Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Itävallasta tuli suuren naapurinsa haastaja turvapaikkapolitiikassa – Suomessa kiintiöitä on väläytelty rivien väleissä

Kiintiöt turvapaikanhakijoille ovat Itävallan räväkkä irtiotto Saksan linjasta. Suomen Timo Soini ottaisi mallia Australian tiukkaakin tiukemmasta turvapaikkalinjasta.

Pieni mutta sijainniltaan keskeinen Itävalta näyttää nyt ottaneen Euroopan turvapaikkapolitiikan ohjakset käsiinsä. Eikä Wieniä häiritse, että suuri pohjoinen naapuri Saksa yrittää vetää ohjista aivan toiseen suuntaan.

Itävalta on päättänyt toimia yksin ja itse. Saksassa Angela Merkelin hallitus katsoo edelleen, että Euroopan turvapaikanhakijakriisiä ei voida ratkaista rajoja aitaamalla. Viimeksi sunnuntaina Merkel ilmoitti, ettei hän aio taipua kiintiöihin, ”sillä sellaiset luvut pitävät paikkansa ehkä kolme viikkoa”.

Mitä vajaan 9 miljoonan asukkaan Itävalta on alkuvuonna tehnyt? Ensinnäkin se määritteli turvapaikanhakijoille 37 500 hengen kiintiön tälle vuodelle. Toissa viikolla se tarkensi ylärajaa: päivässä Itävalta ottaa vastaan 80 turvapaikanhakijaa. Lisäksi se sallii päivittäin 3 200 turvapaikanhakijan jatkaa matkaansa Saksaan.

Viime viikolla Itävalta järjesti kymmenen maan kokouksen, jossa Länsi-Balkanin reitin maat sopivat toimista tulijavirran hillitsemiseksi. Saksaa, Kreikkaa ja EU-komission edustajia ei ollut kutsuttu kokoukseen. Maat sopivat siitä, että ne päästävät rajojen läpi ainoastaan todistetusti suojelun tarpeessa olevia ihmisiä, siis syyrialaisia ja irakilaisia.

Saksalaispoliitikot ovat kritisoineet Itävaltaa kaaoksen synnyttämisestä Balkanille. Itävallan liittokansleri Werner Faymann vastasi kritiikkiin tiukasti tiistaina.

”Itävalta ei ole Saksan odotushuone. Jos saksalaiset naapurimme haluavat ottaa turvapaikanhakijoita vastaan, heillä on mahdollisuus hakea turvapaikanhakijoita suoraan jakokeskuksista”, Faymann sanoi.

Merkelkin on vedonnut Kreikan Idomeniin mottiin jääneisiin pakolaisiin, että he pysyisivät Kreikassa eivätkä yrittäisi väkivalloin Makedoniaan.

Suomessa kiintiöitä on toistaiseksi väläytelty rivien välistä. Presidentti Sauli Niinistö viittasi puheessaan valtiopäivien avajaisissa siihen, että kansainvälisen oikeuden säädökset eivät ole pakolaiskriisin suhteen ajan tasalla. Niinistö sanoi:

”Eurooppa hakee edelleen tasapainon ratkaisua. Nyt monet hallitukset tekevät sitä omin päin, ja vain kohdaltaan tai uhitellakseen ja pelotellakseen. Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita. Siitähän noissa kansallisissa ehdotuksissa on enimmäkseen kyse.”

Ulkoministeri Timo Soini on parhaillaan vierailulla Australiassa, jonka turvapaikkapolitiikka on erityisen tiukkaa. Australia muiden muassa lähettää veneillä saapuvat turvapaikanhakijat pidätyskeskuksiin Tyynenmeren saarivaltioihin.

”Australia toimii kontrolloidusti ja käsittelee hakemukset rajojensa ulkopuolella. Niin minäkin tekisin”, Soini sanoi keskiviikkona aamulla STT:n haastattelussa.

Euroopan unionin jäsenmaiden johtajien huippukokous on ensi maanantaina. Itävallan sosiaalidemokraattisella liittokanslerilla Werner Faymannilla ei sinänsä ole mitään eurooppalaista yhteistyötä vastaan.

Hän on laskenut, että jos kaikki Euroopan unionin jäsenmaat ottaisivat käyttöön ylärajan suhteutettuna Itävallan tapaan, tarkoittaisi se kahta miljoonaa turvapaikanhakijaa unionin alueelle tänä vuonna.

Tämä tarkoittaisi turvapaikkapolitiikan täydellistä käännöstä esimerkiksi lähes 40 miljoonan asukkaan Puolassa ja sen kumppaneissa Unkarissa, Tšekissä ja Slovakiassa. Tällainen yllättävä U-käännös ei juuri nyt näytä kovin todennäköiseltä, vaikka pelissä olisikin vapaa liikkuvuus EU:n sisällä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Itävalta
 • Turvapaikanhakijat
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholilain uudistus törmäsi seinään – perussuomalaiset hylkäsivät kompromissin, Kaikkonen lupasi uuden esityksen keskiviikkona

  2. 2

   Perussuomalaisten Simon Elolta poikkeuksellinen Facebook-tilitys omista puoluetovereista: ”Äänet vaaleissa kelpasivat, mutta mies ei tehtäviin”

  3. 3

   Venäläismieliselle lakimiehelle syyte Karita Mattilan uhkailusta ja loukkaamisesta – Jon Hellevig: ”Olen liian railakkaasti kirjoittanut tämän juhlajuomien jälkeen”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Kaupungit muuttuvat pätseiksi – osa suurkaupungeista voi tulevaisuudessa olla 8 astetta lämpimämpiä

  8. 8

   Nettipelaaja on odottanut jo pari kuukautta rahojaan Veikkaukselta – ”Ne eivät ole menneet meillä käsittelyputken päähän”

  9. 9

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  10. 10

   Tämän auton kyyti on hirveää, mutta ulkonäkö vakuutti: ”Niin rumannäköinen, että rupesi kiinnostamaan”, kuvailee omistaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  3. 3

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  8. 8

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  9. 9

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  10. 10

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää