Valikko
Ulkomaat

USA ja Venäjä: Syyrian tulitauko alkaa lauantaina – kolme syytä uskoa ja kolme syytä epäillä tulitaukoa

Tulitauko koskee Syyrian hallitusta ja sitä vastaan taistelevaa oppositiota, mutta ei jihadistijärjestö Isisiä.

Yhdysvallat ja Venäjä ilmoittivat yhteisessä julistuksessaan maanantaina, että Syyriassa alkaa tulitauko lauantaina helmikuun 27. päivänä.

Osittainen tulitauko alkaa keskiyöllä Damaskoksen aikaa. Tulitauko koskee Syyrian hallitusta ja sitä vastaan taistelevaa oppositiota, mutta ei jihadistijärjestö Isisiä tai al-Qaidaan kuuluva al-Nusran rintamaa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat suunnitelmasta maanantaina, uutistoimisto Reuters kertoi. Julistus tulitauosta annettiin puhelinkeskustelun jälkeen.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon sanoi, että YK pyrkii käyttämään tulitauon hyväkseen, jotta sodan saartamille alueille voidaan viedä humanitaarista apua.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad ilmoitti maanantaina hetkeä tulitaukojulistuksen jälkeen, että Syyriassa järjestetään parlamenttivaalit huhtikuun 13. päivänä. Viimeksi Syyriassa järjestettiin parlamenttivaalit 2012, jolloin sisällissota oli jo alkanut.

Venäjän ja Yhdysvaltojen sopiman ”väliaikaisen” tulitauon toivotaan tasoittavan tietä Syyrian hallituksen ja oppositioryhmien välisten rauhanneuvottelujen jatkumiselle.

Miksi tuorein tulitaukoyritys siis onnistuisi paremmin?

 

Hyvät merkit

1. Venäjä painostaa al-Assadia sopuun

Vielä toissa viikolla Syyrian presidentti Bashar al-Assad uhosi valtaavansa koko maan takaisin, mutta Venäjä on sittemmin ärähtänyt hänelle ja käskenyt pysymään neuvottelujen tiellä ”vakavien seurausten” uhalla.

Viime aikojen sotamenestys on täyttänyt monia al-Assadin tavoitteita ja pönkittänyt hänen neuvotteluasemiaan, mutta se selittyy täysin Venäjän pommituksilla ja Iranin, libanonilaisen shiiajärjestö Hizbollahin ja irakilaisten shiiataistelijoiden maatuella. Syyrian oma armeija on niin heikossa jamassa, että sillä ei ole minkäänlaisia edellytyksiä palauttaa koko maata al-Assadin hallintaan.

Vaikka taistelut kapinallisia vastaan jatkuisivatkin nykyisillä rintamalinjoilla, Venäjä voi painostaa al-Assadia tyytymään jo vallattuihin alueisiin ja pidättäytymään aiemmin käyttämistään kemiallisista aseista.

Haastavinta on saada al-Assad tunnustamaan opposition edustajia virallisiksi neuvottelijoiksi ja tulevaisuuden hallinnon jonkinlaiseksi osaksi.

2. Venäjä on vähentänyt pommituksiaan

Venäjän ilmavoimat eivät ole viime päivinä iskeneet kapinallisia vastaan lainkaan samalla voimalla kuin edeltävinä viikkoina. Se kertoo Venäjän halusta edistää tulitaukoa ja neuvotteluja.

Yhdessä Syyrian armeijan kanssa Venäjä on kääntänyt tähtäintään aiempaa tiiviimmin Isisin kohteisiin.

Venäjän pommitusten hellittäminen saattaa tosin selittyä myös kaivatulla huoltotauolla viikkojen tiiviiden pommitusten jälkeen. Iranillakin saattaa olla tarvetta rauhoittaa tilannetta hetkellisesti tuodakseen Syyriaan uusia sotilaita.

3. Yhdysvallat on entistä sovinnonhaluisempi

Valkoinen talo on hiljaa hyväksynyt, että al-Assadin hallintoa ei syrjäytetä ja jihadisteja torjuta Yhdysvaltojen alkuperäisellä suunnitelmalla eli aseistamalla maltillista oppositiota. Siksi se joutuu hyväksymään, että al-Assadilla tai ainakin hänen luottomiehillään on määräävä rooli Syyrian johdossa tulevaisuudessakin.

Yhdysvaltoja uhkaa vääjäämätön kasvojenmenetys, mutta sillä on Syyriassa yksinkertaisesti vähemmän pelissä kuin Venäjällä. Venäjä haluaa riskienkin uhalla säilyttää vaikutusvaltansa Lähi-idässä perinteisen liittolaisensa kautta.

Venäjä haluaa silti rauhoittaa Syyrian nopeasti, koska kansantalouden sukeltaessa Moskovalla ei ole varaa vuosien sotimiseen. Mitä kauemmin Venäjä pudottaa pommeja Syyriaan, sitä varmemmin luvassa on ääri-islamistien kostoiskuja Pohjois-Kaukasiassa tai muualla Venäjällä.

 

Huonot merkit

1. Voitonhuuma lietsoo al-Assadia

Neuvotteluratkaisu ei voi tuntua al-Assadista houkuttelevalta, kun omat joukot ovat juuri edenneet suurin harppauksin taistelukentällä ja kapinallisten huoltoreitti Turkista on käytännössä katkaistu.

Opposition taisteluhenki lienee heikompi kuin koskaan, mutta humanitaarista hätää aiheuttaneen vastapuolen suurhyökkäyksen jälkeen kapinallisille on varmasti katkera paikka istuutua neuvottelupöytään, jossa on turha odottaa suuria voittoja.

Miksi he olisivat uhranneet niin paljon saadakseen niin vähän?

2. Asejoukot ovat hajanaisia

Opposition puolella taistelee satoja aseellisia ryhmiä. Yhteisellä ylätason käskyllä tuskin saadaan kaikkien sormia pois liipasimelta, ja paikallisilla yhteenotoilla on suuri riski levitä.

Myös Syyrian hallitusta tukevat maajoukot ovat monikansallisempia, hajanaisempia ja monitasoisemmin johdettavia kuin yleisesti ajatellaan. Etenkin iranilaisilla on ollut todennäköisesti suuri rooli maahyökkäysten ohjaamisessa.

Isis ja kansainväliseen al-Qaida-verkostoon kuuluva Nusran rintama eivät osallistu neuvotteluihin eivätkä ole aikeissa kunnioittaa tulitaukoa, mikä vaikeuttaa aseiden laskemista myös muissa leireissä.

Nusran rintama on jäänyt kansainvälisesti vähälle huomiolle maailman kauhistellessa Isisin videoituja julmuuksia, mutta se on jäämässä Syyrian hallinnon vakavaksi riesaksi ja suureksi turvallisuusuhaksi vuosikausiksi.

Myös suuri osa maltillisena pidetystä oppositiosta koostuu ääri-islamistisista tuntemattomammista ryhmistä.

3. ”Terroristit” käyvät tekosyystä

Tulitaukosopimus ei kiellä toimia terroristisiksi määriteltyjä järjestöjä vastaan. Raja on monissa tapauksissa vaikea vetää, koska esimerkiksi Nusran rintaman tiedetään taistelleen samassa rintamassa niin sanotun maltillisen opposition kanssa.

Vastapuolen määrittelemisen hankaluus helpottaa Syyrian hallinnon ja ulkovaltojen iskemistä lähes mihin tahansa kohteeseen. Usein voi sanoa, että vastassa oli terroristeja, ilman että väite olisi täydellinen valhe.

Al-Assad sanoikin viikonloppuna espanjalaislehti El Paísin haastattelussa olevansa valmis tulitaukoon, mutta ei niin, että ”terroristit” voivat käyttää tilannetta hyväkseen.

Venäjä on tähänkin asti väittänyt hyökänneensä vain terroristeja vastaan, vaikka sitä on syytetty iskemisestä pahimmillaan siviilikohteisiin. Tulitauko ei olennaisesti muuta asetelmaa.

 

Kirjoitusta varten on haastateltu Ulkopoliittisen instituutin tutkijaa Toni Alarantaa ja Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaa Antti Parosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Syyrian sisällissota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa Vuosaaressa – ”Helsingin mittakaavassa todella vakava suuronnettomuus”

  2. 2

   Kuvataiteilija ratkaisi Penrosen laattojen matemaattisen ongelman piirustuspaperilla ja taskulaskimella

  3. 3

   Mieheni ylennettiin reservissä – posti toi kutsun Ritarihuoneen tilaisuuteen juhlan jälkeen

  4. 4

   Tämä kaikki pitää tietää uudesta Rogue One -elokuvasta – aikajana näyttää, mihin kohtaan Tähtien sota -leffahistoriaa se sijoittuu

  5. 5

   Venäjällä on nyt asiaa Suomelle – pääministeri Medvedev tuo tänään Ouluun kokonaisen ministerijoukkueen

  6. 6

   Tällainen on Annankadun William K:n paikalle tullut baari, josta saa olutcocktaileja ja kaupan pakastepizzaa

  7. 7

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  8. 8

   Posti myöntää paikoin vakavatkin jakeluongelmat – ”Ongelmat painottuvat 15–20:lle postinumeroalueelle”

  9. 9

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  10. 10

   Pikatestasimme 8 ihanaa museokahvilaa – näistä asioista moitimme ja kiitämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  5. 5

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  6. 6

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  7. 7

   Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa Vuosaaressa – ”Helsingin mittakaavassa todella vakava suuronnettomuus”

  8. 8

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  10. 10

   Mieheni ylennettiin reservissä – posti toi kutsun Ritarihuoneen tilaisuuteen juhlan jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  8. 8

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  11. Näytä lisää