Valikko
Ulkomaat

Voiko Trumpia enää pysäyttää? Tänään on ratkaiseva päivä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa

Yhdysvaltojen 14 osavaltiota äänestää tänään, ”supertiistaina”, demokraattien ja republikaanien presidenttiehdokkaista. Jos Trump voittaa, hänen ehdokkuutensa näyttää melko varmalta.

San Antonio, Texas

”Minulle Donald Trumpin suosio tuo mieleen tarinan taikureista ja leijonista”, sanoo ihmisoikeusjuristi Nina Perales toimistossaan San Antoniossa, Texasissa.

”Vuosikausia taikuripari Siegfried ja Roy esiintyivät yleisölle Las Vegasissa suurina leijonankesyttäjinä. Yhtenä päivänä leijona haukkasi toisesta palan.”

Peralesin tarinassa taikuriparka on republikaanipuolue, jonka vihainen leijona eli Trumpin äänestäjät ovat raadelleet.

”Republikaanit ovat liehitelleet äärioikeistolaisia, kansallismielisiä ja hallituksen vastaisia äänestäjiä. Nyt nämä leijonat ovat karanneet häkeistään, ja Trump ratsastaa niillä”, Perales sanoo.

Tänään on supertiistai, ratkaiseva hetki Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Texas ja 13 muuta osavaltiota äänestävät demokraattien ja republikaanien presidenttiehdokkaista.

Jos Trump voittaa supertiistaina, hänen presidenttiehdokkuutensa alkaa olla sinettiä vaille varma. Trump johtaa republikaanien mielipidemittauksia lähes kaikissa osavaltioissa.

Uusin skandaali syntyi sunnuntaina, kun Trump kieltäytyi CNN:n haastattelussa tuomitsemasta Ku Klux Klania ja sen johtajaa David Dukea ennen kuin tietää heistä enemmän. Hän myös uudelleentwiittasi fasistijohtaja Benito Mussolinin sitaatin, jonka mukaan on parempi elää päivä leijonana kuin sata vuotta lampaana.

Trump sanoi tienneensä, että sitaatti on Mussolinin.

Trumpin voittokulku on ajanut republikaanit sisäiseen kaaokseen kuin leijonat todella olisivat irrallaan. Republikaanit pelkäävät, että Trump vie heiltä Valkoisen talon lisäksi senaattori- ja kuvernööripaikkoja marraskuun vaaleissa.

Nimekäs tutkija Robert Kagan nimitti Trumpia republikaanien luomaksi Frankensteinin hir­viöksi. Suurin osa republikaaneista ei ole rasisteja, mutta he ovat käyttäneet rasismia hyväkseen lietsoessaan pelkoa siirtolaisia ja muslimeja kohtaan, Kagan kirjoitti.

Puolue-eliitin keinot Trumpin pysäyttämiseksi alkavat kuitenkin olla vähissä.

Puolueen ainoita toivoja on, että floridalaissenaattori Marco Rubio saisi supertiistaista nostetta. Rubio on kuitenkin mielipidemittauksissa kaukana Trumpin takana.

Supertiistain jälkeen vaalitapa muuttuu, ja eniten ääniä saanut ehdokas vie koko osavaltion äänet. Tämä vahvistaa Trumpin asemaa entisestään.

Osa puolue-eliitistä toivoo, että republikaanipuolueen pelastaisi Trumpin vastaiseen operaatioon kaadettu raha. Näin ei ole tapahtunut. Operaatio myös ruokkii entisestään trumpilaisten käsitystä, jonka mukaan eliitti valitsee itselleen mieluisat johtajat kansan pään yli.

Kolmas strategia perustuu valitsijamiehiin. Jos kisa pitkittyy, on teoriassa mahdollista, ettei yksikään ehdokas saa valitsijamiesten enemmistöä heinäkuuhun mennessä. Silloin puolueelle uskolliset valitsijamiehet voisivat ratkaista kisan puoluekokouksen takahuoneessa. Tämäkin raivostuttaisi kenttäväen.

Neljäs vaihtoehto on, että Trumpin kampanja tuhoaa itse itsensä. Tätä odotellessa puolue on seurannut Trumpin etenemistä tumput suorina. Jotkut tuulenhaistelijat, kuten New Jerseyn kuvernööri Chris Christie, ovat jo hypänneet Trumpin peesiin.

Texasilaisjuristi Nina Perales työskentelee vähemmistöjen puolesta. Trump ei siis ole hänen ehdokkaansa.

Peralesilta ei heru myötätuntoa haavoittuneita taikureita tai republikaaneja kohtaan. ”Itsepä menivät leikkimään leijonan kanssa”, hän sanoo.

Supertiistai on käännekohta

 Supertiistaina kärkiehdokkailla on mahdollisuus vakiinnuttaa johtoasemansa.

 Demokraattien puolella Hillary Clinton johtaa mielipidemittauksissa senaattori Bernie Sandersia 10:ssä niistä 11 osavaltioista, jossa demokraatit äänestävät. Poikkeus on Sandersin kotikenttä Vermont.

 Republikaanien puolella Trump johtaa mielipidemittauksia 8:ssa niistä 12 osavaltiosta, joissa republikaanit äänestävät. Mukana kisassa ovat myös Ted Cruz, Marco Rubio, John Kasich ja Ben Carson.

 Lähde:

RealClearPolitics.com

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen väri, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  5. 5

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  6. 6

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  9. 9

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  10. 10

   Aivosyöpään sairastuneen tekoälytutkijan joukkorahoitushanke keräsi ennätyssumman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  5. 5

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää