Valikko
Ulkomaat

Moskova panee siirtolaiset ahtaalle – työluvasta joutuu maksamaan kovan hinnan

Venäjän heikko talous ja kiristyneet työlupasäännökset ajavat siirtotyöläisiä kotiin ja pimeisiin töihin.

Hylätyllä tehdasalueella Moskovan laitamilla on vanha viisikerroksinen asuintalo. Rakennuksessa majailee noin 150 keskiaasialaista siirtotyöläistä.

Asuntolan pienin, kymmenen neliön huone on kuulunut edelliset neljä kuukautta Mavljudalle ja Ilhomille. Perheen lapset, neljä tytärtä, odottavat vanhempiaan Uzbekistanissa isoäitien hoivissa.

Nuorin on kaksivuotias, vanhin on täyttänyt 17. Hän on aloittanut opinnot kokkikoulussa, eli edessä taitaa olla ravintola-ala?

”Ei!” Mavljuda huudahtaa.

”Miehellehän hänen on opittava kokkaamaan. Tulevat kosimaan ja kysyvät, että mitäs hän osaa. Jos osaa leipoa kakkuja ja tehdä hyviä ruokia, niin ottavat vaimoksi. Ja hän osaa ommella, ompelee nyt mekkoja, ja on hyvä ruuanlaittaja.”

Moskovaan töihin nykyisessä taloustilanteessa uskaltautunut uzbekkipariskunta edustaa vähemmistöä, valtavirta käy toiseen suuntaan.

Osa Venäjän noin kolmen miljoonan hengen keskiaasialaisesta siirtotyöväestä alkoi palata kotiin jo toissa vuonna talouskasvun pysähdyttyä ja ruplan heikentyessä. Venäjän viranomaiset reagoivat tilanteeseen lisäämällä lähtöpaineita.

Tavallisesti vuodeksi kerrallaan myönnettävä työlupa määrättiin viime vuoden alussa uusittavaksi joka kuukausi, ja sekä myöntäminen että uusiminen maksavat 4 000 ruplaa eli nykykurssilla vajaat 50 euroa.

Maahanmuuttoviraston mukaan työluvista saatavat tulot ovat lähes kaksinkertaistuneet, laittomat siirtolaiset vähentyneet ja siirtolaistilanne ”vakautunut”. Viimeksi mainittu tarkoittaa, että työluvalla työskentelevien siirtotyöläisten määrä on lähes puolittunut.

Keskiaasialaisten jälkeen seuraavan suuren siirtolaisryhmän muodostavat ukrainalaiset. Heitä on tullut Ukrainan sodan aikana Venäjälle yli miljoona, noin 300 000 turvapaikanhakijoina ja loput siirtolaisina. Maahanmuuttovirasto ennustaa ukrainalaistenkin hankkiutuvan pian muualle.

Tutkijat ovat toista mieltä.

”Eivät ukrainalaiset eivätkä keskiaasialaiset lähde maasta sellaisin joukoin kuin siirtolaisvirasto väittää”, Venäjän ihmisoikeusneuvoston siirtolaiskomi­tean johtaja Jevgeni Bobrov kommentoi Nezavisimaja Gazeta -lehdelle. ”He siirtyvät yksinkertaisesti harmaalle alueelle.”

Kiristyneen työlupakäytännön seuraus Mavljudan ja Ilhomin taloudessa on yksinkertainen: rahat eivät riitä toistaiseksi työluvan lunastamiseen.

Niinpä Mavluda käy laittomasti töissä, Ilhom pysyy asuntolassa auttelemassa. ”Hän ei uskalla valehdella, mutta minä uskallan”, Mavljuda sanoo.

Mavljuda siivoaa asuintalojen rappuja, toimistoja ja kauppaa, ja saa näin kasaan noin 25 000 ruplaa eli kolmisensataa euroa kuussa.

Työluvan puuttumisen vuoksi viisumikin tulee vain kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan, joten joka kolmas kuukausi on poistuttava maasta ja tultava takaisin.

Uzbekistanissa käynti lentämällä maksaa melkein 10 000 ruplaa, mutta siinä on myös valoisat puolensa.

”Ostan täältä vaatteita ja myyn siellä. Maksan täällä torilla kymmenen ruplaa ja saan siellä tuhat.”

Pariskunta laskeskelee, että ­pian rahat riittävät työlupien hankkimiseen molemmille. Sitten voi saada paremmin palkattuja hommiakin, ainakin miesten työmarkkinoilla.

Ilhomilla on pitkä kokemus rakennuksilta. ”Jos palkka on 40 000 ruplaa niin siitä neljän tonnin työluvan maksaminen on jo ihan ok”, Ilhom arvelee.

”Katsotaan nyt tämä talvi”, Mavluda sanoo. Hänellä on ikävä tyttäriä, ja tyttärillä varsinkin äitiä.

”Lähetin puhelimella heille videopätkän itsestäni, vanhin sanoi näyttävänsä sitä pienimmälle. Soitan heille joka päivä.”

Ilhomin ja Mavljudan siirtotyöläisuralla on tärkeä tavoite: kaikki neljä tytärtä pitää saada naimisiin eikä se ole pakollisine kolmen päivän häineen ilmaista. Uzbekistanissa työt ovat kortilla ja palkat surkeat. Entä jos Venäjälläkään ei lopulta ansainta onnistu? Mikä maa olisi sitten paras vaihtoehto?

”Korea”, vastaavat molemmat viivyttelemättä. Siellä ovat kuulemma monet uzbekit jo töissä, ja he tienaavat hyvin. Aluksi tarvittaisiin vain kuluihin noin 5 000 dollaria, ja sellaisista summista moskovalaisasuntolan pikku huoneessa voidaan vain nähdä unta.

Lapin rajalla pieni muuttopuro

 Venäjällä oleskelee maahanmuuttoviraston mukaan parhaillaan vajaat kymmenen miljoonaa ulkomaalaista.

 Maassa oli tammikuussa noin kaksi miljoonaa laillisesti työviisumilla maahan tullutta siirtotyöläistä, joista osa työskenteli laittomasti eli ilman erikseen vaadittavaa työlupaa. Työlupa oli runsaalla 1,6 miljoonalla siirtolaisella.

 Perinteisesti suurin siirtotyöläisten joukko on tullut Venäjälle Uzbekistanista. Vuosina 2014 ja 2015 eniten väkeä, yli miljoona, tuli Ukrainasta – osa pakolaisina ja osa siirtolaisina.

 Suomen rajavartiolaitoksen mukaan Lapin raja-asemien kautta on tänä vuonna tullut Venäjältä Suomeen runsas tuhat turvapaikanhakijaa. Pääosa turvapaikanhakijoista on Afganistanin, Intian, Syyrian tai Bangladeshin kansalaisia.

 Afganistanilaisia on Venäjällä tällä hetkellä laillisesti noin 8 000, syyrialaisia 7 100.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  3. 3

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  4. 4

   USA:n ulkopolitiikalle ei löydy johtajaa – ulkoministeri Tillersonia kutsutaan nimellä ”Yksin kotona”

  5. 5

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  6. 6

   Särkänniemi avaa Suomen nopeimman ja korkeimman vuoristoradan – hinta kahdeksan miljoonaa euroa

  7. 7

   Uuden asunnon arvo voi nousta käytettyä hitaammin – näin vältät sudenkuopat vastavalmistunutta asuntoa harkitessasi

  8. 8

   Suomen ongelmat jatkuvat välipäätösten jälkeenkin – suuria työpoliittisia päätöksiä Sipilän hallitus ei uskaltanut tehdä

  9. 9

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  10. 10

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  5. 5

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  6. 6

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  9. 9

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  10. 10

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää