Valikko
Ulkomaat

Trump ja Clinton ottivat harppauksen kohti kaksintaistelua – katso kartalta, miten äänet jakautuivat super­tiistaina

Supertiistai oli USA:n esivaalien tärkein yksittäinen äänestyspäivä

Austin, Texas

Miljardööri Donald Trump ja entinen ulkoministeri Hillary Clinton ovat vieneet selvät voitot vaalien supertiistaina Yhdysvalloissa. Alla olevilta kartoilta näet, miten republikaanien ja demokraattien äänet jakautuivat osavaltioittain.

Vielä osin keskeneräisten tulosten mukaan demokraatti Clinton voitti kilpakumppaninsa Bernie Sandersin Virginiassa, Georgiassa, Alabamassa, Tennesseessä, Arkansasissa, Texasissa ja Massachusettsissa.

Sanders puolestaan voitti Clintonin odotetusti kotiosavaltiossaan Vermontissa, Oklahomassa, Coloradossa ja Minnesotassa. Näissä osavaltioissa on kuitenkin tarjolla vähemmän valitsijamiehiä kuin etelässä.

Clintonin voittokulku osoitti, että hänen teoriansa ”etelän palomuurista” piti paikkansa. Etelässä äänestäjinä on paljon mustia ja latinoita, ja he näyttävät suosineen Clintonia Sandersin kustannuksella.

”Tämä maa kuuluu kaikille, ei vain niille, jotka näyttävät samalta, uskovat samoin tai ajattelevat samoin”, Clinton sanoi voitonpuheessaan osoittaen sanansa jo Trumpia vastaan.

”Meidän täytyy tehdä Amerikasta taas yhtenäinen. Muurien rakentamisen sijasta ylitämme esteet.”

Kisassa republikaanien presidenttiehdokkuudesta Donald Trump voitti selvin luvuin Georgiassa, Alabamassa, Massachusettsissa, Tennesseessä, Arkansasissa, Vermontissa ja Virginiassa.

”Me olemme laajentaneet republikaanipuoluetta”, Trump sanoi voittopuheessaan ja vetosi siihen, että hän on saanut liikkeelle uusia äänestäjiä, ja monet demokraatitkin ovat siirtyneet hänen tuekseen. Hän korosti myös sitä, kuinka hyvä presidentti hän olisi naisille ja työnsä menettäneille.

”Minä olen [puolueen] yhdistäjä. Se voi olla vaikea uskoa nyt, mutta minä olen.”

The Washington Post -lehden mukaan kukaan republikaaniehdokas ennen Trumpia ei ole voittanut niitä osavaltioita, jotka Trump voitti tiistaina. Tämä oli republikaanien ykkössuosikki niin pohjoisessa kuin etelässä. Tämä vahvistaa käsitystä siitä, että Trump on onnistunut luomaan uudenlaisen koalition, johon vetoaa Trumpin vapaakaupan ja siirtolaisten vastainen, pienituloisia suosiva viesti.

Yksi selitys Trumpin suosiolle kävi ilmi CNN:n ovensuukyselystä. Sen mukaan yli puolet republikaanien äänestäjistä supertiistaina oli sitä mieltä, että heidän oma puolueensa on pettänyt heidät. Siksi heihin vetoaa Trumpin kaltainen ulkopuolinen, jonka katsotaan ravistelevan vanhaa valtaa.

Republikaanien kakkossijalle nousi texasilaissenaattori Ted Cruz, joka voitti alustavien tulosten mukaan kotiosavaltiossaan Texasissa ja naapurissa Oklahomassa. Tämä nostaa oikean laidan senaattorin Cruzin nyt Trumpin päähaastajaksi.

Cruz voitti myös Alaskassa, jonka tulokset valmistuivat viimeisenä osavaltiona.

Puoluejohdolle Trumpin ja Cruzin voittokulku on katkeraa kalkkia, koska se ei tule kummankaan kanssa toimeen.

Trumpin vaihtoehdoksi on pyrkinyt myös maltillisempi senaattori Marco Rubio. Hän keräsi supertiistaina tasaisesti ääniä eri osavaltioiden kaupunkialueilta, joiden äänestäjät eivät ole yhtä konservatiivisia kuin maaseudulla.

Rubio voitti tiistaina yhdessä osavaltiossa, Minnesotassa. Voitto oli hänen ensimmäisensä.

Cruz tulee nyt painostamaan Rubiota jättäytymään kisasta, jotta Cruzista voisi tulla Trumpin päähaastaja. Rubion viimeinen toivo onkin voitto kotona Floridassa kahden viikon kuluttua.

Trumpin ulkopuolisuus viehätti texasilaista myyntipäällikköä Brent Hogdesia, 50, joka äänesti Trumpia tiistaina Austinissa Texasissa.

”Minä kaipaan muutosta”, Hogdes perusteli äänestyspaikan ulkopuolella. ”Haluan nähdä, mitä tapahtuu, kun joku vähän ravistelee asioita.”

Hogdesiin vetosi sekin, ettei Trump ole tyypillinen poliitikko, vaan bisnesmies.

”En halua, että politiikka on ura, joka oikeuttaa palkanmaksun koko elämän ajaksi. Se johtaa korruptioon.”

Texasilainen kiinteistövälittäjä Leslie Duchscherer, 55, äänesti Austinissa Clintonia. Hänelle tärkeitä asioita ovat naisten ja siirtolaisten oikeudet.

”Clinton on pätevin ja kokenein kaikista, uskomaton nainen”, Duchscherer sanoi. ”Naisena hänen täytyy olla jatkuvasti päätä pidempi miehiä.”

Duchschererin mukaan ei ole helppoa olla Clintonin kannattaja oikeistolaisessa Texasissa.

”Olen pahoillani, että vaaleista on tullut tällainen sirkus”, Duchscherer sanoi viitaten Trumpiin. ”Toivon, että hänen suosionsa kertoo joidenkin äänestäjien vihasta, ei Yhdysvaltain tulevaisuudesta.”

Supertiistai oli Yhdysvaltain esivaalien tärkein yksittäinen äänestyspäivä, jonka tulosten perusteella jaettiin noin puolet republikaanien ja kolmannes demokraattien valitsijamiehistä. Esivaaleja tai vaalikokouksia järjestettiin yhteensä neljässätoista osavaltiossa.

Supertiistaina sekä Clintonilla että Trumpilla oli mahdollisuus vakiinnuttaa johtoasemansa kilpailussa puolueidensa presidenttiehdokkuuksista, ja he tekivät niin. Häviäjille kisa kohti ehdokkuutta puolestaan käy entistä vaikeammaksi, vaikka ei mahdottomaksi.

Totuuden hetki koittaa 15. maaliskuuta, jolloin äänestetään Ohiossa, Floridassa ja kolmessa muussa osavaltiossa. Sen jälkeen kisa saattaa olla käytännössä ohi ainakin jommassa kummassa puolueessa.

Senaattori Bernie Sanders vakuutti heti ensimmäisten tulosten selvittyä, että hän jatkaa taistelua. Sanders muistutti myös, että valitsijamiehet valitaan suhteellisen vaalitavan mukaisesti, joten häviäjäkin saa osan niistä.

Supertiistain lopullisia tuloksia on odotettavissa pitkin keskiviikkoaamua Suomen aikaa. Vaalihuoneistot sulkeutuvat eri puolilla Yhdysvaltoja kello 2-7 Suomen aikaa aikavyöhykkeistä ja aikaerosta riippuen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  3. 3

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  4. 4

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  5. 5

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  6. 6

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  7. 7

   Sote-palvelun valinnanvapaus ei koskekaan kaikkia – hankalimmat tapaukset hoitaa aina maakunta

  8. 8

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  9. 9

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  10. 10

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää