Valikko
Ulkomaat

Isis uhkaa tuoreella videolla Twitterin ja Facebookin toimitusjohtajia

Samaan aikaan Yhdysvaltain hallitus värvää teknojättejä taistelemaan Isisin propagandaa vastaan.

Jihadistijärjestö Isis on julkaissut 25-minuuttia kestävän propagandavideon, jossa uhitellaan sosiaalisen median jättiläisten, Twitterin ja Facebookin, toimitusjohtajille.

Samaan aikaan Washingtonissa suurten teknologiayhtiöiden johtajat on tavanneet Yhdysvaltain hallituksen edustajia tilaisuudessa, jossa pohdittiin keinoja tukahduttaa Isisin verkkopropaganda.

Tuoreella uhkausvideolla näkyy vierekkäin Twitterin toimitusjohtajan Jack Dorseyn ja Facebookin toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin kasvot. Ruudulle ammutaan luodinreikiä.

Video vaikuttaisi olevan vastine Facebookille ja Twitterille, jotka ovat vastikään kiihdyttäneet toimiaan terroristisen sisällön levittämistä vastaan sosiaalisessa mediassa. Molempien yhtiöiden edustajia oli mukana tammikuussa, kun Yhdysvaltain viranomaiset pohtivat keinoja vaikuttaa terroristisen propagandan levittämiseen verkossa, kertoo brittilehti The Guardian.

”Kannattajien liekit” -niminen video julkaistiin verkossa keskiviikkona. Videolla näkyy Isis-järjestön tunnus, ja julkaisijat kutsuvat itseään ”Kalifaatin armeijan pojiksi”.

Pätkän videosta julkaisseen brittiläisen Mirror-tabloidlehden mukaan video päättyy Dorseylle ja Zuckerbergille esitettyyn uhkaukseen.

Ruudulla näkyy viesti, joka on kirjoitettu kömpelöllä englannilla:

”Markille ja Jackille, Twitterin ja Facebookin perustajille ja heidän ristiretkeilijä-hallituksilleen. Kerrotte päivittäin sulkevanne meidän tilejämme. Sanomme teille: Tässäkö kaikki mihin pystytte?”

Terroristiryhmä väittää videolla hakkeroineensa kymmenentuhatta Facebook-tiliä, yli 150 Facebook-ryhmää ja yli viisituhatta Twitter-profiilia.

”Kun suljettu yhden tilin, me otamme kymmenen tilalle ja pian nimenne pyyhitään, kun tuhoamme sivustonne, jos Jumala suo”, video jatkaa.

Twitterin tiedottaja kertoi The Guardianille, ettei yhtiö aio vastata uhitteluun millään tavalla, koska uhkailusta on tullut niin arkipäiväistä.

”Sitä nyt vain tapahtuu koko ajan”, tiedottaja sanoi.

”Tervetuloa jokapäiväiseen elämäämme.”

Syyriaan ja Irakiin islamilaisen ”kalifaatin” perustanut Isis julkaisi maalikuussa 2015 lausunnon, jossa uhattiin Twitterin toimitusjohtajaa Dorseytä Isisin kannattajien Twitter-tilien sulkemisen vuoksi.

Eräänlaisena globaalina torina itseään pitävä Twitter on joutunut ääriliikkeiden myötä kohtaamaan sosiaalisen median pimeän puolen. Twitteristä on tullut merkittävä propagandamedia Isisille.

Twitter on sulkenut jo 125 000 Isis-järjestöön kytkeytynyttä tiliä.

Isisin äänen tukahduttaminen Twitterissä onkin heikentänyt selvästi äärijärjestön mahdollisuuksia levittää propagandaansa englanninkielisten kannattajien keskuudessa, kertoo Washingtonin yliopiston julkaisema tuore raportti.

Keskiviikkona suurten teknologiayhtiöiden johtajat lupasivat panostavansa Isisin propagandan tukahduttamiseen, kertoo uutiskanava CNN.

Applen, Twitterin, Snapchatin, Facebookin, MTV:n ja Buzzfeedin toimitusjohtajat tapasivat oikeusministeriössä muun muassa Yhdysvaltain tiedustelupalvelun viranomaisia.

Yhdysvaltain kansallisen terrorisminvastaisen keskuksen johtaja Nick Rasmussen kertoi teknojohtajille, että hallitus on ottamassa harppauksia Isisin-vastaisessa verkkotaistelussa.

Sosiaalisessa mediassa Isis on muun muassa lietsonut yksittäisiä kannattajiaan terrori-iskuihin.

”Olemme nähneet aggressiivisempia sulkemisia sosiaalisen median alustoilla, mikä on todella hyvä asia”, Rasmussen oli sanonut tapaamisessa CNN:n mukaan.

Tapaamisessa oli paikalla lähes viidenkymmenen teknologiayhtiön sekä muiden yhteisöjen edustajia.

Tapaamisessa oli käsitelty Isisin viestintästrategiaa sekä kehitteillä olevia suunnitelmia siitä, miten terroristiseen propagandaan pitäisi vastata. Puheenaiheen oli ollut muun muassa terroristiseen propagandaan vastaaminen ”vastakertomuksilla ja optimistisella viestinnällä”, CNN kertoo.

Yhdysvaltain hallituksella ja teknoyhtiö Applella on parhaillaan meneillään kiista iPhonen salauksen murtamisesta.

Liittovaltion viranomaiset vaativat, että Apple avaa Sayeed Farookin iPhonen salasanajärjestelmän. Hän oli San Bernardinossa Kaliforniassa tehdyn terrori-iskun toinen toteuttaja. Kehitysvammaisille palveluja tarjoavaan virastoon tehdyssä hyökkäyksessä kuoli 14 ihmistä. Myös terroristipariskunta kuoli.

Myös Apple oli paikalla keskiviikon tilaisuudessa. Valkoisen talon ja oikeusministeriön edustajat kieltäytyivät kommentoimasta sitä, keskusteltiinko tilaisuudessa myös Applen ja Yhdysvaltain hallituksen välisestä tuoreesta kiistasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isis
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  2. 2

   Ministeri Berner perui osallistumisensa Ylen suoraan lähetykseen

  3. 3

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  4. 4

   Berner tulistui HSTV:n keskustelussa: ”Hallitus päättää, onko liikenne-esitykseni surkea”

  5. 5

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  6. 6

   Syyria ei riitä Venäjälle – Putin hakee nyt jalansijaa myös Libyassa ja Palestiinassa

  7. 7

   Financial Timesin arkkitehtuurikriitikko Helsingistä: ”Kaupungilla on identiteettikriisi”

  8. 8

   Brasiliassa lentokoneturma – Koneessa valtavaa korruptiotutkintaa johtava tuomari

  9. 9

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  7. 7

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  8. 8

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  9. 9

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  10. 10

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää