukio oli ensimmäinen budapestilaiskoulu, joka liittyi Itä-Unkarin Miskolcista alkuvuodesta levinneeseen opettajien protestiin.

Nyt heitä yritetään vaientaa.

Aiemmin tällä viikolla koulun rehtori István Pukli sai kirjeen, jossa häntä vaadittiin selittämään koulun opettajien ja oppilaiden vanhempien osallistuminen Miskolcin koulun tueksi järjestettyyn mielenosoitukseen kuun alussa.

Itä-Unkariin mentiin yhteiskuljetuksella busseilla, minkä vuoksi kaksi oppituntia jäi väliin. Tästä vaaditaan selitystä.

Rehtori pitää kirjettä poliittisena painostuksena ja kaikuna totalitaarisen kommunismin ajasta. Samaa hän sanoo koko koulutusuudistuksesta.

”Uudistus vie meidät takaisin 1950-luvun kommunistisen diktatuurin aikaan”, pillifarkkuihin ja tennareihin pukeutunut Pukli sanoo.

Pukli ei kiistä, että jonkinlainen koulu-uudistus olisi Unkarissa tarpeen. Teleki Blankan lukio on eliittikoulu, mutta koulujen tasoerot ovat kasvaneet hälyttävän suuriksi.

Pisa-tulokset ovat olleet heikkoja.

Puklin mukaan ongelmana ovat ylhäältä päin sanellut uudistukset, joiden tueksi ei tehty tutkimuksia. Uudistuksesta päättäneet poliitikot kuuntelivat asiantuntijoita ”unkarilaisella tavalla”, hän sanoo.

”He ovat kuunnelleet vain niitä, jotka sanovat, mitä he haluavat kuulla.”

Pukli kertoo, että vielä 2000-luvun alussa kouluja kehitettiin suomalaisen mallin mukaan. Moni opettaja kuitenkin suhtautui suomalaismetodeihin epäillen. ”Tämä antoi hallitukselle tekosyyn tehdä nykyiset uudistukset.”

Nyt unkarilaiskouluissa on toimittu lähes täysin vastoin periaatteita, joita on pidetty suomalaiskoulujen vahvuuksina. Päivät ovat pitkiä. Opettajilta on viety valta, mikä syö ammatillista itsetuntoa.

Uudistuksessa liikunnasta on tehty pakollinen oppiaine päivittäin, mutta koulurakennukset eivät ole pysyneet vaatimusten perässä. Vanhat liikuntatilat eivät enää riitä.

Lukiolaiset harppovat kaksi porrasta kerrallaan ylös Teleki Blankan koulun vanhaa portaikkoa. Alas tullaan ripeästi juosten.

”Liikuntatuntimme on samaan aikaan kuin kolmella muulla luokalla, joten meidät on työnnetty tänne portaikkoon, mikä on aika vaarallista,” Enikő Varsányi sanoo portaikossa spurttien välissä.

Unkarilaisten suosikki-Habsburg, Itävalta-Unkarin ajan kuningatar Elisabet ”Sissi” katsoo portaikon yläpäässä rintapatsaasta.

Habsburgit voittivat lopulta Mohácsin taistelusta alkaneen väännön turkkilaisia vastaan. Historianopettaja Füle muistuttaa oppilaita, että taistelu elää yhä unkarin kielessä. Kun jokin asia on huonosti, vertauskohdaksi otetaan Mohács.

Harvoin asiat ovat yhtä surkeasti kuin taistelussa turkkilaisia vastaan. ”Mohácsissa menetimme enemmän”, sanotaan.

Unkarin koulut ovat ajautuneet kaaokseen hallituksen takia. HS.fi/hstv

Opettajat uhkaavat lakolla

 Unkarissa Viktor Orbánin hallinto on viime vuosina ajanut koulu-uudistusta, jossa opetuksen sisältö, oppikirjat ja opettajien työsuhteet on keskitetty uuden valtion viraston alaisuuteen.

 Viikko sitten lauantaina tuhannet osoittivat mieltään uudistuksia vastaan. Seuraavaksi opettajat uhkaavat valtakunnallisella lakolla.

 Unkarin hallitus puolustaa uudistusta ja on tehnyt vain pieniä myönnytyksiä opettajille.

 Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 76 prosenttia unkarilaisista tukee opettajien protestiliikettä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suvi Turtiainen
 • Unkari
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  3. 3

   Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  6. 6

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  7. 7

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  8. 8

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  9. 9

   Kylmän vielä kestää, nälkää ei

  10. 10

   Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  6. 6

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  7. 7

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  8. 8

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  9. 9

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  10. 10

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pässi-olutta, muikkuja sekä norpparisteily – Putin saapuu ensi viikolla Savonlinnaan ja nyt kaupunkilaiset kertovat, mikä siellä on parasta
  3. Puolan senaatti hyväksyi vallan kahmimiseksi tulkitun tuomari­uudistuksen – laki odottaa enää presidentin leimasinta
  4. Suomen ”diilimestari” Risto Siilasmaa hoputtaa Suomea perehtymään nopeasti tekoälyn uhkiin ja mahdollisuuksiin – ”Se liittyy aivan kaikkeen”
  5. Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle
  6. Kalevan kisat käydään entisen moukarimestarin ja pikajuoksijan komennossa – ”Kun urheilin itse, en osannut kuvitellakaan, mitä kaikkea urheilijan hyväksi tehdään”
  7. Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole
  8. Tunti sitten
  9. Putin vastaili venäläisnuorten kysymyksiin suorassa televisiolähetyksessä: En ole vielä päättänyt, jätänkö presidenttiyden
  10. 16-vuotias Vilma Oura murskaa Suomen ennätyksiä uinnissa: ”Siinä oli sellainen olo, että miten tämä on mahdollista”
  11. Kokemuksia siirtolaisuudesta ja puertoricolaista perinneruokaa – HS Kirjaston viikon kirja on Cecilia Samartinin Mofongo
  12. 2000-luvun kauhu poikkeaa aiemmasta, koska usein elokuvat tehdään pienillä budjeteilla – tässä 7 hyvää elokuvaa ja sarjaa
  13. Näytä lisää