Ulkomaat

USA ja Venäjä: Syyrian tulitauko alkaa lauantaina – kolme syytä uskoa ja kolme syytä epäillä tulitaukoa

Tulitauko koskee Syyrian hallitusta ja sitä vastaan taistelevaa oppositiota, mutta ei jihadistijärjestö Isisiä.

Yhdysvallat ja Venäjä ilmoittivat yhteisessä julistuksessaan maanantaina, että Syyriassa alkaa tulitauko lauantaina helmikuun 27. päivänä.

Osittainen tulitauko alkaa keskiyöllä Damaskoksen aikaa. Tulitauko koskee Syyrian hallitusta ja sitä vastaan taistelevaa oppositiota, mutta ei jihadistijärjestö Isisiä tai al-Qaidaan kuuluva al-Nusran rintamaa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat suunnitelmasta maanantaina, uutistoimisto Reuters kertoi. Julistus tulitauosta annettiin puhelinkeskustelun jälkeen.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon sanoi, että YK pyrkii käyttämään tulitauon hyväkseen, jotta sodan saartamille alueille voidaan viedä humanitaarista apua.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad ilmoitti maanantaina hetkeä tulitaukojulistuksen jälkeen, että Syyriassa järjestetään parlamenttivaalit huhtikuun 13. päivänä. Viimeksi Syyriassa järjestettiin parlamenttivaalit 2012, jolloin sisällissota oli jo alkanut.

Venäjän ja Yhdysvaltojen sopiman ”väliaikaisen” tulitauon toivotaan tasoittavan tietä Syyrian hallituksen ja oppositioryhmien välisten rauhanneuvottelujen jatkumiselle.

Miksi tuorein tulitaukoyritys siis onnistuisi paremmin?

 

Hyvät merkit

1. Venäjä painostaa al-Assadia sopuun

Vielä toissa viikolla Syyrian presidentti Bashar al-Assad uhosi valtaavansa koko maan takaisin, mutta Venäjä on sittemmin ärähtänyt hänelle ja käskenyt pysymään neuvottelujen tiellä ”vakavien seurausten” uhalla.

Viime aikojen sotamenestys on täyttänyt monia al-Assadin tavoitteita ja pönkittänyt hänen neuvotteluasemiaan, mutta se selittyy täysin Venäjän pommituksilla ja Iranin, libanonilaisen shiiajärjestö Hizbollahin ja irakilaisten shiiataistelijoiden maatuella. Syyrian oma armeija on niin heikossa jamassa, että sillä ei ole minkäänlaisia edellytyksiä palauttaa koko maata al-Assadin hallintaan.

Vaikka taistelut kapinallisia vastaan jatkuisivatkin nykyisillä rintamalinjoilla, Venäjä voi painostaa al-Assadia tyytymään jo vallattuihin alueisiin ja pidättäytymään aiemmin käyttämistään kemiallisista aseista.

Haastavinta on saada al-Assad tunnustamaan opposition edustajia virallisiksi neuvottelijoiksi ja tulevaisuuden hallinnon jonkinlaiseksi osaksi.

2. Venäjä on vähentänyt pommituksiaan

Venäjän ilmavoimat eivät ole viime päivinä iskeneet kapinallisia vastaan lainkaan samalla voimalla kuin edeltävinä viikkoina. Se kertoo Venäjän halusta edistää tulitaukoa ja neuvotteluja.

Yhdessä Syyrian armeijan kanssa Venäjä on kääntänyt tähtäintään aiempaa tiiviimmin Isisin kohteisiin.

Venäjän pommitusten hellittäminen saattaa tosin selittyä myös kaivatulla huoltotauolla viikkojen tiiviiden pommitusten jälkeen. Iranillakin saattaa olla tarvetta rauhoittaa tilannetta hetkellisesti tuodakseen Syyriaan uusia sotilaita.

3. Yhdysvallat on entistä sovinnonhaluisempi

Valkoinen talo on hiljaa hyväksynyt, että al-Assadin hallintoa ei syrjäytetä ja jihadisteja torjuta Yhdysvaltojen alkuperäisellä suunnitelmalla eli aseistamalla maltillista oppositiota. Siksi se joutuu hyväksymään, että al-Assadilla tai ainakin hänen luottomiehillään on määräävä rooli Syyrian johdossa tulevaisuudessakin.

Yhdysvaltoja uhkaa vääjäämätön kasvojenmenetys, mutta sillä on Syyriassa yksinkertaisesti vähemmän pelissä kuin Venäjällä. Venäjä haluaa riskienkin uhalla säilyttää vaikutusvaltansa Lähi-idässä perinteisen liittolaisensa kautta.

Venäjä haluaa silti rauhoittaa Syyrian nopeasti, koska kansantalouden sukeltaessa Moskovalla ei ole varaa vuosien sotimiseen. Mitä kauemmin Venäjä pudottaa pommeja Syyriaan, sitä varmemmin luvassa on ääri-islamistien kostoiskuja Pohjois-Kaukasiassa tai muualla Venäjällä.

 

Huonot merkit

1. Voitonhuuma lietsoo al-Assadia

Neuvotteluratkaisu ei voi tuntua al-Assadista houkuttelevalta, kun omat joukot ovat juuri edenneet suurin harppauksin taistelukentällä ja kapinallisten huoltoreitti Turkista on käytännössä katkaistu.

Opposition taisteluhenki lienee heikompi kuin koskaan, mutta humanitaarista hätää aiheuttaneen vastapuolen suurhyökkäyksen jälkeen kapinallisille on varmasti katkera paikka istuutua neuvottelupöytään, jossa on turha odottaa suuria voittoja.

Miksi he olisivat uhranneet niin paljon saadakseen niin vähän?

2. Asejoukot ovat hajanaisia

Opposition puolella taistelee satoja aseellisia ryhmiä. Yhteisellä ylätason käskyllä tuskin saadaan kaikkien sormia pois liipasimelta, ja paikallisilla yhteenotoilla on suuri riski levitä.

Myös Syyrian hallitusta tukevat maajoukot ovat monikansallisempia, hajanaisempia ja monitasoisemmin johdettavia kuin yleisesti ajatellaan. Etenkin iranilaisilla on ollut todennäköisesti suuri rooli maahyökkäysten ohjaamisessa.

Isis ja kansainväliseen al-Qaida-verkostoon kuuluva Nusran rintama eivät osallistu neuvotteluihin eivätkä ole aikeissa kunnioittaa tulitaukoa, mikä vaikeuttaa aseiden laskemista myös muissa leireissä.

Nusran rintama on jäänyt kansainvälisesti vähälle huomiolle maailman kauhistellessa Isisin videoituja julmuuksia, mutta se on jäämässä Syyrian hallinnon vakavaksi riesaksi ja suureksi turvallisuusuhaksi vuosikausiksi.

Myös suuri osa maltillisena pidetystä oppositiosta koostuu ääri-islamistisista tuntemattomammista ryhmistä.

3. ”Terroristit” käyvät tekosyystä

Tulitaukosopimus ei kiellä toimia terroristisiksi määriteltyjä järjestöjä vastaan. Raja on monissa tapauksissa vaikea vetää, koska esimerkiksi Nusran rintaman tiedetään taistelleen samassa rintamassa niin sanotun maltillisen opposition kanssa.

Vastapuolen määrittelemisen hankaluus helpottaa Syyrian hallinnon ja ulkovaltojen iskemistä lähes mihin tahansa kohteeseen. Usein voi sanoa, että vastassa oli terroristeja, ilman että väite olisi täydellinen valhe.

Al-Assad sanoikin viikonloppuna espanjalaislehti El Paísin haastattelussa olevansa valmis tulitaukoon, mutta ei niin, että ”terroristit” voivat käyttää tilannetta hyväkseen.

Venäjä on tähänkin asti väittänyt hyökänneensä vain terroristeja vastaan, vaikka sitä on syytetty iskemisestä pahimmillaan siviilikohteisiin. Tulitauko ei olennaisesti muuta asetelmaa.

 

Kirjoitusta varten on haastateltu Ulkopoliittisen instituutin tutkijaa Toni Alarantaa ja Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaa Antti Parosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Syyrian sisällissota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  4. 4

   ADN: Alaskalaissenaattori asettui Trumpin ja republikaanien tahtoa vastaan ja nyt siitä voi kärsiä koko osavaltio – sisäministeriöstä soitettu ”huolestuttavia puheluita”

  5. 5

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  6. 6

   HS seuraa: Niinistö ja Putin ovat oopperassa – venäläisnaisten seurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  7. 7

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  8. 8

   Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

  9. 9

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  10. 10

   Poliisisaattue ja utelias yleisö seurasivat Vladimir Putinin vierailua Savonlinnan maisemissa – katso kuvat presidenttien päivästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  5. 5

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  6. 6

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  7. 7

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  8. 8

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  9. 9

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  10. 10

   Miksi ihminen pitää luomua ylivertaisena tai uskoo Jumalaan? Marjaana Lindeman tutkii työkseen ihmisten ajattelua ja uskomuksia, jotka voivat johtaa vaarallisiinkin tekoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  7. 7

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  8. 8

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää