Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Ruotsi kysyy tänään, mitä 30 vuotta sitten surmatun Palmen perinnöstä on jäljellä

Ruotsi muistaa 30 vuotta sitten murhattua pääministeri Olof Palmea. Moni kysyy, mitä perinnöstä on jäljellä.

Tukholma. Kello yhdeksän aamulla kirkonkellot soivat Adolf Fredrikin kirkon hautausmaalla Tukholman Sveavägenin varrella. Hauta on peittynyt kansalaisten tuomista ruusuista. Entisen pääministerin, Ruotsin kautta aikojen tunnetuimman poliitikon Olof Palmen, murhasta on tänään kulunut 30 vuotta.

Sunnuntaiaamuna seppeleensä laski nykyinen pääministeri Stefan Löfven.

”Meidän tulisi muistaa itseluottamus, jota Olof Palme edusti. Hänen koko lähtökohtansa oli, että me ihmiset muutamme maailmaa, me rakennamme yhteiskuntamme”, Löfven sanoi.

Palmen perintö elää yhä Ruotsin sosiaalidemokraattien tasa-arvo- ja solidaarisuusaatteessa, hän vakuutti.

”Kun yksilö on heikoimmillaan, on yhteenkuuluvuutemme oltava vahvimmillaan.”

Palmen elämä on kuluneiden vuosikymmenien aikana usein jäänyt hänen kuolemansa varjoon. Nyt, kun murha tuntuu lopullisesti ratkaisemattomalta, puhuu Ruotsi yhä enemmän legendaarisen pääministerinsä elämästä ja perinnöstä.

Muistelussa toistuu tavan takaa muutamia kertomuksia.

Yksi niistä on se, että Palme tavallaan petti oman luokkansa taistellakseen työväen ja vasemmistolaisten aatteiden puolesta. Vuonna 1927 syntynyt Palme kasvoi yläluokkaisessa perheessä Tukholman hienoimmassa osassa Östermalmilla. Sosiaalidemokraattien riveihin liittyminen ja työväenliikkeen asian ajaminen olivat sittemmin piikki porvariston lihassa.

Toinen toistuva kertomus on, kuinka sosiaalidemokratia on Palmen jälkeen menettänyt palonsa ja otteensa.

Palme oli tinkimätön tasa-arvon ja ihmisoikeuksien vaalija. Hän oli myös eteenpäin katsova kansainvälinen johtaja.

Nykyisin moni kysyy, mitä perinnöstä on jäljellä.

Palme kritisoi kovasanaisesti Vietnamin sotaa ja sen kauheuksia. Hän vastusti äänekkäästi apartheidhallintoa Etelä-Afrikassa. Hän ajoi Pohjoismaihin ydinasevapaata aluetta. Kotimaassa hänen aikanaan ajettiin läpi useita naisten tasa-arvoa ja työntekijöiden oikeuksia kohentavia uudistuksia.

Kriitikot katsovat, että Palmen jälkeen sosiaalidemokraateista on tullut yleispuolue ilman selkeää ideologiaa ja rohkeita tavoitteita. Puolue, joka ei oikeastaan aja mitään ja joka on valmis tinkimään kaikesta. Kannatusmittauksissa lukemat ovat tällä hetkellä historian alhaisimpia.

Vasemmalta laidalta arvostelu kuului vuosipäivän yhteydessä kovana.

”Palmen ajattelun tilalle ei tullut uutta sosiaalidemokraattista ajattelua. Sen sijaan puolue otti omakseen osia uusliberalismista. Näin ollen ei voi oikeastaan sanoa, ammuttiinko Olof Palme vai sosiaalidemokratia”, kiteytti muun muassa kirjailija ja ajatuspaja Katalysin johtaja Daniel Suhonen Expressen-lehden artikkelissa.

Ei Palme silti ollut pyhimys. Rauhanrakentajana hän muun muassa edisti aikanaan laajasti Ruotsin asekauppoja. Sama kipukohta vaivaa myös nykypäivän sosiaalidemokraatteja.

Monin tavoin ajat ovat ylipäätään nykyisin toiset nyt kuin 1970–1980-luvun kylmän sodan vuosina. Vertailu nykypäivään on vaikeata.

”Jännittävää Palmessa oli, että hän oli oikeilla jäljillä: Hänen näkemyksensä rasismista, hänen näkemyksensä feminismistä. Kamppailu luokkayhteiskuntaa vastaan ei riitä. Täytyy tarkastella myös muita normeja, jotka alistavat ihmisiä”, sanoi sosiaalidemokraattien entinen puheenjohtaja Mona Sahlin SVT:n haastattelussa.

Arvostelijoiden mukaan nyky-Ruotsissa solidaarisuus kuuluu ennen muuta puheissa eikä työväenliike ole vähäosaisimpien asialla. Stefan Löfven sai sunnuntaina kysymyksen siitä, miltä hänestä tuntuu, että Palmen murhapaikalla nukkuu nyt kerjäläisiä toisesta EU-maasta. Ulkona kadulla, talvella. Mitä Palme olisi ajatellut tämän päivän Ruotsista?

”Mielestäni kenenkään ei pidä arvioida, mitä Palme olisi ajatellut nykypäivänä. Se joka siihen ryhtyy, ottaa itselleen aivan liian suuren tehtävän. Mutta ajat ovat muuttuneet”, pääministeri sanoi hautausmaalla.

Palmen palosta osa on kadonnut. Osa on kuitenkin yhä selvästi jäljellä. Juuri Palmen ajoista kumpuaa Ruotsin kiivas halu nähdä itsensä eräänlaisena maailman moraalisena suurvaltana ja kokoaan suurempana arvojohtajana.

Palme oli loistava puhuja, eikä pelännyt suututtaa, jos katsoi olevansa oikealla asialla. Ilmaukset kuten ”satans mördare” (saatanan murhaajat), ”diktaturens kreatur” (diktatuurin karja) ja ”hatets och illviljans kolpoltörer” (vihan ja häijyyden kaupustelijat) ovat jääneet elämään ruotsalaisessa retoriikassa.

Yhtä kovaa kieltä ei nykypäivänä enää kuulla. Ulkoministeri Margot Wallströmin tiukkasanaiset lausunnot muun muassa Israelin toimista ja Saudi-Arabian ihmisoikeusloukkauksista seuraavat silti samaa perintöä.

Ajatusmaailma Ruotsissa lähtee yhä moniin muihin maihin verrattuna siitä, että maailma on sanoin ja teoin muutettavissa.

”Politik är att vilja”, politiikka on tahtomista, kuten Palme tapasi sanoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Olof Palmen murha
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  9. 9

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää