Valikko
Ulkomaat

Paavin neuvonantaja: Katolinen kirkko on tehnyt suuria virheitä salliessaan lasten hyväksikäytön ja raiskaukset

Paavi Fransiscuksen lähipiiriin kuuluva kardinaali myöntää, että katolinen kirkko on tehnyt vuosisatojen ajan suuria virheitä salliessaan tuhansien lasten raiskaukset ja hyväksikäytön.

Yksi paavi Fransiscuksen tärkeimmistä neuvonantajista myöntää, että katolinen kirkko on tehnyt vuosisatojen ajan suuria virheitä salliessaan tuhansien lasten raiskaukset ja hyväksikäytön pappien toimesta, kertoo uutistoimisto AP.

Australialainen kardinaali George Pell kommentoi aihetta Vatikaanin kupeesta Roomasta videolinkin välityksellä Australian valtiollisen tutkintakomitean poikkeuksellisessa avoimessa kuulemisessa.

Suomen aikaa maanantain vastaisena yönä järjestetty kardinaali Pellin todistus kesti tunteja. Hän antoi sen roomalaisesta hotellista käsin tutkintakomitean ja yleisön seuratessa sitä etäyhteyden kautta Sydneyssä. Kuulemista oli saapunut seuraamaan myös yli kaksikymmentä pappien hyväksikäytön uhriksi lapsena joutunutta australialaista eri puolilta maailmaa. Pellin todistusta pidetään merkittävänä näyttönä kirkon vastuusta pitkään jatkuneessa hyväksikäyttöjen sarjassa.

Pelliltä kysyttiin muun muassa sitä, mitä Vatikaani tällä hetkellä tekee käsitelläkseen kirkon skandaalia. Pelliltä kysyttiin myös hänen omista toimistaan. Hän työskenteli aiemmin Australiassa pappina ja kouluttajana, sekä hyväksikäyttösyytösten vähättelystä syytetyn Ballaratin entisen piispan Ronald Mulkearnsin neuvonantajana.

”En ole täällä puolustamassa niitä, joita ei voi puolustaa. Kirkko on tehnyt valtavia virheitä ja työskentelee hyvittääkseen ne”, Pell sanoi.

Pellin mukaan kirkko on peitellyt asioita ja jättänyt uhrit oman onnensa nojaan. Lisäksi kirkko on hänen mukaansa liian kauan ollut piittaamatta uskottavista hyväksikäyttösyytöksistä vain, koska niiden on pelätty aiheuttavan pahennusta.

Esimerkiksi piispa Mulkearnin tapa käsitellä Australian pahimman pedofiilipapin, Gerald Ridsdalen, tapausta oli katastrofi kirkolle, Pell sanoi. Hän kuitenkin myönsi kuulemisessa tehneensä itsekin virheitä uskoessaan pappien sanaa hyväksikäytön uhrien sijasta.

”Tuohon aikaan, jos pappi kiisti syytökset, kallistuin vahvasti uskomaan hänen syyttömyyteensä”, Pell sanoi.

Paavin taloudellisena neuvonantajana toimiva kardinaali Pell oli jo kolmatta kertaa todistajana katolisen kirkon hyväksikäyttöskandaalissa.

Kymmenistä hyväksikäytöistä ja raiskauksista vankilatuomion saaneen pappi Gerald Ridsdalen yksi uhri oli hänen lähisukulaisensa David Ridsdale.

David Ridsdale sanoi uhrien olevan kiitollisia, että Ballaratin kaupungin kauhut huomioidaan viimein myös Australian ulkopuolella.

Syvästi katolinen kaupunki on järkyttynyt hyväksikäyttötapausten määrästä ja siitä, että monet uhreista ovat päätyneet itsemurhaan nostaen kaupungin itsemurhaluvut korkeammiksi kuin missään muualla maassa.

Uhrien puolesta puhunut David Ridsdale sanoi toivovansa, että Pell ottaisi kotikaupunkinsa tapahtumista vastuun kirkon puolesta.

”Me olemme täällä totuuden vuoksi ja parantaaksemme kaupunkimme. Meillä tapahtuu miesten itsemurhia enemmän kuin missään Australiassa. Kaupunkimme alkoholi- ja väkivaltaongelmat lukeutuvat maan pahimpiin. Ja kaikki tämä juontaa hyväksikäytöistä”, Ridsdale sanoi.

Ridsdale toivoi sanojen sijaan kirkolta kuitenkin konkretiaa. Esimerkiksi taloudellista hyvitystä uhreille, joista monet ovat hyväksikäytön takia työkyvyttömiä.

Pelliä itseään on syytetty siitä, että toimiessaan Australiassa piispa Mulkearnsin neuvonantajana 1960-luvulla, hänen on täytynyt olla osallisena siihen, että esimerkiksi Gerald Ridsdalea siirrettiin hyväksikäyttöepäilyjen tai syytösten takia vuosien ajan seurakunnasta toiseen.

Pell on kiistänyt syytökset todeten, ettei hän ollut osallisena siirtopäätöksissä. Pell on kiistänyt myös David Ridsdalen väitteet siitä, että hän olisi tarjonnut tälle rahaa, jotta tämä vaikenisi hyväksikäytöstä.

Lisäksi Pell on kiistänyt syytökset siitä, että hän olisi tietoisesti jättänyt huomioimatta varoitukset kahdesta sittemmin hyväksikäyttötuomiot saaneesta opettajasta.

Toisen opettajan kerrotaan muun muassa uineen poikaoppilaidensa kanssa alasti ja pussailleen näitä toistuvasti.

Pellin mukaan pussailu ei hänestä ollut luonteeltaan seksuaalista.

”Oli se toki epätavallista, mutta kukaan ei sanonut, että meidän tulisi puuttua siihen”, Pell sanoi.

Kyseinen opettaja tuomittiin viime vuonna kuudeksi vuodeksi vankeuteen 20 pojan hyväksikäytöstä.

Sunnuntaina julkisuuteen toimittamassaan lausunnossa Pell tukee tutkintakomission työtä ja pyytää saada tavata Roomaan saapuneita hyväksikäytön uhreja.

Aiemmin tutkintakomission kuultavana ollut Anthony Foster sanoi Pellin olleen ”empatiakyvytön sosiopaatti”, kun hän vaimonsa kanssa yritti saada oikeutta kahdelle tyttärelleen, jotka molemmat joutuivat saman papin raiskaamiksi. Foster kertoi kuitenkin olevansa hyvillään siitä, että Pellin kuuleminen on viimein saatettu koko maailman tietoon.

”Minusta tuntuu, että emme ole vieneet tapausta vain Roomaan vaan koko maailmaan. Jollain tavalla tämä toimii esimerkkinä myös muulle maailmalle, että tällainenkin on mahdollista”, Foster sanoi.

Australian valtiollinen tutkintakomitea jatkaa Pellin kuulemista tiettävästi myös kahtena seuraavana yönä. Vaikka komitealla ei ole suoranaista valtaa nostaa rikossyytteitä, he voivat arvioida päätöksessään onko joku rikkonut lakia, ja jos on, he voivat esittää asian poliisille ja syyttäjälle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Katolinen kirkko
 • Pedofiliarikokset
 • Australia
 • Italia
 • Vatikaani
 • uskonnot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  3. 3

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  7. 7

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  8. 8

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  9. 9

   Kaikki haluavat palan hyistä pohjoista – HS selvitti, miksi arktisesta alueesta kiistellään

  10. 10

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää