Valikko
Ulkomaat

56 vuotta karkuteillä ollut vanki ehdonalaiseen Yhdysvalloissa – esikuva tunnetulle pakoelokuvalle

Vuonna 1959 vankilasta karannut ja viime vuonna löydetty Frank Freshwaters, 79, on löyhä esikuva elokuvalle Rita Hayworth – Avain pakoon.

Ohion ehdonalaislautakunta on päättänyt vapauttaa 56 vuotta karkuteillä olleen ja viime vuonna löydetyn vankikarkurin Yhdysvalloissa ehdonalaiseen.

Frank Freshwaters, 79, karkasi vankilasta Ohiossa vuonna 1959. Hän eli väärän henkilöyden turvin viime toukokuuhun asti, jolloin hänet otettiin kiinni Floridassa.

Freshwaters on löyhä esikuva Stephen Kingin vankilapaosta kertovalle pienoisromaanille, jonka pohjalta tehtiin myöhemmin elokuva Rita Hayworth – avain pakoon (1994).

Freshwaters tuomittiin kuolemantuottamuksesta ehdolliseen vankeuteen 1957, kun hän törmäsi autolla ylinopeutta jalankulkijaan, joka kuoli. Ehdollisena määrätty 20 vuoden tuomio astui myöhemmin täytäntöön ajokorttirikkeen vuoksi, ja Freshwaters joutui vankilaan.

Hän pakeni seitsemän kuukauden vankeuden jälkeen 1959 Shawshank-nimellä tunnetusta vankilasta. Vankilassa kuvattiin myös Freshwatersista kertonut elokuva, jonka alkuperäisnimi on Shawshank Redemption.

Freshwaters otettiin kiinni toukokuussa 2015, kun selvittämättömiä rikoksia tutkinut Gameover-niminen poliisiryhmä löysi hänet Floridasta, jossa hän asui asuntovaunussa. Hän oli elänyt Floridassa noin 20 vuotta ja käytti William Cox -valenimeä.

Poliisi ei paljastanut, millä menetelmällä se pääsi Freshwatersin jäljille.

”En ole nähnyt häntä pitkään aikaan”, viranomaiset kertoivat Freshwatersin sanoneen, kun poliisit näyttivät hänestä vankilassa 1950-luvulla otettua valokuvaa.

Tarinassa on vielä yksi mutka, sillä Freshwaters löydettiin kertaalleen West Virginiasta jo vuonna 1975. Osavaltion kuvernööri kuitenkin kieltäytyi tuolloin luovuttamasta häntä Ohioon ilmeisesti siksi, että Freshwaters eli rauhallista elämää ja työllisti itsensä rekkakuskina.

Freshwatersin poika Jim Cox sanoi Cleveland-lehden sivustolla, että hänen isänsä ei piilotellut vankikarkurimenneisyyttään.

”Kaikki tiesivät siitä”, Cox sanoi. ”Se ei ollut suuri salaisuus, ja meidän tietääksemme hän oli päästetty menemään ja hän oli jo jättänyt sen taakseen.”

Freshwaters olisi ilmeisesti pysynyt vapaalla jalalla loppuelämänsä, jos hän olisi pysynyt West Virginiassa ja kantanut kuvernöörin päätöstä mukanaan.

Freshwaters päässee ehdonalaiseen vapauteen huhtikuussa, jolloin hän on jo täyttänyt 80 vuotta.

Hänen alkuperäinen pakonsa ei ollut niin dramaattinen kuin pienoisromaanissa ja elokuvassa kuvataan. Monimutkaisen pakosuunnitelman laatimisen sijaan hän karkasi maatilalla sijainneelta heikosti vartioidulta työleiriltä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vankilat
 • Yhdysvallat
 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Mykoplasma-bakteeri halvaannutti Nikon 16-vuotiaana – nyt hän kertoo, kuinka jokainen voi löytää hyvän itseluottamuksen

  10. 10

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää