Valikko
Ulkomaat

Suomalais­turisteillekin tutut kansantaksit katomassa Pietarista

Pietarissa viralliset taksit ovat siistejä, mutta mehukkaimmat jutut kuulee yhä kansantaksissa.

Pietari

Pietarin taksimarkkinat ovat mullistuneet lyhyessä ajassa.

Ensin viralliset taksiyritykset veivät liiketoiminnan yksityis­autoilijoilta, jotka tapasivat poimia kaduilla värjötteleviä viittoilijoita kyytiin.

Nyt älypuhelin­sovelluksilla toimivat Uber, GetTaxi ja hakukone Yandex kilpailevat mat­kustajista isojen taksiyritysten kanssa.

”Yleensä tilaan Uberin, kun palaan töistä kotiin myöhään. Autot ovat hyviä ja siistejä ja hinta halpa”, kertoo Pietarin katoilla turistikierroksia järjestävä Anton Vaganov, 30.

Auton edustavuus on pietarilaisille tärkeää. Niin myös Vaganoville, joka on tällä kertaa taksissa matkalla asioille Smolnan katedraalin lähelle.

”Vuoden aikana olen ajanut kansantaksilla kerran. Sekin oli vain siksi, että puhelimesta oli akku loppu”, hän hymähtää.

Vielä muutama vuosi sitten kansantaksit eli käsitaksit olivat suomalaisille turistillekin kätevin ja huokein tapa liikkua Pietarissa. Taksiyritykset olivat epäluotettavia ja hinnoittelu villiä.

Siksi jännittävät reissut tavallisten pietarilaisten kyydissä jäivät monelle mieleen. Joskus kuljettajat kierrättivät nähtävyyksiä katsomassa ilmaiseksi, joskus kaupan päälle sai avio-ohjeita.

Naisena oli melko turvallista kulkea kansantaksilla yksinkin.

Onnistuuko harvinaisen kansantaksin pyydystäminen enää? Käsi ojoon ja tien vierelle sei­somaan. Kannattaa ottaa katsekontakti luksusautojen joukossa vilahtelevien Ladojen ja Volgien kuljettajiin.

Minuutit kuluvat. Ja kuluvat. Potentiaalisia rämäautoja ei ole Pietarissa enää edes juuri liikenteessä, mutta joskus katumaasturikin saattaa ottaa kyytiläisen.

Lopulta tärppää. Lomakylän kehitysjohtaja Viktor ajaa Fordinsa kadun viereen Pietarin Isolla tallikadulla ja lupaa kyyditä muutaman korttelin matkan 150 ruplalla eli 1,7 eurolla.

”Kaikki käyttävät nykyään tilaustakseja. Joskus töistä palatessani otan huvikseni viittelöijiä kyytiin. Viime kerrasta on aikaa kuukausia”, Viktor selostaa. Sukunimeään hän ei kerro.

Testataan sitten uusin tulokas Uber. Auto on viiden minuutin kuluttua tilaamisesta keskustan Tšaikovskogo-kadulla. Sitä ajaa entinen rekkakuski Juri.

Hän on ollut ajossa kymmenen tuntia eikä ole ehtinyt ruokatunnille. ”Palkkaa on kertynyt 3 700 ruplaa [41 euroa]. Jatkan, kunnes saan kokoon 5 000 ruplaa [56 euroa]”, Juri kertoo.

Juri vaihtoi ammattia taksinkuljettajaksi, koska kuljetusyritys kävi kannattamattomaksi. Venäläiset rekkakuskit ovat protestoineet laajasti uutta tiemaksua ja sen keräysjärjestelmää Platonia vastaan.

”Myin rekan elokuussa pois, kun ymmärsin, että Platon vie viimeisenkin mahdollisuuden ansaita.”

Uberin aikaansaama kilpailu kiristää taksiyrittäjien välejä ympäri maailman, myös Venäjällä.

Yhdysvaltalaisyrityksen mukaan sillä on Venäjällä 200 000 käyttäjää seitsemässä kaupungissa. Viimeksi Uber ilmoitti, että sen kuljettajilla tulee olla Moskovassa kaupungin vaatimuksesta virallinen taksilupa.

Jurikin vakuuttaa, että hänellä on luvat kunnossa.

Yleisin ongelmatilanne Jurin mukaan syntyy, jos matkustaja sammuu. Silloin hän päästää ovesta sisään raitista ilmaa ja ravistelee asiakkaan hereille.

Puolen tunnin matka toiselle puolelle Pietarin keskustaa maksaa 312 ruplaa (3,5 euroa).

Siistiytyneet pietarilaiset taksiyritykset tarjoavat erinomaista palvelua. Taksin voi tilata etu­käteen, sen saapumisesta ilmoitetaan tekstiviestillä ja automaattisoitolla, ja autoon voi pyytää lasten turvaistuimet. Hinta mainitaan jo tilattaessa eikä siitä luisteta. Jos on matkalla rautatieasemalle, taksikeskus varmistaa junan lähtöajan, jotta taksi on varmasti ajoissa paikalla.

Mehevimmät jutut kuulee kuitenkin kansantaksissa. Jos virallisen taksin kuljettaja kysyy enintään, miellyttääkö valittu mu­siikki asiakasta, yksityisautoilija saattaa pauhata ilman estoja.

”Mikä ihmeen taksivertailu? Miksi? Kuinka paljon Suomessa on asukkaita? Kahdeksan miljoonaa, ei vaan viisi? Teidän pitäisi olla huolissanne geeniperimänne rikastuttamisesta eikä mistään takseista! Onneksi teille sentään tulee niitä turvapaikanhakijoita”, huutaa valkoisella Ladalla tien poskeen kurvannut Oleg, jonka matkaa turvaavat kojelaudalla olevat pienet ikonit.

Näin tilaat taksin Pietarissa

  Jos käytät kansantaksia, varaudu odotukseen. Sovi hinta etukäteen. Lyhyt matka keskustan sisällä maksaa 150–250 ruplaa (1,7–2,8 euroa). Älä mene autoon, jossa on jo matkustajia.

  Taksiyrityksistä luotettavia ovat www.777taxi.ru ja www.taxovichkof.com. Auton voi tilata puhelimitse, nettisivuilta tai puhelinsovelluksesta. Matkat ovat halvimmillaan 230 ruplaa (2,6 euroa).

  Puhelinsovelluksista Pietarissa suosittuja ovat Uber ja Gett eli GetTaxi. Jälkimmäisessä voi maksaa myös käteisellä. Kolmen kilometrin matka halvimmillaan 130 ruplaa (1,5 euroa).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Pietari
 • taksit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Autoilija kaivoi kännykkää jaloistaan moottoritiellä Helsingissä – liikennettä ohjannut poliisi pelastautui hyppäämällä reunakaiteen yli

  2. 2

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  3. 3

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  4. 4

   Erdoğan, Le Pen ja Trump ovat oire, eivät ongelma – on helpompaa syyllistää muutama ihminen kuin miettiä, miksi heitä kannatetaan

  5. 5

   Yksivuotiaiden yöheräilystä kärsitään melkein joka perheessä, selviää tutkimuksesta – syöttämisen sijaan kannattaisi suosia ”tassuttelua”

  6. 6

   Valtakunnan­sovittelija: Kaupan alan työnseisaus vapun jälkeen todennäköinen

  7. 7

   Aleppon outo tohtori kerää vanhoja amerikanrautoja ja ihailee Hitleriä – ”Pidän kaikesta antiikkisesta paitsi naisista”

  8. 8

   Vanhemmat alkoivat retostella raivokohtauksilla ja lasten uhkailulla somessa – Asiantuntija neuvoo, miten saat kiukun hallintaan

  9. 9

   Satavuotias ravintola Lehtovaara elää legendaarisella klassikkoannoksellaan – ”Eilenkään ei mennyt muuta kuin sitä”

  10. 10

   Ensin tulivat kivut ja syvä väsymys – Jussi Kaijalalla ei ole muistikuvaa punkin puremasta, joka muutti hänen koko elämänsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  5. 5

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  8. 8

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  9. 9

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää