Valikko
Ulkomaat    |   Näin Venäjä vaikuttaa

Propagandaa, informaatiosotaa ja kytkyjä Euroopan populistiliikkeisiin

Venäjä on viime aikoina kiihdyttänyt toimiaan Euroopan poliittisen vakauden horjuttamiseksi. Myös keinovalikoima laajenee. Ideologinen propaganda kapitalismia vastaan on muuttunut verkossa käytäväksi informaatiosodaksi, jossa totuus joustaa tarpeen mukaan. HS käy läpi Venäjän vaikuttamistapoja.

Venäjän sotaoppi on perustunut kymmenen vuoden ajan ennen kaikkea Yhdysvaltain ja sotilasliitto Naton uhkaan. Georgian sodan jälkeen vuonna 2008 valtiojohto päätteli, että armeijan modernisointia on nopeutettava ja toimintatapoja on laajennettava.

Krimin miehitykseen mennessä keinovalikoimaan oli lisätty niin sanottuja pehmeitä menetelmiä, joille vain mielikuvitus on rajana. Venäläiset eivät yleensä kiistä näiden menetelmien käyttöä, mutta sanovat tekevänsä vain kuten länsikin tekee koko ajan. Tämän näkemyksen mukaan useimmat amerikkalaiset uutiskanavat ja kansalaisjärjestöt ovat hallituksensa käsikassaroita.

Yksikään pehmeistä menetelmistä ei ole uusi, osa on ikivanhaa perua.

Taloudelliset toimet, kuten pakotteet, vastapakotteet, saarrot, boikotit ja tullit ovat kaikki kansainvälisen politiikan vanhaa vakiokalustoa. Venäjä on painostanut aiemmin Suomea muun muassa puutulleilla ja elintarviketeollisuudelle esitetyillä, yllättävillä vaatimuksilla. Tuontikieltoja kokeiltiin jo ennen Georgian sotaa, jolloin georgialainen viini ja kivennäisvesi julistettiin vaarallisiksi.

Informaatiosodasta on tullut kahdessa vuodessa Venäjällä niin suosittu termi, että se ulottuu kansalaisten arkiajatteluun: läntistä toimittajaa pidetään helposti jonkinlaisena infosoturina. Ulkomaille Venäjä suuntaa virallista totuuttaan muun muassa Sputnik-uutisverkoston ja RT-televisiokanavan kautta.

Verkon käytöstä on tullut merkittävä osa informaatiosotaa ja sosiaalisesta mediasta paitsi väittelyn myös vääristellyn tiedon kanava. Propagandaa tarjoiltiin laajasti jo neuvostoaikana, mutta tuolloin sillä oli ideologinen pohja: suoranaista valehtelua suositumpaa oli todistaa kapitalistisen järjestelmän puutteita. Nyt tosiasiat saavat usein joustaa paitsi verkossa myös valtamediassa.

Puolueiden ja järjestöjen tukeminen EU-maissa on lisääntynyt, ja erityisesti suhteita on kehitetty kansallismieliseen populistioikeistoon. Mutta onko toiminta yhtä järjestelmällistä kuin kommunistien ja rauhanjärjestöjen tukeminen neuvostoaikana? Venäläispoliitikot pahoittelevat joskus, ettei ole, vaikka heidän mielestään pitäisi olla. Usein esimerkiksi Venäjän äärioikeiston suhteet eurooppalaisiin aatetovereihin näyttävät hoituvan ilman valtiollista tukea.

Toisaalta, vähän tähän tyyliinhän asia oli periaatteessa Neuvostoliitossakin: vakoilijat eli turvallisuuspalvelu KGB:n ensimmäisen päähallinnon agentit eivät kuskanneet rahaa Suomen kommunisteille, vaan asian hoiti venäläinen sisarpuolue itse.

Yksittäisten poliitikkojen tukeminen on joidenkin tutkijoiden mukaan yleisempää kuin puoluetuki. Suomalaisille tässä ei pitäisi olla mitään uutta: menettelyä kutsuttiin kylmän sodan aikana kotiryssäjärjestelmäksi. Jokaisella tärkeällä tai tärkeänä itseään pitävällä poliitikolla piti olla oma, venäläinen ystävä. Korkeimmalla tasolla yhteyttä pitivät Suomen presidentti ja KGB:n Helsingin-aseman päällikkö.

Vanhaan malliin verrattuna nykyinen poliitikkoveljeily vaikuttaa harrastelijatasoiselta. Verkossa levinnyt kansallisvapautusliike NOD:n koordinaattorin Olga Tšižik-Kinnusen ja europarlamentaarikko Paavo Väyrysen kaverikuva on tästä hyvä esimerkki. NOD on pieni nationalistijärjestö, jonka johtajan, kansanedustaja Jevgeni Fjodorovin näkemyken mukaan lähes koko Venäjän elinkeinoelämä on amerikkalaisten upseerien soluttama vallankaappaushanke. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Toisaalta kuva ei esitäkään Väyrysen oikeita idänsuhteita vaan se on pikemminkin infosotaa. Ehkä peräti Suomen sisäistä sellaista.

Sisäpoliittinen painostus on sekin keksitty ennen Venäjän nykyisten johtajien syntymää. Menetelmän renessanssista nähtiin ensimmäisiä merkkejä jo viime vuosikymmenellä, kun jotkut venäläispoliitikot alkoivat huolestua saamelaisten asemasta Suomessa. Sitten löytyi parempi aihe: lasten huostaanotot, joiden perustelut eivät Suomessa ole julkista tietoa.

Painostus on tehokkaampaa, jos kohdemaassa on suuri ja siellä pitkään asunut venäläisvähemmistö, jolloin voidaan puhua venäläisveljien auttamisesta eli maanmiespolitiikasta. Viron pronssisoturikiista vuonna 2007 oli myös osoitus siitä, että ellei vähemmistöllä ole hoksottimia löytää tarpeeksi ongelmia, voidaan niitä myös järjestää.

Tietojärjestemien häirintä on osoitus siitä, ettei rajaa ”kovien” ja ”pehmeiden” menetelmien välillä oikeastaan ole. Tässäkin kiista Tallinnan pronssipatsaan sijainnista on hyvä esimerkki: Viron tietojärjestelmiin tehtiin laaja palvelunestohyökkäys heti patsaskiistan laannuttua. Eikä mitään näyttöä Venäjän osuudesta tähän hyökkäykseen ole.

Häiritä voi tietysti kaikkia muitakin järjestelmiä, vaikkapa rajavalvontaa.

Sotiminen edustajien välityksellä on ikivanha keksintö, kuten myös paikallisten ”itsepuolustusryhmien” tukeminen tai peräti niiden keksiminen myöhempiä tarpeita varten.

Bolševikeilla oli tästä varhaista kokemusta. Neuvosto-Venäjän joukot hyökkäsivät nimittäin Ukrainaan joulukuussa 1918. Kun Kiovaa hallinnut Direktorio esitti Moskovaan siirtyneelle kansankomissaarien neuvostolle neuvotteluja, kuului vastaus, että mitä te meiltä kyselette. Siellähän sotii Ukrainan sosialistinen neuvostotasavalta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Informaatiosota
 • Krim

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  3. 3

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  4. 4

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  5. 5

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  6. 6

   Pohjoismaiden liittovaltio olisi 26 miljoonan asukkaan suurvalta

  7. 7

   Sata vuotta kouluruokaa – Suomi on ainoa maa maailmassa, jonka opetussuunnitelmaan ruoka kuuluu

  8. 8

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  9. 9

   Paloheinässä sauvotaan kohti talven vilkkainta hiihtopäivää – laturaivo harmittaa kahvilayrittäjää

  10. 10

   ”Tilanne voi olla vaarallinen”, sanoo rasismista elokuvan tehnyt Elina Hirvonen: Suomi on jakaantunut leireihin, jotka eivät yritäkään ymmärtää toisiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  2. 2

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  3. 3

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  4. 4

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  5. 5

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  6. 6

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  7. 7

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  10. 10

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  11. Näytä lisää