Valikko
Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Ruotsi kysyy tänään, mitä 30 vuotta sitten surmatun Palmen perinnöstä on jäljellä

Ruotsi muistaa 30 vuotta sitten murhattua pääministeri Olof Palmea. Moni kysyy, mitä perinnöstä on jäljellä.

Tukholma. Kello yhdeksän aamulla kirkonkellot soivat Adolf Fredrikin kirkon hautausmaalla Tukholman Sveavägenin varrella. Hauta on peittynyt kansalaisten tuomista ruusuista. Entisen pääministerin, Ruotsin kautta aikojen tunnetuimman poliitikon Olof Palmen, murhasta on tänään kulunut 30 vuotta.

Sunnuntaiaamuna seppeleensä laski nykyinen pääministeri Stefan Löfven.

”Meidän tulisi muistaa itseluottamus, jota Olof Palme edusti. Hänen koko lähtökohtansa oli, että me ihmiset muutamme maailmaa, me rakennamme yhteiskuntamme”, Löfven sanoi.

Palmen perintö elää yhä Ruotsin sosiaalidemokraattien tasa-arvo- ja solidaarisuusaatteessa, hän vakuutti.

”Kun yksilö on heikoimmillaan, on yhteenkuuluvuutemme oltava vahvimmillaan.”

Palmen elämä on kuluneiden vuosikymmenien aikana usein jäänyt hänen kuolemansa varjoon. Nyt, kun murha tuntuu lopullisesti ratkaisemattomalta, puhuu Ruotsi yhä enemmän legendaarisen pääministerinsä elämästä ja perinnöstä.

Muistelussa toistuu tavan takaa muutamia kertomuksia.

Yksi niistä on se, että Palme tavallaan petti oman luokkansa taistellakseen työväen ja vasemmistolaisten aatteiden puolesta. Vuonna 1927 syntynyt Palme kasvoi yläluokkaisessa perheessä Tukholman hienoimmassa osassa Östermalmilla. Sosiaalidemokraattien riveihin liittyminen ja työväenliikkeen asian ajaminen olivat sittemmin piikki porvariston lihassa.

Toinen toistuva kertomus on, kuinka sosiaalidemokratia on Palmen jälkeen menettänyt palonsa ja otteensa.

Palme oli tinkimätön tasa-arvon ja ihmisoikeuksien vaalija. Hän oli myös eteenpäin katsova kansainvälinen johtaja.

Nykyisin moni kysyy, mitä perinnöstä on jäljellä.

Palme kritisoi kovasanaisesti Vietnamin sotaa ja sen kauheuksia. Hän vastusti äänekkäästi apartheidhallintoa Etelä-Afrikassa. Hän ajoi Pohjoismaihin ydinasevapaata aluetta. Kotimaassa hänen aikanaan ajettiin läpi useita naisten tasa-arvoa ja työntekijöiden oikeuksia kohentavia uudistuksia.

Kriitikot katsovat, että Palmen jälkeen sosiaalidemokraateista on tullut yleispuolue ilman selkeää ideologiaa ja rohkeita tavoitteita. Puolue, joka ei oikeastaan aja mitään ja joka on valmis tinkimään kaikesta. Kannatusmittauksissa lukemat ovat tällä hetkellä historian alhaisimpia.

Vasemmalta laidalta arvostelu kuului vuosipäivän yhteydessä kovana.

”Palmen ajattelun tilalle ei tullut uutta sosiaalidemokraattista ajattelua. Sen sijaan puolue otti omakseen osia uusliberalismista. Näin ollen ei voi oikeastaan sanoa, ammuttiinko Olof Palme vai sosiaalidemokratia”, kiteytti muun muassa kirjailija ja ajatuspaja Katalysin johtaja Daniel Suhonen Expressen-lehden artikkelissa.

Ei Palme silti ollut pyhimys. Rauhanrakentajana hän muun muassa edisti aikanaan laajasti Ruotsin asekauppoja. Sama kipukohta vaivaa myös nykypäivän sosiaalidemokraatteja.

Monin tavoin ajat ovat ylipäätään nykyisin toiset nyt kuin 1970–1980-luvun kylmän sodan vuosina. Vertailu nykypäivään on vaikeata.

”Jännittävää Palmessa oli, että hän oli oikeilla jäljillä: Hänen näkemyksensä rasismista, hänen näkemyksensä feminismistä. Kamppailu luokkayhteiskuntaa vastaan ei riitä. Täytyy tarkastella myös muita normeja, jotka alistavat ihmisiä”, sanoi sosiaalidemokraattien entinen puheenjohtaja Mona Sahlin SVT:n haastattelussa.

Arvostelijoiden mukaan nyky-Ruotsissa solidaarisuus kuuluu ennen muuta puheissa eikä työväenliike ole vähäosaisimpien asialla. Stefan Löfven sai sunnuntaina kysymyksen siitä, miltä hänestä tuntuu, että Palmen murhapaikalla nukkuu nyt kerjäläisiä toisesta EU-maasta. Ulkona kadulla, talvella. Mitä Palme olisi ajatellut tämän päivän Ruotsista?

”Mielestäni kenenkään ei pidä arvioida, mitä Palme olisi ajatellut nykypäivänä. Se joka siihen ryhtyy, ottaa itselleen aivan liian suuren tehtävän. Mutta ajat ovat muuttuneet”, pääministeri sanoi hautausmaalla.

Palmen palosta osa on kadonnut. Osa on kuitenkin yhä selvästi jäljellä. Juuri Palmen ajoista kumpuaa Ruotsin kiivas halu nähdä itsensä eräänlaisena maailman moraalisena suurvaltana ja kokoaan suurempana arvojohtajana.

Palme oli loistava puhuja, eikä pelännyt suututtaa, jos katsoi olevansa oikealla asialla. Ilmaukset kuten ”satans mördare” (saatanan murhaajat), ”diktaturens kreatur” (diktatuurin karja) ja ”hatets och illviljans kolpoltörer” (vihan ja häijyyden kaupustelijat) ovat jääneet elämään ruotsalaisessa retoriikassa.

Yhtä kovaa kieltä ei nykypäivänä enää kuulla. Ulkoministeri Margot Wallströmin tiukkasanaiset lausunnot muun muassa Israelin toimista ja Saudi-Arabian ihmisoikeusloukkauksista seuraavat silti samaa perintöä.

Ajatusmaailma Ruotsissa lähtee yhä moniin muihin maihin verrattuna siitä, että maailma on sanoin ja teoin muutettavissa.

”Politik är att vilja”, politiikka on tahtomista, kuten Palme tapasi sanoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Olof Palmen murha
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  6. 6

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  7. 7

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  8. 8

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  9. 9

   Niko Leppänen halvaantui 16-vuotiaana ja rakensi sen jälkeen itseluottamuksensa uudestaan – Nyt hän auttaa veljensä kanssa muita huippusuorituksiin

  10. 10

   Hukutettuja siilejä, rääkättyjä lintuja – eläinsuojeluyhdistysten mukaan lapset kiusaavat luonnoneläimiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää