Ulkomaat

Krim oli lomaparatiisi – pioneerileirit ja viinitarhat toivat venäläisiä turisteja

Krim väikkyy venäläisten muistoissa nostalgisena lomanvietto­paikkana. Näihin tunteisiin oli helppo vedota, kun Venäjä valtasi Krimin Ukrainalta lähes kaksi vuotta sitten. Pietarilainen Jevgeni Galperin retkeili Krimillä mutta lähtee nykyisin mieluummin Italiaan.

Pietari. Mustavalkoisessa valokuvassa tuuheaviiksinen nuori mies seisoo tienpenkalla. Taustalla rehottavat viiniköynnösten peittämät rinteet.

Jevgeni Galperin on siinä elämänsä ensimmäisellä Krimin-matkalla 1970-luvun lopulla.

Neuvostokansalaiset matkustivat tuolloin sankoin joukoin niemimaan parantoloihin ja rannoille.

Monille jäi Krimistä lämpimät muistot. Ne ovat osa sitä venäläisten Krimiin liittyvää tunnesidettä, johon Venäjä vetosi propagandassaan, kun maa valtasi niemimaan Ukrainalta liki neljäkymmentä vuotta myöhemmin, alkukeväästä 2014.

Kansainvälinen yhteisö pitää liittämistä laittomana.

Galperin oli 26-vuotias, kun hän ajoi ystävineen Leningradista Ukrainaan polkupyörillä.

”Autoja oli 20–40 kertaa vähemmän kuin nykyään. Kuljettajat noudattivat liikennesääntöjä, toisin kuin nykyään, kun ihmiset ostavat ajokorttinsa”, Galperin, 63, muistelee keittiön pöydän ääressä kotonaan Pietarissa.

Kaverusten reitti kulki Neuvostoliiton läpi: ensin Valko-Venäjän halki Kiovaan, sitten Moldovan Chișinăun kautta Odessaan ja sieltä Krimille. He nukkuivat rannoilla makuupusseissa. Ennen Krimille saapumista Galperinin passi varastettiin.

”Vetivät repun pään alta, kun nukuimme.”

Matka jatkui ongelmitta, vaikka miliisi myönsi henkilötodistukseksi vain paperilapun.

Galperin kehuu paikallisten hyväsydämisyyttä ja avoimuutta.

”Vieraanvaraisuus virtasi kuin joki. Meitä ruokittiin ja majoitettiin.”

Krimiläinen keittiö ei ollut Galperinin muistoissa kummoinen, ainakaan jos vertasi Georgian tai Azerbaidžanin antimiin. Samaa borssikeittoa, kotletteja, makaronia ja kompottia tarjottiin muuallakin Neuvostoliitossa.

Neuvostokansalaiset tunsivat Krimin rannoistaan ja parantoloistaan, joihin ammattiliitot lähettivät massoittain lomalaisia. 20 päivän loma maksoi kuukauden palkan verran, mutta liitto korvasi osan rahoista.

Lomailu Mustanmeren rannoilla oli tuolloin – kuten jälleen nyt – vahvasti poliittista. Krimin pääkaupungissa Simferopolissa painettu matkaopas vuodelta 1959 luonnehtii valtiollista turismia näin:

”Vuosittain Krimin rannoille saapuu satojatuhansia ihmisiä maamme joka kolkasta. Työtätekevät vahvistavat terveyttään hoitoloissa, matkailevat vuorilla ja metsissä, keräävät uusia voimia Krimin kirkkaan auringon alla sinisen meren rannalla ja näin toteuttavat Neuvostoliiton perustuslain takaamaa oikeutta lepoon.”

Krimillä sijaitsi myös valtava pioneerileiri Artek, jonne pääsemisestä lapset unelmoivat – ei tosin Galperin.

”En ollut pioneeri ollenkaan. Vaikka isäni teki uransa armeijassa, hän oli myös äärimmäisen neuvostokriittinen sionisti”, juutalaisperheen poika selittää.

”Artekiin pääsi vain pioneerien parhaimmisto: sellaiset pavlikmorozovit, jotka ilmiantoivat vanhempansa”, hän lisää vinosti hymyillen. 1930-luvulla kuollut Pavel Morozov oli neuvostopropagandan myyteissä sankari, jonka ilmiannosta hänen oma isänsä lopulta ammuttiin.

Koska Galperin ei ollut tyypillinen neuvostokansalainen, hän keskittyi lomillaan polkupyöräilemään Neuvostoliittoa ristiin rastiin.

Suomalaisturistit matkustivat Krimillä lähinnä Jaltalle. Parhaina aikoina 1980-luvun alussa matkatoimisto Finnsov Tours lennätti Leningradista viikoittain 600 suomalaisturistia Simferopoliin, josta jatkettiin bussilla Jaltalle.

”Suosittuja olivat retket sovhooseille, joilla maisteltiin paikallisia antimia. Takaisin tultiin iltamyöhällä pimeässä ja juhlatunnelmissa”, kertoo vuodesta 1981 matkoja järjestänyt Petri Novitsky, joka on nykyisin matkatoimisto Futuristin toimitusjohtaja. Suomalaisille maistui krimiläinen viini ja kuohuviini, eikä vodkastakaan kieltäydytty.

Auringonoton ohella suomalaisten ohjelmaan kuuluivat esimerkiksi päiväretket tsaari Nikolai II:n vanhaan kesäpalatsiin Livadiaan, jonne neuvostodiktaattori Josif Stalin houkutteli länsikollegansa Franklin Rooseveltin ja Winston Churchillin vuonna 1945 Jaltan konferenssiin.

Siellä Yhdysvallat, Britannia ja Neuvostoliitto päättivät Saksan kohtalosta ja miehitysvyöhykkeistä sodan jälkeen. Itä-Euroopassa Jaltan konferenssia muistellaan hetkenä, jolloin maiden jääminen Neuvostoliiton vaikutusvallan piiriin sinetöitiin.

Suomalaisten käyttöön matkatoimisto vuokrasi jopa kokonaisen täysin remontoidun hotellin Jaltan rantakadulta.

”Se oli puitteiltaan siihen aikaan luksusta”, Novitsky sanoo.

Yksi isku suomalaisten Jalta-intoilulle oli Tšernobylin voimalaonnettomuus vuonna 1986.

1980-luvun loppua kohti Jaltan suosio matkakohteena hiipui, kun huokeita vaihtoehtoja tuli tarjolle yhä enemmän.

Raittiuskampanjan aikana vuosina 1985–1987 Krimin viinitarhat kärsivät pahoin, kun niitä hakattiin kansanterveyden nimissä matalaksi.

Ulkomaanmatkustus oli Neuvostoliitossa eliitin etuoikeus. Krim edusti kotimaista lomaparatiisia.

Radioinsinööriksi kouluttautunut Galperin oli otettu Leningradissa töihin sotateollisuuden palvelukseen. Työpaikan vuoksi häneltä kiellettiin ulkomaanmatkat tyystin. Galperinin mukaan sotateollisuuteen värvättiin paljon juutalaisia, jotka olivat 1960-luvun lopulta alkaen saaneet oikeuden emigroitua Neuvostoliitosta Israeliin. Näin työpaikka valtiosalaisuuksien parissa esti muuttoaikeet.

Matkustuskielto oli voimassa vielä kymmenen vuotta sen jälkeen, kun hän irtisanoutui vuonna 1992.

Galperin oli Krimillä viimeistä kertaa vuonna 2000, jolloin hän kävi sukeltamassa Tarhankutin kirkasvetisellä niemellä. Ukrainaan pääsi silloin Venäjän sisäisellä passilla, johon Galperinin matkustusrajoitukset eivät ulottuneet.

Galperin ei aio enää palata Krimille, vaikka niemimaan kaappauksen jälkeen Venäjällä on kampanjoitu näkyvästi turismin puolesta.

Virkamiehiä on myös ohjattu matkustamaan Krimille. Matkustuskiellotkin ovat taas voimissaan, kun sisäministeriön ja turvallisuuspalvelujen työntekijöiden ulkomaanmatkoja on rajattu. Krimille sen sijaan pääsee.

”Rakastan mukavuutta. Vapauduttuani matkustuskiellosta olen suunnannut ulkomaille. Laskettelen Alpeilla ja pyöräilen Euroopassa”, Galperin toteaa. Hän on juuri tullut laskettelumatkalta Italiasta, josta tarttui tuliaisiksi kahdeksan kiloa parmesaania ja muuta juustoa.

Valtaosa venäläisistä puolsi Krimin liittämistä Ukrainasta Venäjään, mutta Galperinin liberaalissa tuttavapiirissä Pietarissa sitä vastustettiin jyrkästi. Hänen näkemyksensä on siltä väliltä.

”Jos katson kokonaiskuvaa, ymmärrän, että Venäjän johdolle se oli strateginen askel ja kyse oli Mustanmeren kontrolloinnista. Mutta muuten ajattelen kuin Venäjän liberaalit: liittäminen ei sujunut kovin kauniisti.”

Krimin valtauksesta kaksi vuotta

  Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä 18. maaliskuuta 2014.

  Tätä edelsi 23. helmikuuta käynnistynyt operaatio, jossa tunnuksetta puetut sotilaat miehittivät Krimin. Taisteluita ei käyty. Myöhemmin presidentti Vladimir Putin myönsi, että sotilaat olivat venäläisiä.

  Krimillä järjestettiin valtauksen jälkeen kansanäänestys, joka on kansainvälisesti tuomittu laittomaksi. Valtaosa äänestäneistä kannatti liittymistä Venäjään. Krimiläisten tuki Venäjälle oli kuitenkin todellisuudessakin laajaa.

  Kaappauksen jälkeen niemimaan talous vajosi ja turismi kärsi pahoin. Nyt kamppaillaan sähkökatkojen takia. Voimalinjat räjäytettiin iskussa Ukrainan puolelta eikä Venäjä ole saanut sähkönsaantia kuntoon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ukraina
 • Krim
 • Venäjä
 • Matkailu
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuubalaiselle lentopalloilijalle 500 euroa jokaisesta sellivuorokaudesta Suomessa – kokonaiskorvaus lähes 200 000 euroa

  2. 2

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  3. 3

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  4. 4

   Kirpputorilla asiakkaat ovat tylyjä – paitsi jos myy XL-vaatteita

  5. 5

   Vanhan piian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  6. 6

   Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

  7. 7

   Rakentamisen nousukausi on synnyttänyt ”kestämättömän” tilanteen – rakentajia varoitetaan paikoin rajusta jarrutuksesta

  8. 8

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  9. 9

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  10. 10

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  7. 7

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  8. 8

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  9. 9

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  10. 10

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää