Valikko
Ulkomaat

Tuhannet marssivat oppositiojohtaja Nemtsovin surman vuosipäivänä – ”Haluamme elää vapaassa, eurooppalaisessa maassa”

Mielenosoittajia oli Moskovassa poliisin mukaan 7 500, riippumattoman kansalaisjärjestön mukaan yli 24 000.

Moskova.Tuhannet ihmiset osallistuivat lauantaina mielenosoitusmarssiin oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhan vuosipäivänä Moskovan keskustassa. Poliisin arvion mukaan väkeä oli koolla 7 500, riippumaton kansalaisjärjestö Belyi Stšotnik puolestaan laski yli 24 000 osallistujaa. Jälkimmäinen arvio näytti todenmukaisemmalta.

Kulkueessa liehuivat Venäjän ja oppositioliike Solidarnostin liput. Iskulauseissa vaadittiin vapaata Venäjää ilman Putinia ja Ukrainan sodan lopettamista.

”Tietysti protestoimme”, sanoi marssiin osallistunut moskovalaisrouva Viktorija Mardahajeva. ”Me haluamme elää vapaassa, eurooppalaisessa maassa.”

Poliisi oli miehittänyt marssireitin risteykset, mutta virkavaltaa oli paikalla yllättävän vähän. Marssi sujui ilman välikohtauksia.

Nemtsovin murhan vuosipäivämarssi järjestettiin Moskovan lisäksi 22 kaupungissa Venäjällä ja kahdessakymmenessä kaupungissa eri puolilla maailmaa.

Venäläisen oppositiojohtajan Boris Nemtsovin murha Moskovassa 27.2.2015 johti ripeään tutkintaan, jossa viranomaiset tekivät ennennäkemätöntä yhteistyötä. Seuraavalla viikolla pidätettiin viisi tšetšenialaista epäiltyä.

Liittovaltion tutkintakomitean johtaja Aleksandr Bastrykin listasi Nemtsovin murhan viime kuussa hallituksen lehden Rossiskaja Gazetan haastattelussa ratkaistuksi. Tapporyhmän johtaja on kuitenkin yhä pakosalla, eikä murhan tilaajasta ole tietoa. Pidätettyjen tarinat teon motiivista ovat epäuskottavia.

Oppositiomielinen viikkolehti Novaja Vremja julkaisi tällä viikolla otteita kahden pidätetyn kuulusteluista. Nemtsovin ampujana pidetty Zaur Dadajev kertoo kuulustelupöytäkirjassa, kuinka hän ystävineen pillastui Nemtsovin puolustettua terrori-iskun kohteeksi joutunutta ranskalaista Charlie Hebdo -lehteä.

Väitteessä ei tunnu olevan järkeä, sillä Pariisin terrori-isku tehtiin viime vuoden tammikuussa. Tapporyhmä väijyi Nemtsovin asuntoa kuitenkin jo edellisenä syksynä – saipa ryhmän käyttämä auto Bolšaja Ordinka -kadulla pysäköintisakotkin.

Toinen pidätetty, Anzor Gubašev, kertoo motiivin kuulusteluissa toisin. Hänen mukaansa Nemtsov tapettiin, koska tämä oli ”pitkään viime aikoina esiintynyt valtiotamme vastaan”.

Murhasta saadulle 15 miljoonan ruplan eli nykykurssin mukaan runsaan 180 000 euron palkkion maksajan molemmat nimeävät samoin: hän oli ”Rusik”, jonka sukunimeä kumpikaan kuulusteltu ei muista. Gubatševin, Dadajevin ja pidätyksen yhteydessä kuolleen Beslan Šanovin oli määrä jakaa rahat tasan kolmeen mieheen.

”En hyväksynyt rahoja niin kuin tilauksesta, kuten sanotaan, tilausmurhaa ei ollut. Rahat annettiin niin kuin Bismillah”, Dadajev kertoo käyttäen arabiankielistä ilmaisua ”Allahin nimeen”. Oliko tämä Rusikin vai laajemman uskonveljien ryhmän hyväntekeväisyyttä, se ei pöytäkirjasta selviä.

”Rusikin”tai tutkinnan alussa julkisuudessa pelkkänä ”mersumiehenä” julkisuudessa nimitetyn maksajan ja käskyttäjän henkilöys selvisi tutkinnassa nopeasti. Hän on Tšetšeniassa toimivan sisäministeriön Sever-pataljoonan entinen varajohtaja Ruslan Geremejev. Ampujaksi epäilty Dadajev ja pidätyksessä kuollut Šanov palvelivat samassa pataljoonassa.

Geremejev pakeni murhan jälkeen aluksi kotikyläänsä Džalkaan Tšetšeniaan ja sieltä edelleen ulkomaille, ilmeisesti Arabiemiraatteihin. Novaja Gazeta -sanomalehden tutkivan ryhmän keskiviikkona julkaiseman artikkelin mukaan Geremejev olisi kuitenkin jo vaivihkaa palannut Tšetšeniaan.

Mersumies Ruslan Geremejevillä on läheiset suhteet Tšetšenian vallanpitäjiin. Hänen setänsä istuu Venäjän parlamentin ylähuoneessa edustamassa Tšetšeniaa, toinen setä työskenteli aikoinaan Tšetšenian presidentin Ramzan Kadyrovin isän henkivartijana.

Delimhanovin veljekset, Sever-pataljoonan ex-komentaja Alimbek ja Venäjän parlamentin alahuoneen jäsen Adam ovat Geremejevin serkkuja, ja Geremejev on työskennellyt Adamin henkivartijana. Adam Delimhanov on Kadyrovin lähintä piiriä.

Ei siis ihme, että sekä Venäjän oppositio että Nemtsovin sukulaiset ovat vaatineet kuorossa Ramzan Kadyrovia kuulusteltavaksi murhasta. Näin ei ole tehty.

Seitsemän miehen ryhmä

 Ampuja: Zaur Dadajev, pidätetty 5.3.2015 Ingušiassa

 Varjostusryhmä: Anzor Gubašev, pakoauton kuljettaja, pidätetty 5.3.2015 Ingušiassa. Beslan Šanov, kuoli pidätyksen yhteydessä Tšetšeniassa.

 Avustusryhmä: Šadid Gubašev, Anzorin veli, pidätetty 5.3.2015 Moskovassa. Tamerlan Eskerhanov, pidätetty 5.3.2015 Moskovassa. Hamzat Bahajev, pidätetty 5.3.2015 Moskovassa.

 Johtaja: Ruslan Geremejev, etsintäkuulutettu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  4. 4

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  5. 5

   Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

  6. 6

   HSTV näyttää Kansallisbaletin ”komean ja vimmaisen” Voima-esityksen suorana lähetyksenä juuri nyt

  7. 7

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   HKL kertoo, miten kaupunkipyörä tulee palauttaa: ”Pitäisi lukita vaijerilla aina se kaupunkipyörä, jota on käyttänyt, ei naapuripyörä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  7. 7

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää