Valikko
Ulkomaat

Isis uhkaa tuoreella videolla Twitterin ja Facebookin toimitusjohtajia

Samaan aikaan Yhdysvaltain hallitus värvää teknojättejä taistelemaan Isisin propagandaa vastaan.

Jihadistijärjestö Isis on julkaissut 25-minuuttia kestävän propagandavideon, jossa uhitellaan sosiaalisen median jättiläisten, Twitterin ja Facebookin, toimitusjohtajille.

Samaan aikaan Washingtonissa suurten teknologiayhtiöiden johtajat on tavanneet Yhdysvaltain hallituksen edustajia tilaisuudessa, jossa pohdittiin keinoja tukahduttaa Isisin verkkopropaganda.

Tuoreella uhkausvideolla näkyy vierekkäin Twitterin toimitusjohtajan Jack Dorseyn ja Facebookin toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin kasvot. Ruudulle ammutaan luodinreikiä.

Video vaikuttaisi olevan vastine Facebookille ja Twitterille, jotka ovat vastikään kiihdyttäneet toimiaan terroristisen sisällön levittämistä vastaan sosiaalisessa mediassa. Molempien yhtiöiden edustajia oli mukana tammikuussa, kun Yhdysvaltain viranomaiset pohtivat keinoja vaikuttaa terroristisen propagandan levittämiseen verkossa, kertoo brittilehti The Guardian.

”Kannattajien liekit” -niminen video julkaistiin verkossa keskiviikkona. Videolla näkyy Isis-järjestön tunnus, ja julkaisijat kutsuvat itseään ”Kalifaatin armeijan pojiksi”.

Pätkän videosta julkaisseen brittiläisen Mirror-tabloidlehden mukaan video päättyy Dorseylle ja Zuckerbergille esitettyyn uhkaukseen.

Ruudulla näkyy viesti, joka on kirjoitettu kömpelöllä englannilla:

”Markille ja Jackille, Twitterin ja Facebookin perustajille ja heidän ristiretkeilijä-hallituksilleen. Kerrotte päivittäin sulkevanne meidän tilejämme. Sanomme teille: Tässäkö kaikki mihin pystytte?”

Terroristiryhmä väittää videolla hakkeroineensa kymmenentuhatta Facebook-tiliä, yli 150 Facebook-ryhmää ja yli viisituhatta Twitter-profiilia.

”Kun suljettu yhden tilin, me otamme kymmenen tilalle ja pian nimenne pyyhitään, kun tuhoamme sivustonne, jos Jumala suo”, video jatkaa.

Twitterin tiedottaja kertoi The Guardianille, ettei yhtiö aio vastata uhitteluun millään tavalla, koska uhkailusta on tullut niin arkipäiväistä.

”Sitä nyt vain tapahtuu koko ajan”, tiedottaja sanoi.

”Tervetuloa jokapäiväiseen elämäämme.”

Syyriaan ja Irakiin islamilaisen ”kalifaatin” perustanut Isis julkaisi maalikuussa 2015 lausunnon, jossa uhattiin Twitterin toimitusjohtajaa Dorseytä Isisin kannattajien Twitter-tilien sulkemisen vuoksi.

Eräänlaisena globaalina torina itseään pitävä Twitter on joutunut ääriliikkeiden myötä kohtaamaan sosiaalisen median pimeän puolen. Twitteristä on tullut merkittävä propagandamedia Isisille.

Twitter on sulkenut jo 125 000 Isis-järjestöön kytkeytynyttä tiliä.

Isisin äänen tukahduttaminen Twitterissä onkin heikentänyt selvästi äärijärjestön mahdollisuuksia levittää propagandaansa englanninkielisten kannattajien keskuudessa, kertoo Washingtonin yliopiston julkaisema tuore raportti.

Keskiviikkona suurten teknologiayhtiöiden johtajat lupasivat panostavansa Isisin propagandan tukahduttamiseen, kertoo uutiskanava CNN.

Applen, Twitterin, Snapchatin, Facebookin, MTV:n ja Buzzfeedin toimitusjohtajat tapasivat oikeusministeriössä muun muassa Yhdysvaltain tiedustelupalvelun viranomaisia.

Yhdysvaltain kansallisen terrorisminvastaisen keskuksen johtaja Nick Rasmussen kertoi teknojohtajille, että hallitus on ottamassa harppauksia Isisin-vastaisessa verkkotaistelussa.

Sosiaalisessa mediassa Isis on muun muassa lietsonut yksittäisiä kannattajiaan terrori-iskuihin.

”Olemme nähneet aggressiivisempia sulkemisia sosiaalisen median alustoilla, mikä on todella hyvä asia”, Rasmussen oli sanonut tapaamisessa CNN:n mukaan.

Tapaamisessa oli paikalla lähes viidenkymmenen teknologiayhtiön sekä muiden yhteisöjen edustajia.

Tapaamisessa oli käsitelty Isisin viestintästrategiaa sekä kehitteillä olevia suunnitelmia siitä, miten terroristiseen propagandaan pitäisi vastata. Puheenaiheen oli ollut muun muassa terroristiseen propagandaan vastaaminen ”vastakertomuksilla ja optimistisella viestinnällä”, CNN kertoo.

Yhdysvaltain hallituksella ja teknoyhtiö Applella on parhaillaan meneillään kiista iPhonen salauksen murtamisesta.

Liittovaltion viranomaiset vaativat, että Apple avaa Sayeed Farookin iPhonen salasanajärjestelmän. Hän oli San Bernardinossa Kaliforniassa tehdyn terrori-iskun toinen toteuttaja. Kehitysvammaisille palveluja tarjoavaan virastoon tehdyssä hyökkäyksessä kuoli 14 ihmistä. Myös terroristipariskunta kuoli.

Myös Apple oli paikalla keskiviikon tilaisuudessa. Valkoisen talon ja oikeusministeriön edustajat kieltäytyivät kommentoimasta sitä, keskusteltiinko tilaisuudessa myös Applen ja Yhdysvaltain hallituksen välisestä tuoreesta kiistasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isis
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  2. 2

   Enää yksi kilpailija voi estää Saara Aallon X Factor -voiton

  3. 3

   Tikkurilan kokoomus erotti MV-lehden tiedottajan hallituksestaan – pois potkittu aikoo tutkittaa asian laillisuuden poliisilla

  4. 4

   Vakavat betoniongelmat löivät rakennusalan ällikällä – ”En muista, milloin Suomessa olisi purettu noin merkittäviä kohteita”

  5. 5

   Saara Aalto selviytyi X Factorin finaaliin

  6. 6

   Seinäjoen ”ihme” kiinnostaa maailmalla – ylipainoisten lasten määrä puolittui muutamassa vuodessa

  7. 7

   Eutanasia-aloite kerännyt hurjalla vauhdilla lähes 42 000 kannattajaa – Lääkäriliiton mukaan laki on turha

  8. 8

   Pääministeri Sipilä kertoi Ylelle saaneensa tappouhkauksia ja miettineensä jopa pääministerin tehtävästä luopumista

  9. 9

   Lääkekorvauksen muutos vie minulta aktiivisen elämäni – tiedättekö, miltä tuntuu hyvästellä elämä hitaasti?

  10. 10

   Näin saat kodin järjestykseen – yli 50 täsmävinkkiä kaaoksen taltuttamiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  2. 2

   Leena Saarinen sai kahdet näyttävät potkut, kunnes osui yrityksellään kultasuoneen – nyt Härkis on miljoonabisnes

  3. 3

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  4. 4

   Pääministeri Sipilä kertoi Ylelle saaneensa tappouhkauksia ja miettineensä jopa pääministerin tehtävästä luopumista

  5. 5

   Konduktööriä uhattiin veitsellä junassa Pasilassa

  6. 6

   Saara Aalto selviytyi X Factorin finaaliin

  7. 7

   Eutanasia-aloite kerännyt hurjalla vauhdilla lähes 42 000 kannattajaa – Lääkäriliiton mukaan laki on turha

  8. 8

   Onko 5 000 euroa vuodessa liikaa pikkulapsen harrastuksesta?

  9. 9

   Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

  10. 10

   Kaksi ihmistä löytyi surmattuna autosta Paraisilla – Rajavartiolaitos vei poliiseja saareen helikopterilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  8. 8

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  9. 9

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  10. 10

   Perheen isä kuuli järkyttävän uutisen työvuorossa – Vuosaaren palossa kuolleiden läheiset ja naapurit saavat kriisiapua

  11. Näytä lisää