Valikko
Ulkomaat

Moskova panee siirtolaiset ahtaalle – työluvasta joutuu maksamaan kovan hinnan

Venäjän heikko talous ja kiristyneet työlupasäännökset ajavat siirtotyöläisiä kotiin ja pimeisiin töihin.

Hylätyllä tehdasalueella Moskovan laitamilla on vanha viisikerroksinen asuintalo. Rakennuksessa majailee noin 150 keskiaasialaista siirtotyöläistä.

Asuntolan pienin, kymmenen neliön huone on kuulunut edelliset neljä kuukautta Mavljudalle ja Ilhomille. Perheen lapset, neljä tytärtä, odottavat vanhempiaan Uzbekistanissa isoäitien hoivissa.

Nuorin on kaksivuotias, vanhin on täyttänyt 17. Hän on aloittanut opinnot kokkikoulussa, eli edessä taitaa olla ravintola-ala?

”Ei!” Mavljuda huudahtaa.

”Miehellehän hänen on opittava kokkaamaan. Tulevat kosimaan ja kysyvät, että mitäs hän osaa. Jos osaa leipoa kakkuja ja tehdä hyviä ruokia, niin ottavat vaimoksi. Ja hän osaa ommella, ompelee nyt mekkoja, ja on hyvä ruuanlaittaja.”

Moskovaan töihin nykyisessä taloustilanteessa uskaltautunut uzbekkipariskunta edustaa vähemmistöä, valtavirta käy toiseen suuntaan.

Osa Venäjän noin kolmen miljoonan hengen keskiaasialaisesta siirtotyöväestä alkoi palata kotiin jo toissa vuonna talouskasvun pysähdyttyä ja ruplan heikentyessä. Venäjän viranomaiset reagoivat tilanteeseen lisäämällä lähtöpaineita.

Tavallisesti vuodeksi kerrallaan myönnettävä työlupa määrättiin viime vuoden alussa uusittavaksi joka kuukausi, ja sekä myöntäminen että uusiminen maksavat 4 000 ruplaa eli nykykurssilla vajaat 50 euroa.

Maahanmuuttoviraston mukaan työluvista saatavat tulot ovat lähes kaksinkertaistuneet, laittomat siirtolaiset vähentyneet ja siirtolaistilanne ”vakautunut”. Viimeksi mainittu tarkoittaa, että työluvalla työskentelevien siirtotyöläisten määrä on lähes puolittunut.

Keskiaasialaisten jälkeen seuraavan suuren siirtolaisryhmän muodostavat ukrainalaiset. Heitä on tullut Ukrainan sodan aikana Venäjälle yli miljoona, noin 300 000 turvapaikanhakijoina ja loput siirtolaisina. Maahanmuuttovirasto ennustaa ukrainalaistenkin hankkiutuvan pian muualle.

Tutkijat ovat toista mieltä.

”Eivät ukrainalaiset eivätkä keskiaasialaiset lähde maasta sellaisin joukoin kuin siirtolaisvirasto väittää”, Venäjän ihmisoikeusneuvoston siirtolaiskomi­tean johtaja Jevgeni Bobrov kommentoi Nezavisimaja Gazeta -lehdelle. ”He siirtyvät yksinkertaisesti harmaalle alueelle.”

Kiristyneen työlupakäytännön seuraus Mavljudan ja Ilhomin taloudessa on yksinkertainen: rahat eivät riitä toistaiseksi työluvan lunastamiseen.

Niinpä Mavluda käy laittomasti töissä, Ilhom pysyy asuntolassa auttelemassa. ”Hän ei uskalla valehdella, mutta minä uskallan”, Mavljuda sanoo.

Mavljuda siivoaa asuintalojen rappuja, toimistoja ja kauppaa, ja saa näin kasaan noin 25 000 ruplaa eli kolmisensataa euroa kuussa.

Työluvan puuttumisen vuoksi viisumikin tulee vain kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan, joten joka kolmas kuukausi on poistuttava maasta ja tultava takaisin.

Uzbekistanissa käynti lentämällä maksaa melkein 10 000 ruplaa, mutta siinä on myös valoisat puolensa.

”Ostan täältä vaatteita ja myyn siellä. Maksan täällä torilla kymmenen ruplaa ja saan siellä tuhat.”

Pariskunta laskeskelee, että ­pian rahat riittävät työlupien hankkimiseen molemmille. Sitten voi saada paremmin palkattuja hommiakin, ainakin miesten työmarkkinoilla.

Ilhomilla on pitkä kokemus rakennuksilta. ”Jos palkka on 40 000 ruplaa niin siitä neljän tonnin työluvan maksaminen on jo ihan ok”, Ilhom arvelee.

”Katsotaan nyt tämä talvi”, Mavluda sanoo. Hänellä on ikävä tyttäriä, ja tyttärillä varsinkin äitiä.

”Lähetin puhelimella heille videopätkän itsestäni, vanhin sanoi näyttävänsä sitä pienimmälle. Soitan heille joka päivä.”

Ilhomin ja Mavljudan siirtotyöläisuralla on tärkeä tavoite: kaikki neljä tytärtä pitää saada naimisiin eikä se ole pakollisine kolmen päivän häineen ilmaista. Uzbekistanissa työt ovat kortilla ja palkat surkeat. Entä jos Venäjälläkään ei lopulta ansainta onnistu? Mikä maa olisi sitten paras vaihtoehto?

”Korea”, vastaavat molemmat viivyttelemättä. Siellä ovat kuulemma monet uzbekit jo töissä, ja he tienaavat hyvin. Aluksi tarvittaisiin vain kuluihin noin 5 000 dollaria, ja sellaisista summista moskovalaisasuntolan pikku huoneessa voidaan vain nähdä unta.

Lapin rajalla pieni muuttopuro

 Venäjällä oleskelee maahanmuuttoviraston mukaan parhaillaan vajaat kymmenen miljoonaa ulkomaalaista.

 Maassa oli tammikuussa noin kaksi miljoonaa laillisesti työviisumilla maahan tullutta siirtotyöläistä, joista osa työskenteli laittomasti eli ilman erikseen vaadittavaa työlupaa. Työlupa oli runsaalla 1,6 miljoonalla siirtolaisella.

 Perinteisesti suurin siirtotyöläisten joukko on tullut Venäjälle Uzbekistanista. Vuosina 2014 ja 2015 eniten väkeä, yli miljoona, tuli Ukrainasta – osa pakolaisina ja osa siirtolaisina.

 Suomen rajavartiolaitoksen mukaan Lapin raja-asemien kautta on tänä vuonna tullut Venäjältä Suomeen runsas tuhat turvapaikanhakijaa. Pääosa turvapaikanhakijoista on Afganistanin, Intian, Syyrian tai Bangladeshin kansalaisia.

 Afganistanilaisia on Venäjällä tällä hetkellä laillisesti noin 8 000, syyrialaisia 7 100.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  5. 5

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  7. 7

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  8. 8

   Suomi pehmentää Putinin vierailua Punkaharjun maisemilla, mutta Venäjän presidentti suhtautuu pehmeään valtaan kuten kansalaisjärjestöihin – vihamielisesti

  9. 9

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  10. 10

   Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  6. 6

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää