Valikko
Ulkomaat

Tuomaritaisto Yhdysvalloissa yltyy – Senaatin republikaanit kieltäytyvät kuulemasta Obaman ehdokasta

Nimitys ratkaisee, nojaako Yhdysvaltojen oikeusjärjestelmä oikealle vai vasemmalle

Yhdysvaltojen senaatin republikaanit aikovat estää äänestyksen uudesta korkeimman oikeuden tuomarista.

Riita korkeimman oikeuden uudesta tuomarinimityksestä puhkesi, kun konservatiivituomari Antonin Scalia kuoli yllättäen helmikuun puolivälissä. Presidentti Barack Obama aikoo pian nimittää Scalian tilalle uuden tuomarin. Senaatin pitää kuitenkin hyväksyä Obaman ehdokas enemmistöpäätöksellä.

Senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell, republikaani, ilmoitti tiistaina, että senaatti ei aio edes pitää kuulemisia Obaman tuomariehdokkaasta, uutistoimisto Reuters kertoo.

Myös senaatin oikeuskomitea on allekirjoittanut sitoumuksen siitä, ettei se suostu kuulemaan Obaman nimittämää ehdokasta.

Moni republikaanien avainpoliitikoista kiiruhti heti Scalian kuoleman jälkeen julistamaan, ettei Obaman pitäisi nimittää ketään korkeimpaan oikeuteen. McConnellin tiistainen ilmoitus on kuitenkin jyrkkyydessään yllättävä.

Republikaanit eivät halua antaa Obamalle edes mahdollisuutta yrittää löytää molemmille puolueille sopivaa kandidaattia. He kieltäytyvät kategorisesti tuomariäänestyksestä ennen kuin ovat kuulleet, ketä Obama aikoo ehdottaa.

McConnell kutsuu Obamaa rammaksi ankaksi, jonka ei pitäisi puuttua tuomarivalintoihin lainkaan loppukaudellaan. Uusi presidentti astuu virkaan ensi tammikuussa, joten tuomarin paikka olisi tyhjänä lähes vuoden.

”Tästä nimityksestä päättää se, joka voittaa presidenttiyden vaaliuurnilla. Olen samaa mieltä oikeuskomitean suosituksen kanssa siitä, että me emme pidä kuulemisia. Lyhyesti sanottuna, emme aio toimia [tuomarin nimittämiseksi]”, Connell totesi New York Times -lehden mukaan.

Senaatissa istuu 55 republikaania, 44 demokraattia ja kaksi sitoutumatonta senaattoria.

Republikaanit pystyvät siis yksinään torjumaan Obaman ehdokkaan, jos McConnell saa puolueen senaattoriparven pysymään yhtenäisenä.

Poliittiset painiottelut republikaanien ja demokraattien välillä ovat olleet Obaman presidenttikausina arkipäivää. Tällä kertaa panokset ovat kuitenkin harvinaisen suuret.

Jos uudeksi tuomariksi nimitetään demokraattipuolueen arvoja kannattava tuomari, yhdeksästä tuomarista koostuvan korkeimman oikeuden tasapaino keikahtaisi vasemmalle ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin.

Tuomarivalinnalla on kauaskantoisia seurauksia Yhdysvaltojen lainsäädäntöön.

Muun muassa maahanmuuttajien asema, energiapolitiikka, aborttilainsäädäntö, tieteellinen tutkimus, työmarkkinoiden kehitys ja vähemmistöjen oikeudet ovat todennäköisesti jossain muodossa korkeimman oikeuden pöydällä lähivuosina.

Korkein oikeus esimerkiksi jäädytti Clean Power -päästösuunnitelman, joka oli Obaman hallinnon keskeisin toimenpide ilmastonmuutoksen torjunnaksi. Korkein oikeus päätti suunnitelman väliaikaisesta torppaamisesta äänin 5–4.

Tuomareiden äkilliset kuolemat ovat harvinaisia. Viimeksi korkeimman oikeuden tuomari on kuollut virassaan 11 vuotta sitten. Yleensä tuomarit vetäytyvät itse eläkkeelle ja ilmoittavat päätöksestään hyvissä ajoin etukäteen.

Scalian kuolema onkin herättänyt keskustelun tuomarikausien määräaikaisuudesta. Ihmisten elinikä on pidentynyt huomattavasti sen jälkeen, kun korkein oikeus perustettiin vuonna 1789.

Tuomareiden urat voivat kestää kymmeniä vuosia, ja korkeimman oikeuden nimitykset jakautuvat epätasaisesti eri presidenteille.

Korkeimman oikeuden vaaka keikkuu

 Yhdysvaltojen korkein oikeus koostuu yhdeksästä tuomarista. Toimikausi kestää koko eliniän tai vapaaehtoiseen eläkkeelle vetäytymiseen asti.

 Presidentti nimittää uudet tuomarit, mutta ehdokas tarvitsee senaatin hyväksynnän yksinkertaisella enemmistöllä.

 Konservatiivituomari Antonin Scalia kuoli helmikuun puolivälissä. Ennen Scalian kuolemaa konservatiivien määrä korkeimmassa oikeudessa päihitti liberaalit äänin 5–4.

 Demokraattipresidentti Barack Obama on ilmoittanut nimittävänsä uuden tuomarin. Senaattia hallitseva republikaanienemmistö haluaa lykätä päätöstä ensi vuoteen uuden presidentin vastuulle.

 Korkeimman oikeuden painoarvo on kasvanut viime vuosina, kun toraisa kongressi on säätänyt sotkuisia lakeja. Viimeinen sana lakiuudistusten etenemisestä – ja merkityksestä jää usein korkeimmalle oikeudelle.

 Tuomarivalinta voi vaikuttaa lähivuosina esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaan, vaalilakeihin, vapaakauppaan, aborttioikeuksiin ja ammattiliittojen asemaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Korkein oikeus
 • republikaanit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  5. 5

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  6. 6

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  7. 7

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  8. 8

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  9. 9

   Tuuli kääntyy Euroopassa

  10. 10

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  3. 3

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  4. 4

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  5. 5

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  6. 6

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää