Valikko
Ulkomaat

Pohjoismaiden ministerit eivät näe selvää päätepistettä rajatarkastuksille

Ministeri tapasivat keskiviikkoiltana Arlandan lentokentällä Tukholmassa. Ruotsi päättää torstaina rajatarkastusten jatkamisesta jälleen kuukaudella.

Tukholma

Pohjoismaiset maahanmuuttoministerit eivät toistaiseksi näe selvää päätepistettä väliaikaisille rajatarkastuksille.

Ministeri tapasivat keskiviikkoiltana Arlandan lentokentällä Tukholmassa. Tässä yhteydessä Ruotsi muun muassa kertoi päättävänsä torstaina rajatarkastustensa jatkamisesta jälleen kuukaudella. Jatkamispäätös tehdään siitä huolimatta, että turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt huomattavasti. Syksyn kiivaimpina viikkoina Ruotsiin tuli noin 10 000 turvapaikanhakijaa viikossa. Nyt tahti on runsaat 500 viikossa.

Maahanmuuttoministeri Morgan Johanssonin mukaan tilanne on juuri nyt hallinnassa, mutta suuri kuva on yhä epävakaa. Lisäksi tilanne voi muuttua kevään tullessa.

”Pelkästään tänä vuonna Kreikkaan on tullut satatuhatta pakolaista ja vain tammikuussa Saksaan tuli 90 000. Emme ole tasapainoisessa tilanteessa. Meidän on oltava varmoja, että jos poistamme rajatarkastukset Ruotsissa, emme päädy samaan tilanteeseen taas”, hän sanoi.

Niin Ruotsi, Norja kuin Tanskakin ovat aloittaneet väliaikaiset rajatarkastukset rajoillansa pakolaiskriisin kärjistyttyä. Ruotsi on lisäksi aloittanut erilliset henkilöpaperien tarkastukset maahan tulevissa junissa, busseissa ja lautoilla jo rajan takana.

Väliaikaiset rajatarkastukset saavat Schengenin sopimuksen mukaan olla voimassa kerrallaan kuukauden ja yhteensä puoli vuotta. Esimerkiksi Ruotsi otti rajatarkastukset käyttöön marraskuussa, ja aikaraja tulee vastaan keväällä. Tarkastuksille toivotaan silti jatkoa.

EU:n komission odotetaan lähiaikoina ottavan kantaa siihen, olisiko rajatarkastuksia mahdollista jatkaa pidempään akuutin pakolaistilanteen jatkuessa. Komissio on aiemmin kehottanut maita pyrkimään niistä eroon mahdollisimman nopeasti. Tarkastusten katsotaan vaarantavan vapaan liikkuvuuden, joka on yksi EU:n kantavista ajatuksista.

Myös Suomen sisäministeri Petteri Orpo katsoo, että tarkastuksia tarvitaan toistaiseksi.

”En usko, että Ruotsi ja Tanska voisivat tässä tilanteessa lopettaa sisärajatarkastuksia kevään tullen. Paine on niin kova. Se nähdään Turkissa ja Kreikassa.”

Suomessa Ruotsin vastaisella rajalla ei ole ollut tarpeen ottaa käyttöön väliaikaisia rajatarkastuksia.

”Mutta katsomme koko ajan kevääseen, kuten Eurooppakin katsoo. Ruotsi, Tanska ja Saksa ovat hakemassa jatkoaikaa heidän sisärajatarkastuksilleen, ja se kaikki tietenkin toimii Suomen hyödyksi. Tarvittaessa meidänkin täytyy toimia näin sitten keväällä, jos tilanne äityy uudelleen pahaksi”, Orpo sanoi.

Tanskan aiemmin tänä talvena esiin nostama ehdotus jonkinlaisesta yhteisestä pohjoismaisesta rajasta ei noussut esiin kokouksessa. Orpo totesi, että hän pitää eurooppalaista ratkaisua ensisijaisena.

Maahanmuuttoministerit keskustelivat lisäksi muun muassa yhteistyöstä turvapaikanhakijoiden palautuksissa. Yhteistyötä voisi olla sekä palautussopimusten solmimisessa että itse palautuksissa.

Suomesta lähtee tällä hetkellä palautuslentoja Irakiin säännöllisesti. Suomi myös neuvottelee palautussopimusta, jotta Irakiin voitaisiin palauttaa myös niitä käännytettäviä, jotka eivät lähde vapaaehtoisesti. Tällä hetkellä se ei onnistu.

Ruotsilla tällainen sopimus on, mutta se on toiminut huonosti.

”Kun siellä Irakin päässä varmasti halutaan hyvää yhteistyötä ja vastavuoroisuutta, niin luulen, että me Pohjoismaat yhdessä pystymme tarjoamaan Irakille enemmän esimerkiksi kehitysyhteistyötä tai osallisuutta Irakin tilanteen rauhoittamisessa. Uskon, että kaikella tällä on merkitystä”, Orpo sanoi.

Selviä yhteisiä linjauksia tai kantoja Pohjoismaiden ministereillä ei keskiviikkona ollut tarjolla. Maiden edustajat kiittelivät keskustelujen sujumista.

Kokoukseen osallistuivat Orpon ja Johanssonin lisäksi Norjan maahanmuutto- ja integraatioministeri Sylvi Listhaug, Tanskan ulkomaalais-, integraatio- ja asuntoministeri Inger Støjberg ja Islannin sisäministeriön osastopäällikkö Ragnhildur Hjaltadóttir.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  3. 3

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  6. 6

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  9. 9

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  10. 10

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  4. 4

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  5. 5

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  6. 6

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  7. 7

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää