Valikko
Ulkomaat

Suomalais­turisteillekin tutut kansantaksit katomassa Pietarista

Pietarissa viralliset taksit ovat siistejä, mutta mehukkaimmat jutut kuulee yhä kansantaksissa.

Pietari

Pietarin taksimarkkinat ovat mullistuneet lyhyessä ajassa.

Ensin viralliset taksiyritykset veivät liiketoiminnan yksityis­autoilijoilta, jotka tapasivat poimia kaduilla värjötteleviä viittoilijoita kyytiin.

Nyt älypuhelin­sovelluksilla toimivat Uber, GetTaxi ja hakukone Yandex kilpailevat mat­kustajista isojen taksiyritysten kanssa.

”Yleensä tilaan Uberin, kun palaan töistä kotiin myöhään. Autot ovat hyviä ja siistejä ja hinta halpa”, kertoo Pietarin katoilla turistikierroksia järjestävä Anton Vaganov, 30.

Auton edustavuus on pietarilaisille tärkeää. Niin myös Vaganoville, joka on tällä kertaa taksissa matkalla asioille Smolnan katedraalin lähelle.

”Vuoden aikana olen ajanut kansantaksilla kerran. Sekin oli vain siksi, että puhelimesta oli akku loppu”, hän hymähtää.

Vielä muutama vuosi sitten kansantaksit eli käsitaksit olivat suomalaisille turistillekin kätevin ja huokein tapa liikkua Pietarissa. Taksiyritykset olivat epäluotettavia ja hinnoittelu villiä.

Siksi jännittävät reissut tavallisten pietarilaisten kyydissä jäivät monelle mieleen. Joskus kuljettajat kierrättivät nähtävyyksiä katsomassa ilmaiseksi, joskus kaupan päälle sai avio-ohjeita.

Naisena oli melko turvallista kulkea kansantaksilla yksinkin.

Onnistuuko harvinaisen kansantaksin pyydystäminen enää? Käsi ojoon ja tien vierelle sei­somaan. Kannattaa ottaa katsekontakti luksusautojen joukossa vilahtelevien Ladojen ja Volgien kuljettajiin.

Minuutit kuluvat. Ja kuluvat. Potentiaalisia rämäautoja ei ole Pietarissa enää edes juuri liikenteessä, mutta joskus katumaasturikin saattaa ottaa kyytiläisen.

Lopulta tärppää. Lomakylän kehitysjohtaja Viktor ajaa Fordinsa kadun viereen Pietarin Isolla tallikadulla ja lupaa kyyditä muutaman korttelin matkan 150 ruplalla eli 1,7 eurolla.

”Kaikki käyttävät nykyään tilaustakseja. Joskus töistä palatessani otan huvikseni viittelöijiä kyytiin. Viime kerrasta on aikaa kuukausia”, Viktor selostaa. Sukunimeään hän ei kerro.

Testataan sitten uusin tulokas Uber. Auto on viiden minuutin kuluttua tilaamisesta keskustan Tšaikovskogo-kadulla. Sitä ajaa entinen rekkakuski Juri.

Hän on ollut ajossa kymmenen tuntia eikä ole ehtinyt ruokatunnille. ”Palkkaa on kertynyt 3 700 ruplaa [41 euroa]. Jatkan, kunnes saan kokoon 5 000 ruplaa [56 euroa]”, Juri kertoo.

Juri vaihtoi ammattia taksinkuljettajaksi, koska kuljetusyritys kävi kannattamattomaksi. Venäläiset rekkakuskit ovat protestoineet laajasti uutta tiemaksua ja sen keräysjärjestelmää Platonia vastaan.

”Myin rekan elokuussa pois, kun ymmärsin, että Platon vie viimeisenkin mahdollisuuden ansaita.”

Uberin aikaansaama kilpailu kiristää taksiyrittäjien välejä ympäri maailman, myös Venäjällä.

Yhdysvaltalaisyrityksen mukaan sillä on Venäjällä 200 000 käyttäjää seitsemässä kaupungissa. Viimeksi Uber ilmoitti, että sen kuljettajilla tulee olla Moskovassa kaupungin vaatimuksesta virallinen taksilupa.

Jurikin vakuuttaa, että hänellä on luvat kunnossa.

Yleisin ongelmatilanne Jurin mukaan syntyy, jos matkustaja sammuu. Silloin hän päästää ovesta sisään raitista ilmaa ja ravistelee asiakkaan hereille.

Puolen tunnin matka toiselle puolelle Pietarin keskustaa maksaa 312 ruplaa (3,5 euroa).

Siistiytyneet pietarilaiset taksiyritykset tarjoavat erinomaista palvelua. Taksin voi tilata etu­käteen, sen saapumisesta ilmoitetaan tekstiviestillä ja automaattisoitolla, ja autoon voi pyytää lasten turvaistuimet. Hinta mainitaan jo tilattaessa eikä siitä luisteta. Jos on matkalla rautatieasemalle, taksikeskus varmistaa junan lähtöajan, jotta taksi on varmasti ajoissa paikalla.

Mehevimmät jutut kuulee kuitenkin kansantaksissa. Jos virallisen taksin kuljettaja kysyy enintään, miellyttääkö valittu mu­siikki asiakasta, yksityisautoilija saattaa pauhata ilman estoja.

”Mikä ihmeen taksivertailu? Miksi? Kuinka paljon Suomessa on asukkaita? Kahdeksan miljoonaa, ei vaan viisi? Teidän pitäisi olla huolissanne geeniperimänne rikastuttamisesta eikä mistään takseista! Onneksi teille sentään tulee niitä turvapaikanhakijoita”, huutaa valkoisella Ladalla tien poskeen kurvannut Oleg, jonka matkaa turvaavat kojelaudalla olevat pienet ikonit.

Näin tilaat taksin Pietarissa

  Jos käytät kansantaksia, varaudu odotukseen. Sovi hinta etukäteen. Lyhyt matka keskustan sisällä maksaa 150–250 ruplaa (1,7–2,8 euroa). Älä mene autoon, jossa on jo matkustajia.

  Taksiyrityksistä luotettavia ovat www.777taxi.ru ja www.taxovichkof.com. Auton voi tilata puhelimitse, nettisivuilta tai puhelinsovelluksesta. Matkat ovat halvimmillaan 230 ruplaa (2,6 euroa).

  Puhelinsovelluksista Pietarissa suosittuja ovat Uber ja Gett eli GetTaxi. Jälkimmäisessä voi maksaa myös käteisellä. Kolmen kilometrin matka halvimmillaan 130 ruplaa (1,5 euroa).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Pietari
 •  Taksit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Trump heräsi ja alkoi heti kirjoittaa isoilla kirjaimilla – HS seuraa virkaanastujaisia hetki hetkeltä

  4. 4

   Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

  5. 5

   Poliisi: Sarjahukutusjutussa tuomittu Pekka Seppänen saattaa liikkua punaisella Volvolla

  6. 6

   Ministeriö tekijänoikeuksiin liittyvistä uhkauskirjeistä: ”Ei ole tarkoitus, että laki mahdollistaa lypsämistä”

  7. 7

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  8. 8

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  9. 9

   15-vuotiasta sipoolaispoikaa rääkättiin jo kaksi vuotta sitten – nyt joukkopahoinpitelystä epäillään 12–14-vuotiaita

  10. 10

   Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  5. 5

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  6. 6

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  7. 7

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  8. 8

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  9. 9

   Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

  10. 10

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  11. Näytä lisää