Valikko
Ulkomaat

Uusi käänne Syyrian sodassa: Isisin ja Syyrian hallituksen vastakkain­asettelu kärjistymässä

Syyrian armeija moukaroi Isisin asemia Aleppon itäpuolella. Samaan aikaan Isis ilmoitti tehneensä useita pommi-iskuja shiiakohteisiin Homsissa ja Damaskoksessa.

Syyrian sodassa nähtiin sunnuntaina taas uusi kärjistyminen, kun Syyrian hallituksen ja jihadistijärjestö Isisin yhteenotot kiihtyivät.

Jo lauantaiaamuna Syyrian armeija käynnisti suurhyökkäyksen Isisin asemia vastaan Aleppon itäpuolella valtaamalla ja piirittämällä useita Isisin hallinnassa olevia kyliä.

Aiemmin Syyrian hallitus on keskittynyt iskemään enimmäkseen Syyrian opposition asejoukkoja, ei niinkään Isisiä vastaan.

Jihadistijärjestö kosti sunnuntaina tekemällä useita autopommi-iskuja Homsissa ja Damaskoksessa. Itsemurhaiskuissa kuoli yli 140 ihmistä. Kyse oli vakavimmista pommi-iskuista hallituksen hallinnassa olevilla alueilla pitkään aikaan.

Ainakin viisikymmentä Isisin asemiestä on kuollut lauantaista alkaen Syyrian armeijan hyökkäyksissä lähellä Aleppoa, kertoo sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rightsin (SOHR) -järjestö.

Järjestön mukaan Syyrian hallituksen joukot ovat vallanneet lauantaista alkaen yli kymmenen Isisin hallinnassa olevaa kylää Alepposta Kweyrisin sotilastukikohtaan vievän valtatien varrelta.

”Armeija on saartanut IS:n [Isisin] kuudessatoista kylässä tien eteläpuolella. Hallitus aikoo vallata nämä kylät lujittaakseen asemansa maakunnan itä- ja kaakkoisosissa”, järjestön johtaja Rami Abdel Rahman sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Isisillä on hallinnassaan laajoja alueita Aleppon itä- ja koillispuolella.

Syyrian armeijan ja sen liittolaisten isku Isisiä vastaan on jatkoa suuroperaatiolle, joka alkoi pari viikkoa sitten Syyrian opposition aseellisia ryhmiä vastaan Aleppon seudulla. Opposition joukot ovat joutuneet vetäytymään useista kylistä, ja kymmeniätuhansia ihmisiä on lähtenyt pakoon.

Sunnuntaina Isis vastasi tekemällä ensin kaksi itsemurhaiskua Homsin kaupungissa al-Zahraan alueella, jossa asuu enimmäkseen alaviittejä. Alaviitit ovat shiiamuslimeja, joihin Syyrian presidentti Bashar al-Assad kuuluu.

Ainakin 59 ihmistä kuoli ja jopa sata loukkaantui Homsin kahdessa autopommi-iskussa, kertoo SOHR. Ainakin 28 kuolleista on siviilejä.

Myöhemmin sunnuntaina Damaskoksen eteläosissa lähellä shiialaisten pyhiinvaelluskohdetta Sayyida Zeinabia räjähti neljä pommia. SOHR:n mukaan iskuissa kuoli ainakin 68 ihmistä. Monet haavoittuneista ovat kriittisessä tilassa.

Sayyida Zeinabissa sijaitsee profeetta Muhammedin lapsentyttären hauta, joka on shiiamuslimien tärkeä pyhiinvaelluskohde. Äärisunnalainen jihadistijärjestö Isis suhtautuu vihamielisesti shiiamuslimeihin.

Syyriassa ja Irakissa laajoja alueita hallinnassaan pitävä Isis sanoi tehneensä iskun, uutistoimisto AFP kertoo. Isis sanoi kahden jäsenensä ajaneen pommeilla lastatuilla autoilla väkijoukkoon.

Isis on käyttänyt aiemmin samanlaista taktiikka Irakissa. Kun Isis on kokenut tappioita taisteluissa Irakin armeijaa vastaan, se on pyrkinyt kiinnittämään huomion muualle tekemällä pommi-iskuja esimerkiksi Bagdadissa shiialaisia kohteita vastaan.

Homsin ja Damaskoksen pommi-iskut saattavatkin kertoa siitä, että Syyrian hallituksen ja Isisin vastakkainasettelu on kärjistymässä. Isis pyrkii näyttämään, että sillä on nukkuvia soluja myös Syyrian hallituksen hallitsemilla alueilla.

Homsin kaupunki on lähes täysin Syyrian hallituksen vallassa, ja Isis on tehnyt siellä ennenkin pommi-iskuja.

Etenkin Zahran kaupunginosa on joutunut useiden hyökkäysten kohteeksi. Tammikuussa ainakin 22 ihmistä kuoli Isiksen tekemässä itsemurhaiskussa.

Samaan aikaan Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kertoi sunnuntaina päässeensä Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa sopimukseen ehdoista, joiden avulla Syyrian levottomuudet lopetetaan. Hän kuitenkin totesi, että sopimuksessa on vielä selvittämättömiä ongelmia.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad kertoi lauantaina olevansa valmis tulitaukoon. Hän kuitenkin edellytti, että ”terroristit” eivät käyttäisi tulitaukoa hyödykseen ja että kapinallisia tukevat maat vetäytyisivät taistelusta.

Syyrian oppositio kertoi aiemmin suostuneensa ”mahdollisuuteen” tilapäisestä aselevosta, mikäli Damaskoksen liittolaiset Venäjä mukaan lukien suostuisivat tulitaukoon, piiritykset lopetettaisiin ja avustuslähetysten toimitukset koko maahan sallittaisiin.

”Olemme päässeet väliaikaiseen sopimukseen ehdoista, joilla väkivaltaisuuksien lopettaminen voitaisiin aloittaa lähipäivien aikana”, Kerry kertoi Jordanian ulkoministeri Nasser Judehin kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa Ammanissa.

Kerry kertoi keskustelleensa Lavrovin kanssa useita kertoja. Hän sanoi odottavansa, että Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelisivat keskenään lähipäivinä, jotta alustavaa sopimusta saataisiin täydennettyä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Syyrian sisällissota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  2. 2

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  3. 3

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  4. 4

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  5. 5

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  6. 6

   Räikkönen otti vahvan startin ja johtaa Monacossa – HS seuraa suomalaisten taistelua

  7. 7

   Uusi tv-sarja tyttökirjaklassikosta näyttää 1800-luvun realismin ja feminismin – ja järkyttää uskollisimpia lukijoita

  8. 8

   Päiväkirja­klubeilla luetaan ääneen noloja teini-iän päivä­kirjoja ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

  9. 9

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  10. 10

   Poliisin takaa-ajama mies kaatui moottoripyörällä liikenneympyrässä ja kuoli Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  7. 7

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  8. 8

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  9. 9

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  10. 10

   Ilmasto­kantaansa panttaava Trump jäi yksin G7-maiden kokouksessa Sisiliassa – kokous päättyi tilanteessa ”kuusi yhtä vastaan”, sanoi Merkel

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää