Valikko
Ulkomaat

Tutkijaryhmä jäljitti Ukrainassa matkustajakoneen tuhonneen ohjuksen venäläiseen prikaatiin

Tutkijaryhmä Bellingcatin mukaan sotilaiden sosiaaliseen mediaan jättämät jäljet paljastavat useita Venäjän armeijan upseereita, jotka todennäköisesti tietävät, mitä itäukrainalaisella pellolla tapahtui heinäkuussa 2014.

Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudotti Venäjän asevoimien ilmatorjuntaprikaatille kuuluneen ohjuslavetin ohjus, väittää vapaaehtoinen tutkintaryhmä Bellingcat.

Keskiviikkona julkaistu raportti nimeää useita Venäjän armeijan upseereita, joiden tutkintaryhmä osoittaa todennäköisesti tietävän, mitä ja miksi itäukrainalaisella pellolla tapahtui heinäkuussa 2014.

Malaysia Airlinesin lento oli matkalla 17. heinäkuuta Amsterdamista Kuala Lumpuriin, kun Itä-Ukrainan yläpuolella sen ohjaamon vieressä räjähti ilmatorjuntaohjus. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat. Lokakuussa 2015 valmistunut hollantilaistutkijoiden onnettomuustutkintaraportti ei nimennyt syyllisiä.

Alankomaiden syyttäjänviraston johtama tutkinta on yhä kesken. Virallinen rikostutkintaryhmä sai Bellingcatin raportin loppuvuodesta 2015.

”Tietoa on jaettu rikostutkinnasta vastaaville hollantilaisille matkan varrella”, sanoo raportin taustatyöhön osallistunut Veli-Pekka Kivimäki.

Kivimäki ryhtyi kartoittamaan Youtubesta ja muista julkisista lähteistä löytyvien kuvien perusteella Buk-ohjuskaluston liikkeitä loppukesästä 2014, heti matkustajakoneen alas ampumisen jälkeen.

Bellingcatin raportin tiedot on koostanut kahdeksanhenkinen kansainvälinen työryhmä.

Raportin mukaan Malaysia Airlinesin matkustajakoneen pudotti Venäjän asevoimien 53. ilmatorjuntaprikaatin toiselle patteristolle kuuluneesta BukM1-ohjusjärjestelmästä, vaunutunnukseltaan Buk 3x2, ammuttu ilmatorjuntaohjus.

Raportti ei tarjoa vastauksia siihen, kuka tuhoisan ohjuksen laukaisi. Se toteaa myös, ettei tiedossa ole, milloin päätös ilmatorjuntakaluston lähettämisestä Ukrainaan tehtiin eikä myöskään sitä, kuka päätöksen teki.

Poliittisen vastuun ratkaisusta kantavat Bellingcatin mukaan Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu ja presidentti Vladimir Putin, sillä päätös Venäjän sotakaluston lähettämisestä Ukrainan itärajan tuntumaan ja sen yli on tehty puolustusministeriön tasolla.

”Myös Venäjän sotilastiedustelun hiljattain kuolleen johtajan Igor Sergunin rooli asiassa on kiinnostava”, lisää Kivimäki. ”Hänet määrättiin EU:n pakotteiden kohteeksi nimenomaan siksi, että hän oli vastuussa Venäjän sotilastiedustelun toiminnasta Itä-Ukrainassa.”

Venäjä on pontevasti kiistänyt osuutensa koko Itä-Ukrainan koneturmaan. Aluksi väitettiin, että turmaan olisi syyllinen Ukrainan asevoimien Suhoi Su-25-hävittäjä. Myöhemmin, kun ilmatorjuntaohjuksen osuus tapahtumiin kävi yhä ilmeisemmäksi, Venäjän tutkintaryhmän johtaja esitti etteivät koneen hylyn vauriot täsmää Bukeissa käytettäviin taistelukärkiin.

Bellingcat on asiastaan vakuuttunut. Jäljet johtavat Venäjälle, ja nyt Venäjä valehtelee. Kun Venäjän puolustusministeriö julkaisi satelliittikuvia osoittaakseen etteivät esitetyt väitteet BukM1-järjestelmää kuljettavan rekan liikkeistä pitäisi paikkaansa, Bellingcat osti joukkorahoituksella toisen yhtiön satelliittikuvat. Niistä kävi ilmi, että Venäjän puolustusministeriön kuvat oli päivätty väärin.

Raportti on ainutlaatuinen paitsi tietojensa puolesta, myös siksi, että se perustuu julkisiin lähteisiin. Raportin koostamiseen keskittyneet Bellingcatin jäsenet ovat käyttäneet yli vuoden hankkimalla tietoja 53. ilmatorjuntaprikaatin upseereista ja sotilaista heidän ja heidän läheistensä sosiaalisessa mediassa jakamien kuvien ja kirjoitusten perusteella.

Raportti esittelee Kurskiin sijoitetun 53. ilmatorjuntaprikaatin komentaja Sergei Mutšajevin koko nimellä ja tämän omilla kasvoilla.

”Jos ilmatorjuntaprikaatista puuttuu ohjus, kaikkien sääntöjen mukaan komentajaa kyllä pitäisi kiinnostaa”, Kivimäki sanoo.

Varakomentaja, toisen pataljoonan komentajat sekä toisessa pataljoonassa toimivien ohjusyksiköiden johtajat esitellään etunimillä.

Kuvissa sotilaat poseeraavat asepuvuissaan, jotkut jopa ohjuslavettien äärellä. Yhdessä kuvassa lasketaan patruunoita. Elokuussa 2014 otetussa kuvassa maastopukuun pukeutunut luutnantti pitää sylissään pientä lasta. Sotilaat kertovat, mihin siirtyvät yksikkönsä kanssa seuraavaksi.

”Myös verkon Ukraina-aktivistit ovat onnistuneet tunnistamaan joitakin heistä, joten varmaan asia on tullut myös prikaatin väen tietoon”, arvelee Kivimäki. ”Joitakin kuvia ja kokonaisia sosiaalisen median profiileja on poistettu, jotkut profiilit ovat vaihtaneet nimiään.”

Alempiarvoisempien sotilaiden kasvot on peitetty, mutta Hollannin rikostutkijat ovat saaneet sensuroimattoman version.

”Tutkijaryhmä kiitti. Julkisesti he ovat todenneet, että heillä on myös ollut samoja lähteitä käytössä”, Kivimäki sanoo.

Hollannin syyttäjänvirasto kertoo lisätietoja rikostutkinnan etenemisestä maaliskuun alussa koneturman uhrien omaisille.

Alle kaksi tuntia raportin julkaisun jälkeen ryhmän sivuille kohdistui voimakas palvelunestohyökkäys. Sen tekijä ei ole toistaiseksi tiedossa. Aamukymmeneltä Suomen aikaa osoitteeseen Bellingcat.com ei päässyt. Sen sijaan raportin voi nyt ladata myös Dropbox-pilvipalvelusta.

Bellingcat

 Avointen tietolähteiden tiedonhankintaan erikoistunut kansainvälinen yhteisö.

 Bellingcatin perusti brittiläinen Eliot Higgins Ukrainan tilanteen eskaloiduttua sodaksi.

 Higgins aloitti bloggarina, joka selvitti Youtube-videoilta Syyrian hallinnon armeijan esimerkiksi käyttävän rypälepommeja.

 Eliot Higgins ja Veli-Pekka Kivimäki tutustuivat yhteisöpalvelu Twitterissä.

 Bellingcatissa on noin 20 vapaaehtoista jäsentä ympäri maailman.

 Yhteisö on erikoistunut geopaikannukseen, jossa tapahtumat ja tapahtumapaikat varmennetaan vertaamalla kuvia toisiinsa sekä karttoihin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  3. 3

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  4. 4

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  5. 5

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  6. 6

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  7. 7

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  8. 8

   Sote-palvelun valinnanvapaus ei koskekaan kaikkia – hankalimmat tapaukset hoitaa aina maakunta

  9. 9

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  10. 10

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää