Valikko
Ulkomaat

Tutkijaryhmä jäljitti Ukrainassa matkustajakoneen tuhonneen ohjuksen venäläiseen prikaatiin

Tutkijaryhmä Bellingcatin mukaan sotilaiden sosiaaliseen mediaan jättämät jäljet paljastavat useita Venäjän armeijan upseereita, jotka todennäköisesti tietävät, mitä itäukrainalaisella pellolla tapahtui heinäkuussa 2014.

Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudotti Venäjän asevoimien ilmatorjuntaprikaatille kuuluneen ohjuslavetin ohjus, väittää vapaaehtoinen tutkintaryhmä Bellingcat.

Keskiviikkona julkaistu raportti nimeää useita Venäjän armeijan upseereita, joiden tutkintaryhmä osoittaa todennäköisesti tietävän, mitä ja miksi itäukrainalaisella pellolla tapahtui heinäkuussa 2014.

Malaysia Airlinesin lento oli matkalla 17. heinäkuuta Amsterdamista Kuala Lumpuriin, kun Itä-Ukrainan yläpuolella sen ohjaamon vieressä räjähti ilmatorjuntaohjus. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat. Lokakuussa 2015 valmistunut hollantilaistutkijoiden onnettomuustutkintaraportti ei nimennyt syyllisiä.

Alankomaiden syyttäjänviraston johtama tutkinta on yhä kesken. Virallinen rikostutkintaryhmä sai Bellingcatin raportin loppuvuodesta 2015.

”Tietoa on jaettu rikostutkinnasta vastaaville hollantilaisille matkan varrella”, sanoo raportin taustatyöhön osallistunut Veli-Pekka Kivimäki.

Kivimäki ryhtyi kartoittamaan Youtubesta ja muista julkisista lähteistä löytyvien kuvien perusteella Buk-ohjuskaluston liikkeitä loppukesästä 2014, heti matkustajakoneen alas ampumisen jälkeen.

Bellingcatin raportin tiedot on koostanut kahdeksanhenkinen kansainvälinen työryhmä.

Raportin mukaan Malaysia Airlinesin matkustajakoneen pudotti Venäjän asevoimien 53. ilmatorjuntaprikaatin toiselle patteristolle kuuluneesta BukM1-ohjusjärjestelmästä, vaunutunnukseltaan Buk 3x2, ammuttu ilmatorjuntaohjus.

Raportti ei tarjoa vastauksia siihen, kuka tuhoisan ohjuksen laukaisi. Se toteaa myös, ettei tiedossa ole, milloin päätös ilmatorjuntakaluston lähettämisestä Ukrainaan tehtiin eikä myöskään sitä, kuka päätöksen teki.

Poliittisen vastuun ratkaisusta kantavat Bellingcatin mukaan Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu ja presidentti Vladimir Putin, sillä päätös Venäjän sotakaluston lähettämisestä Ukrainan itärajan tuntumaan ja sen yli on tehty puolustusministeriön tasolla.

”Myös Venäjän sotilastiedustelun hiljattain kuolleen johtajan Igor Sergunin rooli asiassa on kiinnostava”, lisää Kivimäki. ”Hänet määrättiin EU:n pakotteiden kohteeksi nimenomaan siksi, että hän oli vastuussa Venäjän sotilastiedustelun toiminnasta Itä-Ukrainassa.”

Venäjä on pontevasti kiistänyt osuutensa koko Itä-Ukrainan koneturmaan. Aluksi väitettiin, että turmaan olisi syyllinen Ukrainan asevoimien Suhoi Su-25-hävittäjä. Myöhemmin, kun ilmatorjuntaohjuksen osuus tapahtumiin kävi yhä ilmeisemmäksi, Venäjän tutkintaryhmän johtaja esitti etteivät koneen hylyn vauriot täsmää Bukeissa käytettäviin taistelukärkiin.

Bellingcat on asiastaan vakuuttunut. Jäljet johtavat Venäjälle, ja nyt Venäjä valehtelee. Kun Venäjän puolustusministeriö julkaisi satelliittikuvia osoittaakseen etteivät esitetyt väitteet BukM1-järjestelmää kuljettavan rekan liikkeistä pitäisi paikkaansa, Bellingcat osti joukkorahoituksella toisen yhtiön satelliittikuvat. Niistä kävi ilmi, että Venäjän puolustusministeriön kuvat oli päivätty väärin.

Raportti on ainutlaatuinen paitsi tietojensa puolesta, myös siksi, että se perustuu julkisiin lähteisiin. Raportin koostamiseen keskittyneet Bellingcatin jäsenet ovat käyttäneet yli vuoden hankkimalla tietoja 53. ilmatorjuntaprikaatin upseereista ja sotilaista heidän ja heidän läheistensä sosiaalisessa mediassa jakamien kuvien ja kirjoitusten perusteella.

Raportti esittelee Kurskiin sijoitetun 53. ilmatorjuntaprikaatin komentaja Sergei Mutšajevin koko nimellä ja tämän omilla kasvoilla.

”Jos ilmatorjuntaprikaatista puuttuu ohjus, kaikkien sääntöjen mukaan komentajaa kyllä pitäisi kiinnostaa”, Kivimäki sanoo.

Varakomentaja, toisen pataljoonan komentajat sekä toisessa pataljoonassa toimivien ohjusyksiköiden johtajat esitellään etunimillä.

Kuvissa sotilaat poseeraavat asepuvuissaan, jotkut jopa ohjuslavettien äärellä. Yhdessä kuvassa lasketaan patruunoita. Elokuussa 2014 otetussa kuvassa maastopukuun pukeutunut luutnantti pitää sylissään pientä lasta. Sotilaat kertovat, mihin siirtyvät yksikkönsä kanssa seuraavaksi.

”Myös verkon Ukraina-aktivistit ovat onnistuneet tunnistamaan joitakin heistä, joten varmaan asia on tullut myös prikaatin väen tietoon”, arvelee Kivimäki. ”Joitakin kuvia ja kokonaisia sosiaalisen median profiileja on poistettu, jotkut profiilit ovat vaihtaneet nimiään.”

Alempiarvoisempien sotilaiden kasvot on peitetty, mutta Hollannin rikostutkijat ovat saaneet sensuroimattoman version.

”Tutkijaryhmä kiitti. Julkisesti he ovat todenneet, että heillä on myös ollut samoja lähteitä käytössä”, Kivimäki sanoo.

Hollannin syyttäjänvirasto kertoo lisätietoja rikostutkinnan etenemisestä maaliskuun alussa koneturman uhrien omaisille.

Alle kaksi tuntia raportin julkaisun jälkeen ryhmän sivuille kohdistui voimakas palvelunestohyökkäys. Sen tekijä ei ole toistaiseksi tiedossa. Aamukymmeneltä Suomen aikaa osoitteeseen Bellingcat.com ei päässyt. Sen sijaan raportin voi nyt ladata myös Dropbox-pilvipalvelusta.

Bellingcat

 Avointen tietolähteiden tiedonhankintaan erikoistunut kansainvälinen yhteisö.

 Bellingcatin perusti brittiläinen Eliot Higgins Ukrainan tilanteen eskaloiduttua sodaksi.

 Higgins aloitti bloggarina, joka selvitti Youtube-videoilta Syyrian hallinnon armeijan esimerkiksi käyttävän rypälepommeja.

 Eliot Higgins ja Veli-Pekka Kivimäki tutustuivat yhteisöpalvelu Twitterissä.

 Bellingcatissa on noin 20 vapaaehtoista jäsentä ympäri maailman.

 Yhteisö on erikoistunut geopaikannukseen, jossa tapahtumat ja tapahtumapaikat varmennetaan vertaamalla kuvia toisiinsa sekä karttoihin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  5. 5

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  8. 8

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  9. 9

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  10. 10

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää