Valikko
Ulkomaat

Muutos Venäjän rajapolitiikassa? FSB pidätti 26 Suomeen pyrkinyttä afgaania Kantalahdessa

Afgaanipakolaisten pidätys saattaa kertoa muutoksesta Venäjän rajapolitiikassa.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on pidättänyt 26 afganistanilaista pakolaista Kantalahdessa. Pidätetyt olivat venäläisviranomaisten mukaan matkalla Suomen rajalle hakeakseen Suomesta turvapaikkaa.

Murmanskin alueen tiedotusvälineet kertoivat keskiviikkoiltana tehdyistä pidätyksistä torstaina. Tietojen mukaan afgaaniryhmään kuului 11 lasta ja 15 aikuista. Lapset on otettu huostaan Kantalahdessa, ja aikuiset ovat tutkintavankeudessa.

”Tällä hetkellä kaikki epäillyt ovat tutkintavankilassa, ja tutkimukset jatkuvat”, Murmanskin alueen syyttäjäviraston edustaja Aleksei Klušnik kommentoi murmanskilaiselle tv-21-kanavalle.

Afganistanilaisia epäillään laittomasta maahantulosta, ja heitä uhkaa pahimmillaan puolentoista vuoden vankeusrangaistus.

Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan pidätettyjen joukossa on yksi Afganistanin turvallisuuspalvelun upseeri ja yksi Afganistanin syyttäjänviraston työntekijä. Ilmeisesti ryhmä on oleskellut Venäjällä lyhyen aikaa.

Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Yleisradio.

Venäjän siirtolaisviraston tammikuun lukujen mukaan Venäjällä on tällä hetkellä laillisesti 8 000 Afganistanin kansalaista, 7 100 syyrialaista ja 4 800 irakilaista. Luvut ovat jonkin verran pienempiä kuin ne olivat lokakuussa.

Afgaanipakolaisten pidätys saattaa kertoa muutoksesta Venäjän rajapolitiikassa. Suomeen ja Norjaan on tullut talven aikana tuhansia turvapaikanhakijoita Venäjältä, jossa jo rajavyöhykkeelle pääseminen edellyttää tarkastusten läpäisemistä. Suomen sisäministeri Petteri Orpo (kok) viesti HS:lle avustajansa välityksellä, ettei hän kommentoi asiaa vielä torstaina.

Sekä Suomen että aiemmin Norjan poliitikot ja viranomaiset ovat epäilleet Venäjän lähettävän tahallaan turvapaikanhakijoita valtiorajalle vastoin aiemmin tehtyjä sopimuksia matkustusasiakirjojen tarkastamisesta. Viimeksi asia nousi esille tammikuussa pääministeri Juha Sipilän ja pääministeri Dmitri Medvedevin tapaamisessa.

Presidentti Sauli Niinistön on määrä tavata Venäjän presidentti Vladimir Putin Moskovassa ensi kuussa.

Suomeen on tullut alkuvuonna Venäjältä noin tuhat turvapaikanhakijaa Lapin raja-asemien kautta. Osa heistä on oleskellut Venäjällä pitkiä aikoja, jopa vuosia.

HS seurasi tammikuun lopulla Suomeen pyrkivien pakolaisten piinaa Venäjällä. Reportaasi on luettavissa täältä ja video katsottavissa alta.

Tausta: Venäjä lakkasi joulukuussa tarkistamasta Suomeen tulon edellytyksiä

Itärajan pakolaiskriisi alkoi joulukuussa, kun Venäjältä Suomeen pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrä kaksinkertaistui viikossa. Taustalla oli Norjan tekemä päätös tiukentaa rajakontrollia omalla Venäjän-vastaisella rajallaan.

Tätä ennen Venäjältä oli saapunut viime vuonna tuhansia turvapaikanhakijoita Norjaan. Norja sanoi palauttavansa tulijat takaisin Venäjälle.

Norjan ärähdettyä pakolaiset alkoivat suuntautua Venäjältä Raja-Joosepin ja Sallan rajanylityspaikkojen kautta Suomeen.

Ilmiön taustalla on se, ettei Venäjä enää tarkista tulijoilta Suomeen tulon edellytyksiä.

Onko Suomeen aikovien tunku Venäjän orkestroimaa, sitä on vaikea sanoa. Venäjän Kantalahdessa HS:n tapaamat Suomeen hakeutuvat kertoivat tulleensa pohjoiseen oma-aloitteisesti sosiaalisesta mediasta saamansa tiedon perusteella. Jotkut Venäjällä pitkään asuneista kertoivat kuitenkin saaneensa yllättäen karkotuspäätöksen.

HS:n Pietarissa tammikuussa haastattelemat asiantuntijat ja turvapaikanhakijat korostivat korruption merkitystä.

”On selvää, että virkamiehet katsovat sormien läpi turvapaikanhakijoiden virtaa Murmanskissa”, sanoi turvapaikanhakijoiden oikeuksia Venäjällä puolustavan Graždanskoje sodeistvie -kansalaisjärjestön johtaja Svetlana Gannuškina.

”Korruptiolla on valtava rooli, kun ihmisille myönnetään turistiviisumi lähtömaassa Venäjän edustuston toimesta. [---] Lisäksi korruption mahdollisuus on tuomioistuimessa, joka päättää ihmisen käännyttämisestä.”

Kantalahdessa venäläiset viranomaiset laativat lähtijöistä listoja yhdessä hotellien kanssa, jotka majoittavat siirtolaisia ja pakolaisia. HS:n haastattelujen mukaan lähtöä joudutetaan rahalla.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoi saksalaisen Handelsblatt-lehden haastattelussa helmikuussa, ettei Venäjä aio estää maan kautta Suomeen pyrkivien turvapaikanhakijoiden matkaa. Medvedevin mukaan Venäjä vain toimii Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaisesti.

”Meillä ei ole laillista pohjaa pysäyttää heitä. Olemme liittyneet Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Emme halua saada aikaan harmia, emmekä halua heikentää naapurimme Suomen tilannetta näillä pakolaisilla. Mutta mitä voimme tehdä? – – Pakolaiset ovat iso päänsärky, josta saa valitettavasti syyttää EU:n johtoa”, Medvedev arvioi.

Venäjän kautta Suomeen on saapunut tänä vuonna noin tuhat turvapaikanhakijaa. Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoille on tullut vanhoilla romuautoilla päivittäin 10–25 ihmistä.

Rajavartiolaitoksen mukaan keskiviikkona Sallan rajanylityspaikalla haki turvapaikkaa Suomesta 20 henkilöä.

Graždanskoje sodeistvie -järjestön mukaan Venäjä myönsi viime vuonna marraskuuhun mennessä pakolaisstatuksen noin 800 henkilölle, joista syyrialaisia oli kaksi. Väliaikaisen turvapaikan sai 330 000 ihmistä, joista 327 000 ukrainalaista.

Uutistoimisto Tassin haastatteleman Venäjän maahanmuuttoviraston päällikön Konstantin Romodanovskin mukaan Venäjällä oleskelee noin kymmenen miljoonaa ulkomaalaista, joista neljällä miljoonalla on laillinen työlupa. Kaksi miljoonaa on maassa laittomasti.

Graždanskoje sodeistvie arvioi joulukuussa Ylelle, että Venäjällä on vähintään satatuhatta kolmannen maan kansalaista, jotka pyrkivät turvapaikanhakijaksi Eurooppaan.

Oikaisu 25. helmikuuta klo 21.11: Turvapaikanhakijoiden oikeuksia Venäjällä puolustaa Graždanskoje sodeistvie -kansalaisjärjestö, ei Graždanskoje deistvie. Järjestön mukaan 330 000 väliaikaisen turvapaikan saajasta oli ukrainalaisia 327 000, ei 227 000. Venäjän kautta on saapunut tänä vuonna jo noin tuhat turvapaikanhakijaa 700 sijasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  5. 5

   Opas miehen hankintaan

  6. 6

   Esitys autoveron poistosta näyttää poliittiselta peliltä, ja auton ostajista ja kauppiaista tuli tuon pelin panttivankeja

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Ilkiöhahmot raivasivat tien ilkiöpresidentille – popkulttuuri antoi mallia politiikalle

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Kokoomuksen Petteri Orpo rauhoitteli autonostajia – ”Ministeriö ei valmistele uusia autoveron muutoksia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  4. 4

   Opas miehen hankintaan

  5. 5

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  6. 6

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  7. 7

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  8. 8

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  9. 9

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  10. 10

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  11. Näytä lisää