Valikko
Ulkomaat

Isis uhkaa tuoreella videolla Twitterin ja Facebookin toimitusjohtajia

Samaan aikaan Yhdysvaltain hallitus värvää teknojättejä taistelemaan Isisin propagandaa vastaan.

Jihadistijärjestö Isis on julkaissut 25-minuuttia kestävän propagandavideon, jossa uhitellaan sosiaalisen median jättiläisten, Twitterin ja Facebookin, toimitusjohtajille.

Samaan aikaan Washingtonissa suurten teknologiayhtiöiden johtajat on tavanneet Yhdysvaltain hallituksen edustajia tilaisuudessa, jossa pohdittiin keinoja tukahduttaa Isisin verkkopropaganda.

Tuoreella uhkausvideolla näkyy vierekkäin Twitterin toimitusjohtajan Jack Dorseyn ja Facebookin toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin kasvot. Ruudulle ammutaan luodinreikiä.

Video vaikuttaisi olevan vastine Facebookille ja Twitterille, jotka ovat vastikään kiihdyttäneet toimiaan terroristisen sisällön levittämistä vastaan sosiaalisessa mediassa. Molempien yhtiöiden edustajia oli mukana tammikuussa, kun Yhdysvaltain viranomaiset pohtivat keinoja vaikuttaa terroristisen propagandan levittämiseen verkossa, kertoo brittilehti The Guardian.

”Kannattajien liekit” -niminen video julkaistiin verkossa keskiviikkona. Videolla näkyy Isis-järjestön tunnus, ja julkaisijat kutsuvat itseään ”Kalifaatin armeijan pojiksi”.

Pätkän videosta julkaisseen brittiläisen Mirror-tabloidlehden mukaan video päättyy Dorseylle ja Zuckerbergille esitettyyn uhkaukseen.

Ruudulla näkyy viesti, joka on kirjoitettu kömpelöllä englannilla:

”Markille ja Jackille, Twitterin ja Facebookin perustajille ja heidän ristiretkeilijä-hallituksilleen. Kerrotte päivittäin sulkevanne meidän tilejämme. Sanomme teille: Tässäkö kaikki mihin pystytte?”

Terroristiryhmä väittää videolla hakkeroineensa kymmenentuhatta Facebook-tiliä, yli 150 Facebook-ryhmää ja yli viisituhatta Twitter-profiilia.

”Kun suljettu yhden tilin, me otamme kymmenen tilalle ja pian nimenne pyyhitään, kun tuhoamme sivustonne, jos Jumala suo”, video jatkaa.

Twitterin tiedottaja kertoi The Guardianille, ettei yhtiö aio vastata uhitteluun millään tavalla, koska uhkailusta on tullut niin arkipäiväistä.

”Sitä nyt vain tapahtuu koko ajan”, tiedottaja sanoi.

”Tervetuloa jokapäiväiseen elämäämme.”

Syyriaan ja Irakiin islamilaisen ”kalifaatin” perustanut Isis julkaisi maalikuussa 2015 lausunnon, jossa uhattiin Twitterin toimitusjohtajaa Dorseytä Isisin kannattajien Twitter-tilien sulkemisen vuoksi.

Eräänlaisena globaalina torina itseään pitävä Twitter on joutunut ääriliikkeiden myötä kohtaamaan sosiaalisen median pimeän puolen. Twitteristä on tullut merkittävä propagandamedia Isisille.

Twitter on sulkenut jo 125 000 Isis-järjestöön kytkeytynyttä tiliä.

Isisin äänen tukahduttaminen Twitterissä onkin heikentänyt selvästi äärijärjestön mahdollisuuksia levittää propagandaansa englanninkielisten kannattajien keskuudessa, kertoo Washingtonin yliopiston julkaisema tuore raportti.

Keskiviikkona suurten teknologiayhtiöiden johtajat lupasivat panostavansa Isisin propagandan tukahduttamiseen, kertoo uutiskanava CNN.

Applen, Twitterin, Snapchatin, Facebookin, MTV:n ja Buzzfeedin toimitusjohtajat tapasivat oikeusministeriössä muun muassa Yhdysvaltain tiedustelupalvelun viranomaisia.

Yhdysvaltain kansallisen terrorisminvastaisen keskuksen johtaja Nick Rasmussen kertoi teknojohtajille, että hallitus on ottamassa harppauksia Isisin-vastaisessa verkkotaistelussa.

Sosiaalisessa mediassa Isis on muun muassa lietsonut yksittäisiä kannattajiaan terrori-iskuihin.

”Olemme nähneet aggressiivisempia sulkemisia sosiaalisen median alustoilla, mikä on todella hyvä asia”, Rasmussen oli sanonut tapaamisessa CNN:n mukaan.

Tapaamisessa oli paikalla lähes viidenkymmenen teknologiayhtiön sekä muiden yhteisöjen edustajia.

Tapaamisessa oli käsitelty Isisin viestintästrategiaa sekä kehitteillä olevia suunnitelmia siitä, miten terroristiseen propagandaan pitäisi vastata. Puheenaiheen oli ollut muun muassa terroristiseen propagandaan vastaaminen ”vastakertomuksilla ja optimistisella viestinnällä”, CNN kertoo.

Yhdysvaltain hallituksella ja teknoyhtiö Applella on parhaillaan meneillään kiista iPhonen salauksen murtamisesta.

Liittovaltion viranomaiset vaativat, että Apple avaa Sayeed Farookin iPhonen salasanajärjestelmän. Hän oli San Bernardinossa Kaliforniassa tehdyn terrori-iskun toinen toteuttaja. Kehitysvammaisille palveluja tarjoavaan virastoon tehdyssä hyökkäyksessä kuoli 14 ihmistä. Myös terroristipariskunta kuoli.

Myös Apple oli paikalla keskiviikon tilaisuudessa. Valkoisen talon ja oikeusministeriön edustajat kieltäytyivät kommentoimasta sitä, keskusteltiinko tilaisuudessa myös Applen ja Yhdysvaltain hallituksen välisestä tuoreesta kiistasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isis
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  2. 2

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  3. 3

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  4. 4

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  5. 5

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  6. 6

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  7. 7

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  8. 8

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  9. 9

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  10. 10

   Erdoğan, Le Pen ja Trump ovat oire, eivät ongelma – on helpompaa syyllistää muutama ihminen kuin miettiä, miksi heitä kannatetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  10. 10

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää