Valikko
Ulkomaat

Trump ja Clinton ottivat harppauksen kohti kaksintaistelua – katso kartalta, miten äänet jakautuivat super­tiistaina

Supertiistai oli USA:n esivaalien tärkein yksittäinen äänestyspäivä

Austin, Texas

Miljardööri Donald Trump ja entinen ulkoministeri Hillary Clinton ovat vieneet selvät voitot vaalien supertiistaina Yhdysvalloissa. Alla olevilta kartoilta näet, miten republikaanien ja demokraattien äänet jakautuivat osavaltioittain.

Vielä osin keskeneräisten tulosten mukaan demokraatti Clinton voitti kilpakumppaninsa Bernie Sandersin Virginiassa, Georgiassa, Alabamassa, Tennesseessä, Arkansasissa, Texasissa ja Massachusettsissa.

Sanders puolestaan voitti Clintonin odotetusti kotiosavaltiossaan Vermontissa, Oklahomassa, Coloradossa ja Minnesotassa. Näissä osavaltioissa on kuitenkin tarjolla vähemmän valitsijamiehiä kuin etelässä.

Clintonin voittokulku osoitti, että hänen teoriansa ”etelän palomuurista” piti paikkansa. Etelässä äänestäjinä on paljon mustia ja latinoita, ja he näyttävät suosineen Clintonia Sandersin kustannuksella.

”Tämä maa kuuluu kaikille, ei vain niille, jotka näyttävät samalta, uskovat samoin tai ajattelevat samoin”, Clinton sanoi voitonpuheessaan osoittaen sanansa jo Trumpia vastaan.

”Meidän täytyy tehdä Amerikasta taas yhtenäinen. Muurien rakentamisen sijasta ylitämme esteet.”

Kisassa republikaanien presidenttiehdokkuudesta Donald Trump voitti selvin luvuin Georgiassa, Alabamassa, Massachusettsissa, Tennesseessä, Arkansasissa, Vermontissa ja Virginiassa.

”Me olemme laajentaneet republikaanipuoluetta”, Trump sanoi voittopuheessaan ja vetosi siihen, että hän on saanut liikkeelle uusia äänestäjiä, ja monet demokraatitkin ovat siirtyneet hänen tuekseen. Hän korosti myös sitä, kuinka hyvä presidentti hän olisi naisille ja työnsä menettäneille.

”Minä olen [puolueen] yhdistäjä. Se voi olla vaikea uskoa nyt, mutta minä olen.”

The Washington Post -lehden mukaan kukaan republikaaniehdokas ennen Trumpia ei ole voittanut niitä osavaltioita, jotka Trump voitti tiistaina. Tämä oli republikaanien ykkössuosikki niin pohjoisessa kuin etelässä. Tämä vahvistaa käsitystä siitä, että Trump on onnistunut luomaan uudenlaisen koalition, johon vetoaa Trumpin vapaakaupan ja siirtolaisten vastainen, pienituloisia suosiva viesti.

Yksi selitys Trumpin suosiolle kävi ilmi CNN:n ovensuukyselystä. Sen mukaan yli puolet republikaanien äänestäjistä supertiistaina oli sitä mieltä, että heidän oma puolueensa on pettänyt heidät. Siksi heihin vetoaa Trumpin kaltainen ulkopuolinen, jonka katsotaan ravistelevan vanhaa valtaa.

Republikaanien kakkossijalle nousi texasilaissenaattori Ted Cruz, joka voitti alustavien tulosten mukaan kotiosavaltiossaan Texasissa ja naapurissa Oklahomassa. Tämä nostaa oikean laidan senaattorin Cruzin nyt Trumpin päähaastajaksi.

Cruz voitti myös Alaskassa, jonka tulokset valmistuivat viimeisenä osavaltiona.

Puoluejohdolle Trumpin ja Cruzin voittokulku on katkeraa kalkkia, koska se ei tule kummankaan kanssa toimeen.

Trumpin vaihtoehdoksi on pyrkinyt myös maltillisempi senaattori Marco Rubio. Hän keräsi supertiistaina tasaisesti ääniä eri osavaltioiden kaupunkialueilta, joiden äänestäjät eivät ole yhtä konservatiivisia kuin maaseudulla.

Rubio voitti tiistaina yhdessä osavaltiossa, Minnesotassa. Voitto oli hänen ensimmäisensä.

Cruz tulee nyt painostamaan Rubiota jättäytymään kisasta, jotta Cruzista voisi tulla Trumpin päähaastaja. Rubion viimeinen toivo onkin voitto kotona Floridassa kahden viikon kuluttua.

Trumpin ulkopuolisuus viehätti texasilaista myyntipäällikköä Brent Hogdesia, 50, joka äänesti Trumpia tiistaina Austinissa Texasissa.

”Minä kaipaan muutosta”, Hogdes perusteli äänestyspaikan ulkopuolella. ”Haluan nähdä, mitä tapahtuu, kun joku vähän ravistelee asioita.”

Hogdesiin vetosi sekin, ettei Trump ole tyypillinen poliitikko, vaan bisnesmies.

”En halua, että politiikka on ura, joka oikeuttaa palkanmaksun koko elämän ajaksi. Se johtaa korruptioon.”

Texasilainen kiinteistövälittäjä Leslie Duchscherer, 55, äänesti Austinissa Clintonia. Hänelle tärkeitä asioita ovat naisten ja siirtolaisten oikeudet.

”Clinton on pätevin ja kokenein kaikista, uskomaton nainen”, Duchscherer sanoi. ”Naisena hänen täytyy olla jatkuvasti päätä pidempi miehiä.”

Duchschererin mukaan ei ole helppoa olla Clintonin kannattaja oikeistolaisessa Texasissa.

”Olen pahoillani, että vaaleista on tullut tällainen sirkus”, Duchscherer sanoi viitaten Trumpiin. ”Toivon, että hänen suosionsa kertoo joidenkin äänestäjien vihasta, ei Yhdysvaltain tulevaisuudesta.”

Supertiistai oli Yhdysvaltain esivaalien tärkein yksittäinen äänestyspäivä, jonka tulosten perusteella jaettiin noin puolet republikaanien ja kolmannes demokraattien valitsijamiehistä. Esivaaleja tai vaalikokouksia järjestettiin yhteensä neljässätoista osavaltiossa.

Supertiistaina sekä Clintonilla että Trumpilla oli mahdollisuus vakiinnuttaa johtoasemansa kilpailussa puolueidensa presidenttiehdokkuuksista, ja he tekivät niin. Häviäjille kisa kohti ehdokkuutta puolestaan käy entistä vaikeammaksi, vaikka ei mahdottomaksi.

Totuuden hetki koittaa 15. maaliskuuta, jolloin äänestetään Ohiossa, Floridassa ja kolmessa muussa osavaltiossa. Sen jälkeen kisa saattaa olla käytännössä ohi ainakin jommassa kummassa puolueessa.

Senaattori Bernie Sanders vakuutti heti ensimmäisten tulosten selvittyä, että hän jatkaa taistelua. Sanders muistutti myös, että valitsijamiehet valitaan suhteellisen vaalitavan mukaisesti, joten häviäjäkin saa osan niistä.

Supertiistain lopullisia tuloksia on odotettavissa pitkin keskiviikkoaamua Suomen aikaa. Vaalihuoneistot sulkeutuvat eri puolilla Yhdysvaltoja kello 2-7 Suomen aikaa aikavyöhykkeistä ja aikaerosta riippuen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  9. 9

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  10. 10

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää