Valikko
Ulkomaat

Mosulin pato murtuu ”hetkenä minä hyvänsä” – 20-metriset aallot uhkaavat satojatuhansia irakilaisia

Irakin suurimman padon murtuminen ja kuolettavien vesimassojen syöksyminen kaupunkeihin on yhä lähempänä, varoittavat Mosulin vesivoimalan suunnittelusta vastanneet irakilaisinsinöörit.

Irakin suurimman padon murtuminen ja kuolettavien vesimassojen syöksyminen kaupunkeihin on yhä lähempänä, varoittavat Mosulin vesivoimalan suunnittelusta vastanneet irakilaisinsinöörit.

”Se voi tapahtua yhtä hyvin vuoden päästä tai huomenna”, padon entinen pääinsinööri Nasrat Adamo kertoo sanomalehti The Guardianille.

Talven lumien sulamisvedet ovat nostamassa vedenpintaa padon yläjuoksulla kevään mittaan yli suurimman sallitun tason. Sulkuportit ovat jumiutuneet, mikä on kasvattamassa paineen kestämättömäksi.

Tigrisjoen alajuoksulle Mosuliin vyöryisivät arvioiden mukaan 20 metriä korkeat aallot neljässä tunnissa padon murtumisesta. Mosulissa asui yli miljoona ihmistä ennen kuin jihadistijärjestö Isis valtasi sen kesällä 2014 ja teki siitä Irakin-keskuskaupunkinsa.

Isis valtasi hetkellisesti myös padon, minkä jälkeen korjaustyöt ja ylläpito on laiminlyöty täysin.

Tilanne oli vaikea jo entuudestaan.

Pato valmistui 30 vuotta sitten Saddam Husseinin valtakaudella rakenteellisesti haastavaan paikkaan. Huokoista kipsimaaperää padon pohjalla pitäisi paikata käytännössä jatkuvasti sementillä veden aiheuttaman rapautumisen takia.

”Meillä oli ennen 300 ihmistä töissä kellon ympäri kolmessa vuorossa, mutta harva heistä on palannut työmaalle. Siellä on ehkä 30 ihmistä”, patoinsinööri Adamo sanoo The Guardianille puhelimitse Ruotsista, jossa hän nykyään työskentelee konsulttina.

”Vahvistustöihin käytetyt koneet on varastettu. Sementtiä ei ole. Mitään ei ole tehtävissä, ja on kiire.”

Mosulin padon tiedossa olleiden ongelmien takia 1990-luvulla alettiin rakentaa turvaksi toista patoa parikymmentä kilometriä alajuoksulle. Työt kuitenkin keskeytyivät Husseinin hallintoon kohdistettujen kansainvälisten talouspakotteiden takia.

Viime vuosina pahentuneesta murtumisvaarasta on varoitettu aiemminkin, mutta viranomaiset ovat vasta viime päivinä alkaneet suhtautua siihen todella kiireellisenä uhkana.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Irakin pääministeri Haider al-Abadi kehotti sunnuntai-iltana Mosulin asukkaita siirtymään kuuden kilometrin päähän kaupunkia halkovasta Tigrisjoesta.

Toinen irakilainen patoinsinööri, niin ikään Ruotsissa asuva Luulajan teknillisen yliopiston professori Nadhir al-Ansari kutsuu ohjeistusta ”naurettavaksi”.

”Mitä näiden kaikkien miljoonien ihmisten pitäisi tehdä, kun he pääsevät kuuden kilometrin päähän? Heillä ei ole siellä mitään tukea, ei mitään apua”, al-Ansari sanoo The Guardianille.

Irakin valtio ei pysty järjestämään evakuointia, sillä suurin osa vaara-alueesta on Isisin hallinnassa.

”Joillain evakuoitavilla ei ehkä ole riittävää liikkumisvapautta paetakseen”, Yhdysvaltain Bagdadin-suurlähetystö arvioi uutistoimisto AFP:n mukaan. Sunnuntaina Yhdysvallat pyysi Tigrisjoen alajuoksulla olevia kansalaisiaan varautumaan padon murtumiseen ja nopeaan poistumiseen alueelta.

Mosulin jälkeen Tigris kulkee muun muassa Tikritin ja Bagdadin läpi ennen liittymistään Eufratjokeen ja laskemistaan Persianlahteen. Bagdadiin ehtiessään vesimassat eivät olisi yhtä kuolettavia kuin yläjuoksulla mutta saisivat suuren osan pääkaupungista ja kansainvälisen lentoaseman tulvimaan jopa viikkojen ajaksi.

Onnettomuus voisi lisäksi pimentää koko Irakin sähköverkon ja tuhota valtavasti viljelysmaita, jotka ovat keskittyneet jokivarsiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Isis-järjestö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  9. 9

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  10. 10

   Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää